• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Poveste şi culoare la Cavnic

În fiecare an, în luna august, se desfăşoară în Cavnic o tabără de pictură inedită. Totul a început acum 6 ani şi încet-încet totul s-a legat ca într-un scenariu de poveste.

 

Mai exact, acum 6 ani au venit în excursie în Maramureş nişte pictori amatori din Ungaria, şi întâmplarea a făcut să se cazeze la Pensiunea Elisabeta din Cavnic. Încântaţi de ce au găsit aici, dar şi de peisajele din Maramureş şi din apropierea Cavnicului, au venit şi anul următor cu alţi artişti interesaţi să ne viziteze după “reclama” făcută. Iar numărul celor care vin în tabăra de la Cavnic a crescut de la an la an: “Este vorba de pictorii din Cercul de pictură de la Nyíregyháza şi pictori din Miskolc. Anul acesta au venit 11 artişti şi au stat aici o săptămână. Stau la noi, dar fac excursii prin Maramureş şi în diverse locuri cu peisaje deosebite care-i inspiră în creaţiile lor. Interesant este că acum 6 ani erau pictori amatori, dar între timp majoritatea au urmat studii şi au devenit artişti recunoscuţi deja în Ungaria”, ne-a spus Tiberiu Veress, proprietarul Pensiunii Elisabeta din Cavnic.

 

O altă pată de culoare a poveştii acestei tabere este că Elisabeta Veress, soţia lui Tiberiu, a început să se apropie de pictură în urma întâlnirii cu artiştii, astfel încât s-a înscris şi la facultate, iar acum este “artist cu patalama”. Ea este cea care organizează detaliile taberei, ea-i găzduieşte pe artişti, merge cu ei pe teren şi lucrează cot la cot cu ei.

 

Tabăra de pictură a luat anvergură de la an la an, iar asta se vede de exemplu din faptul că anul trecut au fost 7 pictori, iar anul acesta au venit 11. Anul acesta, s-au realizat într-o săptămână peste 60 de lucrări, atât picturi, cât şi lucrări de grafică şi pastel.

 
Deosebită este şi perspectiva spre care evoluează acest proiect cultural, dorindu-se deja să se transforme într-un schimb de experienţă între artiştii din Ungaria şi România: „aş vrea să vină şi mai mulţi artişti în tabără şi am să încerc să accesez un program de finanţare pe cultură astfel încât tabăra să creeze şi posibilitatea unui schimb de experienţă cu artiştii de aici. Până acum artiştii din Ungaria şi-au plătit simbolic cazarea şi masa, dar dorinţa mea este să le pot oferi cât mai multor artişti atât din Ungaria şi de la noi posibilitatea să vină într-o tabără complet gratuită. Poate o să găsesc nişte sponsori sau o variantă de proiect cultural”, ne-a mai spus proprietarul Pensiunii Elisabeta, Tiberiu Veress.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.