• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 August , 2004

POLITICA, ANCHETE, ATITUDINE

* Un editorial intins monstruos, in care-l cer pe Deghid prefect, ca sa putem scanda:
Multumim din inima Partidului!

* Dedesubturile afacerii cu terenuri intre municipalitate si Consim SA
Miliardele intereselor

* Primarii PSD din Maramuresul istoric ii ataca pe “sefii de la judet”
Lovitura de palat

* Dupa doi ani, autoritatile au luat primele masuri de refacere a Taului Stiol
Masacrul a fost stopat!

* Coltu’ meu
Crestinu’ de partid

* Un matrapazlac jenant, sub girul Episcopiei Ortodoxe!
Legea, “Sampon bisericesc”

* Suveica de partid a produselor lactate pentru DPC
Cascaval marca PSD

* Schimbul de azi
Niste curve, atat!

* “Disciplinata” afacere cu instrumentele fanfarei militare
Agonia muzicii militare

* Ma tot mir
Justitia, vaca si piscina

* O scoala sigheteana este macinata de scandaluri interne
Conflict penal in Invatamant

* Pasca-USM a organizat pichetarea Prefecturii, degeaba!
Balada ortacului maramuresean

* Un editorial intins monstruos, in care-l cer pe Deghid prefect, ca sa putem scanda:
Multumim din inima Partidului!

Ce poate fi mai placut decat sa-mi spuna Calin Matei ca nu-i bine ce fac si ca nu o sa mai scriu despre PSD? Raspunsul, prieteni, nu-i vanare de vant, ci e simplu: mai placut e sa scriu despre PSD Maramures, un dinozaur ai carui centri nervosi nu l-au anuntat ca deja e aproape mort. Se spune ca data fiind lungimea si structura sistemului nervos, in corpul unui dinozaur rapus informatia “circula” dupa cateva minute. Asa ca, domnu’ Calin (sau “mosule”, sa fim mai familiarizati), mi-am propus sa fac pe curierul.

22 decembrie 1989, Baia Mare. Sute de oameni se imbulzesc in fata Comitetului Judetean de partid. E un ras si o bucurie controlata, nu se stie ce vor face Militia si Securitatea. Fete pamantii, haine inchise la culoare. Se ingenuncheaza cand se vorbeste de Timisoara si se rosteste o rugaciune, dar stinghereala e evidenta. Secretarii de partid au intrat in pamant. Pe platforma de la intrarea secundara vin si pleaca liderii unei multimi in asteptare. De peste drum, de la Municipiu, hartii, carti si portrete cred ca pot zbura spre cele mai inalte culmi ale socialismului, dar rateaza aterizarea si se zdrobesc de viitorul caldaram al capitalismului.

Dintr-un tablou, Ceausescu imi face cu ochiul, sugubat.

Viitorul foarte apropiat, Baia Mare. Nimeni nu se mai imbulzeste in fata Prefecturii. Cateva june trec chicotind, sarutand soarele cu puful auriu de deasupra buricelor lasate la vedere de tricourile in culori fosforescente. Nu mai exista stinghereala cand prefectul Buda face apel la Dumnezeu, Sfanta Fecioara sau Hristos Mantuitorul, asa cum nu se gaseste cineva sa-i atraga atentia ca e vorba de administrarea unui judet, ca politica e asociativa, naste echipe, lideri, directii. Pe platforma de la Prefectura pare sa nu mai fie nimeni, dar, de fapt, Tavi Cosmanca e acolo, proptit aprig. Multimea alearga innebunita de grijile de zi cu zi, nu mai are vreme de prostiile lui. Asa ca, tacticos, Tavi scoate tabla de sah din bordul unui autobuz ce sclipeste de curatenie, exact ca si cele pe care le superviza la garajul PCR pentru marile manifestatii ale partidului. Da, piesele UTC sunt pozitionate corect. Buda este mutat la D3, ajunge deputat si castiga. Castiga Viorel Deghid, fostul secretar de partid, care ajunge prefect. Un ciclu se incheie. Se incheie un ciclu UTC, caci, la naiba!, tinerii au murit in Revolutie ca sa vina Tavi si pesedeu’ lui sa ne demonstreze cum le stiu ei face sa sclipeasca atunci cand le scot din garajele istoriei.

Spermatozoizii gandirii politice

a lui Cosmanca au penetrat, cu forta lor utecista, ovulul - intentionat adus la debilizare - numit PSD Maramures. Ahhhh, si cat a trebuit sa se tina maestrul! Urmele dansului sau nuptial sunt in toate, sa le luam pe rand. Prefectul. Mutarea a fost gandita din doua lovituri, caci nu se facea sa te incordezi cu Ioan Rus, pe vremea aceea ministru de Interne, care-l dorea pe Buda si-si mai pleca urechea si la Nelu Pop, om de incredere si fiu al locului. Asa incat atunci cand se cere lista de 3 propuneri pentru subprefect, organizatia voteaza chiar crezand ca o sa conteze. Mai mult, Buda (tipic pentru el) isi manifesta inclusiv preferinta. Evident ca pe Tavi il doare la basca sa utecista de ce vrea organizatia sau Buda, asa incat mai cere un nume. Deghid apare din neantul fiselor UTC-PCR, baiat bun si “om de actiune”, gata pregatit sa ajunga prefect in a doua lovitura, indepartata. Aceasta “actiune” se simte si azi, inclusiv in apararea, cica, a prefectului. “Lasati-l pe Ionica, asa e el, mai moale”, cum susura Deghid, el fiind un om de administratie-stanca, nu? Ei, esti prefect, dar te ia toata lumea din judet cu Ionica in sus, Ionica in jos. Mai e cineva uimit ca autoritatea lui Buda e sublima, dar lipseste cu desavarsire? Si intrucat aici nu e vorba de slagarul “Ionica, Ionica, fa lampa mai mica”, suav cantat, pe vremuri, la petrecerile de pomina ale partidului, de frumoasa voce a domnului (ma rog, tovarasului) Deghid, se mai mira cineva ca se duce naibii sandramaua?

Mutat ca un simplu pion

pe o tabla politica pe care, culmea, sunt convins ca o intelege, Ioan “Ionica” Buda viseaza sa ajunga deputat. E maximum la care poate ravni, plus ca se scapa de presedintia (pe care o uraste) filialei, asa incat cum as putea sa-l condamn ca suporta ca o camila atata “Ionica” si imaginile sale pe prima pagina intr-o campanie ale carei fire oare nu se intalnesc pe la Deghid-Blajan? Partidul. Ma rog, daca se mai poate numi filiala de partid zacusca pe care-a tras-o Cosmanca in Maramures. Intrucat Buda spune ca masurile nu se iau cu barda, ramane stabilit ca se va proceda natural, ca apa care curge in rau. Din marea cutezanta si intelegere a politicii, a identitatii organizationale, a prefectului se mai pot cita capitolele “Unde se duc norii cand se duc?”, “Soarele ne da caldura” si “Stiu cuvinte care incep cu R: rau ratusca, ramurica”. Si apele curg peste PSD Maramures... dar nu chiar ca si cele de pe fata premierului cand se gandeste la ultimele sondaje. Asa ca e natural ca nici ultimul Birou Executiv Judetean, convocat saptamana trecuta, nu a avut nici o substanta. Nu s-a discutat nimic concret, pentru ca n-a avut nici cap, nici coada. Nici macar conducerea campaniei electorale nu mai vrea sa si-o asume nimeni, ca doar nimeni nu e atat de sinucigas politic sa nu stie ce urmeaza... Asa ca politica in PSD Maramures ramane ca o gelatina care se scurge, din nou natural, printre degete. Ei, se pot linge pe degete toti profitorii actiunii “Marele fluviu isi strange apele”, atat de placute lui Tavi si atat de magistral puse in opera (cu consecinte catastrofale) de Buda. Trebuie bifate, pe lista, categoriile, cu creionul cu girafe adus de Tavi din China mult iubita. Bine. Sindicatele - Ciceo, ca e baiat de baiat, asta aduce mii de voturi de la muncitori. Pensionarii - Lupsa, Lupse, cine-l stie?, l-a vazut careva pe la partid? ma, cum il cheama pe asta?, nu conteaza, e bun, tot cartierul Sasar va vota cu el daca il vede pe lista. Tinerii - Dolha si Hofer, ca au imagine excelenta, ii stie toata lumea, de la adolescentii rebeli si pana la tinerii geniali, si toti se vor indrepta spre PSD cu asemenea modele de urmat, sunt cool de cool! Femeile - Ana Moldovan, caci mii de femei vor ofta dupa idolul lor politic ce plimba chilotii din parada fiicei printre icoanele de la “Biblioteca lu’ Teddy”. Alte partide - tre’ sa avem si aceasta casuta bifata, tovarasi, da bine, va spun eu, ce-ar fi sa punem de-un “curent liberal” cu Matei si Rohian? Si-au tot invartit la zacusca asta pana le-a bolborosit pe fata de i-a usturat de-un 15% la Baia Mare si 8 (opt) malaci judeteni, care au adus cat Sighetu.

Realitatea

e ca dezastrul e total si ei o simt. Grupuri-grupulete, un “Ionica” in spatele caruia se hlizeste Deghid, primari gata sa sara din barca, sciziunea cu noua Liga a primarilor de peste deal, un Blajan care se raporteaza politic doar la interesele sale economice. Ca sa nu mai vorbesc de Dumitru Matei, care pare atat de aproape sa inteleaga cum a fost dus de o lesa invizibila spre Consiliul Local (oare ce poate discuta cu Dolha si Hofer?), izolat de CJ si marea batalie economica de acolo. Mai lipseste sa se prinda cine l-a lucrat si rade acum de el... Alegerile. Din cei 7 deputati si 3 senatori, PSD poate face, cu noroc, cam 3 deputati si un senator. La Senat e complicat, dar punem pariu ca nu ghiciti cine vine saptamana asta in Maramures, “in concediu”? Octavian Stireanu si Cico Dumitrescu “Azerbaidjan”, oamenii presedintelui Iliescu, care au descoperit ca numai si numai aici le place! Iar daca Bunicuta va merge la Senat, cin’ sa fie, cin’ sa fie omul credincios pe care-l vaneaza cei doi pentru a fi impus pe lista? La deputati e simplu: “Ionica” e impins in fata ca sa-i faca loc lui Deghid (totusi, ce frumos de pervers pot sa-l joace...), iar doi o sa apara, in mod normal, impusi de Centru. Si atunci de ce atata strofocare? De ce sa-si mai depuna candidatura Cosma, cu constiinta impacata in fata Comisiei de Integritate Morala? De ce sa fie inventat un Florian Salajan? Poate vrea si Teodor Ardelean? Sau Adi Filip, strecurat la tineret? Vor veni de la Centru Sorin Bota sau Mihaela Rogoz de la Cluj, si ce vor spune ei? Prea multe intrebari, o vina si vremea analizarii lor. Poate chiar saptamana viitoare, desigur numai daca ma mai lasa nenea Calin Matei sa scriu despre PSD. Plus ca lui Tavi nu-i plac intrebarile, ci doar sa rezolve sarcinile. Ah, si ce frumos e in China si Coreea de Nord! Ia sa vedem, se poate face ceva cu alegerile astea interne din PSD? Ce atata electronica, las’ ca-l facem clasic. Biroul Electoral Judetean (!) trebuie sa aiba in componenta, neaparat!, trei magistrati pensionari. (De ce pensionari? Pai ce, pe Cosmanca l-a intrebat cineva daca e de acord sa se renunte la frumoasa culoare rosie?). Votarea (!) se face de la 8 la 20. Fraudele (!) raportate in timpul votarii vor fi verificate. Dar geniul politic al marelui Tavi nu se opreste aici, pentru ca stampila de vot va fi “Votat PSD 2004” (!!). Sunteti scarbiti? Luati cireasa de pe tort: “stampila va fi astfel dimensionata incat sa nu depaseasca marginile patrulaterului”... Apropo, vi se pare ca toate astea seamana cu legea electorala? Si ce daca, nu vrem partid unic? Tavi, eu propun sa le dam dracului de alegeri generale! Votati voi cum trebuie in alegerile astea interne si rezultatul ramane valabil in toata tara! Dar apoi, daca tot il trimiteti pe Buda in Parlament si-l faceti pe Deghid prefect (mai tii minte, nostalgicule, ce frumos numiti voi asta - “arc peste timp”), poti sa te mai odihnesti si tu, serios. Oricum, dintr-un tablou, Ceausescu va face cu ochiul, sugubat.

Dan PARCALAB





* Dedesubturile afacerii cu terenuri intre municipalitate si Consim SA
Miliardele intereselor

SC Consim SA este o firma sigheteana de constructii, ajutata intr-un mod vizibil si insistent. S-a mers pana acolo incat, prin semnatura ministrului Mitrea, si cu “apropouri delicate” plasate de autoritatile locale, s-a produs anularea unui contract cu un alt antreprenor, nemaramuresean, pentru ca in locul acestuia sa fie promovat fostul TLCL, actuala SC Consim SA.

In Sighetu Marmatiei, problema terenurilor este cel putin delicata (municipalitatea detine peste 13.000 de hectare, dar doar 647 sunt in intravilan). In fapt, intregul teren construibil nu depaseste suprafata de 2.000 de hectare. Conform Comisiei locale funciare, deficitul de teren al orasului este de ”numai” 1.000 de hectare, insa viceprimarul Stefan Beres a anuntat ca abia acum s-a demarat identificarea intregului patrimoniu funciar al urbei.

Trocul “echitabil”

Pe de alta parte, orasul de peste Deal are nevoie acuta de noi locuinte. Pentru ca firma Consim detine cateva foste camine muncitoresti, iar primaria ar dori reabilitarea si transformarea acestora in blocuri sociale, s-a propus un schimb in natura. Pana aici ne incadram in normalitate. Numai ca expertul platit de primarie a estimat la aproximativ aceeasi valoare cele doua sinistre rable de blocuri de garsoniere (situate in cartierele Ivasiuc si CIL), cu un teren de 6,2 hectare detinut de primarie pe strada Popa Lupu. Conform evaluarii acestui expert, terenul merita chiar mai putin decat cele doua putrede structuri, dar noroc ca firma Consim s-a aratat dispusa sa renunte in favoarea municipalitatii la o diferenta de vreo 180 de milioane de lei (ha-ha-ha!). Pentru ca nu numai in Danemarca e ceva putred, si in aceasta tranzactie a iesit circ, opozantii din Consiliu Local Sighet (CL) semnaland inechitabilitatea. Pentru a nu ramane cu buza umflata, “caritabilii” de la Consim au purces la noi tratative, in urma carora s-au declarat multumiti si daca ar primi in schimbul blocurilor “numai” 4,8 hectare (din tarlaua existenta reducandu-se drumul de acces si terenurile adiacente statiei de asfalt a municipalitatii).

“Scorul” tranzactiei

Pentru “specialistii” care au chef sa inteleaga exact dimensiunea purcoiului de bani care sunt in joc, ii informam ca in zona in care se situeaza terenul vanat de Consim (Popa Lupu) un metru patrat de teren se vinde cu o medie de 4,5 euro, conform estimarilor agentiei imobiliare ”Ivascu”. Asadar, terenul in cauza ar merita vreo 250.000 de euro. Greu de crezut ca cele doua structuri devalizate din Ivasiuc si CIL sa coste chiar atat. Exceptie de la perceptie fac naivii. Ca beleaua sa fie lata, exact in mijlocul suprafetei cu pricina, cetateanul Mihai Bucsar a revendicat o bucata de 50 de ari. Comisia locala a hotarat ca nu poate sa-i retrocedeze pamantul si a propus un schimb cu un alt loc, eventual pe Lazu Sesului sau Campu Negru (unde municipalitatea va mai “castiga” astfel un teren, echivalent cu cel pe care ar fi trebuit sa-l retrocedeze). Desi pe terenul de pe Popa Lupu se puteau demara multe proiecte, chiar si case pentru tineri (conform Hotararii de Guvern care-i indriduieste pe tinerii casatoriti fara proprietate la 500 de metri patrati de teren pentru casa, gratuit, din fondul municipalitatii), acesta a fost cedat, in acest mod, societatii Consim SA. Ne intrebam daca aceasta a fost ultima concesie aplicata respectivei societati. Din cate se stie, mare parte a patrimoniului Consim, care a fost unul destul de vast, s-a cam dus treptat, felie dupa felie. Ca o mentiune neesentiala, din cei 16 consilieri locali pusi sa aprobe sau nu schimbul, 14 au votat pentru, unul contra (Ioan Bledea – PNL) si unul s-a abtinut (Teodor Almas - PNL). Si uite asa, orasul a mai ”scapat” de un teren construibil.

“Schimbul nu e bun!”

Am cerut parerea despre drumul sinuos al acestei tranzactii, catorva dintre factorii decizionali, respectiv consilierii locali. ”Am fi vrut sa facem acolo un parc industrial, care creeaza avantaje de lunga durata. In Comisia Juridica a CL, am votat impotriva schimbului, dar ceilalti doi colegi (de la PSD si UDMR) au fost pentru. Sunt convins ca firma Consim, dupa ce va dobandi terenul, va vinde cel putin o parte din acesta mai departe, cu un profit bun”, a declarat Teodor Almas, consilier local PNL. ”Schimbul nu e bun, dar Consim poate obtine oricand terenul (?) si atunci CL nu se mai alege cu nimic. Si daca facem targul, nu mai pierdem banii primiti pentru cele doua blocuri sociale. Aplicam solutia de compromis, desi pierdem pe de o parte, castigam ceva locuinte”, a adaugat Vasile Godja, consilier local independent, in plenul sedintei CL. Insa viceprimarul Stefan Beres pare optimist. ”Consilierii au hotarat ce e mai bine pentru oras. N-avem o vama adevarata in oras, n-avem nici o locatie fixata pentru parc industrial. Primul obiectiv este blocat din cauza parohiei, care si-a ingropat mortii fara permisiune in terenul intabulat pe vama, ridicand acolo si o capela neautorizata. Stam prost de tot cu terenurile, dar am inceput sa identificam in ultima vreme si alte suprafete, ocupate abuziv de diversi cetateni, terenuri pe care le vom recupera”, crede Beres.

Teofil Ivanciuc





* Primarii PSD din Maramuresul istoric ii ataca pe “sefii de la judet”
Lovitura de palat

Vaca buna de muls a PSD-ului s-a transformat in ghimpe. Satui sa fie fraierii care rastoarna caruta cu voturi in ograda nu-stiu-cui, pentru promisiunea ca “partidul le va fi recunoscator”, primarii PSD din Maramuresul istoric au infiintat o liga prin care se vor sprijini reciproc si vor incerca sa se infiltreze in structurile de conducere politice si administrative ale judetului.

Preocupati sa nu-si rupa dintii aurii in lupta pentru pastrarea ciolanului si sa se convinga ca locul lor nu-i pe banca ratatilor ci a invingatorilor, liderii PSD Maramures au uitat ca primarii din Maramuresul istoric care le–au scos obrazul la alegerile din iunie, s-au saturat sa afle din ziare de hotararile luate de “bosii” de la judet sau sa astepte intalnirile Ligii Primarilor PSD din judet, care, pe langa faptul ca sunt mai rare ca si Craciunul, nu tin loc de masuri concrete. Asa ca, vaca buna de muls a PSD-ului s-a “razvratit” si a hotarat sa-si faca singura dreptate, infiintand “Liga alesilor locali PSD ai comunelor din Maramuresul Istoric”, care intr-o singura saptamana a adunat 15 primari, 10 viceprimari si circa 200 de consilieri locali.

“Vor sa fie ei cat mai sus!”

Gheorghe Visovan, primarul din Rozavlea, ales presedinte al ligii, sustine ca asociatia nou infiintata a inceput sa deranjeze. Unul dintre motive ar fi faptul ca primarii “s-au desteptat” si cer in schimbul voturilor si al devotamentului fata de trandafiri, reprezentare in structurile administrative si politice. “Liga judeteana a primarilor PSD nu ne-a ajutat deloc. Ne-am spus necazurile si am ramas cu ele. Cred ca in patru ani au fost vreo 3-4 intalniri, iar la nivel de discutii nu rezolvi mare lucru. Oricum, Maramuresul istoric este o forta pentru PSD care a adus destule voturi, nu era normal sa ne ignore. N-a venit nimeni din conducere la infiintare, desi discutasem si cu prefectul Buda si cu subprefectul Deghid. Noi vrem sa facem treaba. Vom deschide doua birouri de consultanta, unul pe Valea Izei si unul pe Valea Viseului, si vrem sa ne intalnim cel putin o data pe luna, sa analizam problemele din fiecare localitate si sa incercam sa le rezolvam in cadrul unor proiecte. Inca n-am elaborat statutul ligii, dar scopurile ei vor fi obtinerea de fonduri in comun, alegerea de reprezentanti in toate structurile de conducere (atat administrative cat si politice), sprijin reciproc si realizarea unei mai bune colaborarii cu organismele judetene. Si normal ca primarii sunt nemultumiti ca nu aflau nimic ce se discuta in Delegatia Permanenta! Probabil ca vom deranja sus prin faptul ca vrem sa avem acces la structurile administrative si politice”, a spus Visovan. Alt motiv al nemultumirii liderilor PSD Maramures e si faptul ca alesii locali de peste Deal nu stau mereu in pozitie de drepti. “Nu ne-or sprijinit cu nimic pana acum, nici in infiintarea ligii. Nu stiu daca le tare convine, ca stiti cum e, suntem un ghimpe in spatele lor. Noi am adus voturi suficiente pentru Consiliul Judetean si totusi… n-am avut nici un ajutor. Toti vor sa fie ei cat mai sus vazuti, da’ cand or ajuns sus i-o uitat pa ceilalti. Noi ne punem speranta si in noua conducere a CJ, poate vor fi mai cooperanti”, a spus Vasile Bilasco, primarul din Petrova, ales vicepresedinte al ligii.

Mare branza!

Eugenia Godja, fostul presedinte al Ligii primarilor PSD Maramures e convinsa ca liga nou-infiintata nu va face mare branza, si ca in spatele sprijinului economic sta lupta pentru functii. “Stiam ca au intentia de a infiinta aceasta liga. Ce sa zic?, daca va functiona, va fi o treaba buna. Ce pot ei sa faca, e doar pe linie economica: pot sa atraga fonduri nerambursabile sau sa intocmeasca proiecte colective. Au spus ca au fost ignorati in cadrul Ligii judetene? Nu cred ca a fost asa. Eu am fost presedintele ligii, si i-am invitat la toate intalnirile, am pus in discutie diferite teme de interes, insa nimeni nu poate lucra in locul nimanui. Ceea ce cred ca-i nemultumeste e faptul ca n-au ajuns in Consiliul Judetean si probabil doresc sa fie inclusi in Delegatia Permanenta. Eu oricum nu stiu cum ii va ajuta liga sa obtina functii de conducere atat in plan administrativ, cat si politic”, s-a intrebat Godja. Desi nemultumirile a 15 primari care au adus un puhoi de voturi partidului ar trebui sa-l trezeasca din visare, prefectul Ioan Buda e convins inca o data sa situatia e “roz”. “E foarte buna aceasta initiativa, este ceea ce era normal sa se intample (!). Nu cred ca se vor distanta de Liga judeteana a primarilor PSD. Noi n-am fost prezenti la manifestarile de infiintare si nici n-am discutat detalii. E inovatia lor, e hotararea lor, nu poate face altcineva treaba in locul lor. Nu vad de ce ar fi probleme, nu incurca pe nimeni”, a spus prefectul Buda. Cat de lipsita de probleme va fi filiala judeteana, vom vedea cand Liga va incepe sa solicite functii de conducere. Dar suntem convinsi ca si atunci Buda va mentine tonul optimist al iminentului dezastru.

Ioana Lucacel





* Dupa doi ani, autoritatile au luat primele masuri de refacere a Taului Stiol
Masacrul a fost stopat!

A trecut doar un an si noua luni de la criminala interventie a primarului Gavrila Grec asupra Taului Stiol si, in sfarsit, autoritatile romane s-au trezit din letargia ilegalitatii. La inceputul lunii iulie, reprezentantii principalelor autoritati de mediu au decis refacerea zonei si aducerea acesteia la starea initiala. Urmeaza pedepsirea vinovatilor?

Dupa alegerile locale, micul imperiu al intereselor creat in Borsa de fostul primar Gavrila Grec a inceput sa se clatine. Grec a “ratat” Primaria in favoarea fostului viceprimar. In urma sa a ramas o serie de celebre nereguli, intens mediatizate de publicatia noastra. Curios este ca de un an si jumatate (timp scurs de cand primarul “buldozerist” distrugea Taul Stiol - arie protejata aflata in patrimoniul UNESCO, parte a Parcului National Muntii Rodnei) autoritatile Statului au ramas impasibile, refuzand sa ia atitudine fata de refacerea zonei si pedepsirea vinovatului. Dr. Lucian Goja, un pasionat iubitor al naturii, a sesizat toate organele statului abilitate in a lua masuri vizavi de acest caz, inca din luna octombrie 2002. Un inspector al Agentiei de Protectie a Mediului Maramures a amendat Primaria Borsa cu 20 milioane lei (inca nu s-a platit nimic!), iar de atunci… pe loc repaos. Nimeni nu a mai miscat un deget. Garda Nationala de Mediu, Prefectura Maramures, Academia Romana si alte institutii au recunoscut ilegalitatea lui Grec, dar nu au intreprins nimic concret. Au fost alertate inclusiv institutiile internationale (Gunter Verheugen, membru in Comisia de Integrare Europeana, raspunzand favorabil demersului initiat de dr. Goja), dar cum legislatia europeana nu se aplica in Romania (nefiind membrii in UE), legea suverana ramane cea romana. O lege a intereselor de grup si de partid, care ii pedepseste aspru pe cei slabi si ii protejeaza pe cei puternici.

Inceputul reabilitarii

Un fapt “curios” s-a petrecut imediat dupa caderea lui Grec (candidatul PSD la functia de primar) si inlaturarea PSD-istilor din fotoliile de conducere ale Consiliului Judetean Maramures: primele masuri reale in zona taului distrus de Grec. In 1 iulie 2004, la sediul Primariei Borsa s-au intalnit reprezentantii principalelor organisme abilitate sa ia masurile de refacere a zonei (conducerea Garzii de Mediu Maramures, Directiei Silvice Maramures si Bistrita Nasaud, Parcului National Muntii Rodnei, Ocolului Silvic Borsa, membri ai Agentiei de Protectie a Mediului Maramures, primarul orasului Borsa), obiectivele fiind sistarea oricaror lucrari in perimetrul Parcului National Muntii Rodnei pe raza orasului Borsa, blocarea tuturor cailor de acces in Parc, inclusiv spre Taul Stiol, prin saparea unui sant pe drumul de acces si refacerea zonei taului.

Stare de alerta

Dupa cateva zile, in 6 iulie, o noua comisie, condusa de Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane (cel care initial a ezitat sa ia masurile care se impuneau in zona), s-a deplasat la lacul Stiol pentru a verifica starea acestuia dupa interventiile hazardate ale lui Grec, din toamna anului 2002. ”Starea rezultata in urma interventiilor efectuate (…) afecteaza ecosistemul initial prin triplarea suprafetei lacului, prin existenta digului si modificarea cursului initial de curgere a paraului Bistricioara, care isi are originea in lac. Situatia actuala este instabila si nesigura, existand pericolul ruperii sau strapungerii digului, ceea ce ar duce la o modificare necontrolata a zonei. Chiar in momentul deplasarii pe teren s-a constatat ca exista deja infiltrari la baza digului, cu posibilitatea ca acestea sa se accentueze”, se precizeaza in procesul verbal. In final, s-a dispus ”aducerea terenului si a lacului la starea initiala, anterioara interventiei, prin lucrari de inlaturare a digului si de astupare a canalului artificial de scurgere, urmate de plantatii cu specii lemnoase de altitudine si vegetatie ierboasa”. Problema este ca prejudiciul creat de decizia abuziva a fostului primar Grec nu va putea fi recuperat niciodata. Iar aceste masuri au fost luate de autoritati doar dupa ce au fost pistonate insistent de mesajele montaniardului Goja si de articolele GAZETEI. De atunci au trecut aproape 2 ani… Doi ani de masacru asupra naturii.

Intrebarile GAZETEI

Asa cum am sustinut timp de un an si jumatate, singurul argument pentru care manevra lui Grec a scapat de ochii autoritatilor a fost faptul ca partidul ”atoate-ocrotitor” s-a ingrijit de protectia primarului. Cu asa ”inamovibilitate”, nimeni nu s-a atins de subiectul Stiol. Asteptam in continuare raspuns la intrebarile:
1) Cine a realizat proiectul de triplare a lacului alpin si care au fost ratiunile incalcarii legii?
2) Cine a fost beneficiarul si cine a finantat lucrarea?
3) Care a fost valoarea prejudiciului creat de ”buldozereala” lui Grec?
4) Cand si cum vor fi pedepsiti cei vinovati de distrugerea unui lac alpin cu o valoare inestimabila?
5) Cine va plati lucrarile de refacere a zonei? Tot contribuabilul?
6) Care este locatia precisa a celor 33 de parcele scoase la licitatie in 10 august?

Ciprian Dragos





* Coltu’ meu
Crestinu’ de partid

Desi ii tot criticam pe cei care conduc administrativ judetul, fie ca prezident la CJ, fie ca prefect, adevarul e ca nu-i usor sa fii conducatorul acestor institutii. Dincolo de avantajele pe care le au sau si le fac, dupa caz, ei, sefii administratiei maramuresene, au si responsabilitati, trebuie sa faca fata la fel si fel de intalniri, au obligatia sa respecte un anumit protocol. Este dificil sa stai in costum, camasa si cravata cand afara mercurul termometrelor o ia razna, sa nu poti trage o injuratura, exasperat fiind de tampeniile pe care de multe ori le auzi. Iar cand pe langa toate aceste obligatii de serviciu mai trebuie sa mergi si la o intalnire cu liderii filialei de partid pe care o conduci, nervii stau intinsi ca o coarda de pian dezacordat. De pilda, Ioan Buda, prefectul judetului, a avut o zi infernala saptamana trecuta, pe la mijloc. Dupa intalnirile cu sefii institutiei pe care o conduce, a urmat una cu liderii de sindicat din minerit. Apoi, discutii cu mai multi primari ai partidului-stat, o alta intalnire cu reprezentantii nu stiu carei organizatii, o sedinta cu o comisie din Prefectura, doua-trei vorbe la intalnirea cu legumicultorii ecologici, crescatorii de albine si vanatorii amatori constituiti intr-o asociatie. La toate acestea, prefectul a trebuit sa promita, ba ca rezolva bani, ba ca va interveni sa se dea bani, sau ca va trimite guvernului o nota fundamentata pentru a se primi, ce altceva, decat bani. Cred ca prefectul viseaza si noaptea, in timpul somnului regulamentar, bani. Dupa ce a impartit ce nu poate imparti, Buda a fost nevoit sa participe la o intalnire cu liderii filialei ce o conduce. Aici nu s-au cerut bani, dar indirect tot acolo se ajunge pana la urma. S-au discutat probleme importante de partid. Mai ales modul in care vor fi alcatuite listele pentru parlamentare. Daca liderii de “marca”, gen Alexandru Cosma (marca CIMP) isi mai permiteau sa iasa la o tigara, la o barfa sau la un suc (marca Hofer?), prefectul nu a putut sa ia si el o pauza. A stat cuminte si a aaascultat tot felul de idei si propuneri. La un moment dat, doctorul Ioan Blajan a iesit si el la o tigara. Nu a mai salutat ca pe vremuri, nu a mai spus o poanta, nici macar nu a mai aratat obrazul. Mare suparare! Evident, si aici ca si la celelalte intalniri, prefectul a avut aceeasi atitudine concilianta. Buda e tipul de om care vine cu acelasi discurs. “Hai sa nu ne certam, hai sa vedem cum facem…”. Aceasta atitudine impaciuitoare i se potriveste lui Buda ca o manusa. Nu degeaba i se spune Crestinu’.

Nicolae Teremtus





* Un matrapazlac jenant, sub girul Episcopiei Ortodoxe!
Legea, “Sampon bisericesc”

S-ar zice ca legile sunt obligatorii pentru toti. S-ar zice, pentru ca nu e asa. De la regula face exceptie si… Biserica! Cu toata gargara Inspectoratului Scolar si lacrimile celor nu s-au putut titulariza pe postul de profesor de religie (desi conform notelor obtinute ar fi avut dreptul legal), repartizarea candidatilor s-a facut pana la urma asa cum a vrut Episcopia Ortodoxa.

Avem legi, dar le putem folosi ca sampon. Adica ne putem spala pe cap cu ele. Deasupra normelor legislative planeaza tocmai cei care vorbesc de corectitudine si dreptate, adica preotii. In cazul Episcopiei Ortodoxe locale se pare ca nu mai conteaza nici un nenorocit de articol de lege (conform caruia “organizarea si continutul invatamantului nu pot fi structurate dupa criterii exclusiviste si discrimatorii de ordin ideologic, politic, religios sau etnic”), nici hotararile Ministerului Educatiei si Cercetarii (repartizarea candidatilor pe posturi sa se faca computerizat) si nici macar doleantele potentialilor profesori. Importanta e doar decizia Episcopiei Ortodoxe. Foarte grav este ca decizia incalcarii Legii Invatamantului a fost pusa in carca viitorilor profesori. Pentru a primi avizul cultului (obligatoriu pentru repartizare), absolventii au fost nevoiti sa semneze niste cereri-tip intocmite dupa modelul comunist, conform carora mentionau ca “nu vor solicita repartizarea computerizata, ci, in conformitate cu metodologia MECT (!) – vor participa numai la repartizarea prin sedinta publica”. “Nu am cerut repartizarea in sedinta publica, dar daca nu semnam cererile, nu primeam binecuvantare. Iar colegii care se puteau titulariza stau si plang”, a confirmat C.R, unul dintre candidati. Posturile titularizabile s-au repartizat in doua etape computerizate, la care teologii n-au avut acces. Asa ca cei cu media peste 7 care ar fi putut deveni profesori-titulari, au ramas cu buza umflata. Bine ca macar s-a rezolvat “ingrijorarea” inspectorului Milan Balan ca nu vor mai fi posturi titularizabile, pentru ca acestea erau scoase anual la concurs (!), asa cum prevede legea. Dar uite ca s-a gasit o metoda de a “fenta” legislatia si de a pune la pastrare posturile titularizabile.

“Se poate si una, si alta”

Desi in urma cu cateva saptamani Filip Pavel, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, confima ca acest tip de repartizare nu se incadreaza in prevederile legislative, drept urmare a fost respins de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), Episcopia Ortodoxa a iesit pana la urma deasupra. “Nu e prevazut in lege ca au dreptul sa ceara repartizarea candidatilor pe posturi numai in sedinta publica. Metodologia nu spune nici ca da, nici ca ba. Se poate si una, si alta. Noi, ca Inspectorat Scolar, le-am dat posibilitatea candidatilor de a-si completa optiunile pe foaia de inscriere, in fiecare etapa. Din punctul nostru de vedere, noi n-am facut ilegalitati. Le-am asigurat toata logistica pentru a participa la fiecare etapa a repartizarii computerizare. Nu inspectorul nostru Balan a cerut lucrul acesta, toate documentele sunt semnate de Episcopie. Daca au primit binecuvantarea, noi trebuie sa-i primim in orice etapa. Din moment ce ei n-au participat la etapa I si II pentru repartizarea computerizata pe posturile titularizabile (nu au primit binecuvantarea Episcopiei decat pentru repartizare in sedinta publica, GAZETA detine documente care atesta asta, n. red.!), nu s-au putut titulariza nici cei care au obtinut o nota peste 7 la concurs. Si au fost astfel de cazuri. Domul Balan mi-a prezentat solicitarile candidatilor conform carora doreau repartizarea doar prin sedinta publica. Deci nici Episcopia nu poate fi acuzata”, a driblat delirant legea Mircea Topala, inspector Politici selectie si recrutare personal didactic in cadrul ISJ Maramures.

Si-au batut joc de ei!

Mascarada de sedinta publica a fost programata in dimineata zilei de 5 august. Numai ca cei care doreau sa ocupe un post de religie au fost nevoiti sa vina de 4 (patru!) ori la Liceul de Arta din Baia Mare, unde a avut loc repartizarea. Initial, sedinta se amanase pentru ora 13,30. Dar la ora respectiva, in loc de repartizare, candidatii au primit o noua instiintare conform careia sedinta se amanase pentru ora 16, care in final s-a dovedit a fi ora 17. Rezulta ca modalitatea de repartizare in sedinta publica, care i-ar fi scutit pe viitori profesori de drumuri la ISJ pentru completarea fiselor, modalitate care i-a scutit doar de sansa de a deveni titulari. Dupa nenumarate ore de asteptare si siroaie de lacrimi scurse, multora le-a pierit cheful de repartizare si… au renuntat! “Am renuntat pentru ca n-are rost sa merg in nu stiu ce sat pentru cinci ore de suplinitor. Mai bine ma angajez vanzatoare la non-stop. Am asteptat degeaba nu stiu cate ore. Abia mai stau in picioare. E bataie de joc”, a spus G.S., una dintre candidate care a renuntat la post. In finalul sedintei, Milan Balan, inspectorul de religie a precizat ca persoanele care doresc lamuriri sau “absentii” se pot adresa Episcopiei, in fiecare zi, incepand cu ora 9. N-am inteles de ce. Repartizarea posturilor vacante intra cumva in atributiile Episcopiei? Parca asta era treaba ISJ. Sau in cazul Episcopiei Ortodoxe nu e valabila nici aceasta regula?

Dovada tacticii “democrate”

Iata un extras din dovezile care atesta ca absolventii de Teologie au fost nevoiti sa completeze niste cereri tip, in cazul in care doreau sa profeseze vreodata. In acestea e mentionat ca “nu vor solicita repartizarea computerizata ci, vor participa numai la repartizarea prin sedinta publica”. “Subsemnatul… nascut(a) la data de… domiciliat (a) in loc…. Licentiat(a) a(l) Facultatii de Teologie… din… promotia… va rog sa binevoiti a-mi acorda arhiereasca binecuvantare pentru a participa la Concursul National pentru Miscarea Personalului Didactic-2004. Prin prezenta mentionez ca in urma concursului nu voi solicita repartizarea computerizata, ci in conformitate cu metodologia MECT-voi participa la repartizarea prin sedinta publica (in data de 5 aug). Cu fiiasca supunere, …” Cererea este obligatoriu adresata “Prea Sfintitului Parinte Episcop – Justinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului”. “Solutionarea” cererii e semnata de arhiereul vicar Justin Sigheteanu si completeaza dovada. Am pastrat intocmai textul si grafia binecuvantarii arhieresti. “Prin prezenta, va aducem la cunostinta ca Prea Sfintitul Episcop JUSTINIAN CHIRA va acorda arhiereasca binecuvantare, pentru a participa la concursul de competenta (titularizare) organizat de Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures sesiunea 2004. Mentionam ca Episcopia noastra VA ACORDA BINECUVANARE PENTRU A PARTICIPA LA REPARTIZARE NUMAI PRIN SEDINTA PUBLICA”.

Ioana Lucacel





* Suveica de partid a produselor lactate pentru DPC
Cascaval marca PSD

Problema licitatiilor de la DPC are implicatii politice. Altfel e greu de explicat numarul mare de scandaluri legate de acest subiect. Asta e grav, mai ales ca vorbim de copiii institutionalizati si grija pentru protectia lor. Institutie subordonata Consiliului Judetean, DPC ar fi trebuit sa fie mai presus de interesele celor care, vremelnic, au condus administrativ judetul.

Recent, am aratat ca licitatiile de la Directia pentru Protectia Copilului Maramures (DPC) au fost “dirijate” spre furnizori agreati, fie de fostul presedinte al CJ, Alexandru Cosma, fie de contabila sefa a DPC. Unul din “marii castigatori”, Ioan Tataran, patronul firmei “Toto SRL”, nu este producator, ci intermediar! Desi au fost destui cei care au demonstrat ca licitatiile pentru alimente pot aduce economii substantiale daca se cauta producatori directi (si sunt eliminati intermediarii de tipul “Toto”), DPC-ul lui Augustin Botis a continuat sa “organizeze” licitatii cu castigatori cunoscuti. La capitolul “Lactate” am intalnit o situatie alarmanta. Se stie ca in judet sunt focare de tuberculoza bovina, boala grava care se poate transmite prin lapte si la oameni. Am aflat de unde colecta Tataran laptele din care, teoretic, ar fi trebuit sa produca cascavalul pe care il livreaza copiilor din DPC.

Laboratorul e inchis!

La Directia Sanitar-Veterinara am aflat ca Tataran are laboratorul de produse lactate inchis. Mai mult, patronul societatii “Toto” ne-a declarat ca toate animalele pe care le-a avut au fost sacrificate din cauza imbolnavirilor. Este greu de spus daca pana la momentul sacrificarilor firma a livrat produse care nu s-ar incadra in normativ. ”In urma directivelor de la institutiile de profil sanitar din Uniunea Europeana, ni s-a pus in vedere ca toti producatorii sa fie monitorizati. Am intreprins mai multe controale la laboratorul de preparare a produselor lactate apartinand societatii Toto SRL din Lapusel. I-am spus administratorului sa ne prezinte un plan de restructurare si modernizare, dar el nu doreste investitii. Asa ca i–am suspendat activitatea in unitatea respectiva. Mai functioneaza doar abatorul pe care il are in incinta de la Lapusel”, ne-a declarat Carol Balko, directorul Directiei Sanitar Veterinare Maramures. ”Noi nu mai livram produse lactate. Adica livram, dar numai cascaval. Il luam de la producatori. Este adevarat ca ni s-a retras autorizatia de functionare, pentru ca am avut o problema de sanatate cu animalele. Cascavalul pe care il livram la DPC il procuram din mai multe surse: Sibiana, Zea Boiu Mare si de la o firma din Salsig... imi scapa numele acum”, a incercat sa ne convinga Tataran. Pentru ca suntem incapatanati, ii reamintim lui Tataran firma din Salsig cu care colaboreaza: SC De Luxes SRL, administrator Ioan Pop. De fapt, firma are mai multi asociati din… Baia Mare.

Interese si controale

“Nu am aflat” de ce nu-si vand marfa direct DPC. De exemplu, o explicatie ar putea fi urmatoarea: dupa scandalurile care au macinat DPC, cei care au “vegheat” la bunul mers al licitatiilor, au schimbat strategia. Iata cum. Exista un castigator scos la inaintare (Toto SRL) si personaje care fac parte din gasca pesedistilor ce si-au impartit felii din tortul numit aprovizionarea DPC. Cel mai bun exemplu este firma Zea din Boiu Mare, care livreaza cascaval lui Tataran, care il paseaza mai departe in baza licitatiei castigate la DPC. Aceasta firma “a fost” a primarului PSD, Gavrila Pop, celebrul violentator de ziaristi. Pop sustine ca nu mai are nici o legatura cu firma deoarece i-a “vandut-o” fratelui sau. Cu toate acestea, surse din DPC au confirmat ca primarul Pop a starnit amuzamentul general cand a fost zarit la licitatia din anul 2003, desi el tocmai “vanduse firma fratelui” de cativa ani. Important e ca acesti copii institutionalizati consuma cascaval produs intr–un laborator lipsit de apa curenta! In Boiu Mare nu exista apa decat la cismelele de pe ulite, si asta doar din acest an. Inainte… de la fantani. E cunoscut faptul ca Zea a avut mai multe controale de la Mediu si organele sanitar-veterinare, dar “a iesit foarte-foarte bine” (dupa cum afirma primarul Pop). Probabil organele abilitate se vor sesiza si vor lua masuri. Sanatatea a sute de copii merita “efortul”. Dincolo de asta, raman interesele de partid ale unor indivizi pusi pe capatuiala.

Nicolae Teremtus, Ciprian Dragos





* Schimbul de azi
Niste curve, atat!

… ca un ecou intrat brutal in lantul oscicular si izbit de toate scaritele si ciocanelele propriului aparat auditiv. Asa percepeam injositoarea confesiune a primarilor tradatori ai doctrinei politice, cunoscuta-n popor drept “social-democratia miliardarilor de carton”. Era confesiunea unor oameni slabi, pentru care verticalitatea e un neologism la care inca nu au ajuns cu studiul (“ca V e la sfarsitu’ dictionarului, sefu’!”). Unul dupa altul, auzind de posibilitatea unor finantari venite pe filiera noii conduceri judetene (nepesediste), primarii partidului-Stat au cazut de-a valma in plasa unei regii jurnalistice. Cu elan muncitoresc, respectivii s-au aratat de acord sa se arunce din partidul-barca aflat in deriva, in salupa-democrata a liberalilor maramureseni. Apoi… … cum spuneam (ma surprind repetand?) auzeam ca un ecou imaginar si tremurat: “in nimicnicia mea, ca un caine turbat am muscat mana celui care m-a hranit”, spunea “ingenunchiatul”, asteptand izbavirea. “Spune Bastus, spune tot!”, se auzea suieratul amenintator. Pana la urma, ca orice confesiune umilitoare, trista scarbosenie se sfarsea cu ciolanul descarnat, aruncat peste umar de “seful” satul. Numai ca, vedeti dumneavoastra, in aceasta secventa din filmul “Columna”, nu stiu de ce, imaginatia imi juca feste. Rolul lui Bastus nu era interpretat de extraordinarul Gheorghe Dinica, ci de cativa primari maramureseni (din Bocicoiu Mare, Dragomiresti, Viseu de Jos etc.). Nu pot sa-i numesc, ca atatia altii, “vanatori ai ciolanului puterii”. Mai pastrez convingerea ca vanatoarea e un sport (sau ar trebui sa fie) in care fair-play-ul e obligatoriu. De aceea cred ca acesti “astia” despre care e vorba sunt doar niste branconieri care saliveaza, asteptand prada, cocotati in foisor. Niste fricosi care se ascund dupa sintagma “io fac ce-i mai bine pentru comuna”. In realitate, niste “curve politice”, care se intind cu oricine plateste. Inspirata din articolul de pe paginile 2-3, scrierea nu poate sa nu mentioneze o replica “farfuridiana” care va ramane in istoria politica a Maramuresului, cea a primarului PSD din Viseu de Jos, Vasile Maris: “eu is curva politica. Am fost consilier judetean. Stiu cum se dau banii.”
P.S.: “Iubesc tradarea, dar urasc pe tradatori”, spunea prin “vocea” personajului Farfuridi, nenea Iancu. De-un amar amuzament, “scrisoarea pierduta” a prezentului politic romanesc demonstreaza, desi nu mai era nevoie, ca nevoia noastra primordiala e de lideri autentici. Altfel, ne deschidem cu totii “cracii politici” si ramanem vesnic la nivelul de ingurgitatori hamesiti ai milei financiare a Europei.

Catalin Vischi





* “Disciplinata” afacere cu instrumentele fanfarei militare
Agonia muzicii militare

Timp de aproape doi ani, fanfara militara a disparut din Baia Mare. Dupa un ghiveci decizional marca MAPN, s-a reconstituit o noua fanfara pe structura celei vechi. GAZETA a descoperit care a fost traseul noii fanfare, aflata acum in expectativa. Vin sau nu vin bani de la Consiliul Judetean si Consiliul Local?

In toamna lui 2002, printr-un ordin al ministrului Apararii Nationale, o data cu garnizoana Baia Mare s–a desfiintat si fanfara militara. Personalul a fost disponibilizat, iar instrumentele au fost predate Inspectoratului General al Muzicii Militare. “Dupa desfiintarea fanfarei, administratia (Primaria si Prefectura, n. red.) a propus doua variante. In prima faza, s-a propus ca toti componentii fanfarei sa fie incadrati in structurile institutionale care apartin de MAPN si MAI (actuala garnizoana, politie, pompieri, jandarmi, n.red.), cate unul-doi pentru fiecare structura, dar ministerul nu a aprobat aceasta propunere. Atunci, s-a cautat o alta baza legala”, a spus colonelul in rezerva Vasile Matei, consilier al prefectului. Bazele noii constituiri s-au intemeiat pe fosta Lege 540 din 2002, privind casele de ajutor reciproc pentru pensionarii militari. “In anul 2003, in cadrul Organizatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere s-a constituit Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionarii Militari Maramures (CARPM). In cadrul acestei organizatii am constituit fanfara. Organigrama cuprinde 21 de oameni. Asociatia a acordat fanfarei un loc unde sa repete (au nevoie de 40 de ore de repetitii intr-o luna)”, a spus Valer Lese, presedintele CARPM Maramures. Desi fanfara interpreteaza muzica militara, are in componenta si membri care nu au nimic in comun cu structurile armatei. “O parte dintre instrumentisti sunt din vechea muzica militara, dar avem si profesori de la Liceul de Arta, muzicieni de la Teatru si diversi colaboratori. Vrem sa avem o fanfara profesionista care sa poata participa cu succes la viata culturala”, a declarat Florian Matasaru, seful noii fanfare baimarene.

Dilema banilor

CARPM a asigurat spatiul pentru repetitii, asa ca nu mai ramasesera de rezolvat decat doua probleme: cea a banilor (fiindca nimeni nu canta gratis) si cea a instrumentelor. Deoarece in Romania este la moda ca o institutie guvernamentala sa revina asupra deciziei, cel mai usor de rezolvat a fost problema instrumentelor. In “dulcele stil mioritic”, instrumentele predate cu un an in urma s-au reintors la… matca. Cum? Simplu. “In baza unei hotarari guvernamentale, Garnizoana Baia Mare a obtinut vechile instrumente de la Inspectoratul general al muzicii militare. Garnizoana ni le-a imprumutat, urmand sa participam la activitatile lor, cand va fi nevoie”, a spus Lese. Situatia este demna de “comedia erorilor”. Adica le-au luat instrumentele pentru a avea de unde sa le dea inapoi. Ultima problema, si cea mai acuta, s-a dovedit a fi lipsa banilor (acesta fiind motivul pentru care MAPN a hotarat ca nu mai are nevoie de fanfara, cu toate ca regulamentele militare spun altceva). “Demersurile sunt facute la Consiliul Judetean (CJ) si Consiliul Local (CL), urmand ca in primele sedinte sa se puna in discutie aceasta problema”, a spus Matei. Desi pe parcursul unui an sunt peste 20 de manifestari care necesita muzica militara, concluzia pare clara. Daca administratia nu ofera bani instrumentistilor, fanfara se desfiinteaza. In Ziua Imnului, fanfara a iesit in fata administratiei pentru a convinge. In timp ce CJ si CL mediteaza la aceasta propunere, slagarul fanfarei seamana cu un Halloween administrativ, in care refrenul e simplu: “Ne dati ori nu ne dati?”

Mihaela Mihalea





* Ma tot mir
Justitia, vaca si piscina

O vaca a omorat un fermier turc, dupa care a intrat intr-o cireada, facand imposibila identificarea si pedepsirea ei. Carmen Paunescu a intrat cu bolidul senatorial intr-o prapadita de Dacie, a omorat trei oameni si a nenorocit o adolescenta, dupa care s-a refugiat, se pare, in turma criminalilor pe patru roti agreati de PSD: Luca Stefanoiu, colonelul Cristian Bernavig, Dan Tartaga, Robert Raduly, Ilie Ionescu si Antonie Iorgovan. Zilele trecute am facut un pariu cu un procuror: eu ziceam ca, in Romania, Carmen Paunescu n-o sa scape la fel de usor ca vaca din Turcia; el sustinea ca doamna senator nu va face nici o zi de puscarie. Motive se vor gasi, cel mai probabil fiind acela ca nu suporta regimul de detentie. Un tribunal din Turcia a condamnat sase copii la sentinte de pana la 22 de ani inchisoare pentru furtul a mai putin de 70 de centi de la doi colegi. Daca Gabriel Bivolaru ar fi fost turc, ar fi primit - aplicand canoanele justitiei din Turcia - vreo cateva milioane de ani de detentie. Numai ca Bivolaru a fost un parlamentar PSD din Romania... Laura Andresan a fost vazuta in balconul vilei in care s-a odihnit Wesley Snipes. Vedeta porno sustine ca n-a urmarit decat sa-i vada piscina actorului american. Cica e mai lunga, mai neagra si cu posibilitati mult sporite fata de piscinele liderilor PSD pe care i–a vizitat in acelasi scop. Tinand cont ca numita Laura a avut ceva legaturi cu presa, ne explicam faptul ca in toate ziarele a aparut informatia potrivit careia, in sondaje, PSD-ul a cazut pe locul doi, romancele optand pentru a spune, in mod repetat, D.A.! S-a schimbat si ambasadorul SUA la Bucuresti, da’ si asta zice ca principala problema a romanilor este rezolvarea chestiunii coruptiei. Cica s-a muls in Romania tot ce era de muls si ca ar fi de ajuns. Ce nu stie ambasadorul american e ca la noi umbla o vorba: ”Intreaba cine-i stapanul cainelui inainte de a da in el”. Vorba asta poate fi tradusa prin: ”Intreaba cine-i bivolaru’ apropitar al vacii si cine-o mulge, ca sa vezi ce poti sa-i faci”. Ca loc geografic, ne situam intre justitia turca si piscinele americanilor. Sincer sa fiu, am inceput sa mi le doresc pe amandoua, dar daca procurorul, Laura si ambasadorul au dreptate, nu cred sa am vreo sansa...

Ioan Botis





* O scoala sigheteana este macinata de scandaluri interne
Conflict penal in Invatamant

Dumitru Nan este de peste 30 de ani profesor de geografie in Sighetu Marmatiei. In luna iulie 2002, considerand ca in scoala la care lucreaza se petrec ilegalitati, profesorul a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, cu privire la presupuse fapte penale savarsite de Anuta Stet, directorul institutiei sighetene.

Profesorul Dumitru Nan lucreaza la Scoala generala nr. 10 din Sighetu Marmatiei, unitate condusa din 1998 de profesoara de muzica Anuta Stet. De la Parchetul General, sesizarea a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei (“inaugurand” dosarul 717/P/2002). In paralel, si politia Sighet a efectuat unele cercetari. Parchetul Sighet a solutionat dosarul cu Neinceperea Urmaririi Penale (in temeiul articolului 10 din Codul de Procedura Penala - lipsa elementului constitutiv pentru infractiune).

Denuntul penal

Ce continea denuntul profesorului contra directorului Stet?
1) In iunie 2002, a colectat de la elevi cate 20.000 de lei ”pentru examenul de capacitate”, fapt care contravine Legii 128 din 1997.
2) Gestiune frauduloasa: neinregistrarea in contabilitate a sumelor donate de comitetul de parinti (15.000 de lei de la fiecare copil), bani despre care ”nimeni nu stie unde au ajuns”.
3) Inchirierea unui spatiu in incinta scolii (catre SC Adrada SRL) pentru desfacerea produselor de patiserie, vreme de trei ani pana la data denuntului, pare-se fara contract clar de inchiriere, a fost considerata demna de dubii.
4) Achizitionarea unui copiator in valoare de peste 6 milioane de lei, care s-a stricat imediat dupa aceea, nemaifiind reparat (nu avea garantie?).
5) Aprovizionarea cu lemne pentru incalzirea scolii, achizitionarea “intentionat frauduloasa”. In acte s-a specificat ca este nevoie de cantitatea de 200 metri cubi/an, dar ”niciodata nu s-a efectuat o receptie a acestora, nu s-au constituit comisii de receptie sau procese verbale, probabil diferenta de lemne nereceptionata luand alte cai”. Astfel s-a documentat o data ”furtul” de lemne, cu caruta incarcata de cei doi muncitori ai scolii (Vasile Maris si Nicolae Petrovan), pare-se la ordin. Actiunea a fost justificata prima data de catre director la modul: ”erau niste cioate ce nu puteau fi folosite”, apoi aceasta a adus argumente ca lemnele au fost date Scolii generale nr. 9, care trecea printr-o criza de combustibil.
6) Disparitia fara urma a unui aspirator industrial, donat de catre C.O.S. Pascal College Apeldorn din Olanda, fapt care nu a fost reclamat la politie.
7) Furtul misterios al unui balot de sarma destinata imprejmuirii scolii, nici acesta nu a fost reclamat la politie de catre director.
8) Oferirea unui salariu de merit secretarei scolii, Victoria Tiplea (care, conform regulamentelor in vigoare, nu face parte din personalul didactic auxiliar, deci nu poate beneficia de astfel de “cadouri”, mai ales ca regulamentul precizeaza ca o scoala poate incadra un secretar cu norma intreaga doar daca exista mai mult de 500 de elevi, ceea ce nu este cazul la numarul 10, care nu are decat vreo 410, sustine Nan). Plangerea este argumentata si de declaratii olografe ale altor angajati ai scolii si ale catorva elevi. De asemenea, profesorul nemultumit a amintit ca directorul Stet s-a laudat ca are relatii peste tot, de la Inspectoratul Scolar pana la politie, primarie sau prefectura, si ca nimeni nu-i poate face nimic.

Conflictul continua

Scandalul este departe de a fi sfarsit. Profesorii si sustinatorii lor sunt impartiti in doua tabere si se acuza reciproc. Probabil, fiecare are propria sa vina. Probleme de genul ”incasat bani de la elevi” sau aprovizionari mai mult sau mai putin ilicite cu consumabile si combustibili exista in multe institutii de invatamant. Ce o urma, stie Dumnezeu. Dar in mediul in care elevii sunt nevoiti sa invete acum, la scoala, intre cadre didactice tensionate, acasa, in familii sarace sau destramate, fara perspective de accedere in societate, numai bine nu se intrevede la orizont. Nu e de mirare ca si anul acesta, la Scoala nr. 10 din Sighet, trei copii (unul de clasa I), au abandonat scoala.

Ce spune Stet?

Directoarea scolii ne-a oferit urmatoarea explicatie: ”N-a avut nici un rost sa-l consult pe domnul Nan, stiam ca n-are rost. Doar el insusi a spus ca cine nu stie, nu trece clasa. Acei copii sunt cazuri speciale: Szarkady a fost trecuta acum, dupa ce in fiecare an a picat la cate doua materii, Simion e bolnava, cheltuie cate un milion lunar pe medicamente, Torocskik are o situatie deosebita, provenind dintr-o familie dezorganizata cu mai multi frati, si mai si lucreaza in timpul extrascolar. Consider ca am facut un lucru uman, am aplanat un conflict urat si le-am dat sansa copiilor sa-si faca un viitor si sa ia examenul de capacitate.” Cat priveste acuzele penale care i-au fost aduse, directorul Anuta Stet a declarat: ”sarma este aici, politia a incheiat cercetarile, nu sunt vinovata. Sa se bucure domnul profesor ca nu l-am dat in judecata. Aspiratorul primit de la olandezi l-am gasit dezmembrat si nu era pe inventar. Cat despre lemne, s-a lamurit o data treaba (au fost date la Scoala nr. 9, n. red.). Nu vad ce rost are sa mai discutam.”

Ce spune Nan?

Lupta dintre profesor si directoarea scoasa basma curata de Parchet s-a acutizat in timp si a reizbucnit recent, atunci cand cativa elevi au picat la geografie, pe toamna, in chiar anul capacitatii, treaba care a iesit cu mare circ. ”Trei parinti au facut contestatie, fara motive justificate. Pe 14 iulie, cei trei elevi picati au fost reexaminati (si promovati) de profesori proveniti de la alte scoli, fara sa fiu consultat. Elevul Sztrimbei Flaviu a fost trecut de mine, in prima sesiune de corigenta, pentru ca a stiut de un cinci, iar Torocsik Bianca, Sarkady Timea si Simion Crina, la cererea parintilor, care au facut mare scandal si au vrut sa cheme si PRO TV-ul, au promovat examenul”, a declarat Nan. Profesorul a adaugat ca voia sa fie prezent la reexaminare. “Intentionam sa-i trec si pe ceilalti, caci nu vreau sa le distrug viitorul. Am vrut doar sa-i stimulez, sa invete cat de cat. Articolul 62 din Regulamentul scolar spune ca reexaminarea nu se poate face decat daca exista motive intemeiate, ori nimeni n-a vorbit despre asa ceva. Directorul scolii, Anuta Stet, a discutat cu inspectorul general scolar adjunct, Mariana Pop, care a semnat aprobarea pentru reexaminarea copiilor.”

Teofil Ivanciuc





* Pasca-USM a organizat pichetarea Prefecturii, degeaba!
Balada ortacului maramuresean

Minerii maramureseni au pichetat Prefectura. Este un fel de-a spune. Circa 100 de ortaci cu fete obosite s-au postat in fata Palatului Administrativ si au scos pancarte cu lozinci pe care nu le-a strigat nimeni. Vremea protestelor mineresti de forta au apus.

Pichetarea a fost organizata de USM Maramures, sindicat condus de Gheorghe Pasca, acest ultim “mohican” al sindicalismului din nord. Daca la pichetarea de anul trecut (un protest la fel de anemic) Pasca a impresionat prin eleganta vestimentara, de data aceasta liderul USM a atras atentia prin pleata rebela tip flower-power. Ii mai lipsea o chitara si un cantec din repertoriul Beatles. Oarecum surprinzator, la asa-zisa manifestatie de protest a participat si liderul Cartel-Alfa, Bogdan Hossu, aflat intr-un periplu sindical prin nordul tarii.

Cu jalba la prefect

Delegatia protestatarilor a fost primita de prefectul Ioan Buda, care a ascultat revendicarile minerilor si a promis ca le va transmite guvernului. La intalnirea din biroul prefectului a asistat si presa baimareana. Discutiile au fost cordiale, prietenesti, s-a ras, s-au spus adevaruri cunoscute de toata lumea si acceptate, de voie, de nevoie. Sentimentul, urmarindu-i pe cei ce dezbateau problemele mineritului maramuresean, a fost ca asistam la o pichetare-cacialma in timp ce ortacii asteptau afara, cuminti, rezultatul protestului “de catifea”. Dupa dialogul administratie-lideri de sindicat, Pasca si-a aranjat pleata si i-a informat pe ortaci ca a obtinut garantii ca revendicarile lor sunt in atentia guvernantilor. “Am primit asigurari ca se vor da salariile si primele de . Se pare ca guvernul va emite o hotarare prin care se va prelungi termenul in care se va putea pleca pe Ordonanta (salarii compensatorii), pana in 2007. Daca nu se vor tine de cuvant, vom organiza actiuni de forta. Le-am spus ca vom bloca drumurile, vom organiza actiuni de protest in subteran, vom…” s-a ascultat pe sine Pasca.

Mita electorala

Nu avem nimic cu minerii, cel putin in nordul tarii acestor oameni li se face o mare nedreptate. Pacat ca lideri precum Pasca au compromis ideea de lider de sindicat. De multi ani, liderul USM tot ameninta cu actiuni sindicale de forta. Amenintari care s-au materializat cu actiuni precum cea de acum. Cand in Baia Mare a fost organizata prima greva generala din mineritul din nord, Pasca s-a facut ca ploua. Alta data a fost huiduit, alungat de cei pe care ii reprezinta. Pichetarea de acum nu isi are rostul sau nu in felul in care a fost organizata. Se stie ca pana in 2007, Remin isi va inchide portile, iar minerii s–au resemnat. Ei doresc sa beneficieze de avantajele celor care au plecat din sistem anii trecuti. Cerere indreptatita, dar discutabila. Oricum, guvernul va tine cont ca suntem in an electoral si va miza pe voturile minerilor, multi ani o masa de manevra pentru cei aflati la putere. Din pacate, ortacii sunt manipulati si de unii lideri care prin actiuni sindicale, organizate doar sa fie, isi justifica functia In fine, dupa discursul amuzant al lui Pasca au mai vorbit si alti lideri sindicali, a vorbit si Hossu, iar ortacii au aplaudat cu insufletire. In fond, protestul organizat chiar inaintea “Zilei Minerului” si-a atins scopul. Se vor acorda primele care se acorda an de an. Si asta nu pentru ca USM a organizat un protest amarat, ci pentru ca PSD are nevoie de votul ortacilor. Dupa terminarea manifestarii, Pasca si compania s-au indreptat spre locuri mai racoroase cu sentimentul datoriei indeplinite. Ortacii au plecat spre casa, iar jandarmii, prezenti in numar mare, au plecat si ei. La PSD urma sa inceapa BEx-ul organizatiei judetene, taman in sediul Remin.

Nicolae Teremtus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.