Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 31 Octombrie , 2005
Politicieni si firme fantoma
Alesi ai maramuresenilor incalca grosolan legea! Conform documentelor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Registrului Comertului, oameni cu functii importante in judet detin sau au detinut, contrar legii, actiuni la diferite firme, fara sa declare acest fapt. Mai mult, o parte dintre ei apar ca administratori de societati, desi aceasta calitate este incompatibila cu functia pe care o detin.
Inchisoare de la 1 la 3 ani pentru fals in acte. Infractiune „intelectuala” total ignorata atunci cand „savarsitorul” e vreun politician bazat. In tratamentul acestui tip de infractiune, reactia letargica a celor platiti sa vegheze la respectarea legii alimenteaza continuitatea lantului slabiciunilor.
Conform legii, completarea cu date eronate a declaratiilor de avere si interese constituie fals in acte si se pedepseste cu inchisoarea. Insa cu toate aceste avertismente, unii dintre alesii maramuresenilor au reusit sa tina secret numele firmelor la care sunt sau au fost actionari ori in cadrul carora ocupa functii de conducere (fapt care contravine legii). Pe lunga lista a infractorilor-politici figureaza un deputat (lider al filialei judetene a partidului aflat la putere), subprefectul, viceprimarul municipiului resedinta de judet, consilieri locali si judeteni, primari... I-am contactat pentru a le asculta explicatiile. Unii au cautat motive, alti s-au enervat sau pur si simplu au negat.
Primarii-administratori
Conform documentelor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cel putin trei dintre primarii maramureseni sunt administratori in cadrul unor firme la care detin si actiuni, fapt care contravine Legii 161/2003 (care prevede ca functia de primar este incompatibila cu “functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru in Consiliul de Administratie ori cenzor sau orice alta functie de conducere sau executie la societatile comerciale”).
Conform CCIR, Emilian Pop (primarul din Sacalaseni) este unic administrator al societatii Corped SRL. Contactat telefonic, initial, Pop nu a negat ca ocupa aceasta functie. Dupa ce si-a amintit ca un articol precedent consemna si datoriile pe care le avea Corped la bugetul de Stat (datorii consemnate si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice), Pop ne-a confundat cu Sebastian Bodu: “da, si ce-i cu asta? Cu cat is dator? Nu-s dator cu nimic, lasati-ma cu prostiile astea. Nu sunt administrator!” Respectarea legii e inclusa la capitolul “Prostii”?
Si Sabin Rat (primarul din Coas) pare obisnuit cu functii de conducere. Potrivit CCIR, Rat este administrator al firmei Magura SRL. Insa primarul sustine ca informatia nu e corecta, deoarece i-a cedat fotoliul de administrator... fiicei sale: “nu-s eu administrator, e fiica-mea. De patru... de trei ani e fiica mea, Lobont Claudia. Stie dracu’ cum o aparut acolo. Am statutul si hotararea, vi le pot aduce daca vreti sa verificati.”
Intr-o situatie similara pare sa se afle si Gavril „Gavris” Pop, agresivul primar din Boiu Mare. Pop figureaza ca administrator al firmei SC ZEA SRL, desi se lauda inca din urma cu doi ani ca i-a „vandut” societatea fratelui sau. Totusi, chiar si dupa „vanzare”, Gavris Pop a fost vazut la intalniri, seminarii si instruiri sau chiar la licitatii pentru produse lactate (banuim ca nu in calitate de primar, ci de reprezentant al SC ZEA SRL). Ceea ce inseamna ca ori Pop conduce in continuare firma, din umbra, ori a devenit un inflacarat fan al noutatilor din domeniul zootehnic sau al colectarii si prelucrarii laptelui. Pentru a descifra misterul, am incercat sa-l contactam pe primarul din Boiu Mare, dar acesta nu a raspuns la telefon.
Subprefect indignat
Daca in Romania s-ar aplica legea, si subprefectul Gheorghe Achim ar putea fi considerat incompatibil. Conform legii, functia de subprefect este incompatibila cu “functia de presedinte, vicepresedinte, director general, administrator, membru in Consiliul de Administratie sau cenzor la societatile comerciale”. Si, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Maramures (ORCMM), Achim este asociat si administrator al societatii Malus SRL. Conform CCIR, Achim a fost si administratorul societatii Malus Plus SRL, dar acesta sustine ca dupa numirea in functia de subprefect i-a cedat functia fiului sau. Cum in declaratia de avere a subprefectului nu sunt pomenite aceste firme nici macar la capitolul “venituri realizate in 2004”, l-am contact pe Achim. Subprefectul a fost convins ca informatia ne-a fost “suflata” de cineva, iar noi n-am verificat-o. Mai mult, Achim s-a declarat sceptic cu privire la existenta unui adrese oficiale remise de ORCMM: “nu este corecta informatia, adica am fost administrator, inainte a merge in Prefectura. Dar acum e sotia si e fiul meu. Din primavara, de cand am venit in Prefectura nu mai sunt administrator. Deci asta v-a spus cineva fara sa verificati dumneavoastra. De cand e hartia? Si apar eu ca actionar si administrator? Nu, nu. O si mananc! Eu va spun sincer ca asa e, eu stiu ca am lucrat inainte. Stati ca vorbesc eu acuma cu Camera de Comert, ca nu se poate asa ceva. Nu neg, inainte de a veni sau chiar si cand am fost numit in Prefectura, eram actionar si administrator la Malus Plus, dar apoi, conform legii, m-am dus la Camera de Comert si in momentul de fata nici n-am drept de semnatura. Inseamna ca e greseala. Vreau sa vad, ca nu e in regula, nu e adevarat”.
Dupa ce a telefonat la ORCMM, Achim ne-a contactat telefonic pentru a ne mustra. Ulterior insa, a recunoscut ca ocupa functia de administrator la Malus SRL: “va uitati mai atent pe hartie, nu scrie Achim Marius George Ionut (ca administrator al Malus Plus, n.red.)? Va rog sunati la 212... si vorbiti cu doamna Kelemen cu care eu am vorbit acum. La Malus? Aaaa, aveti dreptate. Dar asta e o firma care nu lucreaza, aici eu sunt administrator. Nefiind activa, eu nici nu m-am gandit la Malus. Acolo este Achim Gheorghe (adica el, n.red.), ca n-avea rost sa schimb, ca nu-i activa, nu s-a lucrat niciodata absolut nimic. De aia eram intrigat, ca eu stiam ca am facut cesiunea pentru fiul meu, dar aia era Malus Plus...” Asa zicem si noi: Malus Plus. Oricum, pastram „hartia” in caz ca subprefectul mai vrea s-o manance.
„Nedeclaratele” consilierilor
Printre alesii maramureseni care au actiuni, dar nu le-au declarat, se numara consilierul local Cristian Niculescu Tagarlas si consilierul judetean Aron Man.
Conform ORCMM, Niculescu se numara printre cei patru asociati ai firmei All Consult SRL, cu sediul pe strada Independentei nr.10/58. In declaratia de avere, Niculescu scrie la capitolul „Venituri” suma incasata de la un cabinet de avocatura situat pe aceeasi strada si in acelasi bloc (nr.10) ca si All Consult, dar la alt apartament. Venitul brut realizat de Niculescu prin acesta sursa a fost, in 2004 de circa 396 milioane de lei. Cum conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, All Consult SRL are ca domeniu principal de activitate „intretinerea si reparea masinilor de birou”, si a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mica decat venitul brut al lui Niculescu incasat de la cabinetul de avocatura, credem ca All Consult nu coincide cu cabinetul de avocatura al lui Niculescu. De ce All Consult nu apare in declaratia de avere a consilierului? Am incercat sa aflam, dar pana la ora inchiderii editiei Niculescu nu a putut fi contactat.
Daca firma lui Niculescu a avut in 2004 o cifra de afaceri de numai 345 milioane de lei vechi, firma la care conform ORCMM este actionar si adminstrator consilierul judetean Aron Man, AVIS SRL, este ceva mai profitabila. Anul trecut, AVIS a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 1,7 miliarde de lei vechi. Totusi, se pare ca Man nu a primit nici un leu de la acesta firma. Cel putin asta rezulta din declaratia de avere a consilierului judetean, unde firma AVIS SRL nici nu e pomenita. Am incercat sa lamurim dilema, dar telefonul lui Man era inchis.
Afacerile lui „Ludi”
Colegul de partid al prefectului, viceprimarul Baii Mari, Istvan Ludescher, nu e strain de lumea afacerilor. Conform ORCMM, „Ludi” este administrator si asociat la Printer SRL, si asociat la Forum Media SRL. Numai ca legea (103 din 2003) prevede ca functia de viceprimar e incompatibila cu cea de administrator. Dar vicele municipiului sustine ca e doar asociat la cele doua societati, si ca Printer SRL nu are activitate. Deci e o.k.
Man: „Hai ma, lasa-ma, ca-s nervos!”
Declaratiile de avere sau cele de interese completate de deputatul democrat Mircea Man nu amintesc de vreo firma, dar conform CCIR, Man a fost actionar la firma SC Castan SRL. Din datele de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice reiese ca firma a fost radiata in 4 martie 2003, ceea ce inseamna ca aceasta functiona in timpul penultimului mandat al lui Man.
Contactat telefonic, liderul PD Maramures a jucat rolul nervosului si s-a grabit sa incheie subiectul: “eu n-am fost nici un actionar, a fost partidul. Am fost vicepresedintele partidului, acolo era sediul partidului si trebuia sa dam niste bani. Si nu se putea face numai pe persoane fizice, asa ca ne-a pus pe fiecare... N-am avut nici o actiune, nici un profit, in afara de faptul ca am dat bani. Hai ma, lasa-ma, ca-s nervos! Cum sa apara in declaratia de interese o chestie unde eu nu-s nicaieri. Da’ ma, treceti ca nu le-am declarat in declaratia de avere, ca nu exista! Aia s-a lichidat si, daca vrei, era procurorul general care a scris in nu stiu ce carte de marele act de coruptie (referire la infiintarea firmei Castan SRL, n.red.). N-a fost absolut nimic.” Dincolo de dilema legata de legalitatea filialei de partid-firma, n-am inteles nervii lui Man si apelativele democrate (gen: “ma”).
Vom reveni
Lista firmelor nedeclarate la care alesii maramureseni sunt actionari nu se incheie aici. Printre „secretomani” se numara si sefi ai unor institutii publice (unii chiar functionari publici!) care, conform ORCMM, sunt sau au fost administratori sau actionari ai unor societati comerciale. Cu aceste date vom reveni, dar probabil exista cate o explicatie pentru fiecare caz. Adica probabil si firmele, activele si actiunile lor sunt insignifiante, neprofitabile sau chiar inexistente. Si daca tot e asa, probabil n-ar avea nimic impotriva daca acestea ar fi confiscate si vandute, iar banii ar trece in pusculita statului. Oricum, legea prevede ca orice cetatean poate sesiza autoritatile competente daca vreun functionar sau demnitar detine bunuri pe care nu le-a mentionat in declaratia de avere sau nu pot fi justificate din veniturile obtinute. Si daca faptele se adeveresc, bunurile pot fi confiscate.
“Ioi, God!”
Prefectul Bondi Gyongyike s-a ocupat candva si de afaceri. Conform CCIR, Bondi a fost actionar la doua firme: Provincia SRL si Eu-ro Ford SA. In prezent, ambele societati sunt radiate din Registrul Comertului. Dorind sa aflam cand au fost radiate, am intrebat-o pe Bondi: “Ce radiate? De unde is radiate? Da’ de unde sa stiu eu? Da’ nu va suparati, ma sunati si imi puneti o intrebare... Cred ca is niste firme particulare. Eu administrator? Ioi, is firmele alea din ’90! Ioi, God (invocarea britanica a Divinitatii ne-a surprins pentru ca speram intr-un „Istenem” nationalist, n.red.)! Cred ca atunci cand am intrat in Parlament. Nu le-am mai marit capitalul si s-au radiat. Niciodata n-au functionat. Nu mai cautati senzatii, ca zau ca ma supar! Cautati la altcineva. Zau ca nu stiu de ce tot umblati cu chestii slabe. Asa cum nu conduc nici masina de cand sunt deputat, ca sa nu cumva sa fac ceva, asa nici firmele. Din pacate, mai bine ramaneam si vedeam de firme. Pe bune, ca atuncea ma lasati in pace. Cei care conduc firme si fac nu stiu ce pe aia nu ii deranjati, numai pe mine…”.
Practic, nici nu voiam s-o deranjam pe prefect, dar conform Ministerului Finantelor Publice, una din “fostele firme”, Provincia SRL, a fost radiata in 2003. Adica pe vremea cand Bondi era deputat. Cat despre propunere (“mai bine ramaneam si vedeam de firme”), suntem de acord.
Ioana LUCACEL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.