• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Februarie , 2004

POLITICA, ATITUDINE

* Nimic neprevazut in desfasurarea unei conferinte aranjate
Buda, reales la al XV - lea congres

* Coltu’ meu
6 din 49 politic

* Schimbul de azi
Atentie, se inchid usile presei! Urmeaza statia electorala PSD, cu peronul pe partea stanga!

* Parlamentarii resping varianta votului uninominal
Gasca nesimtitilor

* Senatorul Ciocan nu mai are sef de cabinet
ciocaneala in prm: Bancos, out

* Ma tot mir
Intre dreapta si stanga

* Proiectul Codului Penal ingradeste libertatea cuvantului
Pasim tiptil spre dictatura!

* Sfarsitul hibernarii

* Nimic neprevazut in desfasurarea unei conferinte aranjate
Buda, reales la al XV - lea congres

Vineri 13, zi cu ghinion in perceptia populara, cele trei ceasuri rele, a fost pentru pesedistii maramureseni “ziua cea mai lunga”, ziua in care dupa mai bine de trei ani de lupte intestine, fratricide, ce au dus la neantizarea relatiilor judetului cu Bucurestiul, a avut loc Conferinta Judeteana a PSD Maramures, respectiv alegerea presedintelui organizatiei. Asa s-a sfarsit un interimat lung cat o zi de post, interimat neproductiv pentru PSD Maramures si, prin extensie, pentru intregul judet.

Lucrarile Conferintei Judetene au fost supervizate de Doru Ioan Taracila, vicepresedintele partidului. Abil, ca orice avocat cu pretentii, Taracila a condus lucrarile cu mana forte, un semnal clar ca cei de la centru nu au mai dorit “derapaje” de la lucrurile stabilite in birourile luxoase ale liderilor bucuresteni. Teoretic, Conferinta Judeteana s-a desfasurat respectand spiritul democratiei, pe care si-au asumat-o si pesedistii. Dupa cele cateva ore de dezbateri, sentimentul ca am asistat la o piesa de teatru (nu intamplator Conferinta s-a desfasurat la Teatrul Municipal) a fost prezent nu numai intre ziaristi, ci si printre membrii partidului-stat. A fost un singur actor principal, Taracila, care a mimat, imperturbabil, libertatea de expresie, posibilitatea de a fi ales si de a alege dupa cum iti spune constiinta si celelalte ingrediente ale unor alegeri democratice si corecte. Ceilalti s-au multumit cu rolurile secundare, adica au aplaudat, au ridicat mana la comanda si au infulecat din holul Teatrului, in scurtele pauze, pachetele cu hrana rece, dupa horinca de Maramures, bauta in paharele de plastic. Probabil va ramane in arhiva de aur a redactiilor publicatiilor prezente la eveniment,poza “de familie”, cu un prezidiu in care vivacele Taracila conduce Conferinta spre finalul cunoscut de mai multe zile, iar liderii maramureseni asista la compromis cu fete obosite, plictisite, inodore, incolore.

Actul intai

Doru Ioan Taracila a tinut sa precizeze, inca de la inceputul conferintei, intr-un stil superior, specific bastanilor de la Bucuresti, veniti din cand in cand cu treburi printr–un targ de la marginea tarii pe care o conduc, ca se va face ordine la Baia Mare, dupa cum se va face ordine si in orasele in care PSD-ul are probleme. Taracila a mai afirmat ca Baia Mare nu este singura ”oaie neagra” a PSD-ului, recunoscand si ca au existat probleme intre cei care au format conducerea PSD-ului din Maramures. Despre toate astea, nimeni n-a mai scos o vorba de-a lungul intregii conferinte. Imaginea creata a fost aceea a unui partid monolitic, strans unit, in cuget si simtiri, in jurul conducatorului iubit. Sarcina cea mai dificila a revenit prefectului Ioan Buda, care a trebuit sa prezinte raportul de activitate al organizatiei. Om cumsecade, de altfel, acesta a reusit cu greu (pe alocuri silabisind) sa-si duca infernal de lungul discurs pana la sfarsit. Am selectat doar una dintre ”perlele” care i-au scapat prefectului: ”PSD a fost dinamitatorul intregii vieti politici democratice romanesti”. Presupunem ca prefectul a dorit sa spuna ”dinamizatorul”. N-o sa ne certam acuma de la o litera. Si, pana la urma, gura pacatosului adevar graieste, cum spunea un mare intelept, acelasi pe care prefectul il cita atunci cand afirma ca ”daca nu-ti bagi singur in traista, nime’ nu-ti baga”. Prestatia minunata a parlamentarilor maramureseni a fost subliniata de prefect, la fel de minunat. Acesta l-a nominalizat doar pe Petre Moldovan, motivatia alegerii fiind aceea ca Moldovan a asigurat o buna comunicare pe verticala cu structurile de conducere ale Partidului. S-o fi referit la momentul demiterii Bechis-Parvu si numirea domniei sale ca prefect. Numai ca despre momentul respectiv, Petre Moldovan a afirmat ca nu stia nimic. Despre Bindea, nici o vorba… In schimb, Taracila a tinut sa-l salute, ironic, pe fostul senator PSD. Relatiile cu presa au fost caracterizate de prefect ca fiind deosebit de bune, presa reflectand corect realitatile din cadrul partidului. GAZETA de Maramures nu-si explica, in acest context, de ce o seama de lideri PSD-isti isi mai pastreaza functiile. Vicepresedintele partidului a mai tinut un scurt discurs in care, dupa ce i-a urecheat subtil pe liderii maramureseni, i-a indemnat sa se mobilizeze, pentru ca alegerile sunt aproape si sarcinile de partid sunt clare si dure.

Oda partidului

Au urmat luarile de cuvant. Dupa ce s-au inghesuit 31 de pesedisti sa vorbeasca la tribuna, zece “negri mititei” au renuntat la cinstea de a mai cuvanta in fata unei asistente anesteziate de cei 21 de pesedisti care au vorbit timp de cateva ore. Majoritatea vorbitorilor, alesi pe spranceana, a ridicat la cote inimaginabile social-democratia maramureseana. De parca, pana acum, aici a curs lapte si miere, iar rezultatele organizatiei au fost remarcabile. “Balul” declaratiilor de iubire pentru partidul-stat a fost deschis de primarul din Sighet. Eugenia Godja, posibil presedinte executiv al filialei, a mai demonstrat, inca o data, ca in municipiul de pe Iza ea face legea. Treaba cu conducatorul iubit a fost demonstrata in timpul alocutiunii Eugeniei Godja. Aceasta a tinut sa-si consolideze pozitia in cadrul Partidului, dand un citat din marele ganditor al PSD, Adrian Nastase. Ca pe vremea lui Ceausescu, sala a izbucnit in aplauze. Nimeni nu s-a sustras de la aceasta importanta sarcina de partid. Adevarul e ca se filma, si nimeni nu-si dorea sa vada seful, prin cine stie ce intamplare, ca n-a tresarit la auzul numelui sau. Viceprimarul Baii Mari, Istvan Ludescher, a tinut un discurs in care a subliniat buna colaborare dintre PSD si UDMR in domeniul reformei, al drepturilor minoritatilor… si merele de aur. Mai realist, Dumitru Matei, candidatul PSD la Primaria Baia Mare a precizat ca a sosit momentul ca filiala sa intre in jocul politic maramuresean cu mentalitate de invingator, altfel rezultatele vor fi pe masura. “Candidez la Baia Mare si voi castiga. Vreau sa demonstrez ca se pot face mai multe pentru baimareni decat s-au facut in ultimii zece ani”, a spus, convins de steaua sa norocoasa, Matei.

Fronda

Singura luare de cuvant pe care am putea sa o caracterizam ca fiind opusa spuselor majoritatii vorbitorilor, a venit din partea presedintelui organizatiei PSD Borsa, Stefan Stetco. Profesorul borsean, un tip lucid, care a crescut in ultimul timp in prestanta politica, a precizat elegant ca ar fi fost mai potrivit daca la alegerile pentru presedintele organizatiei s-ar fi acceptat cel putin doua candidaturi. De asemenea, el a remarcat ce a fost vizibil din avion la o organizatie ce pretinde ca are 20.000 de membri: numarul delegatilor la Conferinta a fost prea mic (fata de anul 2001, cand au fost la alegeri peste 800 de delegati, acum au fost convocati doar 360 de delegati. Probabil au fost convocati doar cei pe care se puteau baza in momentul alegerilor. Adica, pesedistii cuminti. n. red.). Stetco a mai facut o remarca si fata de faptul ca liderii cu vechime sunt marginalizati. Cuvantarea liderului din Borsa a fost “desfiintata” de Taracila, care a motivat numarul delegatiilor prin faptul ca sala Teatrului are aceasta capacitate. Despre problema candidatului unic, liderul bucurestean a precizat ca este solutia cea mai buna in acest moment. Explicatia poate fi corecta pana la un punct. S-a precizat de mai multe ori ca filiala maramureseana a fost “virusata”, intaratata de doi-trei lideri orgoliosi. Cum acestia fie au plecat din partid, fie nu au mai participat la viata politica a organizatiei, aceste masuri de precautie extrema nu isi mai aveau rostul. Cu siguranta, liderii de la Bucuresti s-au temut ca “jocul” nu va iesi asa cum au dorit. Curat democratic!

Anesteziatii unanimitatii

Au urmat mult asteptatele alegeri, care s-au dovedit a fi fara istoric. Uzand de o prevedere a statutului, Conferintele Judetene avand dreptul sa-si aleaga modul de vot, s-a optat pentru votul deschis. Tot Taracila a si dat cea mai buna explicatie. “Este un singur candidat, ce rost mai au buletinele de vot, vor fi 10-50 de voturi impotriva, care nu vor schimba nimic. Dumneavoastra hotarati!”, a spus liderul PSD. Si delegatii au fost in unanimitate de acord. A urmat un sir de unanimitati. Buda a fost ales in unanimitate. Consiliul Judetean al filialei PSD, organismul de conducere al organizatiei, un for cu peste o suta de membri, a fost votat in unanimitate. Dupa acest moment unic, atipic pentru filiala maramureseana, s-a trecut la alegerea, din randul celor alesi in Consiliul Judetean, a Biroului Executiv si a Delegatiei Permanente. Dupa citirea listelor cu cei propusi s-a votat cu aceeasi plictisitoare unanimitate. Scurt-circuitul s-a numit Calin Matei. La votarea Delegatiei Permanente, acesta a votat impotriva, spre mirarea asistentei care a intepenit. Motivatia fostului liberal a fost ca a votat impotriva asa, ca sa nu existe unanimitate. Demersul sau a fost retezat de reprezentantul Bucurestiului, care l-a pus la punct : ”Va rog sa va retrageti votul. Aici, in PSD, nu ne jucam! Ati vazut ce conferinta frumoasa am avut!” Da’, chiar! Matei credea ca-i la liberali? Era sa strice bunatate de conferinta, gandita si pusa in practica dupa tot tipicul.

Nedreptatea

Cand lumea se gandea ca a scapat cu fata curata de la Conferinta maraton, o doamna, a cerut cuvantul si a propus ca Ludovica Parvu, aleasa membru in Consiliul Judetean, sa fie aleasa si in Biroul Executiv. In sala s-a lasat tacerea, insusi Taracila a ramas fara grai vreo 30 de secunde. Raspunsul a venit ca o ghilotina: “Nu! Este membru in CJ si a declarat public ca vrea sa faca un pas in spate pentru un timp”, a hotarat Taracila. Dupa acest moment, Parvu a explicat ca nu doreste sa fie “marul discordiei” in filiala, iar altii care au facut rau organizatiei sa fie “curatati” si chiar promovati. Ea si-a prezentat demisia din CJ. Replicile au curs cu repeziciune de o parte si de alta. Taracila a spus ca Parvu a dovedit ca nu a fost cinstita si ca prin intermediul prietenilor, de fapt, a vrut sa ajunga in functii mai importante. Cu o voce schimbata, liderul din Bucuresti a cerut sa se consemneze demisia lui Parvu. Asa s-a terminat o Conferinta care a inceput in urale si lozinci si s-a finalizat intr-o tensiune tipica filialei maramuresene.

Sugubatul razboinic

Momentul umoristic a fost interpretat de neobositul primar din Tautii Magheraus, Anton Ardelean. Toni a vrut sa arate ca a mai citit cate ceva intre timp, trecand de la filozofii antici, la al nostru Caragiale. “Vreau sa incep discursul mai sugubat. Ne afla si votam la Teatru, unde se joaca teatru. Acest pupitru este pe stanga, totul este oferit pe stanga, inseamna ca cei de aici ne-au primit cu drag. Ca sa continuu in spiritul lui Caragiale, regret ca opozitia nu este prezenta, deci ea exista, dar lipseste cu desavarsire. Ei ar trebui sa ne multumeasca, noi le-am oferit cascaval, paine si circ. A venit momentul sa fim seriosi. Sa declansam razboiul celor 100 de zile (pana la alegeri, n.red.) opozitiei (…) Este o similititudine intre tara si Maramures. Iata, in tara, PD-ul, fratele dinauntrul Internationalei Socialiste, se lupta cu noi. Noi am avut si avem frate de lupta interna (!) (…) Dupa sloganurile pediste si , eu vreau sa lansez un alt slogan
La fel de interesant a fost cuvantul presedintelui CJ. Alexandru Cosma a expus o serie de proiecte pe care si–a propus sa le realizeze. Cu un debit verbal remarcabil, presedintele CJ a insiruit cam urmatoarele cuvinte (ordinea este aleatorie): apa, tunel, sali de sport, pod peste Tisa, malurile Sasarului, modernizarea aeroportului, plante tehnice in zona Codrului, reabilitarea scolilor din chirpici, partia de schi de la Borsa, exploatarea capitalului turistic al zonei Lapusului si altele, atat de multe, incat nu i–ar ajunge nici o suta de ani sa le duca la bun sfarsit si dupa cum remarca un intelectual din PSD – nici zece firme CIMP. In tot acest timp, un primar venit de peste deal repeta din doua in doua minute: ”Mi-i tare foame!” Daca si pesedistilor le e foame in tara asta, ce sa mai zicem de restul lumii.

Bud este in carti

Avand in vedere ca se zvonea cooptarea lui Nicolae Bud in PSD Maramures, dar lucrul nu s-a intamplat, i-am solicitat o explicatie vicepresedintelui Taracila. “Desigur ca aceasta chestiune nu a fost finalizata ca el sa intre chiar in structurile de conducere la nivel de filiala. Eu sper ca acest lucru se va realiza intr-un viitor apropiat. Delegatia Permanenta va fi mandatata sa poarte discutii cu Bud si cu o alta personalitate importanta a Maramuresului. Nu il numesc, ca sa nu-i creez prejudicii in acest moment. Problema lui Bud a fost discutata cu colegii de aici si s-a concluzionat ca nu era momentul si cu o zi inainte de Conferinta. Eu il sustin chiar sa promoveze in structurile de conducere ale filialei.

Nicolae Teremtus, Ioan Botis



* Coltu’ meu
6 din 49 politic

Miza: milioane de dolari sau sute si sute de miliarde de lei. Cam acesta ar fi reportul pentru disputa-joc la loteria reorganizarii administrative de care se vorbeste de o vreme incoace. GAZETA a dat drumul “bulgarelui” informational pe aceasta tema, bulgare ce s-a rostogolit cu repeziciune la vale devenind o avalansa in toata regula. Unii politicieni au percutat la semnalul de alarma tras de noi, altii nu. Intre timp am primit confirmari din multe directii ca, interesele sunt mult mai mari decat mi-am inchipuit. Fara a avea pretentia ca sunt un analist politic, nu pot sa nu observ, dupa reactia “jucatorilor” politici ca am atins un punct sensibil pentru judet. Puterea a scuturat zapada izolarii care ne paste prin vocea presedintelui CJ, Alexandru Cosma. O harta si o lalaiala despre modificarile aduse in ultimele zile strategiei de dezvoltare a judetului, pe probleme de infrastructura, au fost considerate de prezident argumente suficiente, pentru a ne convinge ca administratia judetului este “pe problema”. Fals. Opozitia a reactionat prin vocea primarului Cristian Anghel. De ce doar liberalii, este greu de spus. Liderul PNL Maramures si-a dat jos haina de partid si in sacoul de primar a punctat pozitiv si constructiv la o problema ce priveste, in principal, municipiul resedinta de judet. Normal ar fi fost ca si liderii celorlalte filiale de partid sa aiba o pozitie fata de o problema reala, mai ales ca, pe la toate colturile se striga electoral: “Noi vrem binele judetului!”. Poate o vor face, poate nu. In fond, noi i-am ales si noi (nu) ii vom vota anul acesta. Si totusi, care ar fi miza acestui joc politic facut departe de urechile si atentia a peste o jumatate de milion de oameni, cat are judetul? Ca la orice loterie: banii. Intrand in clubul NATO, Romania va fi obligata sa-si securizeze granitele. In aceasta parte de tara vor veni bani, multi bani, deoarece Maramuresul are granita cu Ucraina si va trebui sa se adapteze cerintelor nord-atlantice. Evident, pe orizontala vor fi beneficii pentru comunitatile locale. De aceea este important cine imparte banii: Satu Mare, Cluj sau Baia Mare? Prima runda a jocului a fost castigata de vecinii nostri care au suportul unor ministri cu greutate. Pentru noi, in acest moment solutia ar fi negocierile si dialogul intre liderii politici locali. Dincolo de politica, liberalii si pesedistii ar trebui sa se aseze la masa, pentru a juca varianta castigatoare. Uni vor, altii nu. Noi, cetatenii nu putem decat sa asteptam si sa bifam la alegeri. Pe unii da, pe altii nu. Nu uitati, domnilor!

Nicolae Teremtus



* Schimbul de azi
Atentie, se inchid usile presei! Urmeaza statia electorala PSD, cu peronul pe partea stanga!

”Oamenii politici fac si ei / Pasiuni nebune pentru femei / Dar asta nu ne-afecteaza / Tara progreseaza”, bla-bla, bla-bla. Zumzetul refrenului imi tiuie-n urechi, nelasandu-ma sa dorm linistit in bancile parlamentului, sa-mi ”trag” niste casoaie de bugetar ”rupt in fund”, sau sa-i ”incredintez direct” varului Sandel o lucrare babana platita din bugetul Statului (ca numai el, saracul, stie cat isi trage de la gura acum cand vine campania). Numai ca, referitor la refren, uneori se intampla ca ”nebunia” lor, a oamenilor politici, sa le afecteze direct pe loazele nepolitice (carne de tun pentru alimentarea urnelor). Grav e ca se intampla din ce in ce mai des in ultima perioada de restriste neuronala a alesilor democratic alesi de un electorat democrat (doar pentru asta s-a murit in decembrie ‘89, nu pentru deconspirarea lu’ tanti ”Paula”). Pentru ca reprezentantii societatii civile au creat Alianta pentru o Justitie Europeana in Romania si au solicitat dezbateri publice asupra celor trei legi importante in reforma justitiei, si pentru ca, iata, ”vine-vine, calca totul in picioare” campania electorala (cand, fie vorba-ntre noi, nici unui hot nu-i convine sa fie blamat, darmite unui politician cinstit, onest si tata ca o mama), niste oameni de bine carora le lipseste din dictionar pagina pe care e explicitat cuvantul ”dictatura”, au luat masuri drastice de legalizare a tacerii impotriva a tot ceea ce nu le convine. Interesele politicienilor de a se proteja impotriva scrierilor ”venerice” contravine cu legislatia europeana, cu normalitatea, cu bunul simt sau cu vointa romanilor (nu stiu daca va mai amintiti, ”stimabililor”, sunt vietuitorii aceia care fac parte din natia care v-a votat). Cea mai importanta miscare e punerea in aplicare a planului de cenzura neconditionata a presei. ”A patra putere in Stat” va fi transformata in ”Prima sursa de materie prima pentru inchisorile noii si luminoasei” lor democratii. ”Sa fie pres in fata noroiului de pe ghetele afacerilor noastre”, au strigat ei, intr-un cor al bezmeticilor. ”Sa-i omoram cu pietre!” ”Sa le aratam noi cine-i mai tare si cine are muschiu’ mai mare!” Dumneavoastra, romanilor de pe strada, nebagatilor in seama, importantilor din patru-n patru ani, va ramane dreptul la stampila. P.S.: Traiasca ziarul ”Scanteia”!

Catalin Vischi



* Parlamentarii resping varianta votului uninominal
Gasca nesimtitilor

Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale a respins, cu o majoritate confortabila, introducerea votului uninominal. Fapta de vitejie s-a intamplat dupa ce aproape toate partidele parlamentare au anuntat de ani buni ca doresc aceasta reforma a sistemului electoral. Solidaritatea de gasca a invins.

La sfarsit de ianuarie, votul uninominal a primit un vot de blam din partea reprezentantilor Puterii. Cu nerusinare, partidele Puterii si Opozitiei au cantat la acelasi tambal, pentru un castig comun, votand impotriva amendamentului (de fapt, au votat impotriva celor doua variante propuse, una de PSD si a doua de PNL si PD). Amendamentul PSD viza introducerea votului uninominal cu doua tururi de scrutin (similar cu sistemul alegerii primarilor) numai pentru Senat, in timp ce Alianta D.A. (PNL-PD) a preluat propunerea Pro Democratia, a votului uninominal mixt la ambele camere, considerata de acestia ca oferind o reprezentare mai buna a optiunilor populatiei. A fost evident ca varianta PSD era una extremista, dar avantajoasa partidului, daca ar fi fost adoptata. In sedinta Comisiei de la sfarsitul lunii trecute, propunerea PSD a fost votata numai de reprezentantii acestui partid in comisie (sase din 17), iar propunerea Aliantei doar de cei patru membri PD si PNL din Comisie. UDMR, PRM si Pambuccian au votat, ”fara discriminare”, impotriva ambelor variante. Adio, uninominal! Opozitia celor doua partide este de inteles. PRM duce o lipsa acuta de personalitati, astfel incat, cu toata sustinerea populara, ar avea o reprezentare infima in Senat in cazul uninominalelor, desi, la ora actuala, toti senatorii maramureseni sunt PRM-isti. Dintre toti, probabil de Liviu Doru Bindea a mai auzit lumea, ca pe excentricul Mihordea il cunosc doar borsenii carora le-o fi ratat dantura, iar de Ciocan au auzit, probabil, din paginile GAZETEI (care i-a mediatizat balbele). Pe de alta parte, UDMR se teme de votul pe criterii etnice. Respingerea votului uninominal a fost cauzata de lipsa totala de comunicare intre putere si opozitie si de mentinerea vesnicelor atacuri subversive mutuale, chiar si in conditiile in care situatia cerea o intelegere.

Ce spun morosenii?

“Imi pare rau ca s-a respins varianta votului uninominal. Era o sansa si pentru altii de a fi alesi”, a declarat senatorul PRM Maria Ciocan. Si noua ne pare rau, dar ce sa faci? Colegul de partid, senatorul Liviu Doru Bindea, este foarte increzator in sansele sale, indiferent de varianta finala a votului. “Nu mi-ar fi nefavorabil nici votul uninominal. Dar asa, forta partidelor ar fi mult diluata. De fapt, PSD a pozat in partidul care doreste schimbarea. Nu puteau sa spuna ca nu vor si au propus o formula inacceptabila. Nu poti face un Parlament doar cu 30% din voturi, iar restul de 70% din optiuni sa le lasi acasa. Interesul ambilor (PSD si Alianta) a fost sa nu iasa”, a comentat Bindea. Deputatul UDMR Bondi Gyondyke crede ca oamenii stiu bine ce voteaza si votul uninominal i-ar incurca. “Ce tot vorbiti acolo? Cum sa nu stie lumea ce voteaza? Despre ce gasca e vorba? In sistemul votului uninominal pierde electoratul si partidele mici, iar cele mari iau tot”, a spus Bondi. Senatorul PRM Mircea Mihordea a tinut sa ne arate ca a plecat din Borsa de patru ani, dar nu a uitat de tuica pe prune. “Nu ma puteti intreba nimic, ca nu ati ajuns la nivelul meu. Intrebati alectoratul”, ne-a repezit Mihordea. Stati linistit tovarase doctor, pana la nivelul dumneavoastra nu ne coboram, ca e prea jos si sunt diferente de presiune. Oricum i-am cataloga obraznicia lui Mihordea, lucrurile converg in sensul dorit de Putere. Sa se schimbe ceva, dar sa nu se modifice nimic. Inca o data, alegatorii au fost mintiti ca vor avea o noua lege electorala, dar de vot uninominal nici pomeneala. Ne intrebam de ce ii mai platim pe acesti imuni la dorintele populatiei (conform sondajelor, doua treimi dintre romani sunt de acord cu votul uninominal). O explicatie ar fi ca toate partidele sunt impanzite de nulitati, care nu ar rezista unei confruntari directe cu electoratul. Mai ales la alegerile generale, cand alesii, dupa ce ajung in fotoliile Parlamentului, se imbata cu un soi de megalomanie, de uita de electorat.

Comisia cu pricina

Comisia este condusa de Viorel Hrebenciuc, deputat de Bacau. Vicepresedinte este Dumitru Badea, senator PRM de Neamt. Secretarul este Arpad Francis Marton, deputat UDMR de Covasna. Membrii comisiei sunt: Ioan Bivolaru (PSD), Octav Cozmanca (PSD), Miron Mitrea (PSD, inlocuit la ”istorica” sedinta de colegul de partid, Catalin Popescu), Bogdan Niculescu-Duvaz (PSD), Doru Ioan Taracila (PSD), Viorel Dumitrescu (PRM), Anghel Stanciu (PRM), Nicolae Vasilescu (PRM), Constantin Balalau (PD), Emil Boc (PD), Nicolae Gheorghiof (PNL), Nicolae Popa (PNL), Seres Denes (UDMR) si Varujan Pambuccian (minoritati).

Explicatia lui Stroe

“Votul uninominal este bun in varianta mixta. Pentru cei independenti, riscul e cam mare. Adica, sa ne trezim ca il avem pe Gica Hagi in Parlament? Nu am nimic cu el ca fotbalist, dar ca politician, da. Pai daca ar candida Costi Ionita sau Adrian Copilul Minune in Constanta, sa zicem, ar lua 80% din voturi. Cu un Parlament in formula aceasta, se duce dracului tara. Ce e aici, Brazilia sau Insulele Feroe? PSD a jucat teatru, stiind de la inceput ca nu vrea votul uninominal. La fel cum face tot felul de jocuri cu PRM-ul. Ei stiu ca in UE nu pot intra cu majoritate de 75% in Parlament si zic . E o problema de imagine PSD.” – Radu Stroe, deputat PNL

Ciprian Dragos



* Senatorul Ciocan nu mai are sef de cabinet
ciocaneala in prm: Bancos, out

Presedintele organizatiei judetene de tineret a PRM Maramures, Florin Bancos, nu mai este seful de cabinet al senatorului Maria Ciocan. Potrivit surselor noastre, tanarul peremist a fost dat afara de senator din motive de “infidelitate” fata de Ciocan.

La prima vedere, nu pare a fi o stire interesanta. La o analiza mai atenta, plecarea de voie - sau de nevoie - a lui Bancos de pe o functie calduta si cu certe avantaje relationale se poate lega de mai recentele sau mai indepartatele scandaluri care au zguduit filiala maramureseana PRM. Dupa cum am relatat in vara anului trecut, Bancos a fost unul dintre cei care au luat parte la actiunea “listele falsificate”, liste necesare pentru inscrierea partidului la Tribunal. Gafa maramureseana putea produce un scandal de proportii si de pomina. Desi liderii PRM au promis ca vor face lumina in aceasta afacere, tacerea s-a lasat asupra subiectului. In schimb, Bancos, am aflat din surse credibile, s-a “spalat pe maini precum Pilat din Pont” si a inceput sa lanseze “sageti otravite” spre conducerea partidului. Mai mult, tanarul peremist ar fi autorul unor “dosare” de presa prin care au fost discreditate anumite personalitati politice maramuresene care ar fi negociat intrarea in partid. Se mai spune ca, in ultima vreme, liderul tineretului PRM morosan a fost mai apropiat de senatorul Mircea Mihordea, decat de Ciocan. Cunoscuta fiind “simpatia” dintre cei doi senatori precum si metodele neortodoxe prin care Mihordea a incercat in permanenta sa-si consolideze cariera politica aflata in deriva, nu ne mira ca Bancos a inceput sa procedeze la fel de neortodox. Ucenicul isi intrece maestrul, nu-i asa? Nu stim daca este asa, nu am reusit sa luam legatura cu Bancos. Dar, cel putin moral, acesta avea niste obligatii fata de cea care i-a oferit o functie si chiar protectie.

Diplomatie

Maria Ciocan ne-a declarat ca nu “l-a eliberat” din functie pe liderul tinerilor peremisti maramureseni. “Bancos? Nu! Nu l-am dat afara! De la inceputul lunii ianuarie, el a demisionat din functia de sef de cabinet din motive personale. Are… lucreaza la trei-patru firme si vrea sa definitiveze cariera profesionala. Sa fie avocat. Cu asa program, normal ca nu avea timp sa stea tot timpul la mine la birou. La mine au ramas cine a fost, de fapt, si inainte, Birisan si Sasaran. Adevarul este ca el nu a avut timp sa se ocupe de cabinetul senatorial asa cum trebuie si cat trebuie. Este an electoral si avem mult de lucru. Bancos a plecat cu buna intelegere, cine afirma altceva, minte”, ne-a declarat Ciocan. Asa o fi. Totusi, noi inca asteptam clarificarea povestii urate cu listele “rusinii”.

Nicolae Teremuts



* Ma tot mir
Intre dreapta si stanga

In perioada interbelica, in Romania, un numar destul de mare de preoti avea simpatii politice. De dreapta - sau chiar de extrema dreapta -, daca ne aducem aminte de manifestatiile legionare (in special cele din mediul rural), la care nu lipseau preotii si prapurii. Mai nou, preotii vor sa faca din nou politica. De stanga, sau, mai exact, pesedista. Crestinismul se transforma si el, treptat, incercand sa evadeze dintr-un conservatorism vechi de secole. Dupa aparitia episcopilor homosexuali sau femei, in SUA ori Marea Britanie (tari de dreapta), o sa apara si popi cu frumoase carnete de partid, in Romania (tara de stanga). Ca sa existe, totusi, un echilibru intr-o tara destul de dezechilibrata, un batran a pus, cica, bazele unei noi religii: crestinismul de dreapta. Tipul e oarecum anacronic, impotriva curentului si cam aerian, daca ne gandim ca, in urma cu cativa ani, a construit o farfurie zburatoare. Drumurile spre cerestile porti ale Raiului sunt complexe si pot fi variate. Intamplator, pe intemeietorul noii credinte il cheama Golgota… Nici crestinismul, pe care-l stiam populist si de stanga, nu ne mai da certitudini, ca pe vremuri. Sinodul General al Bisericii Anglicane a ajuns la concluzia ca magii care i-au dus lui Iisus aur, smirna si tamaie ar fi putut fi femei. Intr-o tara de dreapta, asta-i clar o idee de stanga. Nici de dreapta, nici de stanga (mie mi se pare putin pidosnica) e initiativa catorva sute de homosexuali ca, in spiritul iubirii crestinesti si lumesti, sa-si dea pupicuri in public, de Ziua Indragostitilor. Sarbatoarea asta am importat-o cam de pomana, daca e adevarat ca un sfert dintre romani sufera de impotenta. Degeaba a fost inventata “viagra moldoveneasca”; cine nu poate, nu poate si basta. Mischie zice ca el poate multe, chiar si fara manusile de box pe care le-a primit cadou de curand, probabil intr-un context intern alarmant: un consilier PSD (clar de stanga) a fost omorat in bataie. Dincolo de acest eveniment nefericit si regretabil, ne ramane (celor de dreapta), o consolare: daca statisticile nu mint, in PSD, partidul (de stanga) cel mai numeros din Romania, sunt cei mai multi impotenti. E anul in care ar trebui sa admita ca nu pot…

Ioan Botis



* Proiectul Codului Penal ingradeste libertatea cuvantului
Pasim tiptil spre dictatura!

Agentiile non-guvernamentale cer dezbateri publice, in timp ce guvernul reglementeaza pana si accesul in institutiile publice. Noul proiect al Codului Penal ingradeste la maxim libertatea presei. Am dobandit dreptul la tacere.

O serie de agentii non-guvernamentale, printre care Asociatia Magistratilor din Romania, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania si Agentia de Monitorizare a Presei “Academia Catavencu”, reclama autoritatilor romane necesitatea initierii unei dezbateri publice a celor trei legi pion din sistemul juridic (Legea de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, Legea de organizare judiciara si Legea privind statutul magistratilor). Aceste organizatii alcatuiesc Alianta pentru o Justitie Europeana in Romania si, in calitate de reprezentanti ai societatii civile, cer sa fie parteneri de dialog in desavarsirea procesului de reforma si consolidare a statului de drept.

“Transparenta” zero

Drept raspuns la “aberantele” cereri de dialog - si ca o replica la mult discutata transparenta a sistemului politic romanesc -, Rodica Stanoiu, ministrul Justitiei, aduce “imbunatatiri” Codului Penal. Noile ajustari ingradesc la maxim libertatea presei.

Potrivit articolului 204 din noua varianta a Codului Penal, ”incalcarea dreptului la viata privata a unei persoane prin folosirea unor mijloace de interceptare la distanta (de date, informatii, imagini sau sunete) din interiorul locuintei, incaperii, dependintei sau locului imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste sau fara permisiunea legii se pedepseste cu inchisoarea de la unu la trei ani sau cu zile de amenda”. Pe scurt, daca un ziarist fotografiaza curtea sau masinile din curtea unui demnitar fara permisiunea acestuia, risca pana la trei ani de inchisoare. Nu ca ar fi avut ceva de ascuns parlamentarii romani, dar fiecare isi pazeste curtea cum stie mai bine.

Fara drepturi

Daca pentru o fotografie un ziarist risca o pedeapsa cu inchisoarea, noul proiect al Codului Penal stabileste o amenda de pana la 360 de milioane de lei pentru un articol considerat de instanta calomnios, pentru o persoana fizica, in timp ce un ziar poate plati o amenda de pana la 10 miliarde de lei! Justitia nu s-a oprit aici, probabil ministrul Stanoiu a prins gustul interdictiilor. Un alt articol al proiectului de cod reglementeaza accesul in institutiile publice. Conform acestui articol, patrunderea fara drept in sediile autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice, ale partidelor sau in locul unde o persoana fizica sau juridica isi desfasoara activitatea se pedepseste strict, cu inchisoare de la unu la cinci ani. O asemenea prevedere este mana cereasca pentru sefii institutiilor publice, deoarece putini vor fi cei care vor indrazni sa-i trezeasca din somnul “dogmatic”, pentru a nu risca cinci ani de inchisoare. Cu siguranta, si aceasta reglementare vine ca o completare la faptul ca pesedistii nu au nimic de ascuns. Ce mai conteaza pentru guvernantii romani ca oficialii europeni cer trecerea proceselor detinute de jurnalisti din penal in civil sau ca noile reglementari ridica mari semne de intrebare in ce priveste accesul liber la informatie, principiu fundamental al statului de drept si al democratiei.

Mihaela Mihalea



* Sfarsitul hibernarii

In ultima saptamana, politicienii sigheteni parca au luat foc: sedinte peste sedinte, discutii, alegeri si alte accesorii. Pesedistii si-au hotarat, in mare secret, programul de campanie. Lista de consilieri se afla inca in mintea presedintelui filialei, Eugenia Godja. Despre lista viitorilor candidati, aceasta a declarat doar ca va include surprize mari. Taranistii au tras o intrunire a delegatiei permanente, la care Gavrila Filipciuc, fost primar al Sighetului, si-a anuntat demisia din AP si revenirea ”ca simplu membru” in bancile PNTCD. A fost imediat cooptat si, zice-se neoficial, propulsat candidat la primaria sigheteana. PNL-ul este cvasiinexistent, fara legaturi cu presa, activand ori motaind intr-un anonimat ingrijorator. Acuma, una din doua: ori liberalii sigheteni tac si fac, pregatind surprize, ori nu constientizeaza situatia in care se afla (una… albastra) si asteapta sprijin de la centru, ceea ce ar fi cum nu se poate mai pagubos. Desi mai sunt doar trei luni pana la inceperea campaniei, inca nu se stie nici macar cu ce oameni vor iesi in fata liberalii si nici care dintre ei va candida pentru primaria municipiului. PD-ul este, de departe, cel mai solid partid de opozitie si, poate, cel mai puternic existent pe scena sigheteana. Dupa revigorarea fomatiunii prin infuzia de oameni din sanul PNL-ului local (PD ajungand in acest moment sa numere vreo 700 de membri), democratii municipiului au trecut la treaba.

Asul din maneca

Presedintele interimar al PD Sighet, Nicolae Mutiu, a reusit infiintarea organizatiei tinerilor PD, la care a aderat o multime de juni energici, printre care se afla si afaceristi si intelectuali. In urma cu o saptamana, s-a infiintat si organizatia de femei, cu Lucia Sustic ca presedinta. Aceasta a fost timp de 12 ani sefa de cabinet a primariei si secretara a CL, rezistand sub toti primarii, pana la Eugenia Godja care, nu stim cum, dar a reusit s-o puna la pamant. In urma cu cateva luni, in timp ce delegatia primariei se afla intr-o vizita de lucru in Italia, Lucia Sustic si-a dat demisia din functia publica detinuta, trecand pe liber. Acum, a intrat in politica, devenind un adversar de temut pentru PSD-ul local. Fosta sefa de cabinet colcaie de secrete, unele poate compromitatoare pentru Jenny, care vor fi scoase la iveala in toiul campaniei electorale. Lucia Sustic a atras multe simpatii, prin simpla sa prezenta pe listele democrate. Fapt demn de remarcat, la ultima sedinta a democratilor au participat si cativa oameni de afaceri italieni care poate vor contribui si la bunul mers logistic al campaniei. ”In Sighet se va ajunge in turul doi, in care se va bate doamna Godja cu domnul Mutiu. Ce se va intampla, o sa hotarasca alegatorii si credem ca avem sanse mari chiar sa castigam primaria municipiului”, ne-a declarat un lider PD in legatura cu alegerile locale care bat la usa. Pana una, alta, miscarile preelectorale sunt in toi, sabiile se ascut si spiritele se incing.

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.