• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Noiembrie , 2003
* Pesedistii baimareni vor sa-si trimita reprezentantul in arena
Gladiatorul PSD

* In urma votarii noilor lideri PSD din judet
Nastase a fost invins la alegeri!

* Pesedistii baimareni vor sa-si trimita reprezentantul in arena
Gladiatorul PSD

Interimatul deputatului Petre Moldovan in fruntea organizatiei PSD Maramures nu s-a dovedit a fi solutia cea mai buna in primavara acstui an, cand ”cutremurul” demisiei fostului presedinte Liviu Bechis a adus, in aparenta, linistea in filiala. Nu au mai existat certuri mediatizate cu voluptate de chiar autorii scandalurilor ce au adus organizatia in pragul unei crize politice fara precedent. Departe de ochii iscoditori ai presei, gruparile din filiala PSD s-au reorientat, s-au facut noi aliante, s-a pregatit terenul pentru momentul important al alegerilor.

In mediile politice baimarene s-au facut multe speculatii in legatura cu organizarea sau nu de alegeri pentru functia de presedinte al organizatiei. Moldovan s-a dovedit a fi un ”mic” pion in sceneta trandafirie a amanarilor nesfarsite, jucata de liderii de aici sau de la Bucuresti. Totusi, inevitabilele alegeri se apropie. Cel mai important pas este organizarea alegerilor in PSD Baia Mare, cea mai mare si mai puternica organizatie din judet. Ele vor avea loc in data de 5 noiembrie, pe fondul reactivarii vechilor ”simpatii” intre liderii marcanti ai filialei. Paradoxal, organizatia baimareana, cu o ”puzderie” de politicieni interesanti, este parca depasita de importanta votului de la inceputul lunii noiembrie. Analistii politicii spun ca, din cauza amanarilor inexplicabile privind rezolvarea situatiei din filiala, pesedistii maramureseni au pierdut startul in cursa pentru Primaria Baia Mare. Candidatul anuntat, previzibil si cu sanse de a ajunge in turul doi, fostul subprefect, Ludovica Parvu, a fost prinsa in vartejul jocurilor politice de culise din perioada tulbure a organizatiei, jocuri la care si ea a contribuit. Pana la urma, ”Doamna de fier” a fost infranta de politicienii-barbati si colegi, si ”obligata” sa renunte la candidatura.

Si ei vor ceva

Un alt ”scurtcircuit” s-a datorat celor veniti in organizatie in acest an pe filiera PSM si PUR. Multi dintre ei politicieni anonimi sau intrati in anonimat, s-au trezit brusc, prin jocul fuziunilor, in postura de a pretinde functii in organizatia judeteana a partidului-stat. De aici, alte discutii si ”piedici colegiale” care au modificat, oarecum, raportul de forte, chiar si in organizatia Baia Mare. Membrii PDSR, cei care au fondat partidul in judet sau au vechi state in organizatie, s-au vazut in situatia de a fi ”inghesuiti” in propriul partid de noii veniti sau de mai vechii fuzionati din PSDR, condusi cu diplomatie de Moldovan.

Profil de lider

Toate aceste framantari, amplificate in aceste zile premergatoare alegerilor, arata importanta lor pentru organizatia municipala si, prin extensie, pentru cea judeteana. Pedeseristii doresc sa revina in prim-planul filialei pentru a arata cine ”face jocurile”. Misie grea, dar nu imposibila. Din cauza timpului pierdut in scandaluri ce nu au dus la nimic bun, pesedistii sunt mult in urma celorlalte filiale de partid in ceea ce priveste promovarea candidatului la Primaria Baia Mare. Analistii politici, dar si liderii PSD cu stiinta politicii de anvergura, considera ca liderul ales al organizatiei Baia Mare trebuie sa fie si candidatul pentru Primarie. Cert este ca, daca vor sa nu se faca de ras, este nevoie de un lider cunoscut, care sa aiba puterea de a recupera in fata contracandidatilor. Aceasta parere nu este impartasita de toti liderii filialei. Unii cred ca sefia organizatiei baimarene nu presupune automat candidatura la Primaria baimareana. Acestia din urma considera ca cel mai bun candidat in cursa ”infernala” impotriva lui Cristian Anghel ar trebui sa fie presedintele organizatiei judetene, dupa modelul celorlalte filiale de partid. Un calcul corect, doar ca in situatia de fata, cu un interimar prea putin autoritar, cu o data pentru alegerile ”la judet” nestiuta, nici macar banuita, ipoteticul candidat este mult in urma celorlalti contracandidati, ce puncteaza la capitolul imagine de mult si pe fondul acestor disfunctionalitati in PSD. Solutia ”ales la municipiu, candidat la Primarie” este mult mai viabila. Si daca cel ales va fi si un politician pragmatic, autoritar, capabil sa traga organizatia dupa el, este posibil ca PSD sa iasa la alegerile locale macar onorabil…

Matei sau Blajan? Matei

S-au vehiculat multe nume de lideri drept candidati la sefia organizatiei baimarene. De la Dumitru Matei si Ioan Blajan, actualul presedinte al organizatiei, pana la Florin Tataru, Dumitru Florian, Sorin Nemes Bota, toti politicieni ”de rasa”. Au fost pomeniti chiar si Alexandru Cosma si Liviu Bechis. Din lunga lista (care mai cuprinde si posibile propuneri din categoria ”hai sa ne amuzam”), analistii politici considera ca Matei si Blajan sunt candidaturile cele mai apropiate de profilul candidatului adevarat. Tataru ne-a declarat ca nu va candida. ”Nu voi candida. In aceasta etapa a carierei mele politice nu am avut in plan candidatura pentru organizatia baimareana. Oricum, cel care va fi ales ar putea fi si candidatul la Primarie si va trebui sprijinit de intreaga organizatie”, ne-a declarat Tataru. Ioan Blajan, actualul presedinte al organizatiei baimarene, recunoaste ca doreste sa candideze. ”Categoric, voi candida. Din punctul meu de vedere, presedintele organizatiei nu trebuie sa fie si candidatul la Primarie. Nu are nici o legatura. Ce se vorbeste in acest sens sunt doar speculatii. Daca ar fi sa ies castigator, nu voi candida la organizatia judeteana. Nu doresc decat sa continui munca pe care am depus-o pana acum”, ne-a spus Blajan. A ramas Matei, care se pare ca este pe placul celor mai multi dintre cei 200 de delegati la Conferinta Municipala. ”Matei este cel care ne va putea scoate din aceasta criza si singurul care s-ar putea bate cu Anghel”, ne-au spus multi pesedisti.

Nicolae TEREMTUŞ



* In urma votarii noilor lideri PSD din judet
Nastase a fost invins la alegeri!

Duminica, 26 octombrie, s-au tinut, care va sa zica, votari in orasele Viseu de Sus si Borsa. La Viseu a iesit cu nitel circ, pentru ca s-a ”ales” iarasi un tip din neamul de pesedei Filip, cei care de ani buni carmuiesc destinele partidului in acea parte de tara, si anume Adrian Filip. Celalalt Filip, Aurel, cel care a condus filiala pana acum, s-a dat in spate ca sa-i faca loc neamului. Desi Mircea Nastase, directorul spitalului din localitate, a incercat sa se aburce el pe fotelul de sef, tentativa nici n-a fost bagata in seama de onorabilii votanti, care au dat cu el de pamant de i-au sarit fulgii. In prezenta liderului judetean Petre Moldovan, primarul local, Vasile Ciolpan, a avut un acces de isterie si a iesit furtunos din sala, pentru ca nu a fost propus nici batar pentru un post de vice-prezident orasenesc. Nenominalizarea sa s-a facut ca ”punisment” pentru ca n-a fost cuminte si a tainuit, la ceas de seara, cu inamicul public numarul unu, Doru Liviu Bindea.

Inceputul sfarsitului lui Grec

La Borsa, treburile au decurs cu oarece frecusuri si iesiri individuale (manifestate insa mai mult pe la colturi, la tigara). Perdantul numarul unu a fost primarul Gavrila Grec-Stiol, care n-a reusit nici macar sa se impuna pe lista posibililor candidati. Viza sa de pe buletin (pe care scrie ”omul lui Cosma”) a fost considerata (ah, doar pentru cateva ore!) expirata, asa ca to’asu’ Grec a ramas cu buzele umflate. Ca la referendum, unde stampila s-a putut aplica doar pe una din cele doua casute existente, la Borsa nu s-a putut opta decat pentru unul din cei doi candidati (la fel ca si la Viseu), pentru a se simula o mascarada de alegere democratica. Castigator a fost declarat eternul Stefan Stetco (directorul liceului), cel care a fost lider si inainte, in timpul mandatului caruia s-a reusit obtinerea unui scor record de catre peremisti (basca un senator) in parohia sa si crearea unor tapene organizatii PNL si PD. Bunul lider l-a surclasat net pe contracandidat, care n-a avut ce face acasa si a iesit la impuscat voturi, adica omul de afaceri Traian Timis (sustinut de puternicul magnat local Gheorghe Apostol, una dintre proptelele lui Bindea). Care va sa zica, la prima vedere s-ar putea spune ca in primele orase maramuresene cu noi lideri de filiale PSD, castigator a iesit Moldovan si tabara sa, in detrimentul lui Bindea et Co. Fapt care va duce la cresterea sprijinului delicatului Petrica, ce se vede deja pe cai mari. Oare?

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.