• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Septembrie , 2003

POLITIC-EVENIMENT

* Profitand de vizita Patriarhilor Teoctist si Petros al VII-lea, PSD a incercat
Inregimentarea Maicii Domnului!

* Pensionarii taxeaza indiferenta guvernantilor
"PSD asteapta sa murim"

* Scandalul semnaturilor false din PRM
Nota de plata

* Coltu' meu - Vica

* Schimbul de azi - Pot sa-ti explic...

* Profitand de vizita Patriarhilor Teoctist si Petros al VII-lea, PSD a incercat
Inregimentarea Maicii Domnului!

Fara indoiala, saptamana care a trecut a fost una speciala pentru maramureseni. Capii Bisericii Ortodoxe Romane si oaspeti de seama au venit in nordul tarii, pentru a sfinti biserica din Rozavlea si subsolul Catedralei Ortodoxe din Baia Mare. Se stie ca Biserica Ortodoxa este institutia in care romanii au cea mai mare incredere. Credinta nu a putut fi furata in cei 50 de ani de “intuneric rosu". Maramuresenii i-au intampinat pe Patriarhii Teoctist si Petros al VII - lea cu bratele si sufletele deschise. Normal, un astfel de eveniment necesita o organizare impecabila. Toate autoritatile judetului au fost in alerta maxima. In aparenta, totul a fost bine, in fapt, au existat unele disfunctionalitati, unele scuzabile, altele nu. Daca in Rozavlea au fost zeci de mii de credinciosi, la Baia Mare doar trei mii au asistat la eveniment, in schimb VIP-urile politice nu au ratat o noua posibilitate propagandistica. Iar legat de politic a fost chiar si o intamplare amuzanta.

In 5 septembrie, la ora 14.15, pe aeroportul Otopeni a sosit pentru prima oara in Romania Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa. Invitat de Teoctist, Patriarhul Romaniei, Petros al VII-lea a participat la diverse actiuni ecumenice, printre care si o vizita de trei zile in Maramures. Din nefericire, evenimentul principal al saptamanii trecute (parca formularea "evenimentul anului" e fortata) a fost umbrit nu numai de norii care-au plans la tarnosirea bisericii Catedralei din Baia Mare, ci si de o tenativa "blasfemica" de pesedizare cu iz electoral.

Laudabil pentru cei care au reusit sa-l aduca in Romania pe unul dintre cei mai marcanti conducatori ortodocsi, cipriotul Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa. O lovitura buna la capitolul imagine a insemnat si popasul de trei zile (din sapte cat a numarat prezenta oaspetelui in tara noastra) in Maramures. Voci din interiorul ortodoxiei judetene au explicat "importanta" data judetului nostru, prin faptul ca Teoctist si-a dovedit inca o data calitatile de strateg si ca de fiecare data cand are cate un oaspete de seama opteza pentru rute stabilite dupa un algoritm simplu, dar eficient. Ii duce tocmai prin judetele in care "faptele de arme" ale fratilor ortodocsi au razbatut negativ prin presa. Este o reparare a imaginii stirbite de unii reprezentanti ai religiei majoritare din Romania. Periplul maramuresean al celor doi Patriarhi si al "armatei de episcopi si mitropoliti" care i-au insotit a trecut prin Rozavlea, Sapanta, Sighetu Marmatiei, Rohia si Baia Mare, in municipiul judetului fiind sfintita biserica de la demisolul viitoarei Catedrale. Cu acest prilej, a avut loc canonizarea Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures, trecut in randul sfintilor in anul 1992. GAZETA va prezinta cateva "instantanee" de la acest eveniment.

Pe urmele patriarhilor

Catedrala din Sighet. Peste 500 de oameni asteapta pe o caldura torida sosirea inaltelor fete bisericesti. Politia e anuntata ca Preafericitii au plecat din Negresti Oas. Numarul poporului creste. Mireni, bagatori in seama, cersetori, curiosi, politie, pompieri, politisti de frontiera, angajati ai structurilor autoritatii publice, consilieri locali, primarul Eugenia Godja. Dupa ora 14, in urlet de sirene, apare convoiul. Circulatia e blocata. Sfintii parinti coboara greoi din masini, urca treptele Catedralei (tarnosite de Teoctist acum cinci ani) si vorbesc multimii. Jandarmii ma inghesuie si imi dau seama, brusc, ca saracii baieti nu cunosc meserie si ca, daca as fi voit, fara un efort prea mare, le-as fi putut face orice rau preafericitilor. Din fericire nu-s nebun. Inca. Dupa painea cu sare, oferita de parohii Catedralei si primarul Sighetului, au inceput cuvantarile. Teoctist a vorbit lung, fara sa spuna mare lucru, apoi restul i-au urmat pilda. Toropit de caldura, am plecat spre Memorial.

"Ah, Vacaresti..."

Inaltele fete bisericesti au ajuns la Memorial pentru a vizita celebra fosta inchisoare si a se reculege. Au putut asista doar o mana de oameni, pentru ca jandarmii n-au lasat inauntru nici macar pe turistii straini, desi programul trebuia, teoretic, sa fie unul normal. Patriarhii au ascultat, mai mult sau mai putin atenti, explicatiile lui Gheorghe Barlea, directorul institutiei. Intr-un colt canta corul Catedralei, dar in plin miez de cant, sarmanii coristi au fost intrerupti pentru a se crea linistea necesara ascultarii explicatiilor ghidului Barlea. Apoi s-a intrat in "celular", s-a trecut cu pasivitate de celula unde a murit Maniu si s-a ajuns in sala "Represiunea bisericii", in timp ce directorul se scuza de zor ca sala este in curs de amenajare. Brusc, mi-am dat seama. Cu o zi inainte am fost acolo si sala era in regula, nici pomeneala de amenajari. Atunci? In camera sunt expuse istoriile episcopilor martiri romano si greco-catolici, exista un panou ortodox, un altul al lui Todea, o poza cu Manastirea Vacaresti din Bucuresti (care a fost demolata in timpul pastoririi lui Teoctist, care a inchis ochii, trimitand in schimb telegrame de adeziune lui Ceausescu). Am intrat. Lipsea ceva: panoul cu Cardinalul Alexandru Todea. Martir al bisericii greco-catolice, inamicul lui Teoctist. Totusi, e mort de cativa ani. Cine nu incape de memoria unui print al bisericii, responsabilii Academiei Civice ori preafericitii ortodocsi? Indiferent de raspuns, gestul e incalificabil si descalificabil! Privesc in ochii PF Teoctist, de la distanta de doi metri, atunci cand privirea sa intalneste poza cu ruinele Vacarestiului. Exclama, sec: 'Ah, Vacaresti..." Atat. Nici o umbra de remuscare in cautatura sau vocea sa. Jucator redutabil. Scarbit, am iesit din sala hartilor, asteptandu-i sa iasa si sa-si lase impresiile in Cartea de Onoare. Petros al VII-lea a scris repede, dar lui Teoctist activitatea i-a luat vreo patru minute. Cum s-a ridicat de deasupra foilor, m-am repezit ca hultanul sa vad ce-a scris. Dezamagire, n-am inteles nimic, are un scris ilizibil, ca un farmacist. Scrie ca unul care nu prea e deprins cu asa ceva. Apoi suita, pazita ca Sfintele Moaste, s-a aburcat in Mercedes-urile apostolice si a demarat in tromba. Gustul lasat in urma mi-a adus aminte, involuntar, de ultima vizita a lui Ceausescu la Sighet. Si atunci asa a fost: girofaruri, paine si sare, ovatii, aplauze la comanda, paza solida si mult fast. Oare de ce? Dupa intrebarea retorica, a urmat un alt popas maramuresean. Obiectivul: Baia Mare.

Politica si religie

Catedrala din Baia Mare a fost proiectata dupa modelul "Ceausescu". Cei care-si mai tin ochii "larg inchisi" refuza sa accepte ca, din punct de vedere economic, nu se justifica acest proiect megalomanic intr-o comunitate nu foarte numeroasa, cum este cea din Baia Mare, si, de ce sa ne ascundem dupa degete, o comunitate saraca (sau saracita?). La costurile uriase necesare construirii celei de-a doua catedrale ca marime din Romania, dupa Catedrala Neamului din Bucuresti, se cotizeaza intens, inclusiv din bugetul judetean, fara a se tine cont ca in Maramures, desi ortodoxia este o religie majoritara, nu este si religia unica, iar obiectivul construit nu va apartine nici Consililui Judetean, nici vreunei alte institutii judetene, ci BOR. La slujba religioasa de tirnosire a bisericii de la subsolul Catedralei Eparhiale “Sfanta Treime" de catre Patriarhul Teoctist si Preafericitul Petros al VII-lea - Patriarh si Papa al Alexandriei si a toata Africa, au participat mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi si preoti din intreaga tara si strainatate. La eveniment au fost prezenti circa trei mii de baimareni, putini daca ne raportam la densitatea de inalte fete bisericesti si a evenimentului in sine. Inceputa cu o oarecare intarziere, slujba de tirnosire s-a intins pana spre orele 15. La sfarsitul liturghiei a fost citita Proclamatia de canonizare a Sfantului Iosif Marturisitorul. Dupa terminarea slujbei, inaltele fete bisericesti, invitatii si VIP-urile au plecat la hotelul “Carpati" pentru... masa festiva. Daca evenimente nedorite nu au fost, fortele de ordine fiind pe faza, cele mondene, sa le numim astfel, si-au facut simtita prezenta, ba chiar am putea spune ca a existat o tensiune nepotrivita intr-un asemenea moment. De organizarea manifestarii s-au ocupat Primaria, Consiliul Judetean, Prefectura si Episcopia maramureseana. Primul lucru nepotrivit a fost podiumul pe care a avut loc slujba. Din cauza ca a fost prea scund, credinciosii aflati in spate nu au vazut mai nimic, iar dupa ce s-au deschis si umbrele in primele randuri, cei veniti sa asiste la slujba chiar nu au mai vazut nimic. Apoi a fost momentul “PSD". Din partea Guvernului a fost prezent la Baia Mare cu un mesaj al premierului, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Evident, ministrul a dorit sa citeasca mesajul, asa cum se intampla la mai toate manifestarile religioase din tara. Din motive necunoscute, ministrul nu a fost lasat sa ia cuvantul. Patriarhul Teoctist a amintit in mai multe randuri de mesajul respectiv, de contributia guvernului la ridicarea Catedralei, ba chiar s-a spus la un moment dat ca acest lacas este ridicat in “epoca Iliescu". Nemultumirea ministrului a fost evidenta, unii lideri locali ai partidului de guvernamant si-au exprimat nemultumirea pentru faptul ca Sarbu nu a putut sa ia cuvantul. Dupa terminarea slujbei, ministrul Agriculturii a plecat sa prinda avionul spre Capitala. Unii au spus ca de suparare nu a mai participat la masa festiva, altii, mai impaciuitori, au afirmat ca ministrul s-a grabit, avand in vedere ora tarzie, pentru a nu pierde avionul. Oricum, discutii au existat si toate acestea nu pot fi puse decat pe seama slabei organizari.

"Cerebralul" corator

A existat si un moment al Consiliului Judetean. Invidiosi pe cei din Consiliul Local Baia Mare, care pot acorda titlul de “Cetatean de Onoare", consilierii maramureseni au inventat “Diploma de Onoare a Maramuresului", acordata celor doi Patriarhi. In sedinta unde s-a luat aceasta hotarare, unii spun discutabila, a fost propus sa primeasca respectiva diploma si PSSa Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, poate cel mai indreptatit sa aiba o recunoastere din partea autoritatilor judetului. Nu a primit, din cauza ca cei ce au hotarat nu au stiut cum sa procedeze, dar cu promisiunea “o sa-i dam altadata". Explicatii pentru aceasta omisiune notabila, probabil poate sa dea presedintele Alexandru Cosma, ca tot le stie pe toate. Discutii au mai fost, din partea politicienilor din opozitie, pentru faptul ca in cuvantarea lui Teoctist s-a spus ca acest lacas este ridicat in “epoca Iliescu". “A fost hilar sa aud asa ceva. Nu mai terminam cu epocile astea. In fond nu a condus numai Iliescu si partidul sau. Si alti politicieni au sprijinit, intr-un fel sau altul. De fapt nici nu ar fi trebuit sa fie mentionat cineva", a declarat, nemultumit, unul dintre liderii politici ai opozitiei maramuresene.

Din culise

Prima si cea mai grava "abatere de la cele sfinte" a fost o noua tentativa a PSD-ului de "a se baga in seama". "Gestul politicienilor de a darui gratuit iconite cu chipul Maicii Domnului ar fi fost unul laudabil daca nu ni s-ar fi semnalat ca pe verso acestea aveau inscrisurile PSD, de parca Maica Domnului ar fi inregimentata in partid! A fost un gest incalificabil, mai ales ca faptul a ajuns si la cunostinta inaltilor invitati", a spus unul dintre membrii BOR. Alta dilema a fost tentativa unor preoti oportunisti, care au facut din sarbatoarea religioasa una asemanatoare cu "Sarbatoarea Castanelor", singura deosebire fiind ca la "standurile" formate din capotele masinilor incolonate nu se vindea bere, mici si coliere din samburi de piersica, ci carticele, icoane si alte simboluri ortodoxe. Dezgustatoarea atmosfera de balci a fost posibila cu sprijinul organizatorilor, incapabili sa invinga lacomia de arginti a unora. Despre "impiedicarea" accidentala a episcopului de Maramures si Satmar pe treptele bisericii (oricum si-a gasit sprijin in bratul-pavaza al secretarului Ioan Pop), sonorizarea uneori defectuoasa, mesajul nastasian ascuns sub sutana si ramas necitit pe motiv de "lipsa de timp", bisericutele politicienilor care discutau despre orice, mai putin despre evenimentul religios, si despre impresia lui Petronius referitoare la perechea de pauni pe care arhiereul-vicar Iustin Sigheteanul o creste la Rohia incalcand legea protectiei animalelor, nu mai vorbim. Deocamdata.

Sfantul Iosif Marturisitorul

In 13 august 1391, prin incuvintarea Patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolelui, manastirea maramureseana Peri devine (timp de 312 ani, cu mici intermitente) sediul central al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului. Printre episcopii ortodocsi care si-au avut resedinta la Peri a fost si Iosif Stoica, intaistatator intre anii 1690-1711, care a fost canonizat cu numele Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures (praznuit la 24 aprilie). Iosif Stoica s-a nascut in secolul al XVII-lea, intr-un sat din Nasaud. A dobandit invatatura ortodoxa de la preotii satelor si de la calugarii din manastirile si schiturile din Maramures. Dupa ce a devenit preot, Dosoftei, mitropolitul Moldovei, il hirotoneste in 1690 ca episcop al Maramuresului. Stoica isi stabileste resedinta episcopala la manastirea Sfantul Mihail din Peri. A luptat pentru pastrarea credintei ortodoxe intr-o perioada in care se faceau presiuni pentru trecerea la calvinism. In 1701 a fost chemat la Viena, unde i s-a propus sa renunte la ortodoxie in schimbul unor avantaje materiale. Refuzul i-a adus "fabricarea" unor acuze, arestarea si intemnitarea. Este eliberat la scurt timp, la presiunile romanilor maramureseni. In 1703, in timpul rascoalei antihabsburgice a lui Francisc Rakoczi al II-lea, manastirea Peri a fost distrusa si desfiintata, iar scaunul episcopal a fost mutat pe rand la manastirile Giulesti, si apoi Budesti. In 1705, Stoica este judecat si condamnat, dar la sfarsitul anului este din nou eliberat, cu interzicerea dreptului de a mai ramane in fruntea comunitatii ortodoxe din Maramures. In 1711 revine in functia de episcop, dar moare la scurt timp.

Catalin VISCHI
Nicolae TEREMTUS
Teofil IVANCIUC



* Pensionarii taxeaza indiferenta guvernantilor
"PSD asteapta sa murim"

Intre valoare pensiilor si cea a preturilor exista mari diferente, iar indexarile efectuate nu tin pasul cu inflatia. Ultima indexare a pensiilor ii aduce unui pensionar mediu una sau doua sute de mii de lei in plus, in timp ce preturile la energia electrica au fost majorate de la 1 septembrie cu 17,5%, iar la gazele naturale cu 22%. O anomalie a sistemului este existenta a sase milioane de pensionari, in timp ce numarul contribuabililor se ridica abia la patru milioane.

Situatia pensionarilor din Romania se deterioreaza pe zi ce trece. Desi au zeci de ani in campul muncii, au ajuns o categorie defavorizata. Problema cea mai mare o constituie diferentele dintre categoriile de pensii. Guvernul priveste cu indiferenta problemele varstei a treia.

Pensionarii, una dintre cele mai defavorizate categorii sociale din Romania, ajung dupa ani indelungati de munca sa traiasca din mila familiei. O ocazie a pensionarilor de a-si varsa supararea a fost dezbaterea publica organizata de PNL. Ei au recunoscut ca promisiunile pe care le-au primit de la actuala guvernare, au ramas vorbe in vant. "Pana s-o inscaunat Iliescu ne-o promis multe, dar acum o uitat de toate", a spus Kim Francisc, un pensionar suparat pe PSD. Acesta a fost "sprijinit" de un coleg de suferinta, pentru care atitudinea guvernantilor este clara. "Ei asteapta sa murim cu totii, nu sa faca ceva pentru noi". Cei mai afectati de inflatie sunt cei care s-au pensionat la inceputul anilor '90 si pensionarii din agricultura, deoarece exista diferente mari intre cei care s-au pensionat in urma cu zece ani si cei care se pensioneaza acum. Nici o corelare a guvernantilor nu a apropiat pensiile de o valoare care sa acopere nevoile zilnice. "Se imparte la pensionari cum s-ar imparti la sobolani", a descris"imparteala" pe care o face PSD-ul, Gheorghe Silaghi, un alt pensionar nedreptatit. Un alt semn de intrebare pe care il ridica pensionarii se refera la pensiile pe caz de boala. Ei sunt convinsi ca un numar important de persoane beneficiaza de pensii consistente pe nedrept si primesc bani care sunt luati tot din fondul de pensii. In acest fel, coruptia din sistem isi mai pune o data amprenta asupra varstei a treia. De multe ori, unde sunt doi pensionari, si cele doua pensii cumulate acopera la limita traiul zilnic, se pune problema ce va face cel care va ramane singur. S-a ajuns in siuatia in care foamea il sperie pe pensionar mai mult decat singuratatea.

Varianta

PNL a lansat un proiect de modificare a legii pensiilor. Initiativa legislativa urmareste recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata pana la data aparitiei legii, pe baza formulei continuta in legea initiala. Reprezentantii pensionarilor din Maramures agreeaza initiativa penelista si spera sa poata fi pusa in practica. "Acest proiect este foarte bine venit. Vom face tot posibilul sa poate fi realizat. Trebuie sa se recalculeze pensiile cinstit, sa nu mai fie diferente. Sa se tina cont de munca depusa", a spus Grigore Costea, presedintele Asociatiei Pensionarilor. Un alt reprezentant al varstei a treia este Augustin Chira, presedintele Partidului Pensionarilor. Partidul Pensionarilor sustine proiectul lansat de PNL, dar priveste cu rezerve modul in care va fi intampinat de guvernanti. "Ne bucuram de aceasta actiune si ne alaturam ei. Ajutam PNL-ul, deoarece ajutandu-i pe ei, ne ajutam pe noi. Speram ca aceste actiuni sa fie finalizate, deoarece acest segment trebuie ajutat", a spus Chira. In Maramures exista aproximativ 130.000 de pensionari din toate categoriile, iar in toata tara numarul pensionarilor se ridica la sase milioane.

Mihaela MIHALEA



* Scandalul semnaturilor false din PRM
Nota de plata

In urma cu doua luni, GAZETA publica un material incendiar despre modul in care filiala PRM Maramures a inteles sa se achite de obligatia care i-a revenit in cadrul actiunii de strangere de semnaturi pentru reinscrierea partidului la Tribunal. “Scandalul semnaturilor false", un dosar cu circa sapte mii de semnaturi, din care 5000 au fost “fabricate" in birourile organizatiei a explodat la Bucuresti dupa ce falsurile, vizibile din avion, au fost descoperite de cei care verificau dosarele filialelor.

In materialele publicate, am aratat ca in urma unui sondaj telefonic ad-hoc, zeci de baimareni nu aveau habar ca sunt membri PRM si ca au semnat celebrele liste. Unii au fost chiar indignati ca le-a fost “furata" identitatea si ar fi vrut sa stie cine se face vinovat de situatia creata. Liderii filialei maramuresene au negat existenta dosarului cu semnaturi false si au pozat in “fecioare neprihanite".

La Bucuresti situatia, cel putin atunci, a fost privita altfel. Mania liderilor partidului a fost mare si s-a cerut unor comisii sa descopere vinovatii. Presedintele filialei, Emil Marinescu, senatorii Maria Ciocan si Mircea Mihordea, presedintele organizatiei de tineret, Florin Bancos, vicepresedinti ai organizatiei au fost chemati la Bucuresti pentru explicatii si declaratii. In paralel, au descins la Baia Mare lideri de la Bucuresti, care au verificat la fata locului “minunata" intamplare care putea aduce grave probleme partidului. Sansa sau nesansa celor vinovati s-a numit vacanta de vara, asa ca cei care au facut verificarile au amanat prezentarea concluziilor pana la inceperea sesiunii parlamentare. Intre timp, ce nu am reusit sa aflam de la cei ce conduc filiala, implicit si coordonarea actiunii de strangere de semnaturi, am aflat de la hulitul deputat, Mircea Ifrim. Deputatul a confirmat existenta celor 5000 de semnaturi false, a scandalului, a comisiilor ce verifica filiala si si-a exprimat speranta ca se vor lua masuri severe impotriva celor care au atentat la “integritatea partidului". Chiar daca pare o aiureala toata aceasta poveste, din mai multe surse am primit aceeasi concluzie. Daca dosarul cu pricina ar fi ajuns la Tribunal se putea ajunge chiar pana la desfiintarea lui. In concluzie, problema a fost grava, mai ales ca nu este vorba de un partid “de buzunar" ci de una dintre cele mai puternice formatiuni politice romanesti. Dupa declaratiile ferme ale lui Ifrim ne-am fi asteptat ca interesantele concluzii ale celor care au verificat cazul filialei maramuresene sa apara. Sesiunea parlamentara a inceput si sedinta de analiza s-a lasat asteptata. Mai mult, am primit informatii ca unii lideri maramureseni si-au cam petrecut vacanta pe la Bucuresti, incercand sa “dreaga busuiocul". Potrivit ultimelor informatii pe care le avem, in 16 septembrie se va discuta raportul intocmit de deputatul de Satu Mare, Vasalie Mois, cu concluzii si propuneri cu tot, in cadrul Delegatiei Permanente a partidului. Nu am reusit sa aflam ce a propus Mois, dar nu pot fi decat doua variante. Ori se va face “curatenie” intr-o filiala care a scazut dramatic fata de momentul 2000, ori se va ingropa totul sub justificari puerile. Daca PRM este partidul care se pretinde, un campion al dreptatii, al luptei impotriva coruptiei, atunci nu poate fi decat prima varianta, daca declaratiile liderilor de la Bucuresti sunt doar spuse demagogice, atunci vinovatii vor primii “bobarnace" si avertismente bune de pus in rama. Noi asteptam cu interes si vom reveni.

Nicolae TEREMTUS



* Coltu' meu - Vica

Unii ii spun “Mami" sau “Vica", altii “Doamna de Fier", cei mai multi “cea care l-a invins pe Mircea Man la alegerile din 2000". Ludovica Parvu, fost subprefect, vicepresedinte al PSD Maramures, este una din putinele femei de-a locului care au avut curajul sa intre “in politica mare, unde regulile le fac barbatii". S-ar putea spune si numai din acest motiv ca, alegerea sa ca si candidat la Primarie in competitia din 2004 a fost corecta. Adevarul este ca pesedistii baimareni nu prea au un alt candidat care sa plece din start cu un asa capital de imagine, ca Parvu (cunoscuta, mediatizata etc.). Din motive misterioase, liderii PSD au tinut “ascunsi" multi membri ai partidului care, poate, ar fi avut sanse mai mari ca fostul subprefect. In lunile din urma, cand era previzibil ca Parvu va candida s-a tot spus: “Nu avem un candidat mai bun", “Este solutia perfecta", “Singura care il poate invinge pe Anghel"... Eu nu cred in candidatul unic si in general in unanimitate, au fost prea multi ani in care am suferit din cauza acestui mod de a pune problema. Daca nu as consuma spatiul pe care il am, “dintr-un condei" as putea trece vreo zece colegi de-ai lui Parvu, care ar fi putut candida cu succes daca ar fi beneficiat de atentia partidului. Un candidat se pregateste in ani de zile si este evident ca e mai bine sa alegi dintre zece decat sa mergi pe mana unuia singur. Revenind la Parvu si la situatia existenta, si eu am crezut ca asa este. Cea mai buna solutie. Pana in ziua in care a fost oficial lansata in cursa pentru Primarie. In acea zi, fostul subprefect a participat la o emisiune TV unde, intre multele idei si pareri electorale, s-a strecurat si o precizare care m-a socat. Parvu si-a amintit (si a spus-o cu placere) ca in campania din 2000 a atentionat electoratul ca solutia microcentralelor de apartament este una care va fi paguboasa. Ea a facut “lobby" atunci pentru centralele de bloc si chiar pentru reabilitarea centralelor de cartier (retele, cazane...). “Acum se va vedea ca am avut dreptate", a spus Parvu, folosind argumentul scumpirii gazelor naturale, respectiv a cheltuielilor de intretinere. Am ramas perplex si mi-am dat seama ca fostul subprefect are un soi de nostalgie periculoasa. Sigur, gazul metan s-a scumpit iar facturile vor fi mari, dar cei cu microcentrale au libertatea de a folosi cat ii tin buzunarul. La bloc niciodata nu va exista unanimitate. Unii vor mai mult, altii mai putin, dar cheltuielile se impart la toti. Libertatea trebuie sa fie libertate, chiar si atunci cand vorbim de modul in care ne asiguram incalzirea. Restul e doar campanie electorala.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi - Pot sa-ti explic...

Istoria lui "pot sa-ti explic" isi are originile in timpuri imemoriale. Cercetatorii au stabilit, dupa studiul indelung al izvoarelor scriptice si dupa ce au mestecat cateva mii de frunze de tutun (doar se stie "cu tutunu' si rabdarea treci si marea"), ca expresia a fost atestata documentar pentru prima oara intr-un banc. Probabil l-ati auzit, acela cu sotul incornorat care si-a surprins sotia in pat cu sifonarul si, dezgustat, a intors spatele si a plecat. Replica sotiei, strigata cu deznadejde pe casa scarii, este tocmai acest istoric si glorios "pot sa-ti explic". In aceasta remuscare conjugala sta toata teoria de viata a romanului. "Pot sa-ti explic..." s-a stins atunci in ecoul peretilor de BCA. Era normal. Atunci cand exista o evidenta, explicatiile sunt similare cu inutilitatea pieptenelui la chilugi. In Romania, in timp, acest "Pot sa-ti explic" s-a metamorfozat in "Iezista o iesplicatie" a decrepitului personaj Leana lui Costel. O eroare sau un esec, indiferent de domeniu (fie patul conjugal, irigatiile defectuoase, politica, chiar un meci de fotbal) vor fi insotite de "pot sa-ti explic" si indiferent daca vrei sau nu, vei fi obligat sa asisti la "iesplicatii". Avalansa argumentelor cu care ni se explica nesansa incredibila (se citeste sacadat, ceva in genul "in-cre-di-bi-la") care ne-a insotit, se lipeste de noi ca o reclama proasta la un lipici bun. Sau invers, dar ce mai conteaza amanuntele? Totul e in zadar. Rezultatul ramane neschimbat si e singurul care conteaza. Modul in care a fost obtinut e decimat de negura timpului. Sigur, razletii cavaleri ai fair-play-ului se vor ridica indignati si vor parasi sala, in semn de fronda, la teoria scopului care scuza mijloacele. Am cam "blabait-o" si n-ati prea inteles mare lucru, nu? Era vorba despre istoricul furt al unui arbitru de fotbal din tara care a inventat confidentialitatea bancara. Pana la urma, elevetianul a jucat rolul sotiei nesatioase care, surprinsa cu "greseala-n mana" (ca si Zdreanta, cainele lui Arghezi, cu oul in buzunar) a strigat tusind in fluier: "Pot sa-ti explic". Pe langa tristetea romanului, care in acest scheci a jucat rolul incornoratului, ramane tristetea ca nu am reusit inca performanta de a evita si avalansa argumentelor care explica "nesansa noastra in-cre-di-bi-la". Continuam sa vedem forma, si nu fondul problemei. Pacatul nostru etern. P.S.: Peste ani, putini isi vor aminti ca a existat vreodata un Urs Maier, dar cat de multi "isi vor aminti ca a fost o data Iris". E ceva in genul batistei care a sters lacrimile pustiului care plangea la sfarsitul meciului. Lacrimile s-au uscat chiar atunci. Dupa o vreme s-a uscat si batista, iar dupa alte cateva zile, saptamani, luni sau ani, copilul va uita si motivul pentru care a plans. Un singur lucru sper sa nu uite. Ca in fotbal e ca si in viata. Cei mai buni nu sunt mereu invingatori. Cam asta e...

Catalin VISCHI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.