• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Octombrie , 2003
* Un Referendum pentru (ne)linistea lui Moldovan
Satui de circ politic

* Contre pe Constitutia speriata de Nuti
Razboiul declaratiilor

* Un Referendum pentru (ne)linistea lui Moldovan
Satui de circ politic

Referendumul pentru modificarile aduse Constitutiei a aratat, fara dubii, ca maramuresenii s-au saturat de circ politic, de politica cu hei-rup-ul si de politicieni si promisiunile lor minunate. In cele doua zile ale Referendumului, reporterii GAZETEI au colindat zeci de sectii de votare pentru a vedea cum, de ce si ce au inteles maramuresenii ca voteaza. Am intalnit oameni care au votat in cunostinta de cauza, dar si multi care nu stiau decat ca este nevoie de a pune stampila. In rest, plictiseala, concursuri, spectacol folcloric si cativa lideri PRM care s-au agitat de pomana.

Sambata, prima zi de vot, a fost pentru noi un galop de sanatate prin sectii de votare pustii, in care comisiile formate din reprezentanti ai partidelor isi omorau timpul in fel si chip. La ora opt, ora de deschidere a urnelor, pe ici-pe colo a aparut cate un cetatean, care a votat, dupa care a fost liniste. Cu chiu cu vai, pana spre sfarsitul zilei, Maramuresul a adunat o zestre de voturi care a plasat judetul pe ultimul loc pe tara, spre disperarea liderilor PSD.

Dus rece a la Cozmanca

Duminica a debutat furtunos, cu o videoconferinta de urgenta, convocata de presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca. Puternicul lider pesedist le-a ”frecat ridichea” liderilor judeteni, cerand mobilizare maxima si rezultate de peste 60% prezenta la vot. El i-a avertizat pe cei din teritoriu ca rezultatele de la sfarsitul zilei vor fi criteriu pentru stabilirea listelor la alegerile de anul viitor. Staff-ul maramuresenilor, fara parlamentarii din dotare, a ascultat cuminte indicatiile de la centru. Presedintele CJ, Alexandru Cosma, cu o mina de om incruntat nu a mai schitat nici un zambet, iar presedintele interimar, Petre Moldovan a dat raportul ca un scolar surprins copiind. In picioare, in fata monitorului calculatorului, Moldovan a ”promis speranta” ca, la sfarsitul zilei, in Maramures se va depasi procentul cerut. Si asa a inceput goana dupa moroseni si dupa voturile lor izbavitoare. Spre deosebire de alte judete, la noi nu s-a abuzat de celebrele urne mobile. Politicienii partidului de guvernamant, dar si cei din opozitie, mai putin PRM, au luat la picior judetul pentru a mobiliza populatia. Dupa slujba de dimineata, unde multi preoti au fost pe post de ”agenti electorali”, lumea a inceput sa vina spre sectiile de votare. In sfarsit, se misca ceva si in Maramures.

Jalnicul Sighet

Organizatorii sigheteni ai referendumului au alergat cu limba scoasa. Au batut din poarta in poarta, au pus popii sa faca chemari cantate prin biserici, au plimbat urna mobila pe la spitalul de nebuni periculosi (aia au drept de vot?) sau la restaurantul “Flamingo”, unde o familie numeroasa tinea un parastas, si de unde au cules cateva sute de voturi, sectia 72 patentatoare a inovatiei reusind sa-si adjudece scorul maxim pe oras (100, 72%). Sighetenii au votat in proportie de 53,79%, cu tot cu voturile smenuite. Adica, peste 19.000 de cetateni au pus stampila pe buletinul de vot. Surse anonime din politie ne-au declarat ca detin informatii despre stampilarea formularelor pe sest, dupa ora inchiderii scrutinului, insa societatea civila si partidele de opozitie n-au raportat deloc fraude. S-au inregistrat o multime de gafe paguboase: Sectia 82 s-a mutat, pe nepusa masa, de la o locatie la alta, aflata la sute de metri distanta. Idem sectia 85, care de la initialul sediu a fost ”azvarlita” la Oborul de vite, “in sala cantarului” (fapt care a dus la participarea a doar 38 la suta din votantii arondati sectiei). S-a trambitat in ziar ca unitatea de pompieri va gazdui votantii de pe Sugau, adica de la 7-8 kilometri distanta, apoi s-a anulat totul. Pomelnicul sectiilor disponibile a fost publicat intr-un saptamanal care se difuzeaza si in Satu-Mare, si nu in ziarele care au o distributie solida in Sighet. S-au difuzat indemnuri pe televiziunea prin cablu, care nu are o audienta foarte mare, si prin olacarii voluntari ai primariei. Organizatorii nu au apelat la singurul post de radio local, RMS 1784 AM, pentru ca cei 7.000 de ascultatori ai postului au fost considerati nesemnificativi ca pondere. Echipa primariei, care a coordonat operatiunea, a demonstrat ca mananca painea statului (de fapt a contribuabilului), degeaba. Daca organizatorii oficiali au fost jalnici, PRM-istii si-au facut temele binisor: bannere cu un ”NU” hotarat, fluturasi lipiti cu adezivi extrem de puternici (imposibil de smuls) si alte accesorii.

Baimarenii si Europa

In Baia Mare, lumea a inceput sa vina la vot, mai semnificativ, dupa orele 15. Grupuri, grupuri, de parca ar fi iesit la promenada, familiile baimarene si-au exercitat dreptul de vot. Spre seara, cand politistii si jandarmii pusi sa asigure paza sectiilor erau obositi si se odihneau care pe unde, ori in sali alaturate sectiilor, ori pe scaune in holuri (sectiile 46, 47, 48, 52…) au aparut si tinerii orasului. In piata din cartierul Garii sunt cateva crasme ordinare, unde votantii isi faceau curaj pentru a intra in sectia de votare aflata la doi pasi. La ora 20, ora de inchidere a urnelor, in Gara (sectia 59) au votat doua cupluri de tineri pentru ”Europa, ca vrem sa mergem la munca acolo, aici…”. In cele doua zile ale Referendumului am constatat ca oamenii au votat mai ales pentru chestiuni punctuale ce tin mai mult de partea economica. Au fost si votanti care stiau unele modificari aduse ”legii fundamentale”, dar si multi care nu aveau habar nici macar ce este Constitutia. Nu este de mirare, daca un deputat ca Radu Rosca s-a apucat acum sa studieze Constitutia din 1991 sau mai multi lideri PSD ne-au spus ca este dificil sa retii peste 100 de articole ale Constitutiei. Si ei le stiau tot pe alea cu ”garantarea proprietatii sau cu serviciul militar”, dupa care, blocaj. Una peste alta, cu 52% prezenta la vot, Maramuresul a ocupat locul 30 pe tara. O fi bine, o fi rau, numai Moldovan o fi stiind.

”Dom’le, eu votez pentru mine, dupa care ma duc sa beau o vodca aici la colt. Sa sarbatoresc. Pai nu?”- Un cetatean turmentat ”Eu votez pentru ca vreau o garsoniera.”- Vasile Lazar ”Suntem ca vai de capul nostru. Poate o sa ne dea pensii mai mari si ajutoare. Eu asa am auzit ca se va intampla daca votam. Mi-o zis unu’ de la Asociatie.”-Valeriu Gherasim ”Ca sa intram o data in Europa.”- o familie de rromi ”Pai daca trebuie sa votam… Nu stiu cum ii cu modificarile astea, dar nu cred ca poate fi mai rau ca pana acum.” - ‘nea Ion

”Votul a fost secret, dar eu am fost pro Romania, pro Europa si pro America. Desi aceasta Constitutie are niste lacune serioase, e mai bine decat deloc”, ne-a declarat viceprimarul Baii Mari, Vasile Barbul. ”Eu am votat , pentru Constitutie si pentru Europa, din toata inima”, a afirmat Alexandru Cosma, surprins de GAZETA aplecat deasupra urnei, cu gandul ca, cine stie, va mai prinde un pic de ciolan si la anul, dupa alegeri. Noi suntem de alta parere. ”Constitutia de seara, o numesc eu. Este cea mai slaba dintre cele 21 de constitutii de pana acum. S-a facut o campanie in stil ceausist pentru a vota. Vom ajunge ca in 1965, cand secretarul general…”, a batut campii liderul peremistilor maramureseni, Emil Marinescu.

Nicolae TEREMTUS, Teofil IVANCIUC, Ciprian DRAGOS



* Contre pe Constitutia speriata de Nuti
Razboiul declaratiilor

La o zi dupa terminarea Referendumului, dupa anuntarea rezultatelor in judet si pe tara privind prezenta la vot, PSD Maramures a tinut sa se intalneasca cu presa maramureseana pentru a marca intr-un cadru festiv rezultatele obtinute, respectiv 52,58% prezenta maramureseana la vot. Au fost prezenti presedintele PSD Baia Mare, Ioan Blajan si noul vicepresedinte al organizatiei judetene, subprefectul Viorel Deghid.

Ioan Blajan a declarat ca rezultatele obtinute de la Referendum vor fi un criteriu pentru stabilirea listelor pentru alegerile locale si chiar parlamentare. Implicarea, activitatea organizatiile locale PSD in promovarea modificarilor aduse Constitutiei si respectiv rezultatele de la vot, vor fi analizate, iar cei merituosi vor promova pe listele mult dorite. Desi in Maramures nu s-a obtinut procentul promis de Petre Moldovan (peste 60%), liderul organizatiei baimarene considera ca rezultatul acesta este bun si nu se pune problema unor sanctiuni. “La videoconferinta, presedintele Cozmanca ne-a dat un sfat parintesc. Adica, fiecare trebuia sa inteleaga ce era de inteles. Locul 30 pe tara? Este un loc bun, daca ne uitam ce judete au avut o participare mai slaba ca noi”, considera Blajan. Si Deghid a afirmat ca organizatia judeteana PSD si-a facut datoria, dar a trimis un fel de mustrare partidelor aliate in promovarea noii Constitutii (PNL si PD). “Sprijinul de baza in ceea ce priveste promovarea Referendumului a fost activul si oamenii nostri din PSD. Aliatii liberali si democrati ne-au ajutat cat ne-au ajutat. Le multumim pentru ce au facut. Au fost niste momente mai grele la votare cand am apelat si… la… partidele aliate. Modul in care a decurs evolutia imediat urmatoare acestor discutii mi s-a parut ca nu a fost asa…cu imbold pe care sa-l fi dat…Poate ca atat au putut, sau atat si-au propus”, a declarat Deghid.

Replica liberalo-democrata

Cum era de asteptat, liderii liberali si democrati nu au “inghitit” reprosul mascat de multumiri de complezenta ale lui Deghid. “Nu ma intereseaza ce spune utecistul-sef Deghid. A trecut de mult vremea cand vorbeam cu utecistii. Noi ne-am facut treaba temeinic si ce este mai important, am respectat legea. Ei pot sa se culce pe lauri, dar ar trebui sa raspunda la unele intrebari. Va raspunde domnul Deghid? Stie ca un membru marcant al filialei PSD a incercat sa influenteze comisia de votare de la sectia 27 Baia Mare? Raspunde Deghid? Stie ca mai multi primari PSD au facut acelasi lucru in judet? Astea sunt incalcari ale legii. Daca doreste domnul subprefect, putem discuta aceste probleme public. Si voi spune si de cine este vorba. Astea sunt probleme, nu ca noi asa si ei nu stiu cum. Prostii!”, ne-a declarat viepresedintele PD Maramures, Teodor Luputiu. Liberalii au fost la fel de deranjati de afirmatiile pesediste. “Eu respect optiunea, opinia lui Deghid, dar pe perioada campaniei corecte si reale. Sa stie si domnia sa ca PNL a facut in judet cea mai intensa campanie de promovare a Constitutiei. Am fost singurul partid care a facut dezbateri publice. Suntem multumiti si credem ca ne-am facut datoria. Sa nu se uite ca PNL a initiat revizuirea Constitutiei”, ne-a declarat Cristian Anghel. Cu siguranta, controversa PSD - Alianta liberalo-democrata va continua, pe aceasta tema, in Maramures. Se poate spune ca am intrat in campania electorala.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.