• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Ianuarie , 2004

POLITICA/ ATITUDINE

* Deputatul Luca Stefanoiu, un alt demagog PSD
Abdicarea parlamentarului-molie

* S-a deschis sezonul la spectacole in anul electoral
Hai la circul PSD!

* Evaluari preelectorale prin dreapta si de la stanga Sighetului
PD Sighet revine in forta

* PSD strange la piept dascali si ecologisti, deopotriva
Sus manuta, tovarasi!

* Coltu’ meu
Apatie de ianuarie

* Din ciclul: “Lumineaza-ti fata!”
Tu esti, Mircea? Maries?

* Schimbul de azi
Atentat sexual la presedintele Iliescu

* Ma tot mir
Mai bun decat Dumnezeu?!?

* Deputatul Luca Stefanoiu, un alt demagog PSD
Abdicarea parlamentarului-molie

Paradoxal, Remin, o Companie miniera care a stat pe vremuri mai bine fata de cele din sud, este condamnata la disparitie. Se pare ca soarta mineritului din nord a fost hotarata la “ruleta ruseasca” a intereselor, de partid, de grup, de clan sau de ce-o fi. Aceasta anomalie a fost analizata mai ales de presa, dar si de politicienii maramureseni, este drept, cu jumatate de gura. Cel care parea a fi cel mai vajnic aparator al ortacilor maramureseni a fost o vreme deputatul PSD Luca Stefanoiu.

In anii in care a fost parlamentar PRM, Stefanoiu i-a acuzat dur pe cei care au condus mineritul din nord, facandu-i raspunzatori de dezastrul care era deja vizibil la Remin. Dupa trecerea lui la PSD, atacurile s-au intetit si au capatat consistenta, in sensul ca a promis public ca va cere ca persoanele raspunzatoare de afacerile de tip mafiot, care au macinat Compania, sa raspunda in fata legii. Argumentele deputatului convertit la social-democratie erau credibile si numai datorita faptului ca Stefanoiu era din sistem si avea acces la multe documente cu apostila “strict secret”. Nou deputat PSD fiind, Stefanoiu a facut adevarate valuri cu declaratii incendiare la sfarsitul anului 2001 si inceputul anului 2002. Iata ce declara in februarie 2002 Stefanoiu: “Dezastrul de la Remin a ajuns la cote inimaginabile si voi face o interpelare in Parlament pe aceasta tema. Voi aduce o comisie parlamentara pentru a analiza activitatea directorilor care s-au perindat la carma Companiei”, spunea cu aplomb Stefanoiu. “Din datele pe care le am, restructurarea de aici nu a cerut-o nimeni la minister. Ministru Popescu a fost dezinformat de o mana de oameni care vor sa distruga mineritul din nord pentru bunastarea lor. Acesti indivizi (facea referire la Ioan Hudrea sau Staicu Balanescu, n.red.) pusi pe capatuiala vor sa puna mana pe 500.000 tone de pirita aurifera de la mina Suior. Aceasta inginerie are ca scop bunastarea acestui grup de oameni”, a decarat cu furie, Stefanoiu. El a mai spus de multe alte investitii controversate ale acelorasi directori sau fosti directori la Remin: calea ferata Baia Sprie-Flotatia Centrala, Flotatia de la Turt. Dar asta nu a fost totul. El a amintit si de legaturile obscure ale celor incriminati cu firma Trafigura, care a mijlocit exportul de concentrate maramuresene, de unde a rezultat, dupa spusele lui Stefanoiu, un prejudiciu la buget de mii de miliarde de lei.

Demagogia

De atunci au trecut doi ani. Evident, declinul Remin si-a urmat cursul firesc (programat), dar incisivitatea lui Stefanoiu s-a spulberat in cele patru zari. Nici vorba de comisii, de verificari, controale. Mai mult, deputatul nu a mai abordat subiectul care i-a adus o oarecare celebritate. Ciudat! Ar fi doua explicatii. Ori a dorit sa se remarce ca nou parlamentar PSD care lupta cu mafia din minerit, ori a dorit sa atraga atentia celor pe care i-a acuzat in ideea ca vor veni si ii vor “inmuia incoruptibilitatea” in beneficiul lui si al partidului-stat. S-a tot spus ca Transgold a finantat mai multe campanii electorale ale unor persoane sau ale unor partide. Iar acum suntem la debutul unei noi campanii electorale…

Nicolae TEREMTUS



* S-a deschis sezonul la spectacole in anul electoral
Hai la circul PSD!

Circ, mama, circ si paine! Veniti sa vedeti uluitoarele evolutii ale PSD Maramures, gigantul ranit de sondaje, coborat in arena pentru inca o reprezentatie de exceptie! Numere unice de tradari exuberante, cutite aruncate la tinta intre omoplatii colegiului de partid, sugrumari cu sarpele boa al perfidiei, giumbuslucuri cu voturi si naucitoare salturi la trapez, fara plasa, dar cu masca!

Nedumerit de al nostru PSD Maramures, m-am si intrebat: ce mai vor? De ce nu se duc acasa, sa-si rumege disperarile si frustrarile? Cred ca nici ei nu stiu. Asa ca ce sa-mi mai bat eu capul, cand ma pot afunda linistit in loja, pentru a urmari “minunata” reprezentatie?

Cosma, sarpele…

ce degraba s-a suit in copacul social-democrat, astepta evenimentele cu o liniste nefireasca. Data de desfasurare a alegerilor pentru sefia PSD Maramures se spune ca ar fi fixata undeva la inceputul lunii februarie. Orgoliile spumega, si nu in pocale, discutii la ceasuri de taina ineaca filiala. Liniste, se negociaza voturi. Ajuns in PSD pe o filiera a tradarii, ca majoritatea actualilor lideri, Alexandru Cosma uita un element ce-i va aduce pierzania: nu este un pesedist autentic. Bun dansator in arena, pe un rumegus ce tine mai degraba de resturile bugetului judetean, el considera ca negocierile lui la ciupeala cu primarii il aseaza printre cei care conteaza decisiv. Grupul sau de discutii si clinchetul vesel de pahare, de aldamas, sunt tolerate, dar nicidecum acceptate pe de-a-ntregul.

Deghid, testoasa…

pare a fi incapatanarea politica in persoana. Ca in povestea cu iepurele si broasca testoasa, perseverenta este principalul sau atu. Plus o cunoastere a sistemului din interior, acest sistem care ni-l impinge azi in prim plan, cu trecutul sau de “utecist european” si cu reteaua sa de cunostinte: “Nu-l stii pe Gelu de la Calarasi? A fost utecist pe la primarie.” “Poti sa-l suni pe Sorin din partea mea. Are o firma la Cluj, e de-al nostru.” Scos din jobenul maestrului de ceremonii, Cosmanca pe numele sau, a iesit din carapace la sfarsitul anului trecut. De atunci, batuceste cararea politica cu o incrancenare de invidiat. Vai de cei care nu inteleg dorinta sa de revenire in prim-plan… Apropo, isi aminteste cineva dintre onorabilii spectatori vreo actiune majora a actualului subprefect, dinainte de numire? Nu? Pai cum se poate?

Buda, cameleonul…

este un om subapreciat si inainte, si acum, mereu ascuns in spatele unei masti pe care o prezinta ca fiind de naiv. Nu gresiti asa cum am facut-o eu, nu este deloc omul pe care-l vedeti, e un jucator mereu atent. Conteaza ca l-a cunoscut pe Cosma pe timpul unui PD-rezervor de cadre? Toti spun ca da, toti spun ca nu. Iar daca va puteti imagina o camera cu zeci de oglinzi, fiecare strangand la piept a sa imagine, atunci nu sunteti departe de actualul prefect. Din pacate pentru el si noi, adevarata sa imagine a ramas undeva in spate. Intr-un trecut care l-a gasit mereu tacut, niciodata atras pe fata in vreo tabara, mereu atent sa-si conserve pozitia. Buda de acum este acelasi din trecut, mai putin lucirea din ochi: asa arata mierea puterii? Buna treaba!

Calin Matei, lupul…

cu ale sale trei cojoace si cu ceata sa de “social-democrati” de ciolan. Sef de haita peste niste personaje de care nu a auzit nimeni si pe care politica maramureseana le-a uitat deja in timp ce se insinuau la varful PSD Maramures. A atacat mereu la negocieri si a discutat tot timpul in numele unui grup. Mi-l amintesc la Revolutie, iar energia sa de atunci este energia sa de acum, cautand mereu o linie secunda care-l face indispensabil. Cum a ajuns omul din decembrie 1989 la un partid socialist? Intrebati-l pe el, nu o sa stie sa va raspunda, dar nici nu-i mai pasa. Intrebati eventual la Bucuresti, s-ar putea sa fim surprinsi afland anumite nume…

Blajan, ursul…

mai degraba iubitor al culcusului sau cald din organizatia municipala a PSD. Un om de prima linie mai ales in discutiile din spatele usilor inchise, a ales, nimeni nu stie de ce (sau toti stiu de ce?), de buna-voie, ingrata sarcina a “omului-interventie”. In actiuni politice nu se intervine, dovada fiind scorul catastrofal din sondajul pentru Baia Mare. Inteligenta si instinctul l-au tintuit acum intr-un loc care este fara iesire. Rasul sau plin l-a tintuit pe vremuri in biroul prefectului Bechis, de unde a iesit doar pe vremea lui Buda, ca sa spuna ca l-a trimis organizatia sa precizeze ca anumite intelegeri nu au fost respectate.

Nastase, tradatul…

iese cel mai prost din toata afacerea. Nebunia a inceput la trecerea “liberalilor” in PSD, prezentata ca o victorie, jalnica propaganda maramureseana. In dorinta de a imita Bucurestiul, baietii s-au apucat de raportari triumfaliste, pentru ca la o analiza mai atenta sa se descopere ca primarii nu ies la numar, zecile de organizatii spulberate sunt bine-mersi, iar “crema” liberalilor e doar o frisca statuta, cu miros socialist. Cineva l-a mintit cu buna-stiinta pe Nastase si tare mi-e frica pentru ei ca la adapostul draperiilor grele de la intrarea artistilor au stat pititi Cosmanca, Deghid si Cosma. Savuroasa imaginea lui Cosmanca, tupilat gugut (usor rosu, din cauza pozitiei) sa nu-l prinda premierul ca-si infiltreaza oamenii prin organizatii, nu? Si, sa fim seriosi, credeti ca politica ii mana pe ei in lupta sau dorinta de a se “aseza”? Actualul nucleu dur al PSD seamana acum cu ceata lui Robin Hood. Pardon, ca aia macar erau cinstiti politic. “Vinituri”, ca asa le spune in popor. Iar poporul lor este format din primari si activisti care au tras la alegeri de le-a sarit apa-n cap, “ca sa ajunga un domn Galca sa ne spuie noua cat ii ceasu’. Api i-om zvantura si pe astia de nu se vad!” (Galca il cheama, nu? Ma scuzati, tot uit numele personalitatilor!) Si uite asa vin alegerile in partid, iar cine face cartile castiga mereu. Pe pariu ca vin durii de la Bucuresti cu numele-n tasca? Pe pariu ca norma de reprezentare va fi manevrata in asa fel incat numarul delegatilor sa fie cat mai mic si mai controlabil? Si mai punem prinsoare ca unii isi vor pierde glasul daca alegerile nu se mai tin pe motiv ca localele bat la usa si nu e momentul? Na, ca am mai vrut sa spun ceva si-am uitat. Inseamna ca nu era important. De fapt, ce mai e important pentru PSD Maramures?

Dan Parcalab



* Evaluari preelectorale prin dreapta si de la stanga Sighetului
PD Sighet revine in forta

Filiala Sighet a Partidului Democrat a inceput sa reinvie, contrar rezultatelor dezastruoase obtinute in sondajul comandat de Alianta PNL-PD (care a relevat ca formatiunea democrata se bucura doar de 10% din optiunile electoratului).

Organizatia PD Sighet s-a revigorat ca urmare a infuziei de personal survenita prin debarcarea echipei lui Nicu Mutiu. Acesta, om de actiune, o combinatie intre Vadim si Basescu, a fost anterior vicepresedinte PNL Sighet, iar inainte lider APR si candidat din partea partidei lui Melescanu in turul doi al alegerilor locale din 2000. Mutiu a adus la slabutul PD o seama de oameni valorosi (financiar si social): Vasile Mihalca (dirigintele Postei), Grigore Stet (directorul Acaterm SA) ori Sorin Petean si Petre Tomsa (oameni de afaceri). Vechea echipa PD, alcatuita din Valer Faur (subinginerul cvasinecunoscut in oras) si cativa amici, s-a simtit brusc marginalizata, desi ani intregi filiala sigheteana a democratilor n-a existat decat cu numele, activand precum Partidul Comunist pe vremuri, in pseudoclandestinitate. Nu amintim decat ca inainte de primenirea cadrelor, la una dintre manifestarile soldate cu depuneri de coroane, coroana PD Sighet a fost lasata sa zaca pe jos, pentru ca nici un membru al filialei nu s-a prezentat la evenimentul solemn. Noroc cu Spiridon Pralea, purtatorul de cuvant al Primariei si baiat simtit, care a extras panglicile coroanei PD din noroi si a depus ofranda, in locul celor care au dat bir cu fugitii.

Schimbarea la fata

In ultima vreme, lucrurile au prins sa miste altfel prin PD. Echipa greilor lui Mutiu a strans din donatii proprii 22 de milioane de lei, suma folosita in acte caritabile. Au sponsorizat Cupa Municipala la sah, editia I, la care au participat 50 de copii si tineri. Primele trei locuri la fiecare categorie de varsta au fost recompensate cu sume de bani (intre 200 si 400 de mii de lei), diplome, cupe si dulciuri. Au urmat alte actiuni cu ocazia Craciunului, cand s-au distribuit pachete celor nevoiasi. Dupa cum se structureaza spectrul politic sighetean, la electivele locale din 2004 PSD-ul (partidul Jenny Godja in cazul nostru, pentru ca se intrevad caderi masive la procentele pentru consilieri ale pesedistilor) va avea de luptat din greu cu Alianta PNL-PD. PRM-ul local exista, dar lipseste cu desavarsire, iar taranistii sunt subtiri. In timp ce PUR si restul, pur si simplu nu conteaza. Pe de alta parte, UDMR-ul, desi macinat de lupte interne, este departe de a fi o fiara slabita, iar UUR si UDUR (formatiunile etnicilor ucraineni) pot crea, la randul lor, surprize. Evaluarile pot fi, desigur, rasturnate de realitatile viitorului. Oricum, urmeaza un iunie fierbinte.

Teofil IVANCIUC



* PSD strange la piept dascali si ecologisti, deopotriva
Sus manuta, tovarasi!

Sondajele de opinie aparute la sfarsitul anului trecut au fost intr-o buna masura linistitoare pentru partidul de guvernamant. Totusi, alianta PNL-PD a inregistrat un salt semnificativ, conform acelorasi sondaje, fapt ce a facut ca tensiunea liderilor nationali ai PSD sa fie in crestere. Ca masura de prevedere, masina propagandistica a partidului-stat s-a pus in miscare si asa au aparut initiative hilare care ne-au adus aminte de perioada defunctului comunism. PSD-ul a trecut la infiintarea de organizatii social-democrate, pe categorii de activitati.

In luna decembrie a anului trecut, in Baia Mare a avut loc infiintarea Forumului judetean al ecologistilor. Intr-un judet cu probleme de mediu deosebite cum este Maramuresul, o astfel de suprastructura ce cuprinde APM, Garda de Mediu, ONG-uri, administratia locala judeteana, personalitati, ar parea un lucru benefic. In fapt, asistam la incercarea PSD de a aduna sub umbrela social-democrata, zisa ecologista, fel si fel de organizatii si personalitati, asta in perspectiva alegerilor care se apropie cu repeziciune. Minunata initiativa, care demonstreaza si politizarea unei activitati fara culoare politica, apartine fostului ministru anonim al mediului, Petru Lificiu. La noi in judet, seful APM, Gheorghe Voinescu, a “percutat” la initiativa social-democratilor care l-au adus pe o functie cu care nu are nimic in comun si a convocat (nu, invitat) primarii din judet, ONG-uri, profesori universitari, alte personalitati. Forumul s-a constituit si, dintre atatea persoane cu greutate si stiinta privind ecologia, taman Voinescu a fost ales presedinte al nou infiintatei organizatii. Asa ne-am mai pricopsit cu o suprastructura care va avea, probabil, menirea de a face campanie electorala pentru PSD. Voinescu nu este de acord cu o asemenea interpretare. “Este din initiativa social-democratilor, dar nu sunt numai pesedisti. Sunt in Forum de toate culorile si de toate structurile. Sunt personalitati, profesori de la Universitatea de Nord si asta dorim ca sa ne unim odata, sa ne cunoastem preocuparile, sa comunicam. Acesta-i scopul!”, ne-a declarat Voinescu. Seful APM a spus ca nu i-a fortat pe angajatii APM si de la Garda de Mediu sa se inscrie in Forum. “Astea-s minciuni. A venit cine a vrut. De la noi sunt vreo patru, iar de la Garda sunt doi sau trei”, a declarat Voinescu. Surse confidentiale ne-au confirmat ca presiuni au fost, ca si nemultumiri, exprimate la “punctul trei”, ca primarii din judet nu prea au tinut cont de convocarea lui Voinescu. In schimb, reprezentantii poluatorilor traditionali ai judetului au venit si fac parte din conducerea Forumului. O situatie inedita si tampita. Poluatorii si cei care vegheaza la protejarea mediului (teoretic) sunt la aceeasi masa si vorbesc pe aceeasi voce. Probabil social-democrata.

Abramburica reloaded

Fostul ministru al MEC, Ecaterina Andronescu a demarat un proiect de infiintare a Asociatiei Profesorilor Social Democrati din Romania. Vinerea trecuta, caravana infiintarii de filiale judetene a amintitei asociatii a poposit in Baia Mare. Prima Conferinta Judeteana a Asociatiei Profesorilor Social Democrati din Maramures a fost deschisa de Corul de flacai condus de Iustin Podareanu. A fost intonat imnul si un cantecel din care am retinut versul inaltator Victoria e a noastra! Andronescu a tinut sa-si exprime simpatia fata de dascalii din Maramures si pretuirea pentru rezultatele scolii maramuresene. ”Sper sa fie o intalnire de la care fiecare sa plece cu mai multe idei decat a venit”, a adaugat fostul ministru. In stilu-i deja consacrat, prefectul Ioan Buda ”a performat” la microfon, rebotezand-o pe “Abramburica” cu numele de ”Andronache”. Oricum, a fost mai bine decat la deschiderea anului universitar 2003-2004, cand actualul prefect isi incepea discursul simplu si respectuos pentru propria-i persoana: ”Domnule prefect!” Seful Inspectoratului Scolar, Delia Ardelean a prezentat apoi un ”scurt raport al situatiei din invatamantul preuniversitar maramuresean”, care a tinut 45 de minute.

Micu si Jeni

Aproape emotionanta a fost cuvantarea rectorului Universitatii de Nord Baia Mare, Emil Micu, care, pe langa perierile de rigoare adresate “Abramburicai”, a mai dat cateva catifelate limbi povestind despre sprijinul nemaivazut, nemaiauzit si nemaiintalnit pe care guvernul Nastase l-a acordat invatamantului universitar romanesc, in general, si celui maramuresean, in special. Ana Moldovan a anuntat ca in sala se afla cei mai buni profesori din Maramures. Altfel spus, esti social-democrat, esti bun, restul… Vajnicul primar al Sighetului, Eugenia Godja, a pus punctul pe j: dascalii social democrati trebuie sa faca si munca politica pentru a-si pastra functiile detinute in prezent. Bineinteles, aceasta doar pentru a putea continua minunata reforma, iar nu pentru cine stie ce avantaje. Petre Moldovan a fost acelasi tip ”viguros”, ”taios” si ”transant”, iar Victor Vaum si-a adus aminte ca e si el profesor si a concluzionat ca sunt prea putini profesori social-democrati. Presedintele CJ Alexandru Cosma a vorbit liber… Au fost alese organele de conducere ale nou infiintatei asociatii. Ca inainte de ‘89, listele erau facute de mult, iar cei prezenti au ridicat mana in proportie de 100% atunci cand au votat pentru. Extrem de ”uimit” ca a fost ales in functia de presedinte al asociatiei, Emil Micu a prezentat prioritatile asociatiei, prioritati redactate, probabil, cu cateva zile in urma. Ca asa-i la PSD…

Nicolae Teremtus, Ioan Botis



* Coltu’ meu
Apatie de ianuarie

Noutatile inceputului de an 2004 au fost scumpirile, brambureala din farmacii si apatia politicenilor maramureseni. Nu tu o confeinta de presa, nu declaratii incendiare, doar am intrat in anul electoral pe care toti analistii politici l-au caracterizat ca fiind cel mai greu, dur si complicat de pana acum. In prima zi de lucru, respectiv luni, cam pe la toate institutiile administrative sau, de fapt, peste tot, la ordinea zilei au fost felicitarile, degustarile dupa care a urmat “munca de teren”. Nu a fost institutie descentralizata in care sa nu aflam, cu oarecare uimire, ca sefii, intr-un brusc exces de activitate, s-au apucat sa faca teren. Nu ar fi rau, dar orice minune tine trei zile. Intr-un scurt “raid” telefonic pe la mai multe Primarii din judet am primit acelasi raspuns: “Dom’ primar ii pe teren, vicele ii prin comuna, iar secretaru’ nu-i!”. In Baia Mare, functionarii au venit la lucru, asijderea si sefii. Au venit… degeaba. Marti a fost din nou sarbatoare, iar miercuri l-am sarbatorit pe “Cel mai iubit Ion, dintre pamanteni”. Un bun prilej pentru alte chefuri, bairamuri, chermeze cu si pentru Ion-ii judetului. Nici in comert situatia nu a stat altfel. Multe magazine-macelarii sunt inchise pana prin 13-14 ianuarie, iar in altele, care au deschis, am avut de infruntat ostilitatea vanzatorilor pe care am avut indrazneala sa-i deranjez din reveriile sarbatorilor ce tocmai au trecut. M-am mai convins inca o data ca nici comerciantii, nici functionarii, primii privati, deci capitalisti, cei din urma angajatii statului ce se vrea in UE, nu s-au dezbracat de mantia mentalitatilor comuniste. Altfel spus, zilele acestea s-a lucrat ca pe vremuri, cand toti eram slujbasi la stat. S-ar putea sa apara o confuzie, daca ne gandim ca multi lucreaza pentru partidul-stat, ori sunt simpatizanti ai acestuia. De parlamentari, ce sa mai spunem? Vacanta-i in toi! M-as fi asteptat ca PSD-ul sa inceapa in forta anul, avand in vedere ca ar trebui sa aiba loc in aceasta luna alegerile pentru sefia filialei. Din discutiile cu mai multi lideri pesedisti, clinchetul paharelor, fondul muzical si pupaturile zgomotoase m-am lamurit ca in organizatie este liniste si pace. Sau o fi doar linistea de dinaintea furtunii?

Nicolae Teremtus



* Din ciclul: “Lumineaza-ti fata!”
Tu esti, Mircea? Maries?

Pe Mircea Maries perioada post-revolutionara l-a transformat din merceolog la intreprinderea de prestari servicii din Maramures in magnat-megaloman. Drumul de la Fersig la Viena a devenit, subit, mai scurt decat Baia Mare-Bucuresti. Iar de aici pana la pretentia aroganta ca ar fi si un fin meloman, un intelectual rasat, nu a mai fost decat un pas. Din pacate pentru el, nu e asa.

Impresionat de Ferdinand (taurul din desenele animate care abandona corida pentru delicatetea florilor) inca din copilarie, Mircea Maries - viitor magnat si new-entry in “Milion Top 300” – sta si amusina frittilaria meleagris (laleaua pestrita) in padurea Fersigului. In pauze fredona Blauen Donau (suspinand in pauzele de respiratie: “schonen, ah, cat de schonen”), visand la clipa in care va putea sa acompanieze la propriu, mormait, celebra orchestra a Filarmonicii din Viena. Macar din fotoliul capitonat de spectator in Marea Sala. Metamorfozat peste noapte din admirator al ansamblului folcloric din sat in fan al lui Johann Strauss, Mircea Maries, acest Iosif Sava de Fersig, si-a auzit visul cu ochii si l-a vazut cu melomanele-i urechi. Inainte de trecerea in anul de gratie 2004, castelanul s-a urcat in mertanul peste care e apropritar si, plutind pe aripile valsului vienez, a pornit-o spre capitala snitelelor. In buzunarul de la piept avea cardurile, piaptanul cu oglinda de buzunar aferenta si invitatia la concertul traditional de Anul Nou al orchestrei preferate. O seara Strauss cu participarea extraordinara a unicului roman din sala (o fi strigat: “Ba, care esti din Fersig?”, intreb, nu dau cu paru’). Ambitul a fost implinit si orgoliul satisfacut. Care-i spilu’? Ne macina invidia, sau ce? Nu. Vrem sa-l propunem pe melomanul-profesionist pentru premiul Nobel la sectiunea geografie. Motivatia: revolutionari epocale in domeniu. Explicatia: “Daca luam doar distanta si conditiile de drum pana acolo, ne dam seama ca sintem (am respectat grafia, n.red.) mai aproape de Viena decat de Bucuresti.” L-am citat din declaratia data unui cotidian local. Buuun, unde-i hiba? Pai, dupa cunostintele noastre de geografie, confirmate de informatiile oficiale, distanta Baia Mare-Viena este de 730 km, iar Baia Mare-Bucuresti de 592 km. Aritmetica (138 km, adica aproape pana-n Cluj) contrazice descoperirea epocala a lui Maries, dar la naiba cu calculele. Traiasca muribunda companie Remin si a ei atat de dulce tata cu bile! Traiasca unicul, maretul, genialul, demiurgul fersigano-vienez. Doar ne-a luminat, nu-i asa? Dati-i Nobel-ul, domnilor! Apropo de lumina. Desi alaturi de articolul care ne-a contrariat geograficeste a aparut si o fotografie, ma gandesc totusi ca-i doar o coincidenta de nume si imagine cu a cetateanului care, “cumparandu-si” un post de radio s-o televiziune si prezentand achizitia unui amic (sofer, pare-se), a explicat imperial utilitatea fiecarei incaperi. Studioul de emisie a fost prezentat “aci-i camera cu muzica”, iar realizatorul care facea probe de sunet a fost botezat: “dijeiu’”. Clar, e o coincidenta, ca-i prea lung drumul de la “dijei” la Strauss. Asa ca lumineaza–ti fata, sa te vedem. Tu esti, Mircea? Sau, e chiar Mircea din Fersig! In cazul acesta, euroii au nesimtirea de a forta poarta elitismului, pretinzand ca pot tine loc de rafinament. Daca nu-i crapa de rusine termopanu’ din viloiul din dotare (pe care si l-a pus pe site-ul comunal alaturi de castelul-obiectiv istoric!), Mircea Maries de Fersig mai are o singura varianta. Sa ramana unde ii este locul, fara sa atenteze la pudoarea neuronala a intelectualului. Desi, e prea tarziu.

Dan Parcalab



* Schimbul de azi
Atentat sexual la presedintele Iliescu

Cand a aparut presedintele, l-a privit languroasa aproape, si suava, ca o reincarnare mioritica a lui Marylin Monroe, si-a umflat bustul (dupa modelul curcanului din curtea bunicii - un ”margelat” care o speriase in copilarie), si, cu decolteul accentuat, s-a indreptat smechereste spre Ionul nostru cel de toate alegerile. Primul Ion al tarii, luat prin surprindere de posibila stratagema a duetului nastaso-dancunian, n-a reactionat in nici un fel atunci cand blondina vaporoasa si decoltata i-a pus mainile pe soldu-i prezidential, gest familiar si incarcat de semnificatii aparent erotice. ”Aparent erotice”, era expresia potrivita daca personajul abuzat ar fi fost Gica de la Scularie, dar cum n-a fost Gica cetateanul fericit de mangaierea languroasei, gestul a fost socant, deplasat, jignitor la adresa puritanilor, dezolant pentru presupusul profesionalism al intregului departament de imagine si protocol al presedintelui. Bine-remuneratii din preajma Marelui Sef ar fi dorit sa para ”surprinsi de reactia instantanee de tandrete a alegatoarei blonde”, dar au reusit doar sa atraga zambete dispretuitoare din partea observatorilor atenti. ”Mai curat, baieti! Lucrati mai curat, ce naiba!, la salariul pe care-l luati, macar lucrati-l rafinat. Ca la Nufaru’! Avem pretentii, nu suntem barbari!” Concluzia desprinsa din scenariul de la onomastica Intai-mergatorului spre democratie poate fi substituita cu succes de imaginea unui presedinte dezorientat si lipsit de reactii demne in fata ”unor intamplari neprevazute”. Un clovn batran si jenat de gesturile indraznete ale unei blondine decoltate ”neprincipial” care-l imbratisa, saruta si pipaia de parca juca intr-o scena din preambulul unui film ”de patratel rosu”. Sa-ti vezi presedintele ”facut prizonier” de salul de matase blonda trecuta pe dupa crestetu-i (gest de carciuma de cartier imbibata in bere acra sau de ”Perinita”), cantand cu gingiile dezgolite: ”... numai una n-are somn” si clatinandu-si mecanic capul (ca o jucarie asezata langa luneta masinii), este o imagine asemanatoare doar cu a regelui cocosat in fata arogantului premier. Imaginea starneste dezgust. Si, cel putin intrebari referitoare la libertinajul inexistentului protocolul prezidential. P.S.: Din pacate pentru imaginea tarii in lumea civilizata, adevarata poveste ar putea fi asemanatoare cu a presedintelui dovedit cu... trabucul. Nu este, din doua motive. Unul ”pro” si altul ”contra”:
1. Al nostru e nevinovat.
2. Al nostru a facut-o in public. De unde rezulta ca ”imaginea conteaza”.

Catalin Vischi



* Ma tot mir
Mai bun decat Dumnezeu?!?

A inceput un nou an si – cel putin din punctul meu de vedere – nu s-a schimbat nimic: am in continuare de ce sa ma mir. Gigi Becali si-a facut intrarea in politica. Viitorul Parlament al Romaniei va fi, dupa toate probabilitatile, cel mai de rasul curcilor din toata scurta istorie a parlamentarismului romanesc. Dupa Irina Loghin, Ion Dolanescu si Mitica Dragomir, iata ca si Gigi Becali o sa ne faca legi. Se pregatesc Vali Vijelie si Claudiu Raducanu. In aceeasi zi in care Gigi se arunca in meandrele concretului politic, un chinez tragea cu urechea un tractor de cateva tone pe o distanta de 20 de metri. Asta parca mi-a placut mai mult, ca de altfel si performanta sportiva a unei calugarite din Marea Britanie, care si-a luat centura neagra la karate. Nici crestinismul nu mai e ce-a fost candva… Sunt, totusi, lucruri care nu s-au schimbat. De exemplu, Ion Iliescu si ziua lui onomastica. Stiu ca in Romania exista 419 indivizi pe care-i cheama Ion Iliescu, dar eu ma refeream la eternul si fascinantul presedinte al tarii noastre, despre care o cantareata de muzica populara, ce-si serba si ea ziua, nu de alta dar o cheama Ionela, afirma ca este “un om mai bun decat Dumnezeu”!!! Daca lucrurile stau asa, m-as mira ca Micky Spaga sa nu fie mai bun decat Sfantul Petru, Adrian Nastase mai de omenie decat Arhanghelii Mihail si Gavril, Beuran (rechemat de curand la catedra) mai curat decat cei 40 de mucenici si Corneliu Vadim Tudor mai sfios ca Preacurata si mai putin antisemit decat Corneliu Zelea Codreanu, din moment ce i-a ridicat un bust lui Yitzak Rabin. Asa-i crestineste, nu sa te apuci de karate, chiar daca pe Rabin l-a durut in spate de crestinism toata viata. Ilie Sarbu, care si-a pierdut un testicul in urma accidentului de vanatoare, are sansa de a fi mai cinstit ca un inger, cu conditia sa renunte si la ce i-a ramas dupa operatie, c-am auzit ca ingerii sunt asexuati. Conducatorii nostri si-au mai tras o lege care sa-i favorizeze: handicapatii vor beneficia de scutiri de impozite. In cazul ministrului Sarbu, cazu-i gata rezolvat, iar in locul lui Gigi Becali nu mi-as face probleme. De ce-or fi zis doctorii ca, in Romania, meningita se inscrie in limite normale?

Ioan Botis

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.