• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iulie , 2024

Poluarea și mediul

Metalele rare nu formează zăcăminte distincte, se află în mineralele de plumb, zinc și cupru datorită razelor ionice apropiate, fapt ce duce la substituirea acestora. Sulfurile reprezintă sursa de recuperare a elementelor rare care sunt subproduse ale metalurgiei minereurilor neferoase. Cadmiul apare în sulfurile de zinc, cupru și plumb în cantități de zeci, sute sau mii de grame/ tonă de minereu sau ppm – părți/milion.

 

Zăcămintele din zona Baia Mare și Borșa au valori mari ale conținutului de cadmiu. În blenda (sulfura de zinc) zăcămintelor Baia Sprie, Cavnic – Bolduț, Băiuț – Văratec, din munții Țibleș și Toroiaga sunt cantități mai mari decât în majoritatea zăcămintelor de pe glob (în medie de ordinul 5000 – 8000 ppm).

 

Cadmiul este toxic pentru organism, indiferent de cantitatea acestuia, alături de plumb, mercur și arsen.

Baia Mare a fost afectată de prezența cadmiului din industria metalurgică, însă acest flagel continuă prin intermediul apelor de mină provenite din perimetrele miniere abandonate, care va fi amplificat în viitor dacă nu se intervine.

 

Studiile efectuate în anii 80 în Baia Mare au evidențiat suprafețe contaminate cu cadmiu de ordinul miilor de hectare, problemă care se considera diminuată în timp, după închiderea metalurgiei.

 

Cadmiul se poate fixa pe particulele de sol, fiind absorbit de către plante prin extracția radiculară, iar ulterior ajungând în fructe și legume. Este dovedit faptul că acest element afectează negativ creșterea plantelor prin extracția nutrienților, având o mobilitate ridicată în soluri. Cadmiul se bioacumulează, ajungând în final la om.

 

Prezența zincului în sol în concentrații mari mărește absorbția cadmiului în plante. În mediul acvatic, cadmiul se acumulează cu ușurință în lanțul trofic, devenind foarte toxic pentru fauna acvatică și cu o mare disponibilitate chiar la concentrații scăzute.

 

În literatura de specialitate, există numeroase studii privind contaminarea cu cadmiu, mobilitatea acestuia, inclusiv pentru zona Baia Mare.

 

Cadmiul substituie zincul în structura unor enzime cu rol funcțional în țesuturi și organe, este biopersistent, acumulându-se în organism, în special în rinichi și ficat. Cei mai afectați din organism sunt tubii nefrotici din rinichi prin creșterea eliminării prin urină a proteinelor cu molecule mici. Aceste afecțiuni sunt ireversibile. De asemenea, afectează sistemul osos prin osteomalacie și osteoporoză. Dieta scăzută în calciu și fier mărește absorbția cadmiului.

 

Cadmiul este absorbit în sânge, după care trece în ficat, pancreas, prostată și rinichi, cei din urmă fiind cei mai afectați și cu o eliminare foarte lentă, prin urină. Durata medie de înjumătățire a cadmiului în organism este de circa 20 de ani. În unele țesuturi, cadmiul inhibă fosforilarea oxidativă și diminuează sinteza ADN-ului.

 

Analizele pe probe de alimente, apă și suspensii prelevate de specialiști au demonstrat contaminarea din județul Maramureș din cauza apelor de mină dispersate în rețeaua hidrografică, sol și ape subterane.

 

Cadmiul, având o structură atomică asemănătoare zincului, îl substituie în structura unor enzime importante în țesuturi și organe, ceea ce determină apariția unor disfuncționalități majore. Cadmiul este absorbit în sânge, trece prin ficat, pancreas, prostată și rinichi, afectând în mod deosebit rinichii.

 

Alte elemente care sunt periculoase pentru organism. Plumbul este toxic în orice doză și are capacitatea de a înlocui calciul din organism. Deficiența de calciu favorizează concentrarea plumbului. Plumbul ajunge în sânge legat de hematii, urmând distribuirea acestuia în organele cu țesuturi moi (ficat, rinichi, plămâni, splină, creier, mușchi, inimă), ulterior se depozitează în oase și dinți, unde rămâne fixat zeci de ani.

 

Mercurul este un toxic cumulativ care produce afecțiuni ale sistemului nervos central. Perimetrele miniere din zona Maramureș conțin minerale care au în compoziție mercur.

 

Arsenul se acumulează în țesuturile bogate în keratină, acumularea acestuia fiind legată de cancerul pulmonar, al vezicii urinare, al rinichilor, al cancerului de piele, ficat și prostată. Principala expunere a populației este prin apă și alimente contaminate. Arsen s-a găsit în exploatările de la Șuior.

 

Nichelul este considerat un toxic uman important, cunoscut pentru abilitatea lui de a forma carcinoame. O bază importantă de date arată o strânsă corelație între expunerea la nichel și cancerul pulmonar. Principala cale de expunere a populației nefumătoare este prin alimente și apă.

 

Zincul este un oligoelement esențial pentru organism, dar concentrațiile ridicate duc la intoxicații. Toxicitatea acestuia crește în prezența cuprului și cadmiului prin fenomenul de sinergism. Excesul de zinc afectează metabolismul fierului și cuprului, cauzând anemie.

 

Cuprul este un element esențial pentru organismele vii, însă excesul produce efecte toxice la nivel celular mai severe decât al altor elemente care nu sunt esențiale (nichel sau cadmiu). Mulțumim pentru informații profesorului băimărean Ioan Bud.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.