Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 10 Iulie , 2006
Posmagi de 400 de milioane
Recent, viceprimarul din Baia Sprie s-a prezentat la spital. Nu ca pacient, ci pentru a face lobby firmei fiicei sale, la licitatia castigata de aceasta pentru asigurarea necesarului de paine la Spitalul Judetean. Dupa ce Grup Cernestean a depus o oferta egala cu a unei firme rivale, comisia de licitatie a decis sa elimine adversarii lui Cernestean cu un argument incredibil: painea nu este un produs de panificatie!
In primavara, Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare a organizat o licitatie pentru achizitionarea de paine alba (spitalul are nevoie de peste 20.000 paini pe luna, furnizorul trebuind sa asigure acest necesar pana la sfarsitul anului). Licitatia pare a fi avut un castigator dinainte desemnat. Trebuia sa castige SC Grup Cernestean, firma lui Octavian Cernestean, viceprimar in Baia Sprie (acum firma este pe numele fiicei sale, pentru evitarea „conflictului de interese”). Argumentul stabilirii castigatorului, inca inaintea deschiderii ofertelor, consta in modul desfasurarii licitatiei, care arata clar favorizarea firmei lui Cernestean de catre membrii comisiei. Initial, licitatia s-a tinut pe 19 aprilie. Anuntul in presa a fost dat doar cu cateva zile inainte (13-15 aprilie), in conditiile in care, de regula, publicitatea are loc cu cel putin doua saptamani inainte. Mai mult, in acea perioada, catolicii sarbatoreau Pastele, multe institutii acordand liber angajatilor. Se miza pe faptul ca timpul scurt este insuficient pentru ca unii ofertanti sa reuseasca obtinerea documentatiei necesare participarii la licitatie.
Comisia lu’ peste
Au participat patru firme, dar nici una nu a indeplinit conditiile impuse prin caietul de sarcini. Drept urmare, in luna mai, s-a organizat o noua licitatie. Aceleasi conditii de baza in caietul de sarcini, si mentiunea ca singurul criteriu pentru adjudecarea licitatiei este pretul cel mai mic (cu indeplinirea cerintelor minime de participare). Caietul de sarcini era neobisnuit, pentru ca unele acte puteau fi prezentate in termen de …72 de ore de la adjudecarea licitatiei! Am cerut parerea unor consilieri locali care au participat la mai multe licitatii publice. “Asa ceva nu am mai vazut in nici un caiet de sarcini. Este o modalitate clara de a putea descalifica pe cineva, daca nu vrei sa iasa castigator. Ori ceri anumite acte la data deschiderii, ori nu le ceri deloc”, a declarat un consilier local. In 14 iunie, comisia s-a decis. Castigatorul lozului cel mare a fost Cernestean. Firma fiicei sale si-a adjudecat licitatia, dupa ce oferise un pret identic (3.200 lei / bucata de paine) cu SC Dar Pan SRL. Ambele firme indeplinisera conditiile de participare impuse de caietul de sarcini si trebuia sa se treaca la negocierea directa, asa cum ne-a declarat un avocat. Insa comisia a decis altfel. A respins oferta Dar Pan pentru ca are mai putin personal de specialitate decat Grup Cernestean si mai putine mijloace de transport. Numai ca, in caietul de sarcini nu se precizeaza acest lucru, conditiile fiind adaugate ulterior. “O data caietul de sarcini intocmit, nu mai pot fi adaugate alte conditii”, ne-a declarat avocatul Cristian Niculescu. Iar in final, se spune ca “autorizatiile de transport (ale firmei Dar Pan, n.red.) nu sunt pentru paine, ci pentru produse de panificatie”. Geniala remarca. Comisia a considerat ca painea nu este un produs de panificatie si a respins oferta!
Dand din umeri
Am luat legatura cu conducerea Spitalului pentru a ne explica aceasta licitatie ciudata. Directorul Danut Muresan s-a scuzat: “nu am facut parte din comisie, dar va spun ca totul s-a facut conform legii.” Asistenta Mariana Buia, presedintele comisiei, alaturi de Muresan, a afisat o mina nevinovata si a dat din colt in colt, incercand sa ne lamureasca asupra diferentei semnificative dintre paine si produs de panificatie. Avand o parere foarte buna despre licitatia adjudecata de Cernestean, Buia a spus ca asteapta contestatiile nemultumitilor si i-a acuzat pe cei de la Dar Pan ca au incercat sa intervina pentru a castiga. Cu argumente puerile, cei doi nu au reusit sa ne convinga de onestitatea deciziei comisiei, care i-au bagat lui Cernestean 400 de milioane lei in buzunar (asta doar din painea furnizata pana la sfarsitul anului). Vom reveni.
Ciprian DRAGOS
ciprian@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.