• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 August , 2004

POLITICA, ANCHETE, ATITUDINE

* Oameni de care nu a auzit nimeni, jenant simulacru de alegeri interne
PSD, fault dur la inteligenta

* Fostul director al Sucursalei Maramures se judeca cu CEC!
Republica autonoma Chiuzbaian

* Escrocheria de tip piramidal ”Delphin International”, cercetata de Politie
“Delphin” IN OCEANUL penal!

* Primarul din Tautii Magheraus “intra in Europa”
Toni, reclamat la Strasbourg!

* Coltu’ meu
“Nemuritorii” se duc

* Monumente istorice disparute in Operatiunea “Autodemolarea”!
Seini, triunghiul Bermudelor

* Presedintele CJ: ”Refuz semnarea proiectelor electorale ale PSD!”
D.A. Maramures, in arena politica

* Schimbul de azi
www.cacialmauapolitiei.ro

* Centrul de Plasament Copii si Plante Medicinale din Ocna Sugatag
Ultima frontiera a uzurii

* Ma tot mir
Superman PSD

* Priviti 14 dintre maramuresenii dati in urmarire generala
Infractori care… au fugit!

* Oameni de care nu a auzit nimeni, jenant simulacru de alegeri interne
PSD, fault dur la inteligenta

Ce bine ca am castigat cu Finlanda! Astfel, in bunul stil socialist care-i caracterizeaza, tovarasul Anghel Iordanescu a avut sansa sa-si lanseze destoinic limba catifelata pe dosul premierului Nastase, caruia i-a multumit ca s-a interesat de echipa. Cum partidul e-n toate (nu asta, al’ant), sub atenta pregatire a antrenorului principal Octav Cosmanca si a secundului sau, Viorel Deghid, in Maramures se pregateste selectia pentru lotul care va intra la meciul de la alegerile generale.

Pentru cineva care sta si analizeaza asa-zisa democratie marca PSD, procedura chiar poate parea interesanta. Se anunta o scoala de fotbal-politica, apoi 34 de tineri aspiranti din Maramures se prezinta si-si etaleaza talentele (11 pentru Senat si 23 pentru Camera Deputatilor), iar de pe margine, suporterii voteaza starurile care vor intra in primul 11 in meciul-meciurilor. Nimic mai fals, dar la ce te poti astepta de la PSD?

Pierzatorii

s-au numit de aceasta data cei care nu s-au prezentat la selectie, despre unii dintre cei lasati pe dinafara zvonindu-se in vestiar ca nu sunt intr-o relatie prea buna cu antrenorul secund Deghid. Nu apare pe lista Ana Moldovan, cica marea sefa de la organizatia de femei, ramasa sa etaleze chiloti si coapse cambrate in prezentari de moda langa icoanele de la Biblioteca Municipala. Nu l-am vazut nici pe Alexandru Cosma, semn ca unii dintre marii cautatori de talente de la Bucuresti au considerat ca e mai bine sa-l lase pe tusa, pe motiv de faulturi la imaginea partidului. Nici pe vedeta de la tineret-sperante Adi Filip, dar asta numai verdea frunza din codrul si contul grangurilor partidului ar putea-o lamuri. Iar daca e sa mire ceva, e tocmai absenta doctorului Blajan, care rateaza astfel sansa de a intra in istoria partidului. Nu-i nimic, ii ramane astfel mai mult timp pentru gigantica munca politica pe care o desfasoara la municipiu, dovada fiind rezultatele de la locale. Eh, ei au vrut, dar nu s-a putut. Altii, mai orientati, si-au dat seama de simulacru si au renuntat. E cazul lui Calin Matei (multumesc, coane, ca esti binevoitor si te faci ca nu vezi ca scriu despre PSD, desi mi-ai interzis!), care s-a prins repede de figura si a declarat ca o entorsa morala ii interzice sa candideze, el fiind nou in partid. N-as putea sa ma gandesc ca unii dintre prietenii de la Bucuresti (Bogdanel stie!) l-au sfatuit corect, dar ce poate fi mai smechereste decat platforma pe care s-a pozitionat? Daca se pierd alegerile (ei o simt, iar Bogdanel stie!), ghiciti cine va putea sa ceara socoteala pentru rezultatele de la Maramures? Cine raspunde corect, primeste premiu un ciolan la Rustic. Iar Dumitru Matei nu intra la socoteala, el e mai pragmatic si i-a ajuns fenta cu copita pe care a primit-o din partea alor lui la locale.

Au ramas vedetele

de lux, zice-se, care s-au inscris in cursa beneficiind de sustinerea a cel putin 1.000 de membri PSD. Ma rog, asa spun ei. O parte dintre cei inscrisi se vor retrage, unii dintre ei coplesiti de ridicolul situatiei in care au fost pusi, altii presati. Oricum, in acest simulacru de alegeri interne, a strange semnaturi nu e mare lucru. Mai suni un primar pe care l-ai ajutat, care de indat’ iti face rost de niste membri mai preocupati acum de coasa, decat sa fie atenti ce semneaza. Mai faci un schimb de liste ca intre prieteni, ca doar n-o sa stea acum Deghid si Blajan sa verifice daca unele liste seamana pana la contopirea xeroxurilor. Sau poti sa procedezi ca si doctorul Hideguti, acest titan al politicii maramuresene, care s-a apucat de intrebat pacientii daca nu-s cumva membri sau simpatizanti PSD, sa-si dea si ei o semnatura, acolo. Cateva semnaturi s-or fi strans, dar doctorul, cu o modestie rar intalnita, s-o fi decis ca nu e bine sa eclipseze, prin colosala sa pregatire politica, colegii din Parlament sau ca mai bine ajuta cu semnaturile alea vreun candidat mai amarat. Jenantul teatru PSD nu se opreste aici. Intrucat maharii de la centru au fixat osatura echipei ce va intra in teren, s-a stabilit ca fundasii vor fi 25% femei, iar mijlocasii 30% tineri, asa ca si Maramuresul trebuia sa raporteze cu mandrie tovaraseasca ca s-au respectat indicatiile socialiste. Au intrat astfel, de-a valma, persoane de care n-a auzit nimeni sau care au trebuit sa apara pe lista doar pentru un rahat de raportare in care nu crede nimeni. Interesant nu e ca acesti “no name” fac pe figurantii intr-un mod penibil, doar nu e treaba mea sa ma uit in oglinda lor pesedista si sa-mi dau seama cat e de jalnica aceasta piesa proasta. Nu am nici cea mai mica intentie sa ma intreb prin ce minune au reusit sa stranga real cele 1.000 de semnaturi. Dar, ca sa nu va ucida tensiunea curiozitatii, iata la intamplare cateva nume: Dragos Valean, Florin Negrea, Camelia Dan, Anton Bozga, Calin Micu, Mihai Pop, Vasile Patovan, Cosmin Campan, Adrian Barbul, Vasile Tiple, Florin Salajeanu, Alexandru Deac. Toti acesti oameni, de care presa n-a auzit niciodata, unii pe motive ce tin de mici ghidusii pe la Seini, au “arat” judetul in cautarea sustinatorilor. Fiind extrem de activi si de cunoscuti, pentru ei nu a fost nici o problema sa gaseasca membri care sa le semneze, doar aveau imagine, ce dracu’! Avand in vedere numarul membrilor PSD din judet, chiar sa nu-si dea seama Deghid sau Blajan de ridicolul situatiei? Inteleg ca PSD poate sa faca orice pentru cosmetizarea imaginii, mergand, iata, pana la organizarea acestor alegeri interne, dar aveti impresia ca puteti prosti pe cineva spunand ca semnaturile oamenilor impinsi in fata sunt real obtinute pe teren? Si daca nu e asa, unde e competitia pe care o tot sforaiti pe notele imnului Internationalei Socialiste?

Fara jena,

suntem pusi sa credem ca, de exemplu, in Stramtura vor fi organizate alegeri “prin procedura de vot electronica”, si badia Vasile il va vota pe cel mai bun. Nu aveti simtul ridicolului! Asa cum nu il are Cristian China-Birta, care se lasa tarat in aceasta mascarada. Sau Aurel Filip, care se vrea senator si ar trebui mai degraba sa stea sa se intrebe de ce durii corpului de control au stat pana dimineata la 5 sa definitiveze un raport care a ajuns pe masa lui Nastase. Probleme cu rumegusul, Valea Vaserului, indiferenta autoritatilor, exploatarile, in general, oricum, ce conteaza daca e vorba de curiozitatile premierului? (In afara concursului, o intrebare bonus, de ce e asa de disperat Tavi Cosmanca?, nu-i face bine la “corason” sa se agite cu telefoanele). Incercand sa pretinda ca face politica precum in Anglia, PSD s-a umplut de rusine. Iar dupa ce li s-a dat voie sa se joace prin nisipul voturilor cu mingiuca, listele vor fi trimise la Bucuresti, care va decide, ca de fiecare data, ce se intampla in final. Nu-i nimic, noi, de pe margine nu o sa va spunem cat sunteti de ridicoli...

Dan Parcalab





* Fostul director al Sucursalei Maramures se judeca cu CEC!
Republica autonoma Chiuzbaian

Fostul director al Sucursalei CEC Maramures, Amelia Chiuzbaian, isi continua “cruciada” intr-un mod spectaculos. Zilele trecute a dat in judecata CEC, contestand decizia prin care a fost data afara pe motive disciplinare. Trebuie sa recunoastem, Chiuzbaian ofera un spectacol fara precedent. Aroganta, cinism, sindromul personalitatii multiple, sustinere oculta. Cine stie ce poate fi de fapt? Poate doar un fas, poate din fiecare cate ceva.

Numarul proceselor in care este implicata Amelia Chiuzbaian, fostul director al Sucursalei CEC Maramures, a ajuns la... 11 (unsprezece)! Chiuzbaian a depus plangeri penale impotriva unor colegi, a contestat decizia prin care a fost scoasa din sistem si faptul ca nu i se plateste foaia de boala. Mai are sase procese cu fosti subordonati sau salariati care au fost sanctionati, ori dati afara in timpul directoratului ei. Pana va incepe puzderia de procese, la inceputul lunii septembrie, poate se vor mai strange cateva actiuni in instanta. Chiuzbaian s-a dovedit imprevizibila, dar pare dirijata din umbra, sugerandu-i-se cum sa actioneze. Cine si-ar fi inchipuit in urma cu cinci luni ca scandalul Simona Mihalache va lua o asemenea turnura? De la “economista-model” ce a nenorocit zeci de familii baimarene (un prejudiciu estimat la 12 miliarde lei), am ajuns la un scandal in care e implicata Chiuzbaian si alte persoane din “lumea buna”. Oricum ai intoarce-o, nu poti sa nu tragi o linie intre cele doua “doamne” ale CEC. Sunt prea multe elemente care demonstreaza ca Mihalache a lucrat cu stiinta fostului director. In voluminosul dosar aflat la Politie exista declaratiile lui Mihalache, in care aceasta precizeaza ca a oferit avantaje materiale lui Chiuzbaian. Unii ar spune mita, altii acordarea de foloase necuvenite, noi credem ca toata aceasta poveste este de competenta PNA. De aceea, ne-a surprins sa aflam ca fostul director CEC ar fi fost scos de sub urmarirea penala. In cercul ei de ”sustinatori” (care au grija ca aceste informatii sa ajunga in Sucursala), se spune ca Parchetul Maramures a taiat toate concluziile aflate in dosarul intocmit de IJP, ajungandu-se la celebrul NUP in dosarul Chiuzbaian. Poate fi doar o barfa cu bataie scurta, dar din cate am aflat, Parchetul ar fi trebuit sa-si decline competenta in favoarea PNA, fiind un dosar in care e vorba de un director si acte de coruptie. Iata ce scrie pe un act oficial al multelor organe de control ce au lucrat la caz: “Din cercetarile efectuate au rezultat implicari ale Ameliei Chiuzbaian in sensul ca a favorizat activitatea infractionala a lui Mihalache, primind in schimb diferite bunuri materiale si alte atentii. Concluzia finala: abuz in serviciu si acte de coruptie”. Amintim ca in dosarul de la Politie, Mihalache da o lista cu bunurile date fostului director, explica mecanismul prin care se putea lua un examen de promovare pe o functie in Sucursala si alte aspecte contrare legii. Deocamdata, nu avem dovezi, dar multe din aceste “aranjamente” pentru functii, posturi, salarii de merit si alte avantaje care s-au acordat in Sucursala, s-au facut pe bani (in general, valuta). Sunt pagubiti care stiu de la Mihalache ce “tarife” se practicau pentru o angajare la CEC sau pentru a obtine un credit. Mihalache stie mult mai multe decat a declarat la Politie (are unul dintre cele mai voluminoase dosare care s-au instrumentat vreodata la IJP). In concluzie, in aceasta Sucursala s-au vehiculat sume mari de bani. Destinatia lor este greu de stabilit, dar vazand cat ”sprijin” primesc cele doua “foste”din partea unor sefi din CEC (dar si din alte sfere de influenta), putem presupune ca au fost dirijati bani negri inspre cei care acum se agita.

Cum poti ajunge director?

Cum nimic nu este intamplator, nici Chiuzbaian nu a ajuns director datorita unor calitati deosebite. Pana in aprilie 2002, Chiuzbaian a fost un functionar oarecare, dar in culise i se pregatea o ascensiune fulminanta, de neinteles pentru cei din sistem. Primul pas a fost promovarea pe un post de Sef Birou Asistent-Manager, functie unicat in CEC (practic, o functie inventata pentru cea care in scurt timp va ajunge director)! Avea doua secretare in subordine si era studenta. Ocuparea postului s-a facut cu derogare de la Centrala CEC pana isi va termina studiile, desi astfel de derogari se dau in cazuri exceptionale (din regulamentul de functionare al CEC). In iunie 2002 a fost organizat un concurs pentru ocuparea postului de director de Sucursala, dar rezultatul nu a fost validat. In august are loc un alt concurs (Chiuzbaian avea deja licenta in buzunar), nevalidat nici acesta, deoarece nici un candidat nu a obtinut cel putin nota 7. In octombrie, Centrala CEC a anuntat in presa un nou concurs pentru decembrie 2002. Concursul nu a mai avut loc deoarece Constantin Teculescu (presedintele de atunci al CEC) o numeste pe Chiuzbaian director impotriva oricaror prevederi legale (nu avea vechime, derogari date de Comitetul Director, desi acestea sunt date de Consiliul de Administratie al CEC). Lipsa de experienta a fostului director pe o functie de conducere s-a dovedit prin rezultatele Sucursalei. Acordarea de credite neperformante, credite “penale”, afacerea Mihalache si multe altele. Cu toate acestea, Chiuzbaian sfideaza conducerea CEC si acum, ca si in trecut. Din cercul ei de colaboratori a ramas celebra o expresie “Nu Teculescu ma conduce! Daca se leaga de mine, si-a tras o palma!”. O astfel de atitudine presupune un “spate” puternic sau alte variante… In acest context, cui i s-a subordonat Chiuzbaian? Cine a validat numirea lui Chiuzbaian pe postul de director? De ce a “scapat” Centrala CEC de sub control Sucursala Maramures dupa izbucnirea scandalului Mihalache? De unde stie fostul director ca Parchetul Baia Mare nu va dispune cercetarea ei pentru obtinerea de foloase necuvenite, abuz in serviciu si fapte de coruptie? Sunt alte intrebari care isi asteapta raspunsul.

Sabou, fostul militian

Un personaj interesant, care a dus si mai duce “trena” fostului director, este Viorel Sabou (juristul Sucursalei CEC). Acesta este un fel de emisar al fostului director. El aduce “noutatile” legate de Chiuzbaian. Mai nou, discuta cu politisti despre acte pe care ar trebui sa le dea Sucursala, fara stirea conducerii CEC. Tot juristul stie ce va face Parchetul, mai stie ca “directoarea lui” va reveni pe post. Sta in coltul lui si-si freaca multumit mainile vazand teroarea pe care o imprastie cu “stirile” pe care le lanseaza parca dupa un scenariu. Fost militian, Sabou a lucrat in multe intreprinderi din Baia Mare, de unde a plecat cel putin controversat. A aterizat la Sucursala CEC, unde a devenit specialistul “nambar uan” pentru Chiuzbaian. Vom reveni cu amanunte.

Nicolae Teremtus





* Escrocheria de tip piramidal ”Delphin International”, cercetata de Politie
“Delphin” IN OCEANUL penal!

Jocul de tip piramidal “Delphin International” a intrat sub lupa politiei. Administratorul firmei, care elibera bonurile fiscale pentru taxa de intrare la “show-ul de racolare”, este cercetat penal. Totusi, intalnirile “delphinilor” continua, nestingherite, in Casa de Cultura din Zalau. “Sefii delphini” sustin ca acest joc e “cea mai buna afacere din lume”.

Politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Salaj (IJP) cerceteaza escrocheria Delphin International. Cu toate acestea, “evanghelizarea” continua in incinta Casei de Cultura Zalau. In februarie, IJP Salaj a facut publica solicitarea ca persoanele “inselate” de delphini sa-si prezinte plangerile sau denunturile. Pana in prezent, la sediul IJP s-au prezentat in jur de 100 de pagubiti. Oamenii se tem sa vorbeasca din cauza unui contract de confidentialitate, care ii obliga la plata unor despagubiri in valoare de 10.000 de euro. Altii mai spera sa castige bani. Conform informatiilor primite de la Biroul de Presa din cadrul IJP Salaj, in luna aprilie s-a dispus inceperea urmarii penale impotriva lui Zakar Ana Camelia, administrator al firmei SC Center Business Consulting SRL Arad, prin care se eliberau bonurile fiscale pentru “taxa de intrare” la prezentarile Delphin. Printre capetele de acuzare se numara fals intelectual, uz de fals si inselaciune.

Noi dezvaluiri

Prezentarea, racolarea si “secretele succesului” prezentate la seminarii se desfasoara dupa reguli generale de manipulare a maselor. Sursele GAZETEI continua seria dezvaluirilor despre ceea ce tinde sa devina o plaga pentru credulii din nord-vestul tarii. “Ne spuneau ca e foarte important cum faci invitatia la prezentare. Un slogan al lor este: te recomand la seful meu, nu-ti promit, dar te recomand. Okos Levente, managerul din Cluj are alta reteta, Cel mai important este sa duci invitatul la Zalau. Acolo erai supravegheat in permanenta. Racolatorii veneau dupa tine si la toaleta. Unii dintre noii veniti povesteau ca racolatorul mergea sa doarma chiar la ei acasa, pentru a fi siguri ca fac rost de bani si ca nu se razgandesc. Racolatorii veneau cu un vin select, o mancare buna. In cele doua-trei zile, considerate perioada de proba, trebuie sa faci rost de 2.290 de euro. Dupa ce i-am spus lui Ana Ardusatan (cea care m-a dus la Delphin) ca nu am bani, a insistat sa-mi ipotechez apartamentul situat chiar in vecinatatea locuintei ei (desi mai aveam si o casa la tara si puteam s-o ipotechez pe aceea, dar valoarea casei era mai mica decat a apartamentului). Probabil era o intelegere intre ea si valutistul pe care mi l-a adus sa-mi dea banii cu dobanda. Ea ii gaseste fraierul si poate la sfarsit impart castigul. Eu am intrebat-o daca nu e risc, daca nu e ceva ilegal si m-a asigurat ca totul e in ordine (ei calculeaza ca daca in fiecare luna ai un om intrat in afacere, faci 1,8 de miliarde in 10 luni!)”, a dezvaluit C.M.

Circ regizat

Intalnirile sunt atat de bine regizate, incat viitorii delfini au impresia ca au intrat in cea mai profitabila afacere. “Va inchipuiti o sala foarte mare, in care peste 100 de persoane stau in picioare, aplauda si canta. Sunt si oameni de ordine, imbracati in negru, cu un delfin pe reverul hainei. Ei te indruma peste tot, sunt vreo 20. La prezentare te intreaba cat ar fi necesar pentru deschiderea unei afaceri si incepe un soi de licitatie care porneste de la 1,8 miliarde. Se ajunge pana acolo, incat prezentatorul isi trage un ciorap de dama pe picior si joaca rolul unui comis voiajor. Licitatia scade pana ajunge la 2.290 de euro. Atunci toata lumea aplauda. Insa nimeni nu stie pentru ce se dau acesti bani. Apoi se face un tabel, pe etape. In 10 luni ti se spune ca ajungi la un profit de 46.000 de euro, visul fiecarui delfin. L-am intrebat pe Okos cati au ajuns la suma asta si a spus ca nu se stie exact”, a spus E.T, unul dintre baimarenii racolati de “delfini”. Dupa ce ajungi “asistent delphin” ti se promite o excursie in Austria si un delfin de circa 4 grame de aur. Pentru a fi mai credibili, “sefii delfini” ii invita pe scena pe cei care au castigat de pe urma acestei afaceri ilegale. “A vorbit si un tip care zicea ca este primar in nu stiu ce localitate din Mures. Totusi, ti se recomanda sa nu inviti la prezentari functionari publici, politisti sau ziaristi”, a spus E.T. Dupa achitarea taxei, se trece la faza de instruire in cadrul unor seminarii organizate in fiecare miercuri de la ora 19, in aceeasi locatie. La aceste intalniri, “delfinii” sunt separati in functie de structura la care au ajuns. “Salutul lor este , indiferent de ora, pentru ca se considera ca e o dimineata frumoasa ca ai euro in buzunar. Ne ziceau sa avem o atitudine pozitiva cand mergem sa facem invitatii. Sa nu fim suparati, ca atunci omu’ zice ca n-ai bani si nu–l poti convinge sa intre in firma. Si sa nu renunti, orice ti s-ar spune, sa te faci ca nu auzi nimic. Ca si cum ti-ai pune obloane la urechi. Te incurajaza sa-ti deschizi o firma, un AF pe care sa treci cheltuielile rezultate din vanzare a volumelor Calea succesului”, a spus M.C.

Unde merg banii?

Pentru taxa de 400.000 de lei, achitata pentru prezentare, viitorii “delfini” primesc un bon fiscal eliberat de SC Center Business Consulting SRL Arad. Cei 2.290 de euro, sunt expediati in contul 0030-4083-61-0000577271 de la Banco Espanol de Credito (Banesto), Avanue Espania, 29680 Estepona, Spain. 100 de Euro reprezinta contravaloarea celor 4 volume Calea succesului, iar 2.190 sunt achitati pentru “prestari servicii”. Cel care depune banii declara pe proprie raspundere ca datele din factura sunt reale. Asta din cauza ca destinatia banilor este o enigma pentru toata lumea. Practic, acesti bani ar putea ajunge oriunde si ar putea finanta orice fel de activitate. Pentru a lamuri meandrele afacerii Delphin, am luat legatura cu unul dintre cei aflati in varful piramidei. “Daca este vorba de structura de tip piramidal nu ma intereseaza, daca este vorba de afacerea Delphin atunci, poate, da. Fiecare poate sa spuna ce doreste, traim intr-o tara democrata. Eu zic ca este cea mai buna afacere din lume. Cei care au spus ca e o escrocherie nu au urmat probabil regulile afacerii. Noi nu suntem o structura piramidala, ci o afacere perfect legala. Puteti veni sa vedeti despre ce e vorba, si dupa aceea discutam”, a spus unul dintre “sefii delfin”. Vom reveni.

Ardusatan, la telefon

In repetate randuri am luat legatura telefonic cu Ana Ardusatan pentru a stabili o intalnire, insa toate incercarile noastre s-au lovit de refuzuri. Vineri 13 august: “Deocamdata sunt in concediu. Ma intorc in Baia Mare saptamana viitoare si putem sa discutam atunci. Bine? Imi cer mii de scuze, dar nu pot discuta acum. Sunt si intr-un anturaj care… Saptamana viitoare…”, ne-a dat sperante Ardusatan. Inte timp a aparut articolul. Miercuri, 18 august, dupa ce ne-a respins de cateva ori apelul: “Sunt in trafic, puteti reveni peste o ora?” Am putut. Si am auzit urmatoarele: “Cele ce sunt afirmate in ziar, cred ca astea pot fi probate in justitie. Atata vreme cat in justitie va exista un proces impotriva mea, putem sa discutam in continuare. Nu am ce sa declar nimic altceva. Va rog foarte mult…” Reporter: Stiti ca acest caz este cercetat de IPJ Salaj? Ardusatan: Sunt lucruri care pe mine, personal, nu ma intereseaza.

Ioana Lucacel





* Primarul din Tautii Magheraus “intra in Europa”
Toni, reclamat la Strasbourg!

Anton Ardelean, unul dintre cei mai mediatizati primari PSD din Maramures, are o problema greu de clasificat. De cativa ani, Toni este in proces cu septuagenarii Ana si Ioan Tamas, proces care are ca miza averea batranilor. Cu toate eforturile de a fi un primar de tip european, prin consecventa in cazul Tamas, Ardelean demonstreaza ca a ramas acelasi tip pentru care interesul personal primeaza.

Cum poti fi primul gospodar al “orasului”, cel mai bun, cel mai moral etc., atunci cand te razboiesti cu doi batrani pentru o casa? E drept, miza e de vreo 300 de milioane. Milioane la care nu ai contribuit cu nimic. Cazul este cunoscut, am publicat mai multe materiale cu povestea halucinanta a unui proces ce va ajunge la Strasbourg. Inainte de a fi ales primar in mandatul 2000-2004, Anton Ardelean, pe atunci medic veterinar in Tautii Magheraus, a incheiat un contract de intretinere mobiliara cu sotii Tamas. Ca orice contract, si acesta avea drepturi si obligatii pentru semnatari.

Remember

Dupa un timp, batranii Tamas, nemultumiti de modul in care Ardelean s-a achitat de obligatii, au dorit sa rupa intelegerea. Au acceptat sa rascumpere “investitiile” facute de Ardelean in gospodaria lor. Desi a afirmat in permanenta ca este de acord cu “mamuca si tatucu” (cum ii alinta pe cei doi batrani), Ardelean nu a vrut sa renunte la contract. Asa s-a ajuns la un lung sir de procese, penibile pentru un politician cu pretentii. Paradoxal, batranii au pierdut toate procesele. Practic, ei sunt obligati sa accepte o tutela pe care nu o doresc, in schimbul averii lor, consistenta (casa, pamant, anexe), la care Ardelean nu a contribuit cu nimic. “De aproape patru ani nu mai exista nici o relatie intre noi. Nu face nimic pentru noi. Doar procesele astea la care ne-am prezentat. Am spus ca platim ce este de platit, dar in urma unei expertize corecte. Si noi i-am dat multe si am facut multe pentru el. De ce nu se tine cont de toate acestea?”, ne-a declarat batranul Tamas, suparat pe justitie, pe viata, pe toti si pe toate.

Motica, lacrima de curat

In momentul de fata, cazul Tamas este la Inalta Curte de Casatie, in pozitia “stand-by” de mai multe luni. “Asteptam sa vedem ce raspuns primim si ne vom adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului. Nu putem pana nu primim raspuns de aici. Sper sa mai apuc”, a spus cu amaraciune batranul Tamas. Daca de la Bucuresti nu au primit nici o veste, de la Parchetul din Baia Mare, dupa multe luni, sotii Tamas au primit o adresa la plangerea formulata impotriva unui martor de-al lui Ardelean. Vasile Motica a fost acuzat de sotii Tamas de marturie mincinoasa. Acesta este un fel de om bun la toate in “primaria lui Toni”. In timpul derularii proceselor, Motica a depus marturie despre cum l-a vazut el pe Ardelean ca ii ingrijeste pe batrani, cum le-a adus mancare la o data oarecare, desi el nu a fost in casa batranilor niciodata! Avand in vedere ca aceasta marturie a avut greutate la proces, prin 2003, sotii Tamas au facut denunt penal impotriva lui Motica. In iulie 2004, Parchetul Baia Mare considera ca Motica nu a facut declaratii mincinoase si a dispus neinceperea urmaririi penale. Nemultumiti, batranii Tamas au facut o plangere impotriva rezolutiei Parchetului, desi nu mai au nici o speranta ca li se va face dreptate aici in tara. “Ce sa mai spunem, Cel de Sus vede! Mergem in continuare, poate ne va ajuta cineva si ne vom gasi dreptatea”, spune Tamas.

Intrebarile GAZETEI

In urma declaratiilor familiei Tamas despre faptele de arme ale “martorului minune al primarului Ardelean” (“dator vandut” primarului!) adresam cateva intrebari celor in drept sa cerceteze, cu speranta ca nu vor ramane retorice.
1) L-a “ajutat” Ardelean pe Motica sa scape de o amenda pentru furt in padurea comunala?
2) Incaseaza Motica ajutor social de la Primarie, desi nu indeplineste conditiile legale?
3) Motica detine straf, cai si realizeaza venituri care nu sunt impozitate?
4) Este angajat Motica temporar la Primarie (prin Directia Muncii pentru lucrari comunale)?
5) Dupa declaratia ca martor in favoarea lui Ardelean, de ce nu a mai trecut Motica pe strada pe care locuiesc sotii Tamas?
6) Este protejat Motica de politistii din comuna (stiut fiind ca membrii din familiile oamenilor legii sunt angajati la Primarie)?

Nicolae Teremtus





* Coltu’ meu
“Nemuritorii” se duc

Cel mai interesant eveniment politic al saptamanii trecute s-a consumat in tacere. Stirea ca fostul presedinte al CJ, Alexandru Cosma, s-a cerut afara din competitia pentru parlamentare a fost trecuta de multi la rubrica “fapt divers”. Cosma este al doilea lider pesedist maramuresean (dupa subprefectul Deghid) care “renunta” la un posibil loc eligibil pe lista pentru alegerile generale. Ca au facut-o de buna voie sau nu, nici nu mai are importanta. Cert e ca pe un segment al listelor pentru parlamentare s-a facut curatenie. Incet, dar sigur, poate si fortati de evenimente, social-democratii incearca sa “dreaga busuiocul” dupa dezastrul de la locale. Asta ar presupune ca listele PSD sa cuprinda politicieni de calitate, neimplicati in scandalurile politice si financiare care au macinat filiala timp de patru ani. Acum, cand se lucreaza la listele importante pentru alegerile din noiembrie, se vede ca strategia folosita pentru locale nu a fost cea mai fericita. A aduce oameni noi doar pentru ca au bani nu a fost suficient. Este adevarat ca o campanie electorala costa, dar a pune pe liste personaje precum Dolha, ori Hofer pentru ca, probabil, au sustinut campania electorala nu reprezinta nimic pentru electorat. Dolha, de pilda, un tip tanar, inteligent (afirma unii) are lipsuri majore la capitolul stapanire de sine, tact, cultura politica, calitati obligatorii pentru o cariera politica de succes. A fi politician nu inseamna a avea o caruta de bani pe care sa-i arunci in stanga si dreapta, dupa care sa astepti “oportunitati”, in traducere o functie in administratie ori ca ales al maramuresenilor. In politica, mai mult decat in orice alta profesie, trebuie sa fi un tip cu constiinta comunitara. Culmea este ca PSD Maramures are politicieni care corespund cerintelor anului 2004. Din pacate, ei sunt tinuti pe tusa, din varii motive. Faptul ca unii lideri controversati au renuntat la parlamentare poate fi un semnal pozitiv pentru social-democrati. Dar nu este de ajuns. Mai sunt politicieni care ar trebui sa renunte, sa faca loc celor care ar face politica de dragul politicii si in interesul maramuresenilor. Timpul “nemuritorilor” politici a trecut. Fortati de rezultatele de la locale, de sondaje si de dorinta romanilor de mai bine, pesedistii sunt obligati sa renunte la cei care au tras filiala, in cazul Maramuresului, in jos. Este bine. Dar la fel de important e si ce pui in loc.

Nicolae Teremtus





* Monumente istorice disparute in Operatiunea “Autodemolarea”!
Seini, triunghiul Bermudelor

In Maramures 13 monumente si ansambluri de arhitectura sunt declasate, demolate sau in stare de colaps. Pe lista monumentelor care nu mai exista apar “locatiile”: Baia Mare, Basesti, Cavnic, Cornesti, Remetea Chioarului, Somcuta Mare, Tisa si Ticau. Recordul este detinut de Seini, unde nu mai putin de 5 cladiri incluse pe lista monumentelor istorice au disparut. Ca de obicei, vinovatii… nu exista.

In pofida semnalelor de alarma privind pericolul de distrugere a monumentelor istorice, ilegalitatile comise la executarea lucrarilor de reparatii sau tranzactiile ilegale cu monumente istorice, procesul de degradare a acestora continua. In urma cu un an, toate primariile din Maramures au primit o adresa prin care li se solicita actualizarea listei cuprinzand monumentele istorice din teritoriul administrativ de competenta, cu eventualele modificari intervenite de-a lungul timpului (schimbarea denumirii strazii, a proprietarului, renumerotari sau orice alte date). “Au raspuns solicitarii un numar reprezentand 29% din totalul primariilor (…) Din cauza slabei colaborari cu administratiile locale, este posibil ca si acum sa existe unele erori in lista monumentelor istorice”, afirma Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene de Culte, Cultura si Patrimoniu Cultural National Maramures (DJCCPCN).

“Autodemolarea”

Situatia din Seini este reprezentativa pentru ce se intampla cu cladirile incluse in lista monumentelor istorice. Hotel Coroana (P-ta Unirii nr. 18), Casa Koroknay (M. Eminescu nr. 49), Casa Klein-Katona (P-ta Unirii nr. 19), Casa Popolczy (Baii nr. 8) si Casa Parohiei romano-catolice (P-ta Unirii nr. 1) nu mai exista! Aceasta din urma, cu toate ca se afla inclusa pe lista monumentelor istorice, nu exista nici pe lista intocmita in 1992. Cladirea a disparut prin anul 1976, aproximeaza cei care isi mai aduc aminte de respectiva constructie. Despre toate celelalte, se spune ca s-au autodemolat… “Am primit o adresa de la Inspectoratul de Stat in Constructii, care ne-a comunicat sa demolam casele cu risc major. N-am avut ce face cu ele (!). Io l-am sunat pe domnul Marchis de la Cultura sa ne dea niste bani, inca acu vreo doi ani, da’ o zis ca n-are. Abia ne-o dat acum 100 de milioane pentru renovarea acoperisului bisericii ortodoxe, unde o fost probleme si in noaptea de Inviere. Pentru cladirea de langa parohia Romano-Catolica, unde acum ii scoala, am primit hartie de la Camera Deputatilor s-o retrocedam parohiei. Probabil, o sa se faca scoala maghiara, cum a fost si inainte. Dar si cladirea aceea trebuie renovata. Oricum, toate hotararile le-am supus la vot in Consiliul Local si cladirile au fost fotografiate inainte. Imi pare rau ca n-am chemat atunci presa, sa vada ce-o fost acolo”, a spus Gheorghe Carabat, primarul din Seini.

Si ce daca?

Filmul disparitiei unor monumente istorice este dificil de reconstituit. Gheorghe Carabat sustine ca niste arhitecti (n-am reusit sa aflam de cine erau abilitati sau ce institutie reprezentau acestia) au inclus cladirile pe lista monumentelor istorice, cu ceva ani in urma (data exacta ramane si ea invaluita in mister). Pentru conservarea lor, nu s-au alocat fonduri. In timp, cladirile au fost devalizate. Profitand de faptul ca nu erau pazite, oamenii locului si-au luat materiale de constructii, operatiune care poarta in prezent numele de “autodemolare”. Din vechiul Hotel Coroana au ramas in curtea Primariei Seini cativa bolovani. E drept ca acestia dau senzatia ca in locul respectiv ar fi putut exista candva o cladire cu valoare istorica. Fosta proprietate a Regiei Autonome a Filmului, cladirea a intrat in patrimoniul local doar pentru a se “autodemola”. Pe locul celorlalte patru cladiri se ridica in prezent alte constructii: parohia ortodoxa (suficient de mare ca sa impresioneze orice individ care traieste intr-un apartament cu doua camere, dar fara nici o valoare istorica sau arhitectonica) si cateva magazine de tip ABC. Am mai vazut in Seini o cladire de patrimoniu care n-a apucat sa dispara (sau sa se “autodemoleze”). Constructia a fost retrocedata vechiului proprietar despre care nimeni nu stie nimic. Nici vorba de vreo lucrare de reamenajare sau de conservare. Fara geamuri, aratand jalnic in interior, cu grinzile cazute, semanand cu un fel de depozit de sticle si diferite alte materiale, casa, al carui proprietar e pe undeva prin strainatate, ameninta sa se darame. Pana la urma, daca omul vrea sa-si demoleze casa, cine poate sa se opuna? Si ce daca e vorba de o cladire de patrimoniu? Cert e ca, in conformitate cu Legea 422 din 2001, primarul Carabat si toti consilierii locali din Seini ar trebui sa raspunda in fata organelor de cercetare, dar... “si ce daca?”

Legea incalcata!

Interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii si Cultelor. Fac exceptie interventiile determinate de forta majora, cu conditia ca modificarile sa fie reversibile. Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, interventiile ce se efectueaza asupra monumentelor istorice sunt: toate lucrarile de cercetare, construire, extindere, reparare, consolidare, conservare, restaurare, amenajari peisagistice, precum si orice alte lucrari care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice, inclusiv reparatii curente, lucrari de intretinere si iluminare interioara si exterioara de siguranta si decorativa. Autorizatia de construire si autorizatia de desfiintare sunt eliberate numai pe baza si in conformitate cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor. In cazul realizarii de lucrari neautorizate sau in care se incalca avizele de specialitate, personalul abilitat are dreptul sa intrerupa lucrarile pana la intrarea in legalitate, sa aplice sanctiuni si, dupa caz, sa dispuna revenirea la situatia initiala si sa sesizeze organele de cercetare penala. Expertiza structurala a monumentelor istorice si verificarea tehnica a proiectelor de consolidare se fac numai de experti si verfificatori tehnici, atestati de Ministerul Culturii si Cultelor.

Ioan Botis, Ioana Lucacel





* Presedintele CJ: ”Refuz semnarea proiectelor electorale ale PSD!”
D.A. Maramures, in arena politica

Liderii liberali si democrati din Maramures au prezentat listele cu cei care vor candida la alegerile generale sub sigla DA. Cel putin in ”zona eligibila”, nu sunt surprize. Alianta maramureseana spera sa obtina cel putin patru deputati si doi senatori. Obiectivul pare indraznet, dar daca privim evolutia partidelor pe scena politica a momentului nu este imposibil.

Primele locuri pentru Camera Deputatilor sunt ocupate de democratul Mircea Man, liberalii Ioan Hoban si Radu Micle, pe locul patru aflandu-se medicul Dan Marinca. La Senat, lista Aliantei maramuresene are pe primele doua locuri pe Radu Stroe si Liviu Titus Pasca. Presedintele PNL Maramures, Cristian Anghel a declarat ca Alianta PNL-PD va functiona in toate organizatiile locale din judet. “Din acest moment, la toate activitatile care se vor desfasura in judet vor fi prezenti liderii ambelor partide. Alianta la nivel de Maramures exista, functioneaza si va functiona. Mai mult, si dupa alegerile generale Alianta va fi functionala indiferent de rezultate. Daca va fi sa intram la guvernare va fi foarte bine pentru maramureseni, daca nu, vom colabora cu cei care sunt la putere tot in interesul maramuresnilor”, a spus Anghel.

S-a dus armonia

Opinia cea mai interesanta privitor la ce se intampla in judet din punct de vedere politic a avut-o Marinel Kovacs, presedintele Consiliului Judetean (CJ). Blandul presedinte al CJ s-a schimbat in cele cateva saptamani de cand a fost instalat in functie. Potrivit declaratiilor sale, bunele intentii ale liderului liberal de colaborare cu prefectul PSD, Ioan Buda, au fost spulberate odata cu deplasarea la Ministerul Transporturilor a celor doi conducatori din administratia maramureseana. “Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar in acest mod nu vom putea colabora. Am crezut ca vom putea face o echipa cu prefectul Buda. Se pare ca m-am inselat. I-am spus astazi prefectului ca nu voi semna nici un act, nici un proiect, chiar daca imi cere premierul, daca el nu se afla pe lista de prioritati pentru judet”, a spus Kovacs. Presedintele CJ a facut referire la “intamplarea” cu vizita privata a premierului Adrian Nastase la Botiza. Kovacs a povestit ca in urma acestei vizite, liderul PSD a promis localnicilor din localitatea maramureseana ca va trimite bani pentru drumul din Botiza si pentru cel de la Moisei la manastirea Moisei. “Eu nu spun ca aceste drumuri nu sunt importante, dar prioritatea numarul unu pentru judet erau fondurile pentru repararea drumului peste Gutai. Asa am plecat la Bucuresti, asa ne-am inteles aici la Baia Mare cu prefectul Buda. Acolo el a schimbat, probabil dupa cum i s-a cerut. Este o treaba cu tinta electorala si nu voi fi partas la asa ceva”, a declarat Kovacs. Pe de alta parte, presedintele CJ si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care a fost tratat de “colegul” Buda la ministerele la care au incercat sa intre pentru a discuta problemele judetului. “La Ministerul Transporturilor mi-a spus sa ma duc singur, desi stia probabil ca ministrul Mitrea nu mai era acolo. Am intrat si sefa de cabinet a ministrului mi-a spus ca nu are rost sa mai stau, ca Mitrea nu va mai reveni. Am intrat si la alte ministere, m-am descurcat cum ma voi descurca si pe viitor. Daca mi se va inchide usa, voi intra pe geam”, a mai spus Kovacs. Toate aceste declaratii “razboinice” ale presedintelui CJ demonstreaza ca perioada de “mariaj” cu prefectul Buda s–a incheiat. Din acest moment, cel care va face pentru Maramures ce nu s–a facut timp de patru ani va avea castig de cauza. De prea multi ani, noi, cei din nordul tarii, am fost mintiti, amagiti, inselati. Deocamdata a punctat Kovacs.

Nicolae Teremtus





* Schimbul de azi
www.cacialmauapolitiei.ro

…”deci: luni e semafoarele, marti e opriti aia cu numere straine si asa mai departe. Noi (adica ei, taximetristii), joi. Deci, poimaine. Azi, e aia cu numere straine, ca e marti.” Aha! Pana la urma ce poate conta mai mult decat “indeplinirea cu abnegatie a planului bugetar”? Dar strategia distribuirii social-democrate a amenzilor e o parte “europeana” a organizarii sistemului politienesc de la noi. Pornind de la crezul ca intr-o tara normala, cum nu este Romania, functionarul public (cu sau fara “cascheta”) lucreaza exclusiv in slujba cetateanului, platitorul de taxe observa ca, la noi, e altfel. Sa ne oprim asupra transparentei activitatii politistilor maramureseni. Tragand cu coada ochiului prin termopanele de la sediul IJP (Toasu’ gradu’, ’ermiteti sa raportez: in timpul serviciului meu nu s-a-ntamplat nimic neobisnuit. N-a patruns musca, ziaristu’, nimic absolut!) am observat, fara surprindere ca, da!, exista transparenta. Adica termopanele erau proaspat spalate. In rest, bugetarii cu cascheta albastra nu prea vor sa fie deranjati “de tot felu’ de d-astia” ca noi. Trecand peste “miraculoasele” buletine de presa care ar trebui sa foloseasca la informarea cetateanului, dar care, in realitate consemneaza doar capturarea gainarilor, verificam lista celor postati la insectarul electronic (adica pe site-ul politistilor, la rubrica “Urmariti general”). Si acum, doamnelor si domnilor, permiteti-mi sa va prezint piesa de teatru absurd: Coincidenta (dupa un scenariu de IJP Maramures). Dupa ce ne-am hotarat sa publicam chipurile urmaritilor general, am observat ca “aia de pe site nu erau aceiasi cu aia care ni i-au dat politistii spre publicare”.“I-or fi prins pe aia de pe site si n-au mai avut timp sa improspateze insectarul”, m-as fi gandit, daca nu as fi aflat ca sotia unuia dintre “urmariti” isi viziteaza periodic sotul in… Paris! Pana la urma e de inteles, ca doar n-o sa se prafuiasca urmaritul prin nenorocirea asta provinciala. Dupa acest eveniment de fictiune, tot nenorocita asta de “coincidenta” a facut ca rubrica Urmariti general sa dispara de pe site-ul IJP Maramures! Paranoicii si-ar spune, clatinand capul: suspect de ciudat. Dar nu disperati, credeti in continuare in coincidenta. E tot ce ne-a ramas. In acest moment intra in scena explicatia disparitiei “disparutilor”: “Va informam ca Inspectoratul General al Politiei (aha, aia-s de vina!) a stabilit o modalitate de lucru unitara in ce priveste sectiunea Urmariti general. Pentru a obtine informatii actualizate la nivel national in legatura cu acest domeniu, puteti accesa sectiunea Urmariti general de la adresa www.politiaromana.ro”… Suav. Si fals. P.S.: Toasu’ gradu, va raportez ca am urmat neabatut instructiunile. L-am cautat pe ala din Paris. Nu era “acasa”. De fapt i-am cautat pe toti urmaritii general din Maramures, dupa nume, dupa port. Niciunul nu era acasa. Adica imi aparea: “rezultatul interogarii este nul in 0 pagini”, ceea ce marturisesc ca a depasit capacitatea mea de intelegere.





Catalin Vischi




* Centrul de Plasament Copii si Plante Medicinale din Ocna Sugatag
Ultima frontiera a uzurii

Ultimele dotari ale Centrului de Plasament de la Ocna Sugatag sunt din anii ’90. Din cele trei blocuri ale Centrului care adaposteste copii institutionalizati, doar unul singur este mobilat si locuit. Lipsa dotarilor este motivata de directoarea Centrului: “nu am primit de la Directie nici macar o masa.” Intre timp, DPC gestioneaza foarte-foarte multe miliarde de lei. Pe ce? Centrul de Plasament din Ocna Sugatag este format din trei blocuri. Initial, aceste blocuri de garsoniere au fost construite pentru locuitorii comunei, dar factorii de decizie din anii socialismului “multilateral dezvoltat” au schimbat destinatia si le-au dat in administrare centrului de plasament. Apoi, blocurile au fost populate cu copii institutionalizati. Astazi, in acest Centru locuiesc 95 de copii cu varste cuprinse intre 7 si… 23 de ani! Teoretic, spatiul e rezonabil. In realitate, doar unul dintre blocuri este folosit pentru copii, celelalte avand destinatii colaterale. Intr-unul s-au amenajat magazii si birouri, iar intr-altul se usca… plante medicinale! Nita Popan, directoarea Centrului de Plasament Ocna Sugatag, motiveaza decizia prin dificultatile materiale prin care trece institutia pe care o conduce. Paradoxal, Centrul din Ocna este in subordinea Directiei de Protectie a Drepturilor Copilului (DPC), cea mai avida “inghititoare de fonduri” dintre toate Directiile aflate in subordinea Consiliului Judetean Maramures.

Unde-s banii?

“Inainte erau aici 300 de copii. Mobilierul l-am strans, numai ca nu prea este mobilier... Nu avem ce sa facem cu acesta”, a spus conducatoarea blocurilor de garsoniere. Cu timpul, din cauza “grijii netarmurite a directorilor vesnic interimari” care s-au perindat “de-a lela” prin DPC, cele trei blocuri au intrat intr-un grad avansat de uzura si ar trebui renovate, dar intervine din nou vechea poveste. DPC nu are bani (?), iar Consiliul Judetean (in al carui patrimoniu sunt cladirile) le-a dat uitarii. Pe fiecare palier din “blocul locuit” sunt amenajate cate doua dormitoare si o camera de zi. Desi marimea unui dormitor, conform destinatiei initiale a constructiei, este cat o camera de garsoniera, aici sunt inghesuite cate opt paturi. De fapt, paturile sunt si singurul mobilier al camerei, spatiul nepermitand vreun alt obiect. In sufragerie, pe jumatate din camera se intinde un coltar, a carui tapiterie este distrusa aproape complet. Pardoseala este acoperita cu un material care seamana cu o mocheta si care este atat de zdrentuit, incat nu-i poti aprecia nici macar culoarea. “Nici nu mai stiu de cand nu am primit dotari. Eu lucrez de 14 ani aici si tot mobilierul pe care il avem este donat de niste italieni. De cand s-a infiintat Directia, nu am primit nici macar o masa. Tot ce avem este numai mobilier vechi”, a spus Popan. Fiind perioada vacantei de vara, Centrul este mai liber, dar DPC uita de obligativitatea igienizarii anuale. “Am sunat la Directie si le-am cerut bani sa zugravim, dar mi-au spus ca nu sunt fonduri si poate ne-or ajuta cu ceva materiale”, a spus Popan.

Educatorii- zugravi!

Directorea sustine ca pana la inceputul lunii septembrie, Centrul va fi renovat (bineinteles, nu prin “darnicia” DPC). “Am fundatii care ma ajuta atunci cand am intr-adevar nevoie. I-am sunat si i-am intrebat daca ne pot ajuta, dar nu am facut cersetorie. Le-am spus ca avem probleme, ca am fost la Directie (DPC, n. red.) si le-am cerut bani, dar mi-o zis ca nu sunt. Tot timpul or zugravit educatorii, dar ei nu se pricep. Daca or fost denivelari sau gropi nu le-o acoperit nimeni. Asociatia respectiva (o fundatie umanitara, n. red.) o fost de acord si am gasit o firma care ne zugraveste scara, ne vopseste usile si geamurile cu 142 milioane de lei. Ii foarte mult de munca, fiindca nu s-o facut nimic pana acum de persoane specializate. Nu am cersit, dar ori de cate ori am avut nevoie am fost ajutati. Sunt oamenii mei, fiindca nu pot sa ma bazez pe Directie”, a recunoscut Popan.

“Noi suntem mici”

Avand in vedere ca in cadrul licitatiilor pentru alimente se vehiculeaza miliarde de lei, macar la capitolul alimentar copiii institutionalizati aflati in ingrijirea institutiilor din subordinea DPC ar trebui sa o duca bine. Insa nu e chiar asa. “De la aceste fundatii (cunostintele directoarei, n. red.) am primit si bani pentru legume si fructe. Nu pot sa spun ca Directia nu ne-o dat voie sa cumparam. Ne-o dat, dar nu am luat deloc, pentru ca ma duc la furnizor, iau o data, de doua ori pe datorie, dar apoi trebuie sa platesc. Si ce fac daca Directia nu-mi da banii? Bani sunt cati sunt, ce putem zice… Noi suntem mici. Macar daca ni i-ar da din timp. Acum, de exemplu, cand toate costa putin, sa ne dea bani sa putem pune cate ceva pe iarna. Degeaba ni-i dau in decembrie, cand nu mai avem ce face cu ei”, crede directoarea. Concluzionand: ori miliardele vehiculate in cadrul licitatiilor sunt ipotetice, ori banii “se pierd pe drum”. Pentru ca la Centrele din subordine nu ajung. Rezultat: se intinde mana in fata altor oameni. A unora care tin ochii deschisi, pentru ca ai DPC sunt atat de larg inchisi…

Mihaela Mihalea





* Ma tot mir
Superman PSD

Mafiotii rusi, pentru a arata lumii cum se desfasoara in realitate viata lor, au acceptat sa joace intr-un film despre Mafia ruseasca. In acelasi timp, americanii cauta un nou superstar pentru rolul lui Superman. Nici rusii, nici americanii nu s-au gandit sa-l foloseasca in filmele lor pe Adrian Nastase, care ar putea juca intr-o superproductie ruso-romano-americana, ce ar imbina cu succes cele doua teme. Pe de o parte, Nastase vorbeste despre mafia financiar-bancara existenta la noi, lasand sa se inteleaga ca ar sti destule despre ea (fara sa explice de ce n-a facut timp de patru ani nimic pentru a o starpi), iar pe de alta parte, premierul demonstreaza ca este un adevarat supraom, din moment ce cu o mana ii scrie lui Theodor Stolojan, cu alta lui Traian Basescu, este prezent pe toate posturile de televiziune si in acelasi timp alaturi de Nationala de fotbal a Romaniei, vorbeste cu Mutu la un telefon, cu Cozmanca la altul, cu Dana la un al treilea si cu poporul, ca trebuie si el luat in seama din patru in patru ani, pe unde apuca: in fabrici si uzine, pe ogoare si-n Moldova, loc in care s-a hotarat sa ajunga 100% convins sa candideze la functia de presedinte al Romaniei. Caldurile mari au afectat comportamentul insectelor, caprioarelor si cailor, iar viperele negre au devenit mai agresive ca de obicei. Scrisorile premierului sunt destul de inveninate, tradand si ele o schimbare survenita in comportamentul lui Nastase. In timp ce presa din strainatate vorbeste de o deteriorare a imaginii Romaniei in ultimii ani, Puiu Iordanescu aproape ca-l crediteaza pe premier cu victoria chinuita a Nationalei asupra unor schiori din Finlanda. Nu mai conteaza nici macar faptul ca in Romania au disparut medicamentele pentru schizofrenici. Lingaii PSD or fi aflat ca niste cercetatori au descoperit ca schizofrenia poate fi tratata cu ajutorul nicotinei. Problema e ca daca pe Puiu Iordanescu l-am mai vazut fumand (mult mai rar decat ar trebui), Adrian Nastase nu fumeaza. Nu-i mai ajung mainile, se pare. Solutia ar fi sa-i tina trabucul cine-i numara ouale, altfel n-are nici o sansa sa joace in productia de care aminteam, pentru ca toti mafiotii fumeaza in filme. E drept ca Superman nu fumeaza, da’ el e unul singur si trebuie sa se supuna majoritatii.

Ioan Botis




* Priviti 14 dintre maramuresenii dati in urmarire generala
Infractori care… au fugit!

Suficient de multi infractori maramureseni se sustrag executarii pedepsei. Acesta este principalul argument care a “atarnat balanta” spre conceperea acestui articol. Politia apeleaza la spiritul civic al fiecaruia si solicita ca in cazul in care ii recunoasteti, sa telefonati de urgenta la 955.

In primele sase luni, in Maramures s-au constatat 3.540 de infractiuni (dintre care 2.352 au fost solutionate). Conform legii, orice persoana care se sustrage executarii pedepsei este data in urmarire generala. “Urmaritii general sunt persoane care au emise mandate de executare a inchisorii sau arestare preventiva si care, desi au participat la sedinte si stiau ca vor fi acuzati, se sustrag de la executarea pedepsei, majoritatea sperand ca va beneficia de o eventuala gratiere. Sustragerea atrage dupa sine restrictii mai severe ale regimului de detentie”, a declarat Dorin Coste, din cadrul Serviciului Politiei Criminale a IPJ Maramures. Reprezentantul IJP ne-a oferit datele care urmeaza, in speranta ca exista cetateni care pot ajuta la prinderea infractorilor. Cetatenii pot suna la 955 sau pot contacta orice sectie de politie din apropiere.

Evazionistii si hotii

1) Fat Dorin Nicolae (41 de ani), domiciliat in Baia Mare, a fost condamnat pentru evaziune fiscala la doi ani de inchisoare. Este dat in urmarire generala din anul 2002.
2) Bozga Ioan (39 de ani) din Baia Mare a comis inselaciuni cu file cec si a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Este dat in urmarire generala din anul 2002.
3) Bocancea Alexandra (48 de ani) din Baia Mare a fost in arestata preventiv pentru evaziune fiscala si fals in declaratii. Este urmarita din anul 2002.
4) David Marius Nicolae (37 de ani) din Baia Mare a fost condamnat in anul 2003, la trei ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Se sustrage executarii pedepsei si este dat in urmarire generala.
5) Grujic Ileana (36 de ani) din Desesti a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si este urmarita din anul 2002.
6) Burnar Ioan (46 de ani) din Sacel a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru furturi din locuinte. Spargatorul se sustrage urmaririi penale din 2003.
7) Czumbil Gabriel (22 de ani) din Viseu de Sus a fost condamnat la un an si sase luni pentru furt auto. Este urmarit din 2002.
8) Codrea Ioan Iulian (48 de ani) a fost condamnat la doi ani si cinci luni de inchisoare pentru inselaciune. El a preluat “patentul” de operare al mamei sale. Este urmarit din 2001.
9) Firte Dinu Vasile (32 de ani) din satul Tamaia (comuna Farcasa) este cautat din 2002 pentru a savarsi doi ani de inchisoare. A fost condamnat pentru furt.
10) Iliuta Rodica (46 de ani) din Baia Mare a fost condamnata in 2001 la cinci ani de inchisoare pentru inselaciune. S-a sustras executarii pedepsei si este data in urmarire generala.

Batausii si hotii de lemne

11) Costin Valer (26 de ani) din satul Plopis (comuna Sisesti) a fost condamnat la patru ani si sase luni pentru vatamare corporala grava. Este urmarit din 2000.
12) Grab Vasile a fost condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte la trei ani si zece luni si a beneficiat de intreruperea executarii pedepsei. Nu s-a mai prezentat la penitenciar pentru a fi reincarcerat. Este urmarit de politie.
In Maramures sunt prezente si infractiunile silvice, mai ales in Maramuresul istoric, in special in Borsa. 13) Ciorobea Mihai (21 de ani) din Viseu de Sus a fost condamnat la un an si sapte luni pentru infractiuni silvice.
14) Cotos Milian (27 de ani) din Borsa a fost condamnat la un an si doua luni pentru infractiuni silvice in 2002.
“Atragem atentia populatiei ca infractorii pot fi violenti si deosebit de periculosi, cei mai multi fiind recidivisti. Pentru a se evita eventualele vatamari corporale, recomandam cetatenilor sa nu intre in contact cu aceste persoane, ci sa anunte politia”, a declarat Coste. Daca recunoasteti vreunul, cea mai normala reactie este sa telefonati la 955.

Mihaela Mihalea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.