• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Martie , 2004
* Candidatii PD Maramures se vor bate
In numele trandafirului

* Profil de candidat incisiv

* Candidatii PD Maramures se vor bate
In numele trandafirului

La sfarsitul saptamanii trecute, in sala Teatrului Municipal Baia Mare, democratii maramureseni "au lansat la apa” candidatii pentru Primariile si Consiliile Locale din Maramures. A fost o manifestare-spectacol decenta, in care albastrul baloanelor omniprezente a dominat cenusiul unei zile de iarna tarzie.

Scapat cu bine din testul de supravietuire initiat de o televiziune nationala, Emil Boc, presedintele executiv al PD, a binecuvantat candidaturile democratilor din filiala Maramures. Alaturi de el, Cozmin Gusa, coordonatorul campaniei electorale la nivel national, vicepresedinti ai partidului si staff-ul filialei din judet. In sala Teatrului au fost 465 de delegati, respectiv 70 de candidati pentru Primariile de comune, orase si municipii si primii cinci candidati pe listele de consilieri. Potrivit celor declarate de liderii democrati maramureseni, candidatii PD la alegerile locale au sanse reale de a obtine victorii in multe din localitatile judetului, avand in vedere ca persoanele in cauza sunt personalitati locale cunoscute. In Sighet - Nicolae Mutiu, la Borsa - Matei Mihali, Baia Sprie - Ioan Sasca, la Viseu de Sus - Ilie Pascu, Tg. Lapus - Ioan Nechita si pentru Baia Mare, deputatul Mircea Man.

Cota de 25%

Dupa prezentarea listelor cu toti candidatii, au urmat luari de cuvant, asa cum ii sta bine unui partid aflat in opozitie, acide, chiar dure la adresa partidului de guvernamant. Presedintele PD Maramures, Mircea Man crede ca filiala pe care o conduce va obtine un scor de 25% din voturile exprimate la alegerile locale, ceea ce ar fi un rezultat bun pentru o filiala care a trebuit sa recupereze mult fata de situatia de dupa alegerile din 2000. “Ceea ce s-a intamplat azi e rezultatul celor trei ani de cand conduc filiala Maramures. Suntem prima organizatie judeteana care isi prezinta toti candidatii la Primarii, pentru ca PD abordeaza cu seriozitate alegerile locale”, a declarat Man. “Adrian Nastase e captiv in aceasta structura pe care nu o mai poate controla. Face parte dintr-o echipa de oameni compromisi, care ar trebui sa iasa de pe scena politica si sa lase locul unei clase politice care ar putea satisface interesul national si nu cel al unui grup. Cu cele 31% din sondaje, avem toate premisele sa credem ca Alianta (PNL-PD) reprezinta o alternativa la guvernarea de tip PSD, pentru ca vrem o altfel de politica. Din Bucuresti, provincia se vede destul de cenusiu, pentru ca ne dam seama de presiunile pe care le face PSD asupra candidatilor opozitiei. PSD pregateste un partid-stat, caracatita, care controleaza totul. Una zice la Bucuresti, si alta face in teritoriu”, a declarat Emil Boc. Desi pana nu de mult a fost unul dintre liderii de seama ai PSD, Cozmin Gusa a fost foarte dur cu fostii lui colegi. “Tara este impanzita de acest flagel PSD-ist, care inseamna coruptie, santaj, presiuni, deturnari de fonduri. Daca stiam ca premierul are intentia de a face ceva, dar nu poate, nu paraseam PSD. Dar Nastase e un prizonier al sistemului si nu poate sa plece fara voia lui. In acest context, presa romana este manipulata de PSD. Anul acesta ne asteapta o lupta dura”, a declarat Gusa. Ar fi de remarcat echipa care a stat alaturi de Man, in pregatirea candidaturilor: Liviu Titus Pasca (coordonatorul campaniei pe judet), Pamfil Berceanu, Teodor Luputiu, Dan Marinca si Teodor Ardelean. Altfel spus, democratii maramureseni sunt optimisti. Noi asteptam rezultatele.

Nicolae Teremtus



* Profil de candidat incisiv

Nicolae Mutiu, presedintele PD Sighetu Marmatiei, este primul politician care si-a depus candidatura in batalia pentru primaria municipiului. Hotarat (avand ceva din Basescu), incisiv si taios, Mutiu va fi un concurent serios si extrem de incomod in batalia cu Eugenia Godja. Pedistul a incercat sa faca ceva pentru oras, dar a fost blocat de cele mai multe ori. Prin toamna, a vrut sa concesioneze prin licitatie piata de alimente din centrul Sighetului, pierzand in fata unei firme clujene, desi firma sa a propus redevente de 800 de milioane de lei pe luna, fata de 700 cat au zis clujenii. Acum se rejudeca contestatia, in urma deciziei judecatoriei care a dat dreptate firmei democratului. Cand a fost circul cu proiectul ADIL-MARA (care greva Sighetul de la plata a 3,4 milioane de euro), Mutiu a facut in public o oferta de 1,5 milioane euro, bani prin care se insarcina sa realizere reabilitarea celor 24 de kilometri de retea de apa. El a propus atunci organizarea unei licitatii cinstite pentru atribuirea lucrarilor, dar jocurile erau deja facute… In calitate de consilier local, nu si-a ridicat niciodata indemnizatia la care era indreptatit, donand-o ba rromilor saraci, ba Casei de copii sau vreunei biserici. E drept ca detine actiunile majoritare la fabrica de imbuteliere gaz lichefiat GAZMAR SA, apoi mai are casute de camping in statiunea Ocna Sugatag, o farmacie si altele. Reteaua sa de colaboratori politici este foarte vasta, la nivel de oras dar si de regiune, majoritatea fiind oameni influenti. A declarat public ca din cauza primaritei Eugenia Godja, orasul a fost prejudiciat cu 100 de miliarde de lei, prin licitatiile ciudate care au facut ca majoritatea lucrarilor de anvergura sa fie castigate de firme din Baia Mare si Satu Mare, si nu localnice. Dupa calculele filialei PD, in acest moment, organizatia sigheteana se bucura de voturile a circa 4000 de cetateni. Tinand cont de faptul ca la precedentele alegeri participarea la vot a adunat doar 13 mii de cetateni, iar in iunie se preconizeaza ca rata sa fie si mai redusa, sansele ca PD Sighet sa obtina majoritatea CL si fotoliul de primar sunt de luat in calcul cu cea mai mare seriozitate.

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.