• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Noiembrie , 2004

POLITICA, ATITUDINE, ANCHETE

* Filiala maramureseana a PSD si o
* Despre Corpul de Control ANPC si ipotetica protectie a copilului
* Esecul unui program care a scurs 7 milioane de dolari
* Politisti din Poienile de sub Munte, prinsi cu “fofarlica”!
* Coltu’ meu
* Numarul cazurilor de SIDA din Sighet este in crestere
* Ma tot mir
* Comisari generali incalca Legea sindicatelor !
* Schimbul de azi
* Filiala maramureseana a PSD si o
Simulare de tip hei-rup

Filiala Maramures a PSD, probabil ca si celelalte filiale din judet, au tras tare pe “ultima suta de metri” a campaniei electorale. Dar, ca in poveste, pe langa cele bune (cativa tineri de valoare) era musai sa puncteze si la categoria “gafe din prostie”.

La mijlocul saptamanii trecute, social-democratii maramureseni au organizat o simulare a zilei de vot. Pana aici, nimic neobisnuit. Am aflat ca nu este o problema, ca si alte partide fac asemenea simulari. Pe scurt, printr-un convocator, presedintele filialei PSD, Ioan Buda, candidat la Deputati, le-a cerut celor care raspund de organizarea pe plan local (cel mai mare interes a fost pentru cei din mediul rural) sa fie prezenti la ora 8 in fata sectiilor de votare, cu masinile care vor transporta cetatenii la vot (!) si, de asemenea, sa fie transmise datele masinilor care vor participa la actiune si a soferilor aferenti (!). Un fel de alarma de gradul “0” (“cu arme, rucsaci si pesmeti, pregatiti sa-nfrunte inamicul”). Acolo urma sa se faca “prezenta” si datele urmau sa fie trimise organizatiei judetene. Acestea fiind indeplinite intocmai, simularea a luat sfarsit. Initial, carcotasi fiind, am crezut ca ne aflam in fata unei incalcari a legii. Practic, cei din Uniune vor duce oamenii in ziua votului cu masinile, ceea ce ni s-a parut a fie o incalcare a liberului drept la exprimarea optiunilor politice (cine vrea sa voteze nu are nevoie de masina organizatiei sa-l duca la vot! - mai ales ca se stie ca in mediul rural, primarii sunt mici “satrapi”, in concluzie nu parea o actiune democratica). Pana la urma am aflat ca este o practica obisnuita la majoritatea partidelor si era sa ne facem nostra culpa. Si cand era sa abandonam subiectul, privind “convocatoarele” expediate de fostul prefect Buda, am observat ca fusesera trimise pe faxurile primariilor “apartinatoare” PSD. Ceea ce, cu siguranta, este o incalcare a legii. Daca se dorea o comunicare cu liderii locali ai partidului (primarii respectivi), acestia trebuiau abordati, sunati, “faxati” la sediile de partid. Asa, a fost implicata administratia locala si se poate crede ca si la vot primarii se vor implica mai mult decat le permite legea.

“Folosim orice metoda (!)”

“Deci, ca sa castigam alegerile folosim orice metoda ca sa fim mereu antrenati si sa avem mobilizati oamenii nostri si sa mergem la vot si de-a urmari modul cum se realizeaza votarea. In ziua votului, facem orice ca oamenii nostri (?) sa aiba o atentie din partea noastra si printr-un efort minim sa ajunga la vot. Stiti cum judeca oamenii, cum sunt de comozi si cat pret pun pe votul care inseamna cea mai mare responsabilitate. Speram ca la tara sa fim votati mai mult, iar la Baia Mare ne mobilizam pe cat este posibil”, ne-a explicat Buda strategia filialei maramuresene a Uniunii. Daca este legal ca (probabil) vor fi folosite “utilitatile” primariilor, daca e in regula ca Buda vorbeste de “oamenii nostri” de parca cetatenii pe impart in: pesedisti, liberali, democrati, peremisti etc., daca votul nu este ceva ce tine de constiinta fiecaruia, atunci totul este in regula. Si in Maramures nu se intampla nimic ilegal! Dar credem ca nu e asa.

Nicolae TEREMTUS






* Despre Corpul de Control ANPC si ipotetica protectie a copilului
V-ati batut joc!

In prima jumatate a lunii noiembrie a fost prezenta la Baia Mare o echipa de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, pentru verificari la Directia pentru Protectia Copilului cu privire la respectarea drepturilor copiilor protejati prin sistemul de protectie judetean. Care a fost rezultatul?

Anticipand controlul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului (ANPC), pe care am sesizat-o referitor la situatia grava a copiilor adusi de la Caminul Spital Sighet si plasati in case de tip familial in Baia Mare, asteptam increzatori masurile de intrare in normalitate. Initial, raspunsul celor de la ANPC a fost ca vor putea da un raspuns la sesizarea noastra dupa finalizarea controlului. Cuminti, am asteptat venirea celor care “controleaza”. Au venit, au stat 4-5 zile si au plecat. In urma a ramas un raport preliminar, pe care am avut “norocul” sa-l vizualizam. Daca nu ar fi vorba de copii, daca nu ar fi vorba de institutia care coordoneaza in Romania protectia copilului, am fi ras de cele consemnate. Chiar daca raportul a fost numit “preliminar”. Nu am ras, pentru ca lucrurile sunt grave si pentru ca am avut inca o confirmare ca si in problema ocrotirii copiilor se fac lucruri de mantuiala.

Constatari

In urma analizei si a verificarilor efectuate au rezultat, punctual, urmatoarele concluzii. O importanta deosebita se acorda problemei celor 21 de asistenti maternali “rezultati” in urma unui proiect stabilit intre DPC si ASSOC - a fost scandal, o sedinta de CJ furtunoasa si cei 21 au fost angajati la DPC. Ce spune controlul: “In aceasta problema, conducerea DPC a dat dovada de management defectuos, situatie datorata unei insuficiente comunicari intre factorii judeteni responsabili. De asemenea, consideram ca datorita instabilitatii sistemului judetean de protectie a copilului, nu s-a conturat o viziune de ansamblu si o strategie coerenta de implementare a reformei in domeniu.” Cel putin cu ultima parte suntem de acord, dar atentionam ca pana acum Maramuresul, judet pilot in implementarea proiectelor cu privire la dezinstitutionalizarea copiilor, a fost dat ca exemplu pozitiv. Rezulta: cineva minte sau a mintit.

Programele PHARE

Daca la prima parte putem sa spunem ca au existat vagi urme de real in concluziile ANPC, la punctul cu proiectele PHARE (pe care le-am consemnat in detaliu) dezamagirea a fost uriasa. Este vorba de proiecte din programul pompos numit “Copiii mai intai”, proiecte ce au vizat inchiderea centrelor din Gardani si Sighet (printre cele din municipiul de pe Iza fiind si Caminul Spital unde erau internati copiii cu handicap psihic si locomotor, mediu si sever). Controlul releva ca proiectele s-au finalizat anul trecut, iar CJ avea obligatia contractuala ca din acel moment (29.07.2003) sa asigure continuitatea serviciilor nou infiintate pe o perioada de 3 ani. De asemenea, ca serviciile dezvoltate (case de tip familial) functioneaza, ca sunt conditii de crestere superioare celor din centrele desfiintate, in schimb sunt dificultati la plata utilitatilor (telefon, curent etc.). In mare, cam asta au constatat cei de la ANPC. Nimic de copiii de la Sighet, cei 60 de copii cu handicap psihic, si nu pot sa se disculpe ca n-ar fi stiut, pentru ca in “corespondenta GAZETA-ANPC, intr-una dintre adresele oficiale se promite abordarea acestei probleme la fata locului. Vorbe… Impardonabil! Cei din corpul de control ANPC si-au dat examenul, notand in acest raport: “nu s-au constatat incalcari grave ale drepturilor copiilor, acestia beneficiind de asistenta medicala, educatie, conditii adecvate (echipament, cazarmament, alimentatie)”. Asta in conditiile in care copiii din Sighet nu au medicamente, nu au medic adecvat, nu au manare. Drepturile acestor copii au fost incalcate grosolan de niste iresponsabili, iar situatia continua chiar cu binecuvantarea ANPC a porcariilor din sistem. Nici macar nu au fost curiosi sa ne contacteze pentru a vedea dovezile indubitabile pe care le detinem pentru a ne dovedi afirmatiile. Eram in Baia Mare, dar se pare ca nu se doreste ca subiectul sa mai fie “scormonit”. De dumneavoastra. Noi vom merge mai departe. Oricum, e penibil.

Nicolae TEREMTUS






* Esecul unui program care a scurs 7 milioane de dolari
Strategia indatorarii Romaniei

Circa 7 milioane de dolari s-au cheltuit aproape inutil. La nici un an de la inaugurare, retelele de alimentare cu apa din satele ce au beneficiat de programul guvernamental sunt (sau urmeaza a fi) sistate! Consiliile locale nu pot acoperi costurile mari ale apei si au apelat la solutia bransarii individuale.

220 de milioane de dolari! Aceasta este suma girata in urma cu sapte ani de Guvernul Romaniei pentru un program national de alimentare cu apa in mediul rural. Prin licitatie, s-a stabilit ca programul sa fie executat de Solel Boneh Tahal Joint Venture (Solel Boneh pe post de executant, iar Tahal pe post de proiectant). Dupa numeroase rocade cu listele de beneficiari si cu fondurile destinate judetului nostru (“strategie” pe care am prezentat-o in detaliu), pe lista “norocosilor” au ramas comunele Coas, Dumbravita, Sacalaseni, Boiu Mare, Ulmeni si Asuaju de Sus, unde abia s-au inceput lucrarile de executie. Dincolo de tergiversarile legate de finalizarea lucrarilor, neplata subantreprenorilor si cheltuirea preferentiala a unui puhoi de bani in localitati cu primari PSD, programul s-a dovedit a fi un mare fas. Motivul? Alimentarea cu apa prin intermediul cismelelor stradale a cauzat primariilor cheltuieli de zeci de milioane de lei lunar, asa ca s-a hotarat... renuntarea la sistemul actual si inceperea lucrarilor de bransare individuala! Altfel spus, zecile de noi cismele vor fi trimise, probabil, la fier vechi, iar oamenii vor scoate din buzunar alte milioane (de aceasta data, private!) pentru a avea apa.

Benny Hill show!

Principalul motiv al dezafectarii cismelelor este consumul excesiv de apa. Adica oamenii nu s-au multumit doar cu folosirea apei pentru uz casnic, ci unii s-a gandit ca n-ar strica sa-si umple si… fantana. “Apa e suspendata, deci cismelele sunt scoase din functiune. In comuna avem circa 35 de cismele, dar lucram la bransare individuala. Am avut foarte mari costuri cu apa, asta a fost problema. Se folosea fara discernamant. S-a ajuns ca duceau de la cismea apa si o puneau in fantana (!). Va dati seama ca era imposibil sa achitam atatia bani”, a spus Emilian Pop, primarul din Sacalaseni. Desi cismelele sunt inca in garantie si ar putea fi valorificate de Consiliul Judetean sau de consiliile locale care le-au primit in administrare, autoritatile nu-si fac prea mari probleme legate de “soarta” acestora. “La noi e sistata apa! Numai pe lunile de vara am platit 150 de milioane de lei. Consuma lumea in nestire. Am avut si unele defectiuni, dar le-am remediat. Deci, cismelele sunt dezafectate, nu stiu ce se va intampla cu ele. Cate sunt? Nu stiu, la 300 de metri distanta una de alta. Oricum, in jur de 35”, a spus Felician Ciceu, viceprimarul din Dumbravita. Cum nici metoda bransarii individuale nu va rezolva problemele tuturor satenilor, e posibil sa se pastreze o parte dintre cismele. Dar cine va plati apa, ramane un mister. “Cismelele nu vor mai fi folosite. Vom mai lasa probabil in jur de 6, din cele 32 existente, dar mai mult nu e nevoie, ca au oamenii si fantani (pai de ce au montat atatea, daca nu e nevoie?, n.red.). Cu restul nu stiu ce se va intampla. Am semnat un contract de colaboare cu o firma, care a inceput deja lucrarile pentru bransament individual. De cand avem alimentarea cu apa prin cismele am platit 130 de milioane pentru apa, nu ne permitem”, a spus Sabin Rat, primarul din Coas. In schimb, autoritatile judetene considera ca cismelele trebuie pastrate, iar costul apei ar trebui suportat de beneficiari. “Cred ca aceste cismele sunt necesare si, avand in vedere ca au un consum comun, ar trebui sa se stabileasca taxa generala pe toata localitatea, sau cismele cu cartele (!)”, a solutionat Dumitru Dumuta, secretarul general al Consiliului Judetean Maramures. Numai ca oamenii nu sunt de acord nici cu aceasta solutie, pentru ca putini folosesc apa de la cismele. “Nu ne-o ajutat cu nimic programul asta. Ca folosesc apa numa’ aia care au cismeaua in fata curtii. Io, decat sa car apa de la 300 de metri, mai bine scot din fantana”, a spus Florian Covaci din Ulmeni.

Economie prin presiune!

Cel mai econom dintre primari s-a dovedit a fi Vasile Ardelean, mai marele orasului Ulmeni. Numai ca economia s-a putut realiza doar prin “presiune locala”. “N-am platit foarte mult luna asta, in jur de vreo 6 milioane de lei, dar au fost si situatii in care am fost nevoiti sa sistam apa, ca se consuma in nestire (unii spalau masina si chiar haine!). Asa nu se poate! Oricum, prin martie sper sa definitivam bransamentul individual, si atunci nu mai avem probleme”, a spus Vasile Ardelean, primarul din Ulmeni.

Cismele cu… cartela

“Nu stiu ca si-au facut bransament individual, aflu de la dumneavostra! Solel Boneh nu prevedea asa ceva, ci doar alimentare prin cismele, dar nu cred ca este util sa se inchida cismelele. Problema localitatilor este alta, si anume cum sa stabileasca consumul pentru apa. Am inteles ca in alte localitati din tara sunt cismele cu cartele, dar sunt foarte scumpe. Si a doua problema, pentru a se face racordari individuale e nevoie de o statie de epurare si de canalizare. In principiu, proiectul Solel Boneh urmarea realizarea proiectului prin cismele pentru ca nu primesti autorizatie pentru bransament individual cate vreme nu ai canalizare si statie de epurare. Eu nu cred ca o sa fie bani pierduti. Nu stiu cate cismele sunt intr-o localitate. Acum am inteles ca se poarta discutii cu Solel Boneh sa mai atraga resurse si Guvernul sa mai garanteze niste bani. Oricum, contractul nu s-a executat in intregime, n-au ajuns banii.” - Dumitru Dumuta, secretarul general al Consiliului Judetean Maramures.

Ioana LUCACEL






* Politisti din Poienile de sub Munte, prinsi cu “fofarlica”!
Lupii paznici la oi

Doi subofiteri de politie de la postul din Poienile de sub Munte au cazut sub securea legii. Nu s-au taiat adanc, pentru ca nu au fost lasati sa cada prea jos, insa fapta a mai pus o pata pe obrazul Politiei Romane.

Anual, prea multe camioane incarcate cu “aur verde” provenit din padurile decimate tranziteaza comuna Poienile de sub Munte. Se spune ca de multe ori, acestea treceau nestingherite, fara teama vreunui control, pentru ca doi dintre cei platiti sa vegheze “isi cam faceau de cap”. Nominalizati sunt Ioan Tola, seful postului comunal de Politie, si adjunctul, Karoly Timis.

Bunastare suspecta

Comuna Poienile de sub Munte avea un fond forestier de peste 20.000 de hectare, insa, dupa 1990 padurile au inceput sa sufere acut de defrisare salbatica. De pe zeci de hectare, codrul a fost ras in totalitate, in alte parti, densitatea arborilor a scazut la jumatate. In 2004 s-a ajuns la situatia in care, pentru a se putea defrisa lemn de rasinoase de calitate, trebuia sa se urce la limita superioara a padurilor, la 20-30 de kilometri de centrul comunei. Aceste ravagii sunt completate de existenta catorva zeci (se vorbeste chiar de sute!) de gatere neautorizate, care “cresc” in mai toate curtile gospodarilor instariti. Toate acestea nu se pot intampla fara concursul (sau indiferenta) organelor de politie. Nu trebuie uitati, poate pe primul loc, “specialistii” de la Romsilva – mana in mana cu mafiotii locului si manjiti cu rumegus clandestin. Ei bine, politistii Tola si Timis se pare ca nu au fost straini de toate aceste matrapazlacuri, altminteri e dificil de gasit o explicatie la bunastarea materiala pe care o afisau (vile despre care avem rezerve serioase ca ar fi fost ridicate din salarii de subofiteri de politie). Recent, cei doi au fost schimbati din functie.

Ce spun poienarii?

Oamenii din comuna sunt rezervati in declaratii, insa, sub protectia anonimatului, ne-au declarat cate ceva despre antecedentele celor doi politisti. “Au facut prea multe, nu se mai putea. Unul dintre ei a fost prins cu lemn furat de la Ocol. Am auzit ca l-au prins chiar politistii de frontiera. Celalalt era mai al dracului. In zilele de targ mergea pur si simplu cu plasa prin piata, si si-o umplea cu tot felul de produse, de pe tarabe, fara sa plateasca un leu. Amandoi au fost bagati pana in gat in tot felul de belele”, crede o oficialitate din comuna. La sediul politiei Poienile de sub Munte am intalnit doar un tanar subofiter speriat, care a declarat doar atat: “Eu nu am fost schimbat. Cei doi da, dar nu pot sa dau detalii. Noul sef al postului este domnul Urda (din informatiile noastre, noul sef de post, Ioan Urda, a fost transferat de la postul din comuna Repedea, n.red.), care este plecat momentan.” La Ocolul Silvic Poieni, de unde a disparut in conditii ciudate materialul lemnos ridicat in vederea confiscarii, nu am gasit decat o secretara, restul erau “plecati momentan.” Un angajat al Ocolului s-a aratat mirat: “ati si aflat?! Nu pot sa va spun mai multe, au fost oricum schimbati dar, atentie!, pe o perioada bine determinata. Adica, peste cateva luni se vor intoarce la post, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. E o rusine! Cei pusi sa pazeasca legea o calca ei insisi! Ce exemplu dau ei locuitorilor comunei? Cat timp va fi guvernarea asta, fiecare va putea fura cat va voi! Nu vedeti? Nimeni nu le face nimic politistilor, au fost doar mutati. Nu am auzit sa fie dati afara sau sa se trezeasca cu vreun dosar penal.” Nici de la sectorul Politiei de Frontiera n-am putut afla nimic, nici macar un comunicat de presa. Totusi, la solicitarea noastra, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie ne-a confirmat informatiile. “Un efectiv de--al nostru s-a deplasat la inceputul lunii noiembrie la Poieni pentru un control, in urma caruia nu au fost constatate fapte penale. In urma verificarilor, Tola a fost mutat la Politia din Repedea. Nu este vorba despre o masura disciplinara, ci pentru ca nu s-a implicat corespunzator in urmarirea activitatii lui Karoly Timis, cu care ar fi trebuit sa fie mai atent. In privinta lui Timis, s-a dispus sanctionarea sa pentru comportament necorespunzator, care a adus atingere imaginii institutiei. Astfel, i s-a redus cu 10% salariul pe o perioada de trei luni si a fost mutat la Compartimentul Politiei de Ordine Publica Viseu de Sus. Faptele sale nu au fost de natura penala”, a declarat purtatorul de cuvant. Surse credibile sustin ca politistul Timis a incercat “sa puna mana” pe o cantitate de lemne confiscate de Ocolul Silvic, pretinzand ca socrul sau ar dori achizitionarea acestora.

Teofil IVANCIUC, Ciprian DRAGOS






* Coltu’ meu
Tarantula, politistul si canadienii

Am primit un mesaj de la o persoana care se auto-intitula Tarantula. Mesajul a fost trimis mai demult, pe adresa de e-mail de la ziar si, cum nu intru foarte des pe aceasta adresa, nu am avut placerea de a-l citi decat in ultima saptamana de campanie electorala. Persoana in cauza ma acuza de dezinformare, fara a preciza materialul sau materialele in cauza. M-a facut prost, m-a amenintat cu un proces, “a sters cu mine pe jos, dupa care m-a aruncat la gunoi”. Nu este pentru prima data ca sunt facut in fel si chip. Cu siguranta, am gresit in unele din materialele pe care le-am publicat in decursul anilor, dar nu aveam nevoie de un “bocanc in gura” in aceasta saptamana (vina, de fapt, tot a mea este daca nu imi citesc mesajele la timp) sau nu in acest mod. Am avut bunul simt sa-mi semnez materialele (bune, rele, cum au fost) si cred ca cel care are ceva sa-mi reproseze o poate face la fel. Domnule Tarantula, va salut cu respect. As mai fi vrut sa semnalez un incident avut cu unul din ofiterii de politie ai IJP, un incident minor pentru domnia sa, dar care m-a enervat la culme. Spuneam cu ceva timp in urma ca in cadrul IJP s-a observat o deschidere fata de presa. Incidentul, minor, ma determina sa nu mai fiu asa de sigur. As fi intrat in amanunte, dar in timp ce scriam acest colt am primit un telefon de la unul din prietenii GAZETEI, de peste mari si tari. Gavrila Buju, borsean plecat in Canada de cand avea 18 ani, m-a atentionat ca romanii de acolo, din continentul nord-american nu pot vota. “Nu ne lasa la vot doar daca avem pasaport si altele. Spuneti cumva sa se stie ca cei de la Ambasada si de la Consulatul canadian ne-au spus clar ca nu avem dreptul sa votam. Este strigator la cer”, a fost o parte din mesajul borseanului-canadian. Domnul Buju este unul din cititorii nostri fideli. Este un critic al celor de la Putere si ar dori un trai mai bun in tara in care s-a nascut. Ne trimite mesaje, uneori dure, alteori patetice, dar cu siguranta este mai cinstit ca multi din cei de pe la noi. Regret ca cei din Canada nu pot vota, iar daca nu pot pune stampila, macar sa spuna o rugaciune pentru romanii care mai au speranta intr-o viata mai buna. Revenind la cel care m-a atentionat intr-un mod elegant, trebuie sa-i dau dreptate. Cei care fac presa sunt niste nenorociti, ce tot spera sa se mai schimbe ceva si in aceasta tara. Tot sperand, am imbatranit.

Nicolae TEREMTUS







* Numarul cazurilor de SIDA din Sighet este in crestere
moartea dintre cearceafuri

Sindromul Imuno-Deficitar Dobandit (SIDA) este una dintre maladiile care pun in pericol omenirea. Zeci de milioane de oameni din intreaga lume au contactat virusul HIV (purtator al sindromului), in fiecare zi decedand cateva mii. Infricosatorul virus este prezent si in Sighetu Marmatiei…

In anul 1986, doi cercetatori (unul francez si celalalt american) au identificat simultan virusul purtator al Sindromului Imuno-Deficitar Dobandit (SIDA). In Romania s-a facut publica existenta virusului un an mai tarziu, in cadrul Congresului de Medicina de la Bucuresti. Se spune ca “beleaua cu nume de fata” a aparut in Africa prin injectarea (deloc accidentala) a unor subiecti cu sange infestat, virusul provenind din laboratoarele occidentale producatoare de arme biologice. Oricare ar fi adevarul, este putin probabil ca acesta va iesi vreodata la iveala. La sfarsitul anilor ’80, Romania a fost lovita de o adevarata epidemie de SIDA, depistata in sangele nou-nascutilor. Nici pana azi nu s-a dat un raspuns oficial la intrebarea: cum au ajuns acestia sa fie infestati (ipotezele fiind dintre cele mai halucinante: accident, razbunare, ajutoare infestate voit etc). Cert este ca in intervalul 1988-1990, mii de copii au contactat virusul, Romania ajungand intr-un alarmant top mondial. Cea mai mare incidenta a infestarilor se regasea in judetul Constanta, urmat de Bucuresti, Brasov, Cluj, Suceava, Maramures etc.

Flagelul, in Romania

In acest moment, pe plan mondial se poate vorbi despre o epidemie de SIDA in tarile Africii Centrale si Sudice. In Zambia, Angola, Namibia sau Africa de Sud, circa jumatate din populatie este purtatoare a virusului letal! “Mai mult de jumatate din numarul celor infestati pe plan mondial cu HIV (circa 50 de milioane) sunt femei cu varsta intre 15 si 49 de ani. Numarul cazurilor in Europa de Est a crescut cu 48 %”, releva un raport ONU publicat in 23 noiembrie 2004. La nivelul tarii noastre, numarul cazurilor este de circa 10.000, dintre care mai mult de jumatate sunt iregistrate in Constanta si Bucuresti. Frecventa medie a celorlalte cazuri este de circa 1 la 5.000 (un purtator de HIV sau bolnav de SIDA, la fiecare 5000 de locuitori). Astazi, in Sighet numarul purtatorilor de HIV depaseste media pe tara!

SIDA in Sighet

Doctorul Vasile Pavel, sef al sectiei Contagioase, confirma ca in catastifele Spitalului Municipal din Sighetu Marmatiei sunt inregistrati 22 de sigheteni. “In ultima perioada, cazurile de SIDA inregistrate la noi s-au inmultit! O parte a bolnavilor sunt copiii infestati in anii Revolutiei. In urma cu 10 ani am pierdut multi copii, pentru ca medicatia nu era inca pusa bine la punct. Copiii se uscau pe picioare, sistemul lor imunitar ceda... Se imbolnaveau de obicei de pneumonie, dar si de alte boli infectioase, tot felul de ciuperci stranii... Ajungeau schelete vii, apoi se stingeau incet. In ultima perioada am constatat o noua crestere a incidentei de infectari cu HIV, de data asta vorbind despre adulti. Din cate se pare, acestia au contactat virusul in Occident, prin intermediul contactelor sexuale neprotejate. Tratamentul acestora costa foarte mult. Numai pentru un copil infestat Statul cheltuie, lunar, 17-20 de milioane de lei. SIDA este o povara pentru sistemul sanitar. Bolnavii efectueaza tratamentele la domiciliu, venind la control in fiecare luna. O data pe an acestia sunt obligati sa faca un control amanuntit la Cluj, pentru a se depista mai bine stadiul de evolutie al sindromului. In rest, cu ajutorul tratamentului adecvat boala stagneaza, ei fiind de fapt ca noi, oameni normali. Stiu copii sigheteni care umbla la scoala, fac sport, se comporta normal”, a declarat doctorul Pavel. Cazurile noi intregistrate in Sighet provin din randul prostituatelor care au fost “la produs” in Vestul Europei. In urbe e cunoscuta prezenta a zeci de concitadine in special in Spania, Italia, Franta si Germania, tinere care presteaza cea mai veche meserie. Rezultatul: au contactat SIDA, au venit acasa, si acum umbla nestingherite, putand oricand transmite sindromul.

Cazurile

Astfel s-au provocat situatii periculoase: o femeie internata la sectia obstetrica-ginecologie a spitalului sighetean n-a anuntat ca are SIDA, punand personalul medical in pericol de a fi infestat. Apoi, lenjeria patata de sange cu HIV a ajuns la spalatoria unitatii medicale, unde a fost amestecata cu restul cearceafurilor, fiind spalata in conditii de razboi, adica cu detergent pe sponci (pentru ca din cauza datoriilor mari pe care le are spitalul si pentru ca managementul nu este foarte performant, spalatoria ba are, ba nu are nici macar banalul detergent)! Un alt caz mai special a fost semnalat cu ceva timp in urma, cand un muncitor sighetean a fost depistat HIV pozitiv. Virusul a fost contactat de la o prostituata din Bucuresti, numai ca, pana sa afle omul ca este bolnav, deja avusese contact sexual cu propria sa sotie! Desi in laboratoarele occidentale se cerceteaza continuu descoperirea unui leac, SIDA este inca o maladie mortala. Pentru a evita infestarea, metoda este simpla: evitarea contactelor sexuale neprotejate si a refolosirii seringilor sau a instrumentarului medical nesterilizat (virusul putand fi transmis prin intermediul sangelui, limfei si a celorlalte secretii ale organismului). Pentru a evita moartea, maramuresenii trebuie sa renunte la prejudecati si sa contacteze medicul la cea mai mica neregula, neuitand, desigur, de metodele de prevenire.

Teofil IVANCIUC






* Ma tot mir
Lipsa simtului masurii

Un lituanian de 74 de ani s-a sinucis cu ajutorul unui scaun electric pe care si l-a confectionat singur. Pentru realizarea acestei “performante” nu trebuie sa ai cunostinte extraordinar de vaste in domeniul tehnicii. E suficient sa dispui de niste cadre metalice, o priza alimentata cu curent, un intrerupator si doua fire conductoare. Iti mai trebuie si o doza suficient de mare de scarba de viata si putina vointa. Lituanienii astia au ceva sange germanic, firesc dupa colonizarile realizate de prusaci candva, prin evul mediu. De aici li se trage un anume simt al masurii si lituanianul in cauza a tras concluzia ca e destul… Nu acelasi lucru se poate spune despre un roman de aceeasi varsta cu raposatul in urma miscarii electronilor, individ cu suficiente cunostinte (candva) ca sa ocupe postul de director la Editura Tehnica. Scaunul cu care s-a obisnuit il face sa nu aiba simtul masurii si sa mearga asa, ca si cand n-ar avea frana de mana. Si nu e singur… Viata e ciudata: in timp ce unii, de la o anumita varsta, se satura de viata, altii nu se mai satura de Putere. Nici macar sfaturile candide ale unui sef cu porecla de bomboana, de a mai sta pe margine cateva luni, pana mai uita populimea de afacerile lor, nu dau rezultate. Indisciplina asta de partid s-ar putea sa-i curenteze, cu toate ca inca n-am vazut urna de vot cu intrerupator… Asa ne trebuie daca in urma cu opt secole, in loc sa ne facem si noi, ca tot englezul, o Magna Charta Libertatum, buchiseam ceva slove chirilice. Asa se face ca la ei infractorii care au facut delicte minore fac inchisoare in week-end, iar la noi nu se atinge nimeni, in nici o zi din saptamana, de artizanii unor delicte majore, major insemnand in cazul de fata ca au implinit 18 mii de miliarde. Unde mai pui ca un general roman acuzat de o luare de mita, ce-i drept o bagatela de vreo 150 de milioane de lei, n-a patit nimic, pe considerentul ca si-a recunoscut vina… Daca tot e modelul asta, sa recunosti ca sa nu te prinda, ma gandesc ca si stenogramele care au devenit celebre sunt o recunoastere din partea guvernantilor. Da’ pe astia nu-i prinde nici macar rusinea, si cred ca nici curentul nu-i strabate. Da Doamne curent, ca prize sunt destule…

Ioan BOTIS






* Comisari generali incalca Legea sindicatelor !
Acuza teleghidarea politica

Se incearca influentarea miscarii sindicale! Marian Pasulea, comisarul general al Garzii Financiare, si Constantin Silinescu, comisarul general al Garzii de Mediu, fac presiuni asupra membrilor de sindicat din cele doua institutii.

In urma cu cinci luni s-a infiintat Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), prima organizatie sindicala din Romania care reuneste functionari publici din institutiile de control (Garda Financiara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Inspectia Muncii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Garda Nationala de Mediu, M.A.E., Directia Generala a Finantelor Publice si Autoritatea Nationala a Vamilor). Noua organizatie sindicala nu este insa pe placul conducerii Garzi Financiare si a Garzii Nationale de Mediu.

Sindicatul comisarului general

“Constantin Silinescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu, a transmis in 15 noiembrie, un fax catre Comisariatele Regionale si Judetene si Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Cinegetic ale Garzii Nationale de Mediu, in care precizeaza ca o noua organizatie sindicala este in curs de constituire la nivelul Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu si va cuprinde TOATE structurile teritoriale din tara. Comisarul Silinescu ii indeamna pe functionarii publici sa adere la gruparea sindicala pe care o constituie si le recomanda sa nu fie inclusi in alte organizatii sindicale, iar daca s-au afiliat deja la o astfel de organizatie sa comunice de urgenta, neuitand sa precizeze ca ii va informa in legatura cu demersurile pe care trebuie sa le faca pentru a deveni membri ai sindicatului in curs de constituire, sindicat comandat, probabil, politic”, a spus Sebastian Oprescu, presedintele SNFP. O astfel de organizatie contravine insa prevederilor legale, conform carora orice organizatie sindicala este independenta fata de autoritatile publice, partidele politice si de patronate. “Ii redam comandantului Silinescu fragmente din Legea 54/2003 (legea sindicatelor, n.red.), care stipuleza: constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani: impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, precum si conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale. Legea indica in mod clar ca documentul transmis poate sa atraga raspunderea penala a Comisarului Silinescu”, a spus Oprescu.

Opozitia financiara

Un alt “comandant” de institutie deranjat de sindicatul functionarilor publici s-a dovedit a fi Marian Pasulea, comisarul general al Garzii Finanicare. Comisarul Pasulea considera neintemeiate cererile comisarilor Garzii Financiare reprezentati de SNFP. Pozitia sindicatului este insa ferma. “Nu sunteti abilitat sa afirmati ca nu sunt motive pentru a organiza proteste, cu toate ca trebuie sa cunoasteti problemele comisarilor Garzii Financiare datorita functiei pe care o detineti. In ceea ce priveste problemele comisarilor Garzii Financiare, legate de protectie, dotari si salarizare, ele exista chiar daca dumneavoastra doriti sa le recunoasteti sau nu. Sau poate dumneavoastra sunteti Comisar General al Garzii Financiare din Italia”, i-a transmis Sebastian Oprescu comisarului Pasulea. Este grav ca tentativele celor doi nu sunt primele de acest gen, scenariul ghidarii miscarilor sindicale de catre cei in functii de conducere tinde sa devina un fenomen general. Legea, insa, nu trebuie respectata si de comisarii generali?

Mihaela MIHALEA





* Schimbul de azi
Scrisoare catre tine

“… vezi tu, in cei doi ani de cand ne intalnim in coltul asta de pagina, nu ti-am atras niciodata atentia asupra titulaturii acestei rubrici. O fac acum, muscandu-mi buzele ca nu pot sa-ti spun mai multe. Dar faptul ca iti cer acum sa-ti apleci privirea asupra numelui cu care a fost botezat spatiul ce gazduieste scrierile mele se refera la ziua de 28 noiembrie 2004. O zi in care sper sa ne demonstram diferentele care ne separa de ceilalti, de ucraineni, de exemplu. O zi in care privesc cu speranta, inceputul unei ipotetice intrari in normalitate. Restrictiile legii si deontologia nu-mi permit sa scriu altfel (ziarul iese din tipar in perioada interdictiei oricarei consemnari ce poate fi interpretata ca avand tenta electorala), insa doar Dumnezeu mai stie cat regret asta. Faptului ca m-am intors de fiecare data cand am plecat din Romania ii gasesc o singura explicatie: am incredere ca o data vom sti si noi, romanii, ce sa facem pentru a transfera viitorul in prezent si pentru a ne fi bine acum. E gresit sa ti se faca lehamite de promisiuni? E gresit sa vrei sa-ti fie bine acum, nu maine? Daca da, atunci sunt un nerabdator ingrat si cer sa fiu atarnat de cer. Dar daca nu, alaturati-va celor care cred la fel. Dati Romaniei sansa la normalitatea a carei existenta pana acum doar am banuit-o. Sau acceptati cufundarea in mediocritatea si balcanismul de care suntem acuzati dispretuitor de masa occidentalilor. Destul ne-am facut de ras! Nu-i timp de dezbateri, de sondaje hilare, de prezumtii, de scuze, de manipulari suspecte de confundarea propriilor noastre persoane cu niste moroni inconstienti si creduli, de suportare a mojicilor si mojiciilor, nu-I timp… E timp doar pentru actiune. 28 noiembrie va deveni (mai sper asta, sunt inconstient?) o confirmare a titulaturii pe care, in urma cu doi ani, am dat-o acestui spatiu si am ales sa fie in pagina 9 (noua), prea prafuit fiind. Sigur, acum, cand citesti aceste randuri, rezultatul alegerilor probabil va fi cunoscut, iar tensiunea trecuta cu bucurie sau dezamagire. Dar o tensiune epuizata, trecuta. Insa eu iti scriu acum, cand tensiunea e departe de a se fi risipit. Si iti scriu tie, omule in care cred, pentru ca suntem la fel. Atat de insetati si atat de infometati de o libertate reala, nu de una butaforica. Dorim prea mult? Avem idealuri fantastice? Suntem atat de aproape… sau doar ni se pare. Intinde mana si ai sa te convingi. Dar mai ales, deschide ochii. Deschide ochii!
P.S.: Apoi a pus punct. Si a multumit pentru ca te-a gasit pe tine si pe cei alaturi de care asterne litere de doi ani si carora nu a avut timp sa le multumeasca nicicand. Dar spera ca ei au inteles ca tacerea nu inseamna mereu o negatie.

Catalin VISCHI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.