• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Preasfinţitul Dr. Iustin Sigheteanul - la împlinirea a 54 de ani de viaţă pământească

Înaltpreasfinţitul Dr. Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a afirmat că îl cunoaşte pe Preasfinţitul Iustin de la vârsta de 14 ani, pe când era frate începător la Mănăstirea Rohia, adăugând că „făptura lui ageră, cu bunăcuviinţă şi ascultare, însă şi cu personalitate, promitea mult”.

 

Iată că, astăzi, după 40 de ani, caracterizarea făcută de înaltul ierarh s-a împlinit întru totul, deoarece Preasfinţia Sa confirmă personalitatea sa prin pregătire teologică, cultură, destoinicie în a-i învăţa pe alţii, energie şi putere de muncă, demonstrând zi de zi că credinţa şi valoarea nu sunt doar precepte teoretice, ci reprezintă un mod de viaţă, o misiune.

Cu toate că Preasfinţia Sa devine membru al Sfântului Sinod în anul 1994, prezenţa în misiunea Bisericii nu începe doar în acel an. Se poate afirma această realitate întrucât semnatarul acestor rânduri l-a cunoscut cu câţiva ani mai devreme, când exercita ascultarea de a conduce viaţa duhovnicească şi gospodărească a Mănăstirii „Sf. Ana” – Rohia.

 

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul s-a născut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, Maramureş, în familia bunilor credincioşi Ştefan şi Maria Hodea, având numele din botez Ioan. În anul 1976 se întâlneşte cu viaţa monahală de la Mănăstirea Rohia, unde, după cursurile începute la Seminarul Teologic din Craiova şi definitivate la Cluj – Napoca (1983), a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984, preot.

În anul 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, avându-l ca naş de călugărie pe Preasfinţitul Justinian Chira, atunci episcop - vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului.

În anul 1988, arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii „Sf. Ana” – Rohia, iar în luna ianuarie a anului 1989 a fost numit stareţ.

Între anii 1988 – 1992 a fost student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, obţinând licenţa în teologie la disciplina Drept canonic şi Legislaţie bisericească, sub îndrumarea Arhid. Prof. univ. Dr. Ioan Floca.

După finalizarea studiilor universitare, a fost ridicat la rangul de arhimandrit, în anul 1993, după ce, în anul 1990, a fost distins cu rangul de protosinghel. Ca stareţ s-a îngrijit ca obştea mănăstirii să sporească, mai ales calitativ, trimitând mai mulţi ucenici la şcoală pentru a-şi desăvârşi studiile teologice, unii chiar la doctorat. Dintre aceştia, unii au devenit stareţi la Mănăstirile Măriuş, Rohiiţa, Scărişoara Nouă, Moisei şi Budeşti.

La data de 22 martie 1994, Preasfinţitul Justinian Chira l-a propus Sfântului Sinod pentru a fi ales arhiereu – vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, primind numele de Sigheteanul, iar în Duminica a cincea, din Sfântul şi Marele Post, la data de 17 aprilie 1994, a fost hirotonit întru arhiereu de mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania al Vadului, Feleacului şi Clujului, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ al Alba Iuliei, Preasfinţitul Calinic Argatu al Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Ioan Mihălţan al Oradiei, Preasfinţitul Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului şi Preasfinţitul Emilian Birdaş Arădeanul - arhiereu vicar al Episcopiei Aradului.

 

În demnitatea de arhiereu, nu numai a sfinţit şi resfinţit multe biserici de mir sau mănăstireşti, ci le-a şi cercetat în diferitele faze de executare a lucrărilor de construire; a pus pietre de temelie pentru noi locaşuri de închinare şi instituţii bisericeşti; a hirotonit aproape 400 de preoţi şi diaconi; a preluat, din anul 1999, grija înălţării Catedralei Episcopale; s-a preocupat de bunul mers al şcolilor teologice din Eparhie, de îndrumarea editării publicaţiilor eparhiale; a organizat mai multe vizite patriarhale în Eparhia noastră; s-a îngrijit de aşezămintele şi asociaţiile de ocrotire socială şi filantropică; a condus delegaţiile care au vizitat comunităţile ortodocşilor români din străinătate (Statele Unite ale Americii, Austria, Franţa, Belgia, Portugalia, Ucraina).

Activitatea sa publicistică însumează 40 de studii şi articole în reviste teologice şi bisericeşti, precum şi cartea „Personalitatea Sf. Ioan Botezătorul între profeţie şi mesianism în descrierea Evangheliilor şi a Tradiţiei precreştine”, teză de doctorat, întocmită sub îndrumarea Pr. Prof. univ. Dr. Stelian Tofană, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj - Napoca.

 

Toate acestea dau mărturie despre „numele bun” pe care îl are Preasfinţia Sa în rândul clerului şi credincioşilor, fapt ce a determinat ca peste 20 de conducători ai Primăriilor urbane sau rurale să-i acorde titlul de „Cetăţean de Onoare”, iar că traiectoria vieţii sale a fost strâns legată de viaţa poporului român, o viaţă asumată creştineşte şi oferită ca dar Mântuitorului Hristos şi spiritualităţii româneşti.

Acum, la ceas aniversar, noi suntem datori să-L rugăm pe Dumnezeu Cel în Treime să reverse Harul Său cu îmbelşugare asupra Preasfinţiei Sale, ca ajutor în armonizarea vârstei cu înţelepciunea şi a cuvântului frumos cu fapta cea bună.

 

Dumnezeu să vă dăruiască ani mulţi şi rodnici de slujire arhierească!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.