Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Povestea unei scrisori / L’histoire d’une lettre
În zilele noastre, în care e-mailul, chat-ul, messenger-ul, şi sms-ul spulberă fulgerător frontierele şi înlătură năucitor barierele temporale, activitatea de ieri, de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, din Baia Mare a dorit să domolească uşor curgerea vremii şi să reînvie un sentiment uitat de mulţi dintre noi…acela al scrierii şi al primirii unei scrisori, mai ales că e acea perioadă minunată a anului în care se trimit gânduri bune!
Aşa că, timp de o oră, timpul s-a derulat mai lent în CDI-ul liceului, pentru că elevii claselor a X-a A, a XI-a A şi doi elevi din clasa a XII-a A, coordonaţi de doamnele profesoare Adriana Florian şi Adriana Draghiş, au oferit, prin activitatea Povestea unei scrisori, un tablou al existenţei cotidiene, un fel de oglindire distorsionată a trecutului în prezent şi a prezentului în trecut, grupul ţintă fiind constituit din 60 de elevi şi profesori ai Liceului Teoretic «Emil Racoviţă». În acest context, un Moş Crăciun al zilelor noastre şi Crăciuniţa lui au primit un e-mail intitulat: Scrisoarea printre vremi, primul pas al manifestării, ce a surprins, printr-un power-point, arta epistolară de la origini până în prezent.
Apoi, spiriduşii au făcut trecerea înspre următorul moment al acţiunii – Tipologii dezvăluite în mister – aducând scrisori Moşului de la oamenii atât de diferiţi pe care îi întâlnim la tot pasul: copilul răzgâiat, manelistul, copiii necăjiţi, copilul exemplar şi copilul rebel, omul de afaceri, piţipoancele, matura, fraţii fashion, asistenta şi doamna profesoară, pentru toţi găsindu-se darul potrivit.
Power-point-ul în franceză Ţi-aş scrie o scrisoare - a descoperit motivele care ne-ar determina să ne aşezăm în faţa foii de hârtie pentru a o însufleţi.
După acest moment, doi colindători din clasa a XII-a A, în glas tremurat de colinde, au sensibilizat spectatorii, pentru ca, în final, elevul-poştaş, prin ultima corespondenţă din acest an, destinată profesorilor şi elevilor prezenţi, să puncteze Simţirile regăsite, ultima parte a evenimentului.
Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât toate scrisorile au fost redactate de mână, şi, pe lângă acestea, au mai fost împărţite şi plicuri şi foi albe, fără expeditor sau destinatar, spectatorii fiind cei cărora le revine menirea de a continua povestea scrisorii începută prin această activitate.