• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2024

Poluarea din Maramureș. Bilanț al Gărzii de Mediu

Recent, la Prefectura Maramureș au fost prezentate o serie de rapoarte ale unor instituții din județ. Interesant a fost cel al Gărzii de Mediu Maramureș, de unde am aflat că poluarea din județ este prezentă, este acolo unde o știam cu toții: în aer, în pământ, în apele subterane. Chiar dacă raportul este tehnic, putem afla de la o instituție a statului cu rol de control că mai este mult de muncit în ceea ce privește mediul din Baia Mare și din Maramureș.

 

Prima prezentare a fost de pe platforma Romplumb. Acolo unde, de mulți ani, bate vântul și nimeni nu face nimic. Partea proastă e că sunt cantități mari de deșeuri periculoase pe care vântul le împrăștie în cele patru zări.

 

Depozitul neconform pentru deșeuri industriale periculoase Romplumb - 0,6 ha,  al cărui proprietar actual declarat este Bavna Fer SRL, în faliment, prin Lichidator judiciar BEST INSOLVENCY IP URL București, are activitatea sistată de la 31.12.2006.  Obligațiile de mediu stabilite de Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș prevăd măsurile și termenele de realizare pentru depozitul de zgură granulată în sarcina BAVNA FER SRL, dar nu au fost asumate de aceștia. De asemenea, refuză să răspundă solicitărilor celor de la Garda de Mediu, inclusiv să desemneze un reprezentant care să participe la inspecțiile efectuate pe amplasamentul depozitului de zgură ROMPLUMB.

 

Halda de zgură ROMPLUMB este cuprinsă între cele 17 depozite de deșeuri industriale periculoase pentru care este prevăzut ca România, reprezentată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul AFM, să ia măsurile necesare pentru a expropria pentru cauză de utilitate publică terenurile pe care aceste depozite sunt situate, pe baza Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Termenul de închidere și ecologizare a Haldei de zgură este, conform Memorandum, asumat de Guvernul României din august 2023 - aprilie 2028.

 

Alte probleme de mediu sunt generate de activitățile miniere. Încetarea activității miniere în anul 2007 și nerealizarea în totalitate a lucrărilor de închidere minieră și ecologizare constituie o problemă majoră de mediu.

Procesarea și depozitarea deșeurilor rezultate din activitatea minieră s-au făcut în multe cazuri fără măsuri preventive, ca urmare a lipsei cadrului legislativ, efectul fiind afectarea calității factorilor de mediu. Nu există o metodologie generală clară și precisă de remediere a contaminării solului și a apei subterane, fapt ce nu duce la o remediere durabilă a siturilor contaminate. Poluarea solului și a apei subterane cu o varietate de poluanți, în special ioni de metalele grele, aciditate și altele asemenea, în zonele unde s-au desfășurat activități miniere, infiltrarea contaminanților în sol, ape subterane și de suprafață, emisiile în aer au de asemenea impact major asupra calității factorilor de mediu.

 

Procesul de închidere și ecologizare a unor perimetre miniere a început în anul 1999, dar, din cauza resurselor financiare limitate, nici proiectele și nici execuția acestor lucrări nu s-a ridicat la nivelul celor mai bune tehnic actuale, în măsură să soluționeze problemele de mediu deosebit de complexe și dificile, generate de activitățile anterioare.

 

Din anul 1999 și până în prezent, s-au executat lucrări de închidere a unor lucrări miniere orizontale și verticale (galerii de mină, puțuri, suitoare), halde de steril de mină, cariere, incinte miniere, demolarea unor construcții miniere, execuția și/ sau modernizarea unor stații de epurare a apelor de mină, iazuri de decantare a sterilului de flotație, precum și recuperări și valorificări de materiale.

 

Din cele 16 iazuri de decantare a sterilului de flotație din județul Maramureș (Bozânta, Săsar, Aurul, Tăuții de Sus, Flotația Centrală, Vrânicioara, Mălăini, Plopiș-Răchițele, Bloaja, Bloaja veche, Leorda, Novăț, Colbu , Dl, D2, D3), s-au executat lucrări de închidere și ecologizare doar în l0 iazuri.

 

Din lipsă de fonduri,  nu s-au executat lucrări de închidere și ecologizare la iazurile Bozânta, Săsar, Leorda și Bloaja veche (Băiuț), acestea fiind o sursă permanentă de poluare a factorilor de mediu.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.