Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pompa miliardelor furate
In anul 2001, benzinaria de la intrarea in Somcuta Mare, cunoscuta de localnici si ca „benzinaria de la Stejarul”, a fost preluata (de la un cetatean austriac care nu a dorit sa continue afacerea) de SC Interactiv Grup. Asa a inceput o halucinanta poveste a unei afaceri in care sunt implicate personaje notorii si puternice. O poveste care ar putea cutremura din temelii universul celor care ar trebui sa vegheze la respectarea legalitatii.
Dupa ce au preluat benzinaria de la intrarea in Somcuta de la un cetatean austriac, doi frati, proprietari ai firmei SC Interactiv Grup, s-au gandit sa inchirieze altcuiva afacerea. Dupa toate studiile de piata, benzinaria ar fi trebuit sa fie o afacere profitabila, asa ca nu a fost greu sa gaseasca un doritor printre apropiati. Numele acestuia e Claudiu Bota. Avand acceptul celor de la Interactiv, Bota l-a solicitat si pe Dumitru Nicolae Bodea (din Targu Lapus) pentru a demara impreuna afacerea. A fost creata o noua firma, Interactiv Oil, cu urmatoarele participatiuni: cei doi frati (patronii SC Interactiv Grup) aveau fiecare cate 30% din actiuni, iar tandemul Bota&Bodea (administratorii benzinariei) detineau restul de 40% din actiuni. Apoi, SC Interactiv Grup a semnat un contract de inchiriere cu Interactiv Oil, avand ca obiect benzinaria de la Stejarul. Un contract intocmit destul de lapidar, poate si pentru ca avocatul care l-a incheiat, Cornelia Bledea, era o persoana apropiata celor implicati in afacere. Asta se intampla prin 2002.
Morisca imprumuturilor
Dupa o vreme, Bota si Bodea au propus proprietarului benzinariei sa aprobe solicitarea unui credit de 700 milioane lei de la Eurom Bank, pe care sa-l garanteze cu cladirea benzinariei si terenul aferent, de 1,7 ha. Creditul urma sa fie folosit pentru construirea unui bar si a unui restaurant in aceeasi cladire care functiona ca benzinarie si sa se repare acoperisul imobilului. Si proprietarul, asociat in firma care administra benzinaria, a acceptat. Dar timpul a trecut si cei doi, Bota si Bodea, care se ocupau efectiv de afacere, nu au reusit sa faca mare lucru cu banii (de fapt, nu s-a facut nimic).
Apoi, cei doi au venit cu o noua propunere: ca proprietarul sa accepte contractarea a inca unui credit (pana la 3 miliarde lei), pentru finalizarea restaurantului de la etaj si a barului. Bota si Bodea argumentau permanent ca mai au datorii catre „bisnitarii” si „camatarii” din Baia Mare si ca un asemenea credit i-ar putea scoate definitiv din impas. Si s-a luat un al doilea credit.
Numai ca restaurantul si barul nu au fost finalizate nici de aceasta data, ceea ce a determinat ca Bota si Bodea sa propuna asociatului lor sa accepte inca un credit de 2 miliarde de lei, ca solutie salvatoare pentru acoperirea datoriilor. De data aceasta, au fost refuzati. Pentru proprietari devenise clar ca la benzinarie se intampla ceva grav. Mai exact, dupa ce au studiat actele, concluzia a fost ca „ii paste” falimentul. In acest context, Interactiv Grup a iesit din firma Interactiv Oil si a reziliat contractul de inchiriere, desi Nicolae Bodea a refuzat sa semneze actele de iesire din firma.
Escrocheriile
Dupa ce a preluat din nou afacerea, proprietarul a descoperit „defecte” in contabilitate. Mai mult, pe adresa sa soseau zilnic instiintari de plata pentru afacerile comerciale derulate de Bodea si Bota. Acestia utilizasera mijloace neortodoxe cu partenerii de afaceri, cum ar fi filele cec fara acoperire, fapt nerecunoscut de cei doi. Insa una dintre firmele escrocate de cuplul Bodea&Bota, Ana Oil Sibiu, a depus plangere penala la politie, alaturi de fostul lor asociat.
Asa se face ca in aprilie 2005, in urma unui control inopinat al Garzii Financiare si al celor de la Politie, s-a descoperit ca in benzinarie exista un stoc de produse petroliere in valoare de 5 miliarde lei, pentru care nu existau documente justificative. Pe numele lui Bota si al lui Bodea s-au intocmit dosare penale. Chemati la ancheta, cei doi au motivat ca banii pe care i-au luat din banca nu au fost destinati investitiei, ci au constituit un aport personal al asociatului lor in cadrul firmei. Evident, minciuna nu a tinut si cercetarile au continuat.
Sesizand cutitul care ii ajunsese la os, Nicolae Bodea a luat drumul strainatatii, alaturi de sotia sa. A ajuns in Italia, dupa care a plecat singur in SUA. In paralel cu cercetarile politiei, firma din Sibiu, Ana Oil, careia Inter Grup ii datoreaza 4,7 miliarde lei a cerut declararea procedurii de faliment, cerere la care s-a raliat Rompetrol, care are de recuperat o creanta in valoare de 2,3 miliarde lei.
Bir la camatari
Pe langa toate ilegalitatile comise in afacerea cu benzinaria, in urma imprumuturilor de la “camatarii” baimareni (Georgel, Indre, Manu, Vancea), Bodea si Bota s-au ingropat in multiple datorii cuprinse intre cateva mii si 50.000 euro. Ce au facut cei doi cu atatia bani, inclusiv cu profitul firmei si cu banii luati de la banca, este greu de inchipuit.
Insa nu numai benzinaria in sine s-a dovedit a fi „o vaca buna de muls”. Un exemplu este povestea unei remorci-cisterna (utilizata pentru transportul produselor petroliere) primita de la o firma non-profit, pe numele lui Maria Rus (cumnata lui Ioan Costin, inspector al Garzii Financiare). Pentru aceasta masina, asociatul celor doi donase firmei 3.000 euro, dar cisterna era exploatata doar de Bota si Bodea, in interes personal. Cei doi o inchiriasera si faceau transport de carburant in Miercurea-Ciuc, iar banii intrau direct in buzunarul lor. Insa Bodea si Bota nu s-au multumit sa profite la maximum de banii „produsi” de cisterna, ci au „uitat” sa plateasca impozit pentru aceasta, rezultand astfel o datorie la Finante de 25 milioane lei vechi.
Pe de alta parte, cei doi au mai luat bani imprumut si de la inspectorul Ioan Costin (18.000 euro), iar acum acesta pretinde cisterna. In total, dupa propriile declaratii, datoriile celor doi ar fi de 120.000 euro la “camatari”, 18.000 euro la prietena lui Claudiu Bota, 18.000 euro la Ioan Costin, 25 milioane lei la Finante, 7 miliarde lei la Ana Oil si Rompetrol (oare cate alte firme or mai fi si nu s-a aflat inca?, n.red.) si 3 miliarde lei la banca. Vom reveni.
Nicolae TEREMTUS, Ciprian DRAGOS