• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Noiembrie , 2023

Povestea „Legii Porcului”

În vară, pe motiv de pestă porcină, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un ordin care impunea reguli foarte stricte pentru porcii crescuți în gospodărie și interzicea practic vânzarea de porci. Săptămâna aceasta, Ministrul Agriculturii a anunțat că ordinul va fi modificat și că oamenii vor putea sacrifica și vinde porci de Crăciun. Nu se știe, însă, dacă după sărbători se va reveni la vechiul act normativ sau nu.

 

În vară, când lumea se gândea mai degrabă la înghețată decât la porcul de Crăciun, ANSVSA a emis un ordin care impunea un dosar stufos celor care cresc porci în propria bătătură și care prevedea că „în exploatația non-comercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia”.

 

Evident, cu cât ne apropiem de Crăciun și lumea se gândește la masa îmbelșugată de sărbători, românii au devenit interesați de acest ordin, pentru că au aflat că nu mai pot cumpăra porcul de la badea Gheorghe dintr-un anume sat, ci doar din ferme autorizate. Guvernanții au anunțat însă că „Legea Porcului va fi îndulcită de sărbători”. Ministrul Florin Barbu a adus vestea mult așteptată de români: va fi modificat Ordinul nr.130/2023, pentru ca oamenii să poată comercializa porcii crescuți în gospodării atât în perioada Crăciunului, cât și pe tot parcursul anului. „Am dorit să găsesc o soluție pentru a le permite oamenilor să poată cumpăra porci crescuți în gospodării, iar micilor crescători să îi poată vinde”, a declarat ministrul agriculturii. Mișcarea și comercializarea animalelor se va face cu respectarea normelor de biosecuritate, prevăzute de lege și este necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav.

 

După izbucnirea scandalului, chiar Autoritatea Națională Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a ieșit cu un comunicat în care arată că: „Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă. ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

 

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

 

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

 

În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

 

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”.

 

Ce prevede Legea porcului

 

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa-numita Lege a Porcului, publicată pe site, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

 

„Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, să luăm această decizie. Va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, a spus ministrul, despre informațiile apărute în spaţiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.