• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

Povestea de succes, GAL Maramureş Vest

În Tăuţii Măgherăuş a avut loc o prezentare a activităţii GAL Maramureş Vest, cu ocazia închiderii liniei de finanţare din actualul exerciţiu financiar. Vă prezentăm o poveste de succes, despre un grup de oameni entuziaşti, conduşi de Petre Mitru, unul dintre cei mai buni promotori de proiecte cu finanţare externă.

 

 

Iniţiată în 2012, Asociaţia GAL Maramureş Vest a parcurs câteva etape dificile şi provocatoare pentru a-şi atinge obiectivul strategic, atragerea primelor finanţări europene de tip LEADER în zona Vest a Maramureşului, ca şi primă etapă de dezvoltare teritorială a unei microregiuni Someş, Codru, Maramureş, Satu Mare, care, la o altă dimensiune în spaţiu şi timp, să reunească potenţialul şi energiile din aceste zone şi să se dezvolte pe noi principii europene.

Asociaţia, reprezentând peste 40 de mii de locuitori, pe un teritoriu de peste 70 de mii hectare, a avut un oraş-motor de dezvoltare (Tăuţii Măgherăuş) şi 13 comune. Toate localităţile au avut o viziune comună pentru o dezvoltare unitară, pe baza principiilor europene ale Programului Leader.

 

La începutul verii anului 2012, Asociaţia a depus dosarul de candidatură pentru obţinerea finanţării nerambursabile necesară pentru funcţionarea GAL-ului. Puţini au crezut în acest demers. Dar atunci când lucrurile se fac bine si rezultatele sunt pe măsură.Dosarul GAL-ului a obţinut un punctaj de 88,5 din 100 şi s-a situat pe locul 42 din 72 de dosare selectate ca eligibile.

S-a primit finanţare de aproape 3 milioane de euro. GAL Maramureş Vest s-a alăturat celor 163 de GAL-uri acreditate în România.

Contractul de finanţare a avut o durată de 33 de luni. Pentru implementarea programului de dezvoltare locală a fost pusă la dispoziţie suma de 2,8 milioane de euro.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Gal-ul a răspuns la un număr de 600 de solicitări de finanţare. S-au organizat sesiuni de instruire şi pregătire pentru personalul angajat şi pentru liderii locali. Au fost create pagini web. S-au organizat acţiuni de promovare directă în teritoriu la care au participat 965 de persoane.

 

În perioada 2013-2015 s-au organizat 12 sesiuni de depunere a proiectelor, în urma cărora s-au înregistrat un număr de 82 de proiecte. În final, s-au semnat 51 de contracte de finanţare. Până la începutul anului 2015, prin eforturile celor de la GAL şi a partenerilor, au fost atrase fonduri în proporţie de 99,41% din sumele puse la dispoziţie, fiind pe locul nouă în clasamentul naţional după acest criteriu.

 

În GAL Maramureş Vest sunt următoarele localităţi: Tăuţii Măgherăuş, Cicârlău, Satulung, Ardusat, Pomi, Fărcaşa, Gârdani, Sălsig, Ariniş, Băiţa de Sub Codru, Asuaju de Sus, Oarţa de Jos, Mireşu Mare, Băseşti. Localităţile care compun acest GAL sunt amplasate de-a lungul Văii Someşului şi a afluenţilor acestuia. Ele sunt din partea de sud-vest a Maramureşului, iar Pomi este din Satu Mare.

 

În urma acestor realizări, liderii localităţilor au devenit mai dornici de a obţine fonduri pentru rezolvarea unor probleme, dar şi persoane fizice care doresc să îşi dezvolte afaceri.  Directorul executiv al GAL-ului este Titel Caoşan, iar Petre Mitru este cel care veghează ca lucrurile să meargă doar pe drumul cel bun.

 

Se estimează că în următorul exerciţiu financiar 2016-2020 se vor atrage fonduri mult mai mari, cel puţin 5 milioane de euro. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.