• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Mai , 2003
* Organizatia UDMR din Sighet si-a schimbat presedintele
Alta Marie, aceeasi palarie

* Coltu’ meu
Cireasa lui Mihordea

* Culti si desculti
La dictionare, fratilor!

* Organizatia UDMR din Sighet si-a schimbat presedintele
Alta Marie, aceeasi palarie

In urma cu o saptamana, dupa tergiversari care au durat aproape doua luni de zile, a avut loc, in sfarsit, adunarea generala a organizatiei locale a maghiarilor din Sighet, prilej cu care a fost ales un nou lider. Doar vreo 200 de membri ai filialei, care sustine ca are 1.500 de membri, au participat la intalnire. Centrul a fost reprezentat de deputata UDMR Böndy Gyöngyike, iar candidatii la importanta functie de presedinte local au fost trei: Hozdik Levente, Beres Stefan si Kosa Arpad.

De la adunarea in care maghiarii sigheteni trebuiau sa-si aleaga noul lider au lipsit aproape cu desavarsire oamenii “grei” ai comunitatii, medicii, avocatii si restul personalitatilor de etnie maghiara. Amintim ca fostul presedinte al organizatiei, Iosif Gersmeier nu a mai candidat, el nemaifiind agreat nici de conducerea centrala, nici de udemeristii sigheteni, fiind considerat compromis.

Maghiarii municipiului constituie o felie larga si consistenta a electoratului, dat fiind numarul lor deloc neglijabil (peste 6500, dupa ultimul recensamant) si spiritul comunitar dezvoltat, asa ca batalia pentru pozitia fruntasa a fost una foarte importanta. Dovada importantei lor o constituie faptul ca viceprimarul Sighetului, dr. ing. Mihai Zahoranszky, este membru de vaza al UDMR. Cea mai mare surpriza a constituit-o candidatura lui Stefan Beres, considerat pana acum ca fiind simpatizant sau chiar membru al PSD. El este, de asemenea, functionar public, activand ca sef al Ocolului Silvic Sighet. Conform legii, functionarii publici nu se pot inscrie in partide politice. Acesta a fost motivul pentru care candidatura sa a fost, abia la masa prezidiului si dupa expunerea prin care si-a motivat oferta si optiunile, respinsa “cu regrete” de catre parlamentara Böndy. Ca urmare a deciziei, inginerul silvic s-a retras, impreuna cu sustinatorii sai, oameni considerati ca fiind elita minoritatii maghiare sighetene. A urmat duelul intre Hozdik si Kosa, din care invingator a iesit, n-am inteles de ce, Arpad Kosa, caruia i s-au inchinat si voturile aduse de mult mai tanarul sau contracandidat (care s-a retras din competitie, decis de acum sa candideze mai sus, pentru functia de presedinte de zona).

Radical moderat?

Nu s-a stabilit, deocamdata, cu precizie daca noul lider maghiar sighetean face parte din tabara radicalilor sau a moderatilor, dar se pare ca nu apartine niciunei categorii. Economist de profesie, el a exercitat timp de cativa ani functia de primar UDMR in comuna majoritar ungureasca Campulung la Tisa, perioada in care si-a si stabilit domiciliul acolo. Dupa anul 2000 s-a reintors in Sighet, ca acum sa preia, absolut surprinzator, fraiele organizatiei sighetene. Din cate stim, este de religie reformat calvina, aceeasi ca a lui Tokes Laszlo, dar maleabilitatea sa cu greu l-ar putea cataloga ca fiind extremist. Ceea ce nu a placut a fost ca din nou tinerii politicieni au fost dati la o parte, ca in toate celelalte formatiuni politice, fiind pastrati doar ca promotori de imagine si folositi mai ales la lipit afisele electorale, “batranii” schimbandu-se doar intre ei, spre exasperarea junilor care vor schimbari rapide, reale si pozitive in politica formatiunii.

Teofil IVANCIUC



* Coltu’ meu
Cireasa lui Mihordea

In Borsa are loc o ofensiva criminala impotriva padurilor si a pasunilor alpine. Exasperati de incetineala autoritatilor cand este vorba de retrocedari, borsenii sunt gata sa-si faca dreptate. In Borsa sunt doua gasti. Baietii buni si rai. Aia buni vor ca padurile sa ajunga in posesia proprietarilor de drept. Raii se opun din rasputeri si jefuiesc aceste proprietati. “Aurul verde” este exploatat in interesul unor grupari organizate in structuri mafiote. Baietii rai stau linistiti. Au spatele asigurat. Mai un politist, un sef din administratie, politicieni de aici si de la Bucuresti. Axa raului functioneaza sublim, iar organele de control isi opresc cercetarile la cabanele din zona. Nu mira ca masini cocosate de lemn circula nestingherite, chiar daca in spate au un numar de inmatriculare, iar in fata un alt numar. Mafiotii nu se mai obosesc cu amanunte, doar politaii ii saluta respectuos. Borsenii care au obtinut prin sentinta judecatoreasca pasunile alpine maramuresene ce apartin de Cirlibaba (Suceava) au incercat sa intre cu animalele la pasunat. Au intampinat rezistenta chiar din partea celor care ar trebui sa vegheze la respectarea legii. Oamenii sunt fraieriti cu promisiuni si protocoale, fara ca problema de fond sa fie rezolvata. Intr-o tara democrata, problema muntilor luati cu japca de o administratie schioapa ar fi fost rezolvata. La noi se mai trage de timp, se mai rade de paduri o culme de munte, ca doar nu se stie cu exactitate cine este proprietar. Cat timp statul “vegheaza”, masinile cu lemn se indreapta spre destinatii necunoscute. Cireasa de pe tort a pus-o senatorul PRM Mircea Mihordea, care si-a dat cu parerea despre recentul conflict de la limita dintre Maramures si Suceava. “Am stiut de o luna ca se va intampla ce s-a intamplat. Este vorba de acelasi grup de patru infractor”, ne-a uimit Mihordea. Nu vreau sa spun ca senatorul minte. Poate are un al saselea simt. Stie, cu o luna inaintea tuturor, ziua si ora cand peste o suta de oameni hotarasc sa-si duca animalele la pasunat. Nu inteleg de ce nu a incercat sa evite scandalul, daca tot avea mesaje din astral. De ce nu a ajutat la aplanarea circului? Doar e senator de Borsa si a promis oamenilor ca ii va sprijini, chiar daca nu-i maramuresean. Sau o fi cu baietii rai?

Nicolae TEREMTUS



* Culti si desculti
La dictionare, fratilor!

Facand parte din rasaritul Europei (politic, fiindca geografic suntem taman in centrul ei) formam o natie musai ortodoxa. Nimic rau, doar ca nu prea le avem cu religia decat la Pasti si la Craciun. Si atunci... mai mult cu stomacelul. “Sa ne mai slabeasca astia cu colesterolul lor!” De la cei pe care i-am ales nu admitem pacate, fie ele cat de mici. Dar dupa raspunsurile la intrebarea ”ce inseamna lavra?”, ne-am convins ca puteam alege orice altceva. Tot acolo eram. ”Dom’le, eu cu dumneavoastra nu va mai dau nici un raspuns. Lasati-ma in pace! Bine? M-ati tot ‘porcnegrit’. Sa fiti sanatosi”, ne-a urat vesnic indragostit de fructe verzi, deputatul (inca) pesedist de Maramures, Luca Stefanoiu. Dar nu va fie cu suparare, boierule, daca ati gustat din fructul oprit... Si tot n-am inteles, de ce v-a apucat damblaua daca merele erau verzi? ”Nu am auzit de termenul asta. Nu ma sunati mai tarziu? Ca-s la banca in Baia Sprie acuma. Is c-un coleg aicea...”s-a scuzat consilierul local Eugen Crasneanu, din Baia Mare. L-am lasat pe consilierul nostru sa-si puna ordine in cont si am incercat opinia amicului Mircea Mihordea, senator PRM de Maramures, care a uitat de profesia cu care a ajuns celebru si se ocupa de ”cariat” codrii borseni. ”Lavra... Nu, nu, nu, nu stiu. Nu cunosc”, ne-a spus senatorul cu dintii scosi la colegii care-l ”ciocan”-esc la cap. ”Larva? O...lavra? Nu stiu. Eventual ma sunati mai tarziu, ca sunt cu cineva in birou”, a admis infrangerea Valentin Tuvene, primar in Sieu. Daca sunteti cu cineva in birou, atunci mai bine amanam pe alta data. Lasati-ne sa ghicim: 90-70-90, blonda, 1,70, ochi verzi, miss Sieu. Sau cam asa ceva. Premiul fair-play l-am acordat consilierului judetean Tiberiu Valean. Care a recunoscut fara jena ca a copiat. ”Ce ati spus? Lavra? Nu stiu”, a admis in prima instanta obscurul consilier PSD-ist. Surpriza a fost ca Valean s-a aratat interesat de ciudata intrebare. Si cum truda i-a fost incununata de aflarea sensului cautat, nu s-a putut rabda sa nu ne contacteze, de aceasta data el pe noi. ”Ce m-ati intrebat? Lavra? Este un loc de adunare a calugarilor ortodocsi. M-am documentat, ca sa nu iasa ca nu stiu. Am consultat un dictionar”, a recunoscut cinstit Valean. Tot din dictionarul limbii romane puteau sa afle si restul ”cultilor” ca lavra este ”manastirea mare din unele tari ortodoxe, unde calugarii locuiesc in chilii construite la distanta unele de altele, in felul caselor unui sat”. Un fel de “sat calugaresc”. La dictionare fratilor, la dictionare!

Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.