• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2004
* Fara trandafiri, senatorul Bindea a devenit un
Cruciat, asteptand

* Sunt consilieri judeteni care nu au luat niciodata cuvantul
Tacutii Consiliului Judetean

* Fara trandafiri, senatorul Bindea a devenit un
Cruciat, asteptand

La nici o zi dupa ce a dat cei trei trandafiri pe vulturul cruciat, pe senatorul Liviu Doru Bindea l-au purtat pasii iar prin spatele Hotelului Mara, la sediile partidelor. De data aceasta, a urcat scarile in calitate de proaspat membru PRM, ba chiar de membru al Biroului Executiv al Consiliului Judetean al PRM (BExCJ PRM).

Carcotasii care vor vedea in asta functia dupa care ar fi fugit senatorul Bindea trebuie sa-si inghita remarcile rautacioase: asa scrie in statutul PRM, parlamentarii fac parte de drept din acest organism al partidului. La sedinta extraordinara a BExCJ PRM Maramures a participat si senatorul Vasile Mois, in calitate de coordonat direct al filialei. Din spatele usilor inchise s-au putut auzi aplauze. Asa l-au primit peremistii pe Liviu Doru Bindea. Entuziasmul nu a disparut nici in timpul conferintei de presa. Vasile Mois a tinut sa faca doua precizari: Bindea nu s-a cerut in PRM, ci a fost invitat de Corneliu Vadim Tudor sa i se alature, si a spus raspicat ca a intrat in acest partid fara sa tinteasca vreo functie. Declaratia senatorului Bindea a vrut sa nuanteze comunicatul de presa prin care isi anunta demisia. Fara sa regrete deceniul pe care l-a petrecut in PSD, sub diversele lui denumiri, Bindea a recunoscut ca in 20 ianuarie i s-a aprins beculetul care semnala esecul. ”Eu inteleg ca politica sa fie o continua consultare intre oamenii din partid. Mi-am inteles esecul in momentul in care premierul Nastase a intrebat de ce nu am fost dat afara din partid daca eu sunt considerat de prefectul Buda virusul din filiala. Era evident ca dintre mine si premierul Nastase, unul trebuia sa plece. Si la fel de evident era ca trebuia sa plec eu. Consider gestul premierului Nastase drept unul de impolitete politica, pentru ca a facut aceasta declaratie punand in balanta activitatea mea de un deceniu cu activitatea unui om care inca nu a facut mare lucru in partid, doar a promis. In PSD nu am dus o lupta de orgolii, ci una de principii. Am dorit doar respectarea statului si organizarea de alegeri”, a declarat fostul purtator al buchetului de trandafiri. Deocamdata, situatia din PRM Maramures pare a fi una fericita. Filiala ar trebui pupata pe crestet de Corneliu Vadim Tudor, pentru ca este singura din tara care are trei senatori. Ramane de vazut ce se va intampla cu echipa de sustinatori ai senatorului, daca acestia il vor urma la noul partid, si cum se va omogeniza filiala. Pana atunci, senatorul Bindea mai are de rezolvat cateva probleme. Seful de cabinet al domniei sale, Adriana Mester, e vicepresedinte al organizatiei de tineret PSD. Bindea sustine ca nu va incerca sa o influenteze, dupa cum nu o va face cu nici un membru al fostului sau partid. Dar daca cineva se va gandi sa-l urmeze, va recomanda primirea lui in PRM. Asa ca, senatorul se pune pe asteptat. Dar nu va motai, pentru ca peremistii au declarat ca se pregatesc deja de alegerile locale.

Claudia SITARU



* Sunt consilieri judeteni care nu au luat niciodata cuvantul
Tacutii Consiliului Judetean

Partidele politice au intrat in febra alegerilor locale. Sunt finalizate listele cu candidati. Multi dintre consilieri se regasesc pe noile liste. Unii justificat, altii nu. GAZETA va prezinta o analiza a activitatii consilierilor judeteni, materializata prin luari de cuvant in plenul sedintelor de CJ.

Unul din principalii indicatori ai activitatii alesilor maramuresenilor, si un criteriu pentru formarea preferintelor electorale la alegerile din iunie, ar fi si interventiile acestora ”la tribuna”.

Micul Parlament

Consilierii judeteni sunt personaje cheie in administrarea judetului. “Micul Parlament”, cum este denumit Consiliul Judetean, are 38 de consilieri, presedinte si doi vicepresedinti, si gestioneaza economic, financiar, administrativ cele 71 de localitati ale judetului. Toate hotararile acestui for au valoare de lege si privesc prezentul, dar mai ales viitorul Maramuresului. Sau asa ar trebui sa fie. Dezvoltarea judetului se face privind in perspectiva si o hotarare luata in pripa poate genera efecte negative peste ani. Alesii maramuresenilor au un mandat de patru ani in care trebuie sa faca politica judetului, indiferent de culoarea politica. Acest lucru l-au promis cei a caror activitate incercam sa o analizam. Ca nu a fost cum au promis e limpede pentru toata lumea; mai putin clar, pentru alegatori, este de ce actualii consilieri judeteni nu au reusit sa-si onoreze promisiunile. Toate proiectele de hotarare trec prin comisii (de buget-finante, de administratie locala, cultura…). La sedinte participa majoritatea consilierilor, intre aceste sedinte avand loc dezbaterile din comisii. Fiecare consilier este membru in cel putin o comisie. Alesii au dreptul sa propuna proiecte de hotarare, sa faca lobby pentru propunerile lor, sa ia cuvantul in plen pentru a-si sustine propunerea. In comisii, departe de ochii lumii, ei negociaza. Ca la piata. Mai lasa din pretentii, voteaza cu cine nu te-ai fi asteptat, primesc sprijin pentru alte proiecte. In sedintele CJ, care sunt publice, este mai greu sa faci “ghidusii”, este de fata presa. Cert este ca toti consilierii au dreptul si, spunem noi, obligatia de a lua cuvantul pentru ca “produsul finit” (proiectul de hotarare) sa fie in folosul maramuresenilor. Pentru prestatia lor, respectiv participarea la toate sedintele din comisii si in plenul CJ, consilierii primesc o indemnizatie de 3,3 milioane lei, brut. Apoi mai exista avantajele nespuse: sunt persoane publice cu greutate, au usi deschise la “greii” politicii judetului, ori la oameni de afaceri si nu in ultimul rand este o trambulina pentru o cariera politica. Asta fac consilierii, sau asta credeti ca fac cei pe care i-ati votat.

Procedura

Configuratia politica a CJ este urmatoarea: 16 consilieri sunt ai PSD, cate patru au PD, PNL si UDMR, trei sunt peremisti, trei reprezinta Partidul Pensionarilor, trei-PNTCD si un independent. Este evident ca sedintele in plen sunt importante. De multe ori, in aceste sedinte au fost schimbate proiecte de hotarare, sau au fost aduse modificari. Depinde de consilieri, de capacitatea de convingere a acestora, de modul in care pun problema. Au ramas antologice disputele din plenul CJ pe probleme aiuristice (directoratul de la Ansamblul “Transilvania”, ori repartizari de fonduri spre destinatii stranii). Daca respectivele hotarari au fost votate sau nu s-au datorat luarilor de cuvant ale alesilor. Atunci cand ai argumente puternice si stapanesti “arta oratoriei” poti rasturna in plenul CJ intelegeri intre consilieri, facute in interesul unui grup sau a unei persoane. Din vara anului 2000 pana acum, au avut loc 39 de sedinte in care au fost peste 1500 de luari de cuvant ale consilierilor judeteni.

Top “Rusinica”

Cand am inceput sa analizam procesele verbale, pentru a vedea de cate ori au luat cuvantul cei 38 de consilieri, nu ne-am inchipuit ca vom ajunge sa constatam ca sunt alesi ai maramuresenilor care nu au luat cuvantul de loc (in aproape patru ani de mandat!) sau au facut-o asa de rar ca nici nu putem spune ca sunt consilieri judeteni. Ioan Tudic a fost ales pe listele PNTCD si a fost consilier judetean pana in vara anului trecut, cand din motive personale a renuntat la aceasta demnitate. Tudic, pana in 2003 nu a luat niciodata cuvantul in plenul CJ! Nici succesorul lui Tudic, Cornel Tivadar, nu a fost mai breaz. In dreptul lui, dupa vreo sapte luni este o linie continua. Ceva mai curajos s-a dovedit a fi consilierul PSD, Dorel Bozga. Acesta a cuvantat in plen o singura data, in anul 2001. De atunci, pauza. Urmeaza reprezentantul pensionarilor, Gavrila Scurtu cu performanta de cinci interventii: doua in 2000 si cate una in fiecare an. Surprinzator, cei de mai sus sunt urmati de Stefan Maris (PD, fost PNTCD) cu sase luari de cuvant (in 2002, Maris nu a vorbit niciodata in plen). Acest top inedit al contraperformantei este completat de Geza Kalmar (UDMR) - 15 interventii, Emil Marinescu (presedintele filialei PRM) - 15 luari de cuvant, Ioan Darjan (PNTCD) - 16 luari de cuvant, Alexandru Tordoi (PSD) - 17 luari de cuvant, Ileana Petre (PRM) cu 18 interventii, ca si Radu Rosca, fostul consilier PSD, “promovat” la sfarsitul anului trecut ca deputat, intregind echipa parlamentarilor pesedisti maramureseni. Va dati seama ce avantaj pentru Maramures cu un asemenea parlamentar ”vorbaret”! Spre comparatie, va prezentam pe cei care au luat de mai multe ori cuvantul in plenul CJ. Cel mai “vorbaret” este Teodor Luputiu (PD) cu 344 de luari de cuvant. El este urmat de colegul de partid, Teodor Ardelean cu 217, Augustin Botis (PSD) - 186, Dumitru Matei (PSD) - 176, Ioan Popa (PRM) - 124, Zenoviu Cordea (PSD) - 110. Comentariile sunt de prisos.

Justificari lamentabile

Am luat legatura cu cei “tacuti” pentru a vedea care sunt motivele pentru care sunt absenti, metaforic vorbind, de la dezbaterile din CJ. Pe Tudic nu l-am gasit, fiind plecat in Spania la munci mai profitabile, probabil. Inlocuitorul sau, Tivadar nu s-a adaptat inca. “Este o perioada de acomodare, i-am lasat pe cei cu experienta sa vorbeasca. Este drept ca imediat se termina mandatul, dar…”, ne-a spus Tivadar. “Ce sa va spun? Sunt vreo sase-opt care totdeauna au avut ceva de spus. Eu nu am de spus intotdeauna ceva impotriva. Poate imi convin cum sunt proiectele. Cine v-a informat de toate astea? Eu cand am ceva de spus iau cuvantul. Practic, in sedintele din comisii am activitate. Daca observatiile mele sunt cuprinse in proiecte, ce rost mai are sa iau cuvantul? O sa mai fie sedinte, sa vedem, poate o sa iau si eu cuvantul!”, ne-a declarat Scurtu, reprezentantul fericitilor pensionari din Maramures. Reprezentantul UDMR, Geza Kalmar ne-a repezit cand a auzit ce ne intereseaza. “Si? Motivul pentru care nu prea am vorbit este ca pentru noi, udemeristii, vorbeste seful de fractiune, sau nu stiu cum sa spun! Noi discutam toate lucrurile intre noi si suntem pe aceeasi parere (din pacate nici seful de Sandor Szentgyorgy nu sta mai bine la luari de cuvant. Are doar 22, n. red.). Noi suntem patru si ce putem rezolva, rezolvam prin lobby. Singuri nu putem face mare lucru. Apoi, sunt niste vorbitori notorii, sunt unii carora le place sa-si auda vocea. Noi am intervenit cand am considerat ca este cazul si nu ne-am amestecat in niste treburi la care e mai bine sa te uiti de pe tusa”, ne-a spus Kalmar, uitand ca ii reprezinta pe toti maramuresenii, nu doar pe cei de nationalitate maghiara.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.