• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Martie , 2003
* Navetistul

* Diamantul coroanei

* Navetistul

In comuna Tautii Magheraus s-a organizat duminica un referendum privind trecerea localitatii, din punct de vedere administrativ, la statutul de oras. La aceasta ora probabil se cunoaste rezultatul referendumului si mai mult ca sigur este favorabil. In saptamana care a trecut, primarul localitatii, Anton Ardelean a facut un tur de forta, atat in satele apartinatoare cat si in mass-media locala pentru a-i lamuri pe oameni de avantajele statutului de oras.

In turul de forta electoral, Ardelean a punctat cu abilitatea-i cunoscuta asa-zisele realizari din comuna. Ambalajul sclipitor oferit naivilor de catre primar, se spulbera precum castelele de nisip din Spania la o privire mai atenta. De la promisiunile sale electorale si pana la realitatea din anul de gratie 2003 este o cale mai lunga decat reteaua stradala asfaltata cu care se faleste primarul. Dar asupra acestor aspecte vom reveni. Ce trebuie sa stie cetatenii viitorului oras este ca primarul nu sta in localitatea pe care o pastoreste. Probabil este singurul primar din Romania in aceasta situatie. Se stie ca Ardelean isi ridica o vila in Tautii. Multi cred ca el locuieste acolo, mult timp asa am crezut si noi pana ne-a lamurit chiar primarul ca nu poate sta in vila deoarece constructia nu este gata. Nu are banii necesari pentru a o termina. Asa ca domiciliul stabil al primarului este in Baia Mare, unde are un apartament. Totusi, cum a reusit sa intre in competitia electorala din 2000 neavand domiciliul stabil in localitatea unde visa sa ajunga primar? Simplu. A profitat de contractul de intretinere imobiliara incheiat cu batranii Tamas pentru a-si „stabili” domiciliul la adresa acestora. Nu stim cum a facut aceasta jonglerie, cert este ca nu a avut acceptul lor. Potrivit scriptelor, el locuieste in Tautii Magheraus la numarul 806, adresa unde locuiesc Maria si Ioan Tamas. Nu trebuie sa mai spunem ca nu a stat nici o zi la adresa respectiva. Mai mult, de vreo doi ani se judeca cu cei doi batrani care vor sa rupa intelegerea paguboasa pentru ei. Cu toate acestea Ardelean, cu mult tupeu, foloseste adresa respectiva pe carti de vizita si chiar pe acte oficiale dupa cum vom vedea.

The young Tamas

Mai grav, si inexplicabil in acelasi timp pentru un partid care are pretentii, este ca Ardelean figureaza in baza de date a PSD cu adresa batranilor. Primarul Toni este presedintele PSD Tautii. Se pare ca si sediul organizatiei este pe aceeasi adresa. Curat centralism! Altfel nu ne explicam cum corespondenta de partid ajunge la mos’ Tamas si nu la sediul organizatiei, cum ar fi normal sa fie. Nu cu mult timp in urma batranul a primit un plic de la organizatia judeteana de tineret pesedista (TSD), adresat organizatiei de tineret locale. Batranul era atentionat ca in vederea pregatirii in bune conditii a alegerilor din 2004 trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru a desemna candidatii pentru functiile din administratia locala. Totodata, trebuia sa demonstreze implicarea TSD in viata politica si sociala a localitatii. Nu in ultimul rand, mos’ Tamas trebuie sa trimita copia procesului verbal al sedintei de constituire a organizatiei de tineret din Tautii. Am luat legatura cu secretarul executiv TSD Maramures, Cristian China-Birta, pentru a ne lamuri cum ajung acte ale partidului la o persoana particulara care are peste 70 de ani. „Ha! Ii buna. Cine sta la adresa respectiva? Da! Este grav. Am luat aceasta adresa din baza de date a organizatiei. Acolo Ardelean apare cu domiciliul Tautii Magheraus, numarul 806”, ne-a spus Birta. Nevrand sa faca parte din TSD, mos’ Tamas ne-a trimis scrisoarea respectiva cu rugamintea sa-l ajutam sa nu mai fie casuta postala a pesedistilor din comuna viitor oras. Poate conducerea PSD Maramures va analiza solicitarea unui alegator nedumerit.

Nicolae TEREMTUS



* Diamantul coroanei

S-a deschis sezonul fuziunilor de partid. Fortele politice din firava opozitie au inceput sa se agite pe masura ce se apropie data alegerilor. S-a intrat deja pe linia dreapta. Ca de fiecare data in ultimii 12 ani, in anul preelectoral au loc mutatii mai mult sau mai putin spectaculoase. Antipatiile politice sunt lasate la usa compromisurilor si a negocierilor asa-zis politice. Cei din partidele fara speranta se gudura pe langa cei care au sanse de a trece de pragul electoral.

Saptamana trecuta a avut loc semnarea protocolului de fuziune intre organizatiile judetene PNL si UFD. Actul a fost parafat de presedintele liberalilor maramureseni, Cristian Anghel si Doru Pop, liderul fortelor de dreapta din judet. Obiectivele declarate ale acestei fuziuni sunt crearea unei alternative politice la actualul partid-stat, in perspectiva alegerilor din 2004 si formarea unui pol de centru-dreapta adevarat.

Noilor membri PNL li s-au promis doua posturi de vicepresedinti si alte patru de membri in conducerea judeteana si municipala a partidului. Din cei aproximativ 850 de membri UFD, o parte va trece la nou infiintatul partid, Alianta Populara, potrivit declaratiilor rezervate ale lui Pop. Declaratiile celor doi lideri ajunsi colegi, au fost pline de optimism. ”Eu sunt de formatie un liberal. Ca bijutier, consider ca doctrina liberala mi se potriveste perfect. Imi place politica liberala si nu puteam sa ma indrept spre altceva. De aceea am incercat sa aducem normalitatea in politica romaneasca. Sa existe trei partide importante, pe trei doctrine: crestin-democratia, social-democratia si liberalismul. Mie mi s-ar potrivi si crestin-democratia, dar fiindca exista atatea formatiuni faramitate, raman sa sustin in continuare liberalismul”, a declarat Pop. Fostul lider UFD a facut si o profetie in legatura cu democratii, posibilii aliati ai liberalilor. „Ar fi stramb sa spun ca PD-ul se va dizolva, cum spun unii, pana la alegeri. PD-ul este ca o pasare interesanta, cu trei aripi. Nu cred ca ati vazut asa ceva. Daca se va intampla ceea ce trebuie sa se intample, una va pleca spre PSD (fostii membri din preajma lui Iliescu), o parte se va duce cu liberalii, si o parte s-ar putea duce cu PUR-ul. Dar cei mai multi dintre ei sunt liberali”, a spus Pop.

Diplomatul Anghel

In legatura cu acelasi subiect, pactul de neagresiune care se contureaza intre PNL – PD, Anghel a precizat ca ar fi unul benefic pentru liberali. ”Este primul pas de colaborare. Trebuie sa incetam aceste atacuri, stiti bine la ce ma refer, care nu ne fac bine. Incheiem un protocol prin care ne vom intalni inainte de fiecare sedinta de consiliu local si daca avem o opinie comuna, mergem pe acea idee. Vom incheia un protocol la nivel de consiliu judetean si apoi mergem mai departe. Eu cred ca la nivel local ne vom intelege bine. Dar se poate sa vina directive de la nivel central si sa zica . PD e format la ora actuala din patru oameni in jurul lui Man: Luputiu, Marinca, Berceanu si Pasca. Cu astia ramane. Iar cu primarii care au trecut la PSD, s-a cam terminat. Fiindca nu mai au bani pentru toata lumea”, a spus primarul Baii Mari. Pentru Varujan Vosganian, liderul UFD, fuziunea cu PNL este un moment de cotitura. ”Noi am pornit cu ideea unificarii dreptei inca dupa alegerile din 2000. A fost un proiect pe care l-am discutat cu Andrei Marga, pe vremea aceea presedintele PN[CD, dar el a demisionat. Am avut apoi discutii cu Valeriu Stoica si Victor Ciorbea, dar a fost taraganat proiectul. Am vazut ca singura solutie viabila ramane o colaborare cu PNL. Juridic e o fuziune, dar politic e o unificare. Doar in trei judete (Bihor, Constanta si Iasi) filialele UFD nu au fuzionat cu PNL. In ceea ce priveste Maramuresul, consider ca prin unificarea celor doua formatiuni a rezultat una mai puternica decat cele anterioare. Pe Doru Pop il vom propune sa faca parte din structurile centrale PNL”, a declarat pentru GAZETA Vosganian. Cat de intarita va fi dreapta morosana vom vedea.

Ciprian DRAGOS
Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.