• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2003

POLITICA-ADMINISTRATIE

* Man si infantilismul politic

* Observator la ultima sedinta a Consiliului Judetean
Balciul consilierilor

* Man si infantilismul politic

Mircea Man este un personaj politic fabulos. Timp de trei ani, deputatul democrat a ocupat rubrici in ziarele locale cu obsesiile sale fata de primarul Baii Mari, Cristian Anghel, care, prin conjunctura politica, i-a devenit aliat. Se poate spune ca prin declaratiile sale belicoase, care au facut deliciul presei, Man a suplinit activitatea de parlamentar, de care aceeasi presa nu prea a avut ce scrie. Nu ne referim la actiunile sportivo-parlamentare.

Schimbarile la varful administratiei maramuresene, schimbari ce l-au adus pe consateanul lui Man, Ioan Buda pe fotoliul de prefect, precum si alianta PNL-PD l-au lasat pe deputatul democrat fara “obiectul muncii”. Adica obsesia "Bechis" nu mai intereseaza pe nimeni, iar insomniile cauzate de primarul Anghel au trebuit, vrand-nevrand, sa fie cenzurate. Cel putin asa au crezut observatorii politicii morosene. Eroare. Man si-a gasit o noua tina. Recent, deputatul i-a “tamaiat” pe Nicolae Bud, fostul deputat si pe Calin Matei, consilier liberal si coleg de alianta, declarand, fara sa fie intrebat de cineva, ca cei doi politicieni nu vor fi primiti in “barca” democrata, atata timp cat este el la carma filialei. Mai mult, pe Bud l-a gratulat cu apelativul “tovaras”. Aceasta iesire la rampa a surprins prin limbaj, vehementa si a lasat, pe moment, impresia ca au loc pe scena politica maramureseana discutii interesante. Inca o data, eroare de perceptie, obsesiile deputatului dand din nou pe dinafara.

Afirmatia

Mircea Man ne-a asigurat ca ii pretuieste pe cei doi politicieni, dar… “Am declarat in urma cu un an si jumatate ca cei doi nu vor sta la masa cu mine, ei fiind, la acea vreme, vicepresedinti la nivel national ai partidelor din care faceau parte si nu aveau ce sa negocieze cu mine. Bud a ramas cu Armasu si nu-l condamn, avea nevoie de un loc de munca. Acum, cand colegi din partidul meu, ca ati intrebat de ce am spus ce am spus, dar si din presa am primit semnale ca Bud vrea sa aiba o discutie cu mine, la fel Matei. Nu, cu Bud nu am avut nici o discutie”, ne-a declarat deputatul democrat. La randul sau, vicepresedintele PD Maramures Teodor Luputiu a precizat: “Afirmatia a fost rostita de presedintele filialei noastre. Eu, in schimb, pe fondul problemei sunt de acord cu cele spuse, in sensul ca Nicu Bud putea veni in partid la fuziunea cu PNR-ul si sa ajute la constructia organizatiei." Intelegem problemele lui Man. Intre doua serve si o fastuoasa tacere parlamentara, trebuie sa mai vorbeasca si el, chiar daca nu e intrebat. In fond, daca se trezeste pe terenul de tenis, vrea sa strige la arbitrul de scaun si descopera ca nu mai are voce?

Replica lui Bud

Bud ne-a declarat ca nu a fost si nu a cautat pe nimeni din PD. “Man dovedeste - si prin aceste minciuni lansate la adresa mea - mediocritatea politica in care se afla. Nu am avut nici o clipa naivitatea de a-l considera un om politic adevarat. Gestul lui este emblematic. Nu este prima oara cand intervine a priori numai pentru a se afla in treaba. Pentru omul acesta, morala este o chestiune de conjunctura, adevarul asijderea”, ne-a declarat Bud. Fostul deputat crede ca demersul lui Man a avut ca scop atragerea pretuirii conducerii partidului, blamand oameni care nu au facut nici un gest de apropiere fata de PD. “Greseala, sa ma exprim neacademic, de Gaga in ale politicii. Va spun cu sinceritate, nu am facut nici cel mai mic demers pentru apropierea fata de PD - invers, da - au fost incercari, iar declaratiile fulminante ale lui Man sunt o furtuna intr-un pahar cu apa”, a mai spus Bud. Una peste alta, un mare fas politic.

Nicolae TEREMTUS



* Observator la ultima sedinta a Consiliului Judetean
Balciul consilierilor

Saptamana trecuta, Consiliul Judetean si-a adunat din nou membrii. Cele 18 proiecte de pe ordinea de zi au starnit reactii diferite in randul consilierilor. Fiindca repartizarea bugetului intereseaza in cea mai mare masura, discutiile cele mai aprinse au fost legate de bani.

Sedinta de CJ a fost una cu adevarat solemna. Unii citeau ziarul, altii discutau intre ei, iar fumatorii ieseau, din cand in cand, la o tigara. Un alt element, de data aceasta iesit din cotidian, a fost euforia care mai trona pe fetele consilierilor pesedisti, anesteziati (inca) de solemnitatea vizitei prim-ministeriale. Votarea proiectelor s-a derulat destul de simplu, cand presedintele Cosma intreba cine este pentru, majoritatea ridica bratul, fie in semn de aprobare, fie in virtutea inertiei.

Scumpul protocol nastasian

Pe langa euforia pesedista, vizita “marelui” Adrian Nastase in Maramures a scos din punguta judetului si 50 de milioane de lei. Desi consilierii au fost de acord cu acoperirea de catre administratia judetului a acestor cheltuieli, unii au ridicat problema caracterului mai mult politic, decat administrativ pe care l-a avut aceasta vizita. Atitudinea pesedista a deranjat democratii, care nu au fost invitati sa participe la evenimente. “De pe liste a lipsit Pamfil Berceanu. Amintiti-va ca aveti doi vicepresedinti, alesi de consiliu”, i-a spus Teodor Luputiu, consilier PD, lui Alexandru Cosma, cerandu-i sa-si asume responsabilitatea pentru asemenea disfunctionalitati. Desi pe parcursul vizitei Cosma roia in jurul premierului precum un trantor in jurul reginei (referire la termenii apicoli – n.red.), s-a gandit ca o scuza tot poate invoca. “Nici la mine in birou nu a intrat domnu’ ministru”, le-a spus presedintele CJ democratilor, aratandu-le ca el nu este suparacios.

Directia “problema”

Pe lista subiectelor dezbatute a fost si situatia de la Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului. Aceasta situatie a fost prezentata si de GAZETA in cateva anchete si se pare ca tot presa a fost cea care i-a determinat pe consilieri sa ia pozitie, desi ar fi trebuit sa se autosesizeze. Pentru a se numi un director interimar, s-a luat act de demisia Anei Moldovan. Succesor, asa cum se si zvonea prin salile Palatului Administrativ, a fost numit Augustin Botis. Pentru aceasta numire, masinaria de vot PSD s-a pus in functiune si s-au obtinut 28 de voturi pentru si 8 contra. “Eu sunt de acord cu propunerea aceasta, daca acest candidat are sustinere politica din partea prefectului si partidului. Trebuie sa-l sustineti si sa va asumati responsabilitatea, fiindca experimente am facut destule”, a spus Luputiu. Botis, adept al cuvantarilor metafizice, pline cu epitete si metafore, a tinut sa-si etaleze si de data aceasta talentele oratorice. Si cum orice numire naste promisiuni, noul director interimar si-a pus in gand ca in cateva saptamani sau luni, sa limpezeasca problemele Directiei. Ultimul care a tinut sa ia cuvantul a fost Radu Rosca, fost consilier PSD si noul deputat din partea partidului de guvernamant, care a venit pregatit sa sarbatoreasca asa cum scrie la carte accederea in Parlament. El si-a invitat fostii colegi la un pahar de voie-buna, dar, asa cum era firesc, dupa cuvantarea de rigoare dedicata promisiunilor. Asa incat colegii consilieri s-au grabit sa termine plicticoasa sedinta. In fine, totul s-a terminat in vacarmul in care a inceput.

“Dupa stiinta mea, Nastase a venit in calitate de prim-ministru, dar necazul a fost ca am vazut o vizita politica. Iar daca-mi spuneti ca Pamfil Berceanu nu a fost chemat fiindca si-a bagat dracul coada, va cred, dar daca-mi spuneti ca nu ati avut nici o influenta, nu va cred” - Teodor Luputiu, consilier PD.

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.