• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Decembrie , 2021

Povestea Monumentului Eroilor din Asuaju de Jos

Preotul paroh din Asuaju de Jos a găsit în Biserică o hârtiuță cu numele câtorva eroi din sat, care s-au jertfit în război, și a avut curiozitatea să înceapă o serie de cercetări pentru a completa lista. Efortul lui a fost susținut de credincioși, iar, în final, a fost ridicat un Monument al Eroilor care face cinste satului din Țara Codrului.

Povestea Monumentului Eroilor din localitatea Asuaju de Jos este una de excepție, demnă de lau­dă, atât pentru preotul paroh de aici, cât și pentru Consiliul Parohial, dar mai ales pentru localnicii care au dovedit că, în ciuda vremurilor grele în care trăim, cinstirea eroilor poate lăsa o amprentă importantă în istoria locului. Totul a pornit de la o hârtiuță veche găsită în Biserică și s-a finalizat cu un monument de-a dreptul deosebit, pe care este trecut numele tuturor celor din sat care s-au jertfit pentru apărarea țării. Inițial, se știa doar de 17 eroi, însă datorită curiozității și efortului preotului paroh Andrei Han, au fost identificați toți cei din Asuaju de Jos care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, iar numărul lor este impresionant, dacă ne gândim că vorbim despre un mic sat din Țara Codrului: 49 de eroi din Primul Război Mondial și 21 din cel de-al Doilea Război Mondial.
„În Asuaju de Jos aveam doar o troiță la care mergeam și să­vârșeam slujba de pomenire a eroilor, la sărbătoarea Înălțării Domnului. Am găsit în Biserică o foaie pe care erau trecute numele a 17 eroi care au murit în război. De aici mi-a venit ideea și am început să fac o serie de cercetări să aflu mai multe detalii despre cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă. Așa am descoperit că, în Primul Război Mondial, avem de la noi din sat 49 de eroi și 21, din cel de-al Doilea Război Mondial. Deci, este un număr foarte mare raportat la populația satului în acea vreme. Aceștia sunt cei care au plecat și nu s-au mai întors, cei care și-au pierdut viața pentru apărarea țării”, a spus preotul paroh din Asuaju de Jos, Andrei Han.
Tocmai pentru că a fost impresionat de numărul mare de eroi din sat, preotul a convocat Consiliul Parohial și a cerut ajutorul cre­dincioșilor pentru construcția unui monument care să arate peste ani jertfa și suferința eroilor din această localitate, dar și să aducă cinste înaintașilor. „Având aceste informații, am propus Consiliului Parohial să ridicăm noi un monument, în curtea Bisericii, pentru că acolo este locul cel mai potrivit pentru a fi amplasat un asemenea monument. După ce au fost de acord, le-am spus ideea și oamenilor din sat, care au apreciat ini­țiativa. Așa că, prin contribuția credincioșilor, am reușit să finalizăm acest monument. Deși trăim vremuri grele, fiecare a dat cât a putut pentru acest obiectiv care va rămâne în istoria satului peste timp. Au fost mai mulți oameni din localitate care și-au regăsit strămoșii printre eroi și au simțit nevoia să doneze mai mult pentru a se putea strânge suma necesară construcției. Cu toții am făcut efortul să putem realiza acest monument care aduce cinste celor care s-au jertfit pentru țară și pentru noi. Lista completă a eroilor din Asuaju de Jos am găsit-o în Arhivele din Sibiu. Sigur, a trebuit să facem o cercetare aprofundată, pentru că nu erau toate datele adunate din amintirile localnicilor. Așa că, anul acesta, am reușit să finalizăm documentarea și să realizăm acest monument de cinste pentru satul nostru”, a spus părintele Andrei Han.
Monumentul nu a fost sfințit încă, pentru că se așteaptă un moment mai deosebit, dar s-a finalizat la 1 Decembrie și aici a fost săvârșită o primă slujbă de pomenire a eroilor. Monumentul este făcut din marmură neagră, înalt de 1,70 metri, și este realizat din două plăci, una de 60 pe 12 cm, iar cealaltă de 40 pe 14 cm.

„Le mulțumim tuturor credin­cioșilor pentru jertfa pe care au făcut-o pentru realizarea acestui monument. Știm că nu le-a fost ușor, și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i ajute, să-i răsplătească și să-i ocrotească. Le dorim tuturor sărbători frumoase, binecuvântate, în pace alături de familie și să nu uite că Pruncul Iisus s-a născut în ieslea Betleemului pentru noi toți, tocmai să ne adune laolaltă și să ne bucurăm împreună de acest mare Praznic”, a concluzionat părintele Andrei Han.




 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.