• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Aprilie , 2003
* Procesul procesului

* Scuze dupa o greseala nefortata

* Varza taranista

* Procesul procesului

“Gazeta de Maramures” a prezentat pe larg cazul sotilor Ana si Ioan Tamas din Tautii Magheraus. De mai bine de doi ani, cei doi septuagenari sunt in proces cu primarul localitatii, Anton Ardelean. Un proces absurd care ar putea intra ca speta in cursurile de Drept Civil. Un proces imposibil, in care judecatorii obliga doi batrani sa accepte o tutela pe care nu o doresc. Ce drept la viata linistita! Si ne mai miram de ce se intampla in aceasta tara…

In 1997, sotii Tamas au hotarat sa gaseasca pe cineva care sa-i sprijine si sa-i ajute sa treaca peste greutatile varstei. Considerand ca parafa de medic veterinar este o garantie a omului onest, ei au apelat la Anton Ardelean. Cele doua parti au incheiat un contract de intretinere imobiliara. Batranii nu au facut acest pas pentru bani, ci pentru ajutor in gospodarie si in caz de boala. Miza contractului ramane o avere estimata la cateva sute de milioane de lei. Nu mai intram in amanuntele cazului, GAZETA le-a expus in materialele anterioare. Subliniem doar faptul ca, nemultumiti de felul in care Ardelean s-a achitat de obligatiile contractuale, batranii au hotarat sa rupa intelegerea. Si este dreptul lor. A fost o hotarare grea pentru ei, mai ales ca au investit mult suflet si corectitudine in respectarea unei intelegeri ce s-a dovedit a fi pana la urma paguboasa. In naivitatea lor, au crezut ca vor putea rezolva problema simplu, fara sa realizeze ca vor avea de luptat nu numai cu apetitul imobiliar al primarului, ci si cu magistratii si avocatii care au uitat balanta dreptatii in culise.

Interminabile procese

Din 2000 au avut loc interminabile procese la toate instantele din Baia Mare si Cluj. Desi batranii au fost de acord sa plateasca asa-zisele investitii ale primarului, iar Ardelean a fost de acord, cel putin declarativ, sa renunte la contract daca isi primeste banii pe care sustine ca i-a cheltuit cu sotii Tamas, imperturbabilii judecatori au hotarat ca intelegerea nu se poate rupe. S-a ajuns la o situatia ridicola. Contractul a ramas in vigoare, dar, din toamna anului 2001, familia Ardelean nu s-a mai achitat sub nici o forma de obligatiile asumate. Culmea! Acest fapt nu-i deranjeaza pe stimabilii purtatori de robe.

Tupeu de primar

In martie 2003, dupa inexplicabila sentinta favorabila data de Curtea de Apel Cluj, Ardelean isi da arama pe fata. Printr-o notificare a executorului judecatoresc, primarul cere despagubiri si bani reprezentand cheltuieli de judecata si ii ameninta pe batrani cu un nou proces. „Subsemnatii Olivia si Anton Ardelean, prin prezenta va punem de drept in intarziere cu privire la executarea obligatiilor ce va revin din contractul de intretinere imobiliara. (…) Intelegand insa demersurile dumneavoastra, acceptam posibilitatea rezolutiunii contractului, pe baza acordului nostru cu conditia de a ni se restitui urmatoarele sume: - 150.000.000 lei reprezentand contravaloarea reactualizata a investitiilor ce le-am realizat in gospodarie, precum si a altor lucrari - 7.500.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata la toate instantele. Daca nu veti da curs favorabil acestei propuneri pana in 10 martie (notificarea a fost trimisa in 03.03.2003), voi fi nevoit sa ma adresez instantei pentru a transforma obligatia periodica de intretinere intr-o contributie baneasca lunara care sa acopere aceste prestatii, cat timp dumneavoastra ati refuzat in ultimii ani sa acceptati prestatiile noastre benevole”, se arata in notificarea lui Ardelean. Gura pacatosului graieste! Primarul recunoaste ca in ultimii ani batranii nu au primit nimic. Mai mult, el considera ca prestatiile din contractul de intretinere imobiliara sunt benevole (potrivit DEX: ceva facultativ). Ii reamintim lui Ardelean ca respectarea obligatiilor contractuale este obligatorie.

Adresa cameleon

Senzational este ca aceasta notificare are mentionat ca domiciliu al familiei Ardelean localitatea Tautii Magheraus, numarul 462. Pana de curand, primarul folosea adresa batranilor ca domiciliu (si sediu PSD) in instanta, desi nu a stat niciodata acolo. Are chiar si carti de vizita, pe care la domiciliu este trecut Tautii Magheraus, nr. 806, adresa batranilor. Ne-am interesat si am aflat ca Ardelean are trecut in buletin, din 1999, domiciliu in Tautii Magheraus nr. 462. Aceasta miscare a fost necesara pentru a putea participa la alegerile din 2000. Adresa respectiva este, probabil, vila pe care si-o ridica in localitate, dar care nu este locuibila. Primarul sta, de fapt, in Baia Mare.

Necesara punere la punct

Sotii Tamas au raspuns notificarii executorului judecatoresc cu adresa din 10 martie: „Va comunicam ca faceti o grava confuzie judiciara din moment ce va constituiti creditor intr-un raport obligational ce in fapt si de drept nu exista, obligatia noastra fiind aceea de a transmite nuda proprietate a imobilelor pe care am respectat-o, iar punerea noastra in intarziere nu are obiect din moment ce dvs. ca intretinatori trebuie sa va respectati clauzele din contract”. Batranii mai arata ca sunt de acord cu rezilierea contractului cu conditia sa se efectueze o expertiza care sa stabileasca valoarea reala a investitiilor, cat si valoarea obligatiilor pe care trebuia sa le respecte primarul. „Va reamintim ca in perioada septembrie 2001-martie 2003 obligatiile asumate de dvs. nu au fost respectate (asigurarea hranei, a medicamentelor, a curateniei). Acest contract de intretinere are caracter intuitu personae, iar obligatia de intretinere nu este periodica, ci se executa zi cu zi”, se arata in adresa batranilor. Sotii Tamas refuza transformarea obligatiilor contractuale intr-o suma de bani si cer supravegherea executarii intocmai a contractului de intretinere.

Smecheria

Tot in luna martie, Ana si Ioan Tamas au cerut Biroului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Tautii Magheraus sa vina sa constate modul in care primarul respecta contractul. Deoarece Ardelean a fost plecat cu treburi turistice pe la Berlin, comisia solicitata a amanat efectuarea anchetei sociale. Primarul a revenit de pe meleagurile germane la mijlocul lunii si in graba s-a prezentat la batrani, cu mancare, in 14 si 15 martie. In 19 martie a aparut si comisia Primariei, care a constatat cu nonsalanta ca familia Ardelean a adus zilnic mancare batranilor Tamas. Curat murdar, coane Toni!

Noul proces

Stresat de problemele legate de infiintarea orasului Tautii Magheraus, Ardelean se hotaraste sa transeze problema sacaitoare a batranilor intr-un mod original. Deschide un proces prin care solicita instantei transformarea obligatiei de intretinere viagera (asigurarea si prepararea hranei, a curateniei, a incalzitului, a iluminatului, a medicamentelor, spitalizarea in caz de nevoie) intr-o obligatie de intretinere platibila in bani, sub forma unor prestatii periodice si cu titlu de despagubiri echivalente. Altfel spus, sa dea niste bani si cu asta basta. Batranii Tamas au aflat ca procesul, cu termen in 16 aprilie, va fi judecat de acelasi judecator care a dat solutia aiurita in procesul anterior (cum este posibil acest lucru ramane un mister) si au hotarat sa ceara stramutarea procesului. Va vom tine la curent cu desfasurarea noilor ostilitati.

Nicolae TEREMTUS



* Scuze dupa o greseala nefortata

Liderul politic al unui partid este persoana care ar trebui sa stie tot ce misca in filialele judetene. Si de bine, si de rau. Liderul nu ar trebui sa se supere cand este criticat, ci ar trebui sa se ridice la nivelul functiei pe care o detine. Calitatea de lider autentic se obtine greu si sunt putini cei care reusesc sa fie recunoscuti ca atare. La PNTCD, ultimul lider autentic a fost Corneliu Coposu. De la disparitia acestuia, taranistii cauta un lider autentic.

Considerandu-se un om politic ce pune inaintea cuvantului ratiunea si diplomatia, Victor Ciorbea a reactionat neasteptat recunoscand ca decizia de a-l suspenda din functie pe presedintele filialei maramuresene a PNTCD, Vasile Barbul, a fost o greseala care ii apartine in totalitate. Recenta disputa din PNTCD a avut ecouri deosebit de puternice si in Maramures. Dupa cum se stie, un grup de lideri ai partidului a cerut unificarea tuturor formatiunilor politice crestin-democrate in jurul PNTCD. Filiala maramureseana a reactionat pozitiv la aceasta idee, considerand ca este o alternativa de relansare a partidului. In acest sens, conducerea filialei a trimis o scrisoare de aprobare a initiativei. Gestul politic al PNTCD Maramures, vizat de semnatura presedintelui filialei, Vasile Barbul, a fost considerat de Victor Ciorbea ca o sustinere politica a unei scrisori mai ample, initiata de Tanase Barde, caruia i s-a alaturat Dudu Ionescu, Remus Opris si sapte filiale judetene, in care se facea o analiza critica a partidului. Materialul respectiv a fost trimis la Bruxelles, spre stiinta crestin-democratilor europeni, cu mentiunea ca doar un alt lider taranist ar putea realiza unificarea fortelor crestin-democrate din Romania. Pe scurt, acesta a fost conflictul care a dus la excluderea si demiterea unor lideri si presedinti de filiala. Printre cei care au cazut sub “barda” lui Ciorbea a fost, timp de o saptamana, si presedintele filialei maramuresene. “Pentru noi a fost important ca lui Barbul i-a fost ridicata sanctiunea. A fost riscanta pentru organizatie aceasta situatie. De zece ani el se zbate pentru aceasta filiala. A prins doua mandate de viceprimar si credem ca este cea mai indicata persoana pe care sa o propunem la alegerile viitoare ca si candidat la Primaria Baia Mare. Unde gasim noi un candidat mai valabil? Cred ca va fi un redutabil candidat si ar fi fost o pierdere pentru partid. Apoi, este sigur ca multi dintre membrii organizatiei ar fi plecat spre alte zari politice daca demiterea lui Barbul ar fi ramas definitiva. Fiecare avem anumiti prieteni, simpatii…”, ne-a declarat vicepresedintele filialei, Gheorghe Barlea. In ceea ce priveste situatia din PNTCD, taranistii maramureseni au ramas pe pozitii. Situatia partidului este delicata, iar unificarea fortelor crestin-democrate ar fi solutia de iesire din criza.

Nicolae TEREMTUS



* Varza taranista

In urma cu mai multi ani am votat Speranta. In mai bine. Nu a fost sa fie, iar la alegerile din 2000, Speranta a plecat un pic pe alte meleaguri. Esecul celor din guvernarea CDR s-a spart, in mare parte nemeritat, in capul taranistilor. Asa a inceput sfarsitul declinului unui partid in care multa lume a investit Speranta. In mod normal, taranistii ar fi trebuit sa inceapa sa reconstruiasca Speranta crestin-democrata. Alternanta la putere este motorul democratiei al carui abc il invatam, a fost justificarea pierderii alegerilor. Asa o fi, dar ei, taranistii, nu au mai avut puterea sa revina, desi la un moment dat parea ca vor trece peste esecul usturator din 2000. In Maramures, care a avut o filiala puternica ce a dat tarii fete ministeriale, venirea lui Vasile Barbul, tanarul viceprimar al Baii Mari, la conducerea filialei PNTCD, dupa tradarea rusinoasa a fostului deputat Vasile Berci, a insemnat o bila alba. Mai ales ca viceprimarul a rezistat cu stoicism la avansurile pedeseriste. O casatorie taranisto-pedeserista ar fi insemnat un adulter. Si astfel de exemple de verticalitate politica au mai fost semnalate prin tara. In loc sa profite de un nou inceput, taranistii seniori, mult prea seniori, au continuat sa-si dea cu stangu-n dreptu. Victor Ciorbea, liderul efemer al PNTCD, un tip imposibil de inteles, a coborat disciplina de partid din podul cu vechituri intr-un moment in care disputele interne nu-si mai aveau rost. Ce folos sa conduci un partid care nu-i partid? Recentele maziliri ale unor lideri din teritoriu arata ca setea de sange este mai puternica decat Speranta. Barbul s-a aflat si el pe lista celor sacrificati, ca dupa vreo saptamana, Ciorbea sa revina la sentimente mai bune si sa-l repuna pe unul dintre taranistii autentici ai partidului, sau ma rog ce a mai ramas din el, in drepturi. Au urmat conferintele de presa, justificarile, scuzele, toate puerile si fara efectul dorit. Lumea s-a saturat de miutele politice taraniste, de lideri incapabili care nu vad mai departe, fie din motiv de miopie politica, fie din prea mult orgoliu. De fapt, lumea s-a saturat de eternele dispute care macina politica romaneasca. Vezi ce se intampla si in PSD-ul maramuresean. Revenind la taranisti, cine mai sta sa-i asculte? La aproape trei ani de la pierderea alegerilor, constatam cu tristete ca taranistii si-au facut varza partidul. Exilul in care a fost trimisa Speranta se va prelungi probabil cu inca un mandat sau poate mai multe. Varza taranista, ciorba liberala, minciunelele democrate, acest meniu al opozitiei firave, nu reuseste sa fie pe masura oualor unui partid ce este-n toate cele. Pesedistii au inceput sa manance taranisti la micul dejun, la pranz si la cina. Acum ii servesc doar la desert, avand in vedere cati au mai ramas. Dar cum pesedistii sunt grabiti si nu mai au rabdare sa termine, firimiturile taraniste vor fi aruncate la cosul de gunoi al istoriei. Ar fi pacat, chiar si numai de dragul echilibrului politic, ca singurul partid crestin-democrat sa dispara in pantecele incapator al social-democratiei originale romanesti.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.