• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2004

POLITICA – ANCHETE - ATITUDINE

* In Moisei, monstruoasa coalitie PSD - PD a fost zdrobita
Camasa de forta

* A Inceput urmarirea penala Impotriva ex-directorului CEC Maramures
AMELIA, ESTI ASTEPTATA!

* GAZETA va prezinta candidatii eligibili la un fotoliu de deputat si senator
Pronostic electoral

* Norme europene, falimente maramuresene
Transarea abatoarelor

* Fratele unui politist sighetean terorizeaza un sat Intreg
Cioban, deasupra legii!

* Recensamantul caprelor negre din Muntii Rodnei
O capra, doua capre...

* Coltu’ meu
Droguri si drogati

* Schimbul de azi
Diaspora impotriva raiei comuniste

* Ma tot mir
Cina cea mai faina

* In Moisei, monstruoasa coalitie PSD - PD a fost zdrobita
Camasa de forta

Procesul “Moisei” - actiune In Contencios Administrativ a primarului localitatii, pesedistul Toader stetcu si a fostului prefect Ioan Buda - s-a finalizat cu respingerea actiunii de catre Tribunalul Maramures. Nu se stie daca primarul stetcu va face recurs, dar interesant este cine va plati pagubele cauzate de inactivitatea administratiei din Moisei.

Poate gresim, dar nu credem ca In Maramures, In ultimii 14 ani, a mai fost un caz asemanator. De la alegerile din iunie, una din cele mai mari localitati a judetului nu are un Consiliu Local care sa lucreze pentru cei care i-au ales In administratia comunei. Povestea este halucinanta si are ca motto: “Asa sa nu faceti!”. Dupa alegerile din 6 iunie, primar a devenit Toader stetcu (PSD). La sedinta de constituire a Consiliului Local totul a decurs normal, pana la alegerea viceprimarului.

Mascarada

Consilierii au fost validati, au depus juramantul primarul stetcu si consilierii validati. La alegerea viceprimarului (Alexa Horj sustinut de 8 consilieri din cei 15) a iesit scandal. GAZETA a consemnat disputa din CL Moisei, asa ca nu mai revenim asupra amanuntelor. Primarul nu l-a vrut pe Horj din motive religioase, sustin cei opt consilierii, dar si din orgoliu politic. Au mai fost contestati trei consilieri (doi ai PNG si unul al Partidului Ecologist), tot pe motive puerile (nu ar fi spus In momentul depunerii juramantului, sau ca cei doi consilieri PNG au fost exclusi din partid). Din cauza actiunii primarului PSD, nu s-a putut constitui CL, iar activitatea administratiei din Moisei a fost blocata. Interesant a fost ca prefectul de atunci, Ioan Buda, a atacat si el hotararile prin care au fost validati consilierii ce nu-i erau la suflet primarului. Solidaritate de partid...

PSD + PD

Dar, cea mai ciudata chestie din acest balci de la Moisei a fost faptul ca alaturi de pesedisti au stat consilierii democrati, adica partenerii liberalilor. Tot curios a fost si faptul ca liderii democrati nu au luat nici o masura In acest caz, de nerespectare a protocolului semnat Intre cele doua partide. In fine, dupa mai multe amanari, saptamana trecuta s-a dat sentinta In instanta, actiunea pesedistilor fiind respinsa ca nefiind Intemeiata. In acest context, cei opt consilieri, dar si cei sapte care au stat alaturi de primar se pot Intruni de urgenta pentru a Incepe activitatea. “Am castigat, Inseamna ca sunt viceprimarul ales In CL, iar consilierii contestati sunt de drept consilieri. Era o situatie absurda. Primarul contesta validarea unor consilieri, atati cat era de ajuns pentru a nu se putea constitui CL. Pe de alta parte, el a depus juramantul In fata unui CL pe care Il contesta In instanta. Rezulta ca nici el nu era primar validat. A fost o porcarie din care au pierdut locuitorii Moiseiului”, ne-a spus Horj. El a precizat ca In perioada In care s-a desfasurat procesul, cei opt consilieri care l-au sustinut s-au Intrunit periodic, fiind majoritate In CL si au luat hotararile care se puteau lua In situatia data. “Am avut trei Intruniri la care consilierii PSD+PD nu au participat. Potrivit legii, daca nu se participa la trei convocari consecutive ale CL, consilierii In cauza sunt Inlocuiti cu supleantii”, a mai spus Horj. In zilele urmatoare, CL Moisei se va putea Intruni In Intregul sau pentru a se alege comisiile de specialitate si a Incepe sa lucreze. A trecut deja o jumatate de an, ar fi timpul, domnilor!

Nicolae TEREMTUS





* A Inceput urmarirea penala Impotriva ex-directorului CEC Maramures
AMELIA, ESTI ASTEPTATA!

Inspectoratul Judetean de Politie Maramures a terminat cercetarile In cazul “Amelia Chiuzbaian - foi de boala” (In care e implicata fosta directoare a Sucursalei CEC Baia Mare) si a Inaintat concluziile Parchetului Maramures. Acesta a dat solutia de Incepere a urmaririi penale Impotriva lui Chiuzbaian pentru fals si uz de fals. Va fi un proces senzational, prin numele celor implicati.

Povestea foilor de boala ale Ameliei Chiuzbaian, director demis al Sucusalei CEC Maramures, au un talc ascuns si periculos prin modul In care s-a procedat. Cercetarile politistilor au dus la concluzia ca, In acest caz, “este ceva putred”. Desi se barfea ca “nus’ cine” umbla pe la Parchet pentru a “aranja problema”, procurorii maramureseni au dovedit ca sunt profesionisti si au admis Inceperea urmaririi penale.

Scurt istoric

Pentru reImprospatarea informatiilor din memoriile cititorilor, vom relua succint modul In care s-a ajuns In situatia de fata. In 2 iulie, Amelia Chiuzbaian este anuntata de colegii Sucursalei ca i s-a desfacut contractul de munca pe motive disciplinare. S-a iscat circul devenit notoriu (scandal ce face acum obiectul unor procese), finalizat cu plecarea lui Chiuzbaian din institutie, dupa ora pranzului. In 5 iulie, Chiuzbaian a adus o foaie de boala datata In 2 iulie, dar eliberata In 5 iulie (scopul nedeclarat al acestei actiunii a fost de a obtine plata acestor foi de boala, situatie In care ar fi putut contesta cu succes decizia de desfacere a contractului de munca). A contestat In instanta decizia Centralei CEC de desfacere a contractului de munca si a pierdut. Sentinta s-a dat In urma cu doua saptamani. Pe rol ramanea procesul foilor de boala. Cei din Sucursala CEC au facut denunt penal pentru foile de boala In cauza.

Falsul grosolan!

Denuntul penal al Sucursalei CEC s-a bazat pe faptul ca fostul director a prezentat cateva acte medicale ce ridicau semne de Intrebare, iar data de eliberare a lor a depasit termenul legal pentru eliberarea unei foi de boala retroactiv. Mai mult, explicatiile fostului director referitoare la modul cum a obtinut actele medicale nu au corespuns cu cele constatate de organele de control si de investigatia noastra. Pe scurt, hartiile In baza carora s-a eliberat foaia de boala oficiala nu contin decat parafa unui medic, sunt nesemnate, iar medicul declara ca nu stie de vreun consult al lui Chiuzbaian! Una din recomandari este scrisa pe o hartie fara antet, fara nici vreun alt element de identificare ce ar putea duce spre vreun cabinet medical. Exista suspiciunea ca au fost falsificate! GAZETA detine mai multe informatii legate de aceste aspecte, dar asteptam derularea procesului. Interesant este ca denuntul penal facut de Sucursala Baia Mare, pe tema foilor de boala, a fost judecat dupa voia unui judecator “grabit”.

Un judecator “grabit”

In 26 octombrie, ora 8,30, judecatorul a facut apelul In aceasta cauza, Insa nu era prezenta decat jurista Sucursalei (Chiuzbaian si avocatul acesteia nu venisera Inca). Judecatorul a luat act de cererea Sucursalei de a astepta rezultatul cercetarilor Politiei In privinta autenticitatii actelor medicale prezentate de Chiuzbaian. In acest sens, urmatorul termen este dupa data la care Politia va finaliza cercetarile. Juristul Sucursalei a parasit sala de judecata si, In hol, s-a Intalnit cu fostul director Chiuzbaian. A avut loc un dialog, In care Chiuzbaian a fost informata de cererea Sucursalei si de termenul fixat pentru proces. Dupa vreo doua-trei zile, s-a produs “minunea”. Se pare ca fostul director (avocatul acesteia?) au convins judecatorul sa programeze urmatoarea Infatisare mai repede. Cert este ca la Sucursala CEC a venit o citatie pentru data de 2 noiembrie (la doar o saptamana de la Infatisarea la care a lipsit Chiuzbaian). A avut loc procesul, desi Politia Inca nu finalizase cercetarile. Cu toate acestea, judecatorul “grabit” s-a pronuntat In favoarea lui Chiuzbaian.

Fals si uz de fals

La cateva zile de la pronuntarea sentintei care a bucurat-o pe Chiuzbaian, Politia a terminat cercetarile, s-a stabilit ca sunt nereguli, iar Parchetul a dispus Inceperea urmaririi penale pentru fals si uz de fals Impotriva fostului director al CEC Maramures! Situatia este ciudata. Pastram rezerve si suficiente suspiciuni referitoare la sentinta “pro-Chiuzbaian”. Suntem curiosi daca este legala schimbarea termenului de judecata doar pentru ca “cineva” a facut scandal. Suntem curiosi cum va justifica judecatorul sentinta data, In noul context. Suntem curiosi… Vom reveni.

Nicolae TEREMTUS





* GAZETA va prezinta candidatii eligibili la un fotoliu de deputat si senator
Pronostic electoral

Sunt frumosi, unii sunt tineri, unii au experienta politica, unii chiar au sansa sa ajunga pe bancile Parlamentului. Altii nu-s frumosi, nici tineri, nu au experienta politica, sunt oportunisti si, cu siguranta, nu vor ajunge In Parlament. Ei va cer acum votul, dar nu ies la iveala sa-i cunoasca electoratul. Sunt candidatii filialelor de partid din judet, cu pretentii la fotoliul de parlamentar. De aproape doua saptamani a Inceput campania electorala si… nimic. Cititorii ne-ntreaba de X si Y, Intrebandu-se, ca-n nenea Iancu: “io, cu cine votez?”

Daca ar fi dupa noi, problema ar fi simpla. Dar regulile jocului le fac sefii de partide (de aici si, mai ales, de la Bucuresti). Daca s-a considerat ca nu este nevoie de afise electorale, ca nu este nevoie de publicitate electorala ori dezbateri In mass-media, atunci nu ne ramane decat sa ne rugam ca gandul bun si inspiratia sa se pogoare asupra maramuresenilor. Pentru a veni In ajutorul celor care se Intreaba “eu cu cine votez?”, va prezentam succint (si cu cele bune si cu cele rele) candidatii de pe primele locuri pe listele partidelor cu pretentii.

PSD+PUR

Uniunea de care se vorbeste ca fiind are ca obiectiv In Maramures obtinerea de trei-patru locuri de deputati si doi senatori. Obiectiv Indraznet, avand In vedere ca la aceste alegeri Maramuresul are repartizate sapte locuri pentru Camera Deputatilor si trei la Senat. Ioan Buda: fost prefect al judetului timp de un an, In 2000 a castigat alegerile pentru Primaria din Targu Lapus. Este un politician din “categoria usoara”. S-a spus despre el ca avand experienta In administratie (ca primar), va face treaba buna la Prefectura. Daca ar fi sa caracterizam activitatea lui ca reprezentant al Guvernului In teritoriu, am spune ca a introdus moda costumelor “de-a gata”. Buda a fost si va ramane o mare dezamagire pentru membrii de vaza ai PSD. Acum e limpede ca a fost ales (“sa faca pe prefectul judetului cu vesnice probleme”) pentru atitudinea servila fata de liderii de la Bucuresti. Premiul a fost locul 1, In concluzie are 99.9% sanse de a ajunge In Parlament. Petru Godja: Este de 8 ani deputat si are o sustinere deosebita In Maramuresul istoric. Se poate spune ca de campania electorala a lui Godja se ocupa cel mai “In forma” pesedist maramuresean, Eugenia Godja. sanse la fel de mari ca Buda sa prinda din nou trenul spre Bucuresti. Dan Mihalache: Consilier al primului ministru, Adrian Nastase. A fost surpriza conducerii centrale a PSD pentru un judet problema (pe linie de partid). Desi prima impresie a fost ca Mihalache este un tip arogant, coplesit de functia pe care o are pe langa Nastase, In zilele scurse de la anuntarea candidaturii sale s-a vazut ca este un tanar politician adevarat. Doxa de carte si cu un discurs linistit, ar fi o optiune interesanta. Codrut Seres: Reprezentantul PUR este pe prima pozitie la Senat. si el face parte din categoria politicienilor tineri, dar valorosi prin ceea ce au aratat In ultima perioada. Nominalizarea sa la functia de vice-premier are acoperire In posibilitatea lui Seres de a face fata provocarilor unei asemenea functii. Se spun multe despre el, multe chestiuni personale, care nu au nimic de a face cu viata politica. Cert este ca Seres a surprins placut. Are sanse mari de a prinde un loc In Senat. Ludovica Parvu: Dupa multele mizerii pe care le-a Indurat, Parvu si-a castigat locul pe liste “pe bune”. Daca nu ar fi fost protocolul cu PUR, ar fi ramas pe prima pozitie. “Vica” are avantajul celui care a trecut prin multe, stie sa se “bata” atunci cand are dreptate si ar fi un bun parlamentar. sansele sunt mai mici, dar ele exista. si daca nu va iesi “din prima”, poate spera la redistribuirea voturilor.

Alianta D.A.

Opozitia maramureseana spera sa obtina trei locuri la deputati si un loc la Senat, iar In varianta optimista patru deputati si doi senatori. Noi nu credem In varianta optimista. La toate alegerile de pana acum, PSD a avut un procent de 25-27% din voturi, ceea ce Inseamna un electorat stabil, In schimb Alianta nu poate spune ca se poate baza pe un procent de votanti stabili. In cazul Opozitiei pot interveni multe necunoscute: de la prestatia celor care sunt parlamentari, pana la cei care aspira la un prim mandat. Mircea Man: Deputatul democrat are dezavantajul celui care a pierdut mai multe batalii (la Primaria Baia Mare) si a unei activitati parlamentare ilustrata mai ales prin evenimente sportive. Man este coleric, are un limbaj dur si poate dezavantaja Alianta daca vor mai avea loc evenimente ca acela care a fost recent mediatizat. Atu-ul sau este disponibilitatea de a trage pentru a scoate un “scor” bun. Are sanse egale cu Buda de a intra In Parlament. Ioan Hoban: Liberalul Hoban are experienta In administratia locala (consilier municipal) si este un prosper om de afaceri. In cercurile politice este cunoscut. Pe strada, mai putin. Liderii Aliantei ar trebui sa tina cont de acest aspect, Hoban fiind un posibil parlamentar care ar putea face multe pentru judet, si pentru el, avand experienta din domeniul afacerilor. Are sanse mari de a prinde locul la Camera. Radu Stroe: Prezinta Alianta pe primul loc Pentru Senat. A fost criticat ca In mandatul care a trecut nu prea a dat prin judet. Liberalul Stroe a replicat ca prestatia sa a fost si va fi pentru binele acestui judet, dar ca “e greu sa faci politica de pe bancile Opozitiei”. A promis ca va fi “un altfel de parlamentar daca Alianta va ajunge la guvernare”. De povesti, suntem satui... sanse mari de a prinde un loc In Senat. Corin Chereches: Este nou venit In politica. Membru PD, om de afaceri, Chereches are nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu rigorile pe care politica la nivel Inalt le impune. Este tanar si are disponibilitatea de a Invata. E greu de spus daca va prinde un loc In Senat. Poate hazardul…

PRM

Peremistii maramureseni au uimit prin faptul ca In mandatul care se termina acum au avut trei senatori si un deputat. Ca si PSD, filiala peremista a fost un permanent camp de “batalii” Intre liderii organizatiei. Pana la urma, oarecum s-a ales “graul de neghina”. De pilda, actualul senator, Mircea Mihordea nu se mai regaseste pe nici o lista. Acum va putea dormi linistit In casa sa din Borsa, orasul care l-a adoptat. Nu stim cine va pazi strada sa nu-i fie tulburat somnul. Angela Buciu: Cunoscuta cantareata de muzica populara s-a lasat ademenita de politica. De ce, nu stim. In putinele “iesiri” In presa am remarcat-o ca pe o persoana emotiva, care considera ca va face cariera avand un nume In folclorul romanesc. Exemplele din mandatul care se Incheie (Irina Loghin, Ion Dolanescu) au aratat ca nu-i suficient sa stii sa canti. Greu de spus daca va prinde un loc de deputat. Liviu Doru Bindea: Senatorul PRM este singurul maramuresean pe o pozitie eligibila la Senat dintre toti candidatii partidelor cu pretentii, ceea ce Ii confera un atu. Bindea este si un politician versat, cu un discurs politic inteligent. Are “fani” si aici, si peste Deal. Are sanse mari de a intra din nou In Senat. De celelalte partide este greu de spus ce sanse au de a scoate un parlamentar, daca nici nu se stie cine candideaza. Cele mai multe dintre ele se Inscriu In cursa, probabil manate de imboldul olimpic: “important e sa participi”.

Nicolae TEREMTUS, Ciprian DRAGOS





* Norme europene, falimente maramuresene
Transarea abatoarelor

Normele tehnologice impuse de Uniune, aproape imposibil de respectat In actualele conditii financiare, vor determina falimentul procesatorilor de carne din Romania. si producatorii maramureseni sunt In pericol de lichidare. Mici procesatori de carne viseaza… o minune.

Afacerile procesatorilor de carne mai au maximum doi ani de viata! Statisticile Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sunt extrem de transante: In 2007 vor fi functionabile maxim 200 de societati de acest gen. In prezent, nici unul dintre procesatorii de carne din Maramures nu respecta normele tehnologice impuse de UE, iar din ianuarie 2004 legislatia impune acordarea de autorizatii doar celor care respecta normele. “In acest an nu am acordat autorizatii procesatorilor de carne, deoarece normele UE nu au fost Inca implementate la nivelul judetului. Din totalul procesatorilor maramureseni, doar 4 au prezentat proiecte. Investitiile sunt consistente si putini vor fi cei capabili de un astfel de efort financiar”, a declarat Balko Carol, director al Directiei Sanitar Veterinare Maramures.

“Morile de vant”

Pretentiile vesticilor Ii vor lasa fara afaceri pe procesatori, deoarece profitul mic si supraimpozitat nu permite achizitionarea de linii tehnologice competitive. “Abia reusim sa ne platim datoriile catre Stat si furnizori. Toate investitiile In tehnologie au fost facute din resurse proprii si e foarte greu sa ajugem la nivelul celor din statele UE. Am facut cum ni s-a cerut, dar niciodata n-a fost bine. Nu ne ajuta nimeni cu nimic, numa’ ne tot cer. Comuna Baiut este Incadrata ca zona defavorizata, dar nu am beneficiat de nici un ajutor financiar. Eu achizitionez carne de la tarani, care nu-mi vand cu TVA, dar eu tot platesc TVA! Pentru cei care importa carne se pot face deduceri de TVA, Insa pe procesatori nu-i scuteste nimeni. si atunci, cum sa ai bani de investitii? Nu ne putem lupta cu morile de vant”, a conchis Laszlo Man, administratorul SC Crataequs Production SRL Baiut.

Amagirea SAPARD

Nici programele de finantare europene (SAPARD, PHARE etc.) nu sunt accesibile micilor procesatori. “Din profit poti reinvesti foarte putin, pentru ca nu prea castigi. Ca sa ajungem la standardele UE ne-ar trebui cel putin 200.000 euro. SAPARD si programele de acest gen nu te ajuta foarte mult, pentru ca sunt costisitoare (proiectul e scump si In plus ti se cere o garantie de 50%, iar banii vin In transe dupa fiecare etapa a investitiei - adica tot tu Ii pui, dar ei ti-i dau Inapoi). Ori daca ai bani de garantie si proiect Ii investesti direct, nu te mai complici cu programe. Din profit, nu poti ajunge la o linie tehnologica de standarde europene. Eu am pornit afacerea In ’90 si tot n-am reusit sa am o astfel de tehnologie. Numai cine a furat a reusit sa faca atatia bani”, a spus Teodor Lung, administratorul Carmangeriei Tudor din Valea Chioarului. O parte dintre procesatori mai spera ca programele SAPARD Ii vor scapa de faliment.“Nu stiu daca vom rezista. Depinde cine va reusi sa ia niste credite sau sa acceseze niste programe de finantare nerambursabila. Eu tocmai am depus un proiect pentru o ferma de bovine, dar nu stiu Inca daca e eligibil sau nu”, a declarat Ficzai Iosif, administratorul SC stefanca din Ocna sugatag. Pana la gasirea unor solutii salvatoare, latul se strange. Comisia Europeana a “ordonat” excluderea de pe piata a agentilor economici care nu Indeplinesc normele UE si care reprezinta un obstacol In calea integrarii. Pentru a respecta cerintele venite din Vest, In cadrul Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor se ridica problema suspendarii autorizatiilor pentru procesatorii care nu Indeplinesc normativele UE. Se pare ca au ramas vreo doua luni In care proecesatorii de carne din Maramures trebuie sa implementeze linii tehnologice la nivel occidental. Aproape imposibil.

Ioana LUCACEL, Mihaele MIHALEA





* Fratele unui politist sighetean terorizeaza un sat Intreg
Cioban, deasupra legii!

Ciobanul Vasile Vlad din satul Tisa face legea de unul singur. Afirmatia e sustinuta de neregulile semnalate de concetatenii sai. Acestia au si o explicatie a “puterii” ciobanului. Ameninta pe oricine i se pune In cale, neuitand sa adauge ca fratele sau, politistul sighetean Ioan Vlad, Ii “tine spatele”. Autoritatile par sa se complaca In situatie.

Vasile Vlad locuieste In satul Tisa (comuna Bocicoiu Mare), langa cimitir. Vlad detine un adapost pentru oi situat dincolo de calea ferata, sub deal, unde creste circa 300 de ovine. Principalii nemultumiti de modul sau de a Intelege zootehnia sunt vecinii saivanului.

Politia protectoare!

Rus Victor domiciliaza, Impreuna cu familia sa, In imediata vecinatate a saivanului. “si-a ridicat adapostul oilor acum vreo 15 ani, la numai 6 metri de casa noastra si nimeni n-a intervenit! In iarna, din cauza unui horn defect, saivanul a luat foc, flacarile atingandu-ne si casa. Noroc c-a fost zapada, ca altfel ardeam ca sobolanii. Nu mai putem domnule, ne terorizeaza!”, a marturisit deznadajduit Rus. Batrana sa sotie a declarat, stupefiant, ca “o data a venit sa-mi dea cu sacurea In cap!” Tot ea spune ca ciobanul urmareste ca In momentele In care prolifereaza amenitari, sa nu fie martori prin preajma. “L-a batut si pe ciobanul pe care Il angajase. Toata iarna nu i-a dat simbrie si i-a spus ca daca comenteaza, Il baga In puscarie pentru ca el ar fi dat foc la saivan. D-apoi Ioji de cate ori o capatat! si Misu! si la ginerele meu o sarit, iara vecinu’ Lumei o fo’ si el batut. Ca pe el nu-l intereseaza politia. O zas: Unge roata (da spaga, n. red.) cu miei, cas, branza, si tata lumea Il lasa In pace. D-apoi si politia din comuna Ii cu iel! Cand o fo’ la noi, In loc sa ne asculte ce avem de spus, politaiu’ o zas: Cand o sarit la mine sotia lui, amandoi politaii din Bocicoi o fo’ de fata, si niciunul nu s-o bagat”, a mai spus batrana Rus. “Suntem aici patru case, avem vreo 10 copii sub clasa a patra. Traim Intr-un miros greu, cu spaima ca o sa faca ceva copiilor. Cand i-o pierit lui Vlad caii, i-o aruncat In spatele gradinii la noi, unde i-o mancat cainii. La fel face si cu oile moarte. Cand i-am zas, o sarit: ”, a Intarit ginerele batranilor.

Cu lopata in cap!

Insa cel mai grav conflict cu “cel fara de lege” este cel al lui Naghi Petru, vecin al ciobanului Vlad. “In urma cu doi ani, Vasile Vlad m-a asteptat In fata portii casei mele si, cand nimeni nu era de fata, mi-o dat In cap cu lopata. Am primit 12 zile de Ingrijiri medicale. L-am dat In judecata, dar la o luna dupa eveniment, el a scos un certificat medico-legal si (cu pilele lui frate-sau) am iesit eu vinovat! Am primit 5 milioane de lei amenda, pentru ca l-as fi lovit (a zis ca am scos ghidonul de la bicicleta si l-am lovit In stomac (!?), ati mai auzit de una ca asta?)! A zis ca atata cat Ii frate-sau la politie, ”, a declarat vecinul ciobanului violent. De asemenea, Naghi a relatat cum In timpul sedintei, judecatorul a iesit pentru a vorbi la telefonul mobil (!), iar dupa ce a intrat In sedinta a schimbat procurorul! “Am pierdut la Sighet, am pierdut si la Baia Mare, unde procuror a fost tot un sighetean! Eu nu Inteleg asa democratia. In tara asta nu e dreptate, dar nu ma las. Am fost batut de Vlad si am fost scos vinovat. Casa mea sta langa o groapa de gunoi, Imi intra mizeria Inauntru, nu mai pot trai asa. Sa vina Garda de Mediu sa vada gunoiul de grajd, gros de o jumatate de metru, In curtea lui din centrul satului, care iese pana In strada!”, a spus Naghi.

Inspectorul scandalagiu

Nu am reusit sa-l contactez pe Vasile Vlad nici la saivan, nici acasa. In schimb, am Intrebat autoritatile locale cum vad acest conflict. Liviu Lazarciuc (PSD), primarul din Bocicoiu Mare, pare un om care evita sa se puna rau cu oierul: “Scandalul e vechi. Saivanul lui Vasile Vlad a luat foc prin iarna. Vecinul, Rus Victor, a reclamat ca incendiul i-a pus In pericol gospodaria, ca saivanul degaja un miros insuportabil si ca ar trebui mutat mai departe. Am fost sesizati ca a demarat din nou construirea adapostului pentru oi. Pe 25 octombrie, viceprimarul si seful de post s-au deplasat acolo, constatand ca saivanul are deja acoperisul refacut. Ce masuri vom lua? Pai, Petru Culac, agentul agricol care exercita si functia de inspector In constructii, se afla acum In concediu medical. Fie vorba Intre noi, a fost ieri pe aici, mort de beat, a sarit la viceprimar, amenintandu-l si Injurandu-l. Politia i-a facut un nou dosar penal, pentru injurii (a mai avut doua, unul dintre acestea, pentru Inselaciune, se afla In instanta). Pana Culac nu se Intoarce din concediu, nu este cine sa constate situatia din satul Tisa (!). Vom Incerca sa-l determinam pe Vlad sa-si mute saivanul de acolo. Dar e greu, omul e dificil”, a declarat Lazarciuc. Primarul si politistul din comuna au infirmat ca Vlad Vasile ar fi protejat de fratele sau, Ioan Vlad, ofiter la politia Sighet (“Domnule, Vlad de la politie ne-a spus sa nu-l mai deranjam cu problemele lui frate-sau. Daca are nevoie de un miel, merge In piata si si-l cumpara de acolo, dar nu ia nimic de la fratele sau din Tisa, asa sa stiti”).

Confirmari oficiale

In 19 februarie, Nicolae santa, In acea vreme primar al comunei, l-a avertizat In scris pentru a doua oara pe Vlad Vasile pentru ca acesta, dupa ce a avut adapostul incendiat, continua sa-l refaca pe acelasi amplasament, punand gospodaria vecinilor In pericol. La aceeasi data, primaria Bocicoi l-a informat pe Victor Rus: “privind amplasarea adapostului pentru animale de vecinul Vasile Vlad, va comunicam ca ne-am deplasat la fata locului, ocazie cu care i-am atras atentia si i s-a facut o avertizare In scris, cu indicare de mutarea adapostului Intr-un loc mai Indepartat de gospodaria dvs., pentru respectarea normelor de poluare a mediului si de prevenire a incendiilor.” In 11 martie, Grupul de pompieri Maramures s-a pronuntat: “s-a cerut primariei sa stabileasca limitele proprietatii, Intocmirea documentatiei de constructie etc.” Insa primarul comunei Bocicoiu Mare s-a schimbat si de atunci nimeni nu l-a mai deranjat pe Vlad Vasile, ciobanul care continua sa Inspaimante locuitorii linistitului sat Tisa. Aude cineva?

Primarul care n-are dreptate!

“Primarul de atunci (Nicolae santa, n. red.) s-a deplasat la fata locului, unde a constatat ca cele reclamate corespundeau realitatii, si a solicitat intrarea In legalitate. Vasile Vlad a Incercat sa refaca saivanul, dar primaria a dat ordin de sistare a lucrarilor, deoarece acesta nu detinea autorizatie de constructie, urbanism etc. Din cate stiu, au fost la fata locului si cei de la Mediu, obligandu-l sa-si mute constructia la cel putin 50 de metri distanta de casele vecinilor, deoarece Vlad creste vreo 300 de oi si mirosul emanat este foarte puternic. El ne-a explicat ca nu are nevoie de autorizatie, deoarece este vorba despre o constructie provizorie. si asa si este, adapostul nu are o fundatie stabila (fals!, constructia sta pe o fundatie din piatra, la fel ca alte mii de case maramuresene, n. red.).” – Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare.

Teofil IVANCIUC





* Recensamantul caprelor negre din Muntii Rodnei
O capra, doua capre...

Intre 24-26 octombrie a avut loc un controversat recensamant al caprelor negre din Masivul Rodnei, rezultatele oficiale confirmand ca acolo ar trai cel putin 61 de mamifere de acest tip. La auzul rezultatului, montaniarzii si ecologistii s-au rupt In doua. Chestiunea e mai complicata decat pare la prima vedere.

In articolele despre disparitia caprei negre din Muntii Rodnei, n-am amintit Inca despre fractura care Imparte In doua tabere montaniarzii si ecologistii. Deoparte stau “oficialii” si unele ONG-uri agreate de factorii de decizie, iar de cealalta outsider-ii, organizatiile incomode si multi alti Impatimiti. Revenind la ultimul recensamant al caprelor negre din Muntii Rodnei, In cele trei zile au participat la actiune o multime de oficiali (In special padurari, ingineri silvici sau de vanatoare) si doar cativa ecologisti neguvernamentali. In urma numaratorii s-a comunicat ca s-au gasit 61 de capre, mult peste previziunile pesimiste din primavara acestui an, cand s-a anuntat ca ierbivorele de stanca aproape au disparut. Unii Insa au contestat rezultatul, afirmand ca cifrele au fost, din nou, gonflate. Desi GAZETA a fost In permanenta In mijlocul problemelor ecologice din Carpatii Nordici, n-am fost invitati la recensamantul caprelor negre. De ce? Deranjam? Pentru organizatorii recensamantului poate nu contam, dar organismele internationale ne iau foarte serios In seama, pentru ca GAZETA a fost invitata In luna martie 2005, la Conferinta Internationala pe teme de Protectia Mediului din SUA. Deloc Intamplator, tema comunicarii pe care reprezentantul nostru o va prezenta acolo este: “Distrugerile mediului Inconjurator In Muntii Rodnei”. La acea conferinta se va aminti si faptul ca redactorii nostri au fost uneori tinuti la distanta de autoritatile In materie de mediu din Maramures. Ca si In cazul recenzarii caprelor negre. In Muntii Rodnei, singura institutie de presa invitata la inventarierea “antilopelor Carpatilor” a fost o televiziune centrala, si nici un ziar. Montaniardul maramuresean Petru Lucian Godja s-a aflat In aceeasi situatie, fiind lasat pe dinafara, desi specifica pe un forum al montaniarzilor: “Daca In Parcul National Muntii Rodnei, In anul 2003 erau recenzate 184 de capre, In primavara lui 2004 s-au numarat numai 136, iar acum doar 61 de capre negre. Unde au disparut acestea In sase luni, scazand la sub jumatate? Cine se face vinovat de disparitia lor? Nu cumva cifra e doar gonflata silvico-activistico-pesedistic? Daca e asa, cine raspunde de grosolana dezinformare a opiniei publice?” In acest timp, silvicii maramureseni, suceveni si bistriteni exulta: prestigioasa organizatie internationala WWF a considerat recensamantul ca fiind reusit. Rezultatul (61 de capre negre - gonflat sau real) va conduce spre noi aprobari de “recoltare ridicata”. Mai mult, daca nu ar fi fost publicate locurile unde au fost vazute In timpul actiunii caprele negre, acestea ar fi supravietuit linistite. Asa, braconierii au primit informatiile pe tava, iar rezultatele se vor vedea la vara viitoare. si urmele sangerii. In privinta “oenghistilor” si autoritatilor montane, cat timp va dainui spiritul sufocant de superioritate al unora, forta miscarii ecologice din Romania va fi nula. Ca si In prezent.

Teofil IVANCIUC





* Coltu’ meu
Droguri si drogati

Cazul Mutu a adus In atentia noastra o practica ce-a devenit problema de multi ani: consumul de droguri. Daca In cazul fotbalistului putem spune ca avem de-a face cu “vedetisme” cauzate de o toleranta (la multele tampenii facute) prost Inteleasa de cei care s-au ocupat de cariera lui, In cazul “muritorilor de rand” este greu de dat o explicatie. De ce se drogheaza, mai ales tinerii? O Intrebare fara un raspuns clar si, probabil, corect. Unii afirma ca asa e moda, altii spun ca de vina sunt democratia si libertatea. Sunt si voci ce acuza saracia, lipsa unui viitor pentru tineri, dar si nevoia de a fi “cool”. Probabil, este adevarat cate putin din fiecare. Cu toate acestea, e greu de Inteles de ce romanii, printre cei mai educati In “batranul continent”, aleg astfel de modalitati de a “evada” dintr-un cotidian cenusiu. Din pacate, si In municipiul nostru drogurile au devenit o problema. Cum au devenit o problema Incercarile de a “musamaliza” aceasta stare de fapt. “Sa nu ajunga la presa, ca…”, este preocuparea multora din administratia acestui judet. In urma cu vreo doi ani, copiii mei mi-au spus de mai multe ori ca In “buricul” Baii Mari se pot cumpara droguri. Nu i-am crezut si m-am dus la oficialitati, crezand ca si ele sunt interesate de acest flagel. Am fost asigurat ca In Maramures nu se consuma droguri, ca nu sunt traficanti, nu sunt dependenti s.a.m.d. M-am linistit (ca parinte), gandindu-ma ca cei care sunt pusi sa vegheze Isi fac datoria. Dar povesti cu droguri si drogati am tot auzit, iar una recenta chiar m-a revoltat. La o Intrunire cu multi participanti, un “tovaras” ce se ocupa, probabil, de chestia cu drogurile a admis ca “avem o problema” In judet, cu toate raportarile triumfaliste de anii trecuti. Respectivul nu a vrut sa dea exemple pentru a nu afla presa, de parca consumul de droguri ar fi o activitate ce trebuie protejata. Am fost revoltat de modul In care se pune problema. Probabil, printre cei cunoscuti ca si consumatori sunt persoane din categoria VIP, ori dupa ce ani de zile ai spus “la noi nu se Intampla nimic”, e greu acum sa arati ca flagelul e bine “implementat” In Invatamantul maramuresean. si nu numai. Pot spune ca In mediul studentesc se consuma cocaina si ecstasy, iar elevii mai ales canabis (din care se fabrica tigari). Mai mult, exista canabis “made In Baia Mare” fiind cultivat pe ici-colo. In acest context, parintii pruncilor de liceu ori ai studentilor ar trebui sa fie atenti. Noi vom fi!

Nicolae TEREMTUS





* Schimbul de azi
Diaspora impotriva raiei comuniste

“...succes romani! La 28 noiembrie, si noi cei o sa votam pentru voi. si o sa fie un vot Impotriva leprelor barbare, fara rusine si omenie”, scria Gheorghe stetcu, un maramuresean stabilit In Canada. Nu mustaciti domnule Nastase Adrian. Cand In scenariul ecranizarii “In noiembrie, pentru Putere” sunt incluse si voturile romanilor aflati dincolo de granitele tarii, si cand acestea sunt estimate la peste un milion, ar trebui sa fiti Ingrijorat. Profund Ingrijorat. Co-nationalilor din adevarata democratie nu le puteti promite nici pensii mai mari, nici sali de sport, nici alocatii marite, nici ajutor financiar In agricultura. In fapt nu le mai puteti promite nimic. Decat onoare. Insa In ultimii ani de guvernare, cei din fruntea tarii, guvernul scrobit, dirijat de candidatul PSD la presedintie, nu a demonstrat decat o stagnare a drumului spre normalitate. Pentru ca daca cineva afirma ca traim normalitatea, atunci, ma scuzati, am gresit, fac penitentele de rigoare si va cer permisiunea de a declara ca nu doresc sa fiu parte a acestei “normalitati”. Periodic hraniti cu promisiuni, mereu haituiti de ideea celor 14 ani In care politicienii le-au naruit sperantele si dau vina unii pe altii (“am preluat Romania Intr-o situatie dezastruoasa”), romanii aproape s-au consolat cu propria lor drama. Cei de pe strada, nebagati In seama, au tot mai acut sentimentul ca guvernele perindate la carma tarii i-au transformat In “optimisti olimpici”. Pentru ca din patru-n patru ani li se spune: “votati-ne si va fi bine! O sa va dam...” si voteaza pentru un viitor cu nimic diferit de prezentul dezastruos. “Ni s-a dat”. Prea putin se vorbeste despre ce ni s-a luat: dreptul la normalitate. Ne-a mai ramas demnitatea, pentru ca nu ne-o poate lua nimeni cu forta. Cei care si-au vandut-o, au facut-o nesiliti. Au devenit un fel de “paria de lux” pe care, cateodata, ciudat!, cativa Ii privesc cu admiratia netotului: “da, dar cati bani au!” Fara sa observe ca sunt doar arginti. Multi, dar arginti. Ai tradarii celui mai sublim sentiment cu care am fost fiecare Inzestrati la nastere, dar pe care tot mai putini aleg sa-l pastreze. Pentru ca “demnitatea nu se vede”. si nu e de marca. “Din America, rog romanii sa ia atentia, cel putin de aceasta data, pe cine voteaza. Jos raia comunista! Jos criminalii de la Putere! Pana este timp...”, spera Ioan Iurcut, maramuresean din California (SUA). Mesajele romanilor din diaspora curg triste pe site-ul GAZETEI. Departe de tara, acuzati (?) de necunoasterea realitatilor mioritice, acum, mai mult ca niciodata, romanii plecati spre o lume mai buna trebuie luati In seama. Pentru ca inima lor a ramas atarnata de-un pisc de Carpati. si plange. Pentru drama tarii-mama. Pentru Romania.

P.S.: Cu politicieni incompetenti, armata carpita, politie apatica, justitie controlata, presa aservita financiar, Biserica de lux megaloman, afaceri subterane, licitatii masluite, “tunuri” financiare, functionari corupti si privatizari dubioase e greu de crezut ca partidul-Stat, PSD, Ii va convinge pe romanii din diaspora sa le dea credit In continuare. Si un milion de voturi conteaza.

Catalin VISCHI





* Ma tot mir
Cina cea mai faina

Avem 12 candidati pentru functia de presedinte al Romaniei. E un numar magic ce Incorporeaza simbolistici dintre cele mai diverse. Sunt 12 luni ale anului si 12 semne zodiacale. Din fericire, cei 12 nu pot guverna fiecare cate o luna si, din nefericire, nici unul nu se poate lauda ca ar fi Fecioara In ale politicii. Nimeni nu poate avea pretentia ca e inocent si imaculat, din moment ce-a intrat In politica, despre care toata lumea stie ca e curva… Suntem din nou In fata unei dileme, care revine periodic, din patru In patru ani, pe viitor din cinci In cinci: pe care dracu’ sa-l votam? Intrebarea vine cu iertaciunile datorate candidatului APCR, care-i popa. Alegerile astea or fi avand ceva sfant In ele, daca ne gandim ca 12 era chiar numarul alegerii pentru scriitorii biblici. Mai mult, Israel avea 12 fii, stramosii eponimi ai celor 12 triburi ale poporului evreu, da’ comparatia asta s-ar putea sa-i puta lui Corneliu Vadim Tudor, sa-i surada lui Petre Roman si sa-l lase interzis pe Raj Tunaru, care n-are nici o treaba In afacerea asta, ca si Marko Bela de altfel. Se zice ca zidul Ierusalimului ceresc are 12 pietre de temelie si 12 porti de intrare. Ultimile, cica, sunt obiective turistice interzise raposatilor care In viata pamanteasca au facut politica. Nu stiu cum sa interpretez faptul ca la tarot cartea cu numarul 12 este cea a Spanzuratului. Tigancile zic ca e Incheierea unui ciclu involutiv, ceea ce ar Insemna fie ca Romania o sa se opreasca din alunecarea pe un tobogan lung de 15 ani, fie ca s-a terminat toboganul. In mod normal, ar urma o renastere, da’ parca poti sa stii? Imi aduc aminte ca la masa regelui Arthur se asezau 12 cavaleri, da’ nici astia parca nu erau niste sfinti; toti se bateau de cate ori aveau ocazia si unu’ dintre ei a lasat-o pe regina cu onoarea nereperata, de era regele sa moara de oftica si sa nu-si mai duca mandatul pana la sfarsit. Pana la urma, n-ar trebui sa caut cu tot dinadinsul o simbolistica anume si sa ma uit la ei nu ca la cei 12 apostoli, ci asa cum precis face liber-cugetatorul Ion Iliescu. Parca-l si aud: “Hmm… mai draga, pentru mine toti sunteti niste Iuda.”

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.