• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iunie , 2003

POLITIC-ADMINISTRATIV

* La Borsa, democratii maramureseni au un candidat surpriza
Mircea Man se intoarce. Degeaba

* Coltu’ meu
Schimbati Ansamblul Transilvania!

* Schimbul de azi
Poloboc pe burta lor

* La Borsa, democratii maramureseni au un candidat surpriza
Mircea Man se intoarce. Degeaba

PD Maramures este prima filiala de partid din judet care face public numele candidatilor la primariile mai importante din judet. Graba democratilor este justificata de faptul ca disputele electorale au inceput de ceva vreme, iar batalia de anul viitor se anunta a fi pe “viata si pe moarte”. Previzibile unele dintre ele, vezi Baia Mare, candidaturile democratilor prezinta si surprize notabile, ce vor aduce un plus de culoare in campania electorala.

Tactica prin care Partidul Democrat spera sa obtina peste 25% din voturi la alegerile din 2004 este obtinerea cat mai multor posturi de primar. Lista viitorilor candidati a fost facuta publica. Presedintele filialei PD Maramures, Mircea Man, va incerca sa-l “detroneze” pe amicul sau, Cristian Anghel, din fotololiul de primar al municipiului.

Sub titulatura pretentioasa “Consiliul de coordonare judetean PD Maramures” se ascundea de fapt prezentarea candidatilor la functia de edil-sef, programul precampaniei electorale si strategia electorala pentru 2004. Pentru fotoliul de primar al Baii Mari va candida, cum se putea altfel, Mircea Man. El a fost singurul candidat in organizatia Baia Mare si mai are de trecut validarea candidaturii de conducerea centrala a partidului. La Sighetu Maramatiei, un ilustru necunoscut, Valer Faur, cu sanse destul de reduse in batalia cu actualul primar pesedist. Desi este democrat numai de anul trecut, Faur este unul dintre cei care a pus bazele filialei locale si a fost ales membru in Biroul Permanent Judetean. In Cavnic, candidatul Ileana Danciu are o misiune aproape imposibila in fata primarului Nicolae Bindiu. Cel mai cunoscut candidat al democratilor din teritoriu este Matei Mihali, din Borsa. Presedinte al Composesoratului din localitate, Mihali este un candidat surpriza si cu mare priza la borsenii ce se chinuie de ani de zile sa-si recupereze proprietatile forestiere. Mihali este intr-o disputa perpetua cu senatorul PRM, Mircea Mihordea, cu primarul pesedist, Gavrila Grec, si poate castiga daca va avea sprijinul filialei. Probabil, cea mai buna alegere a democratilor. In patru localitati maramuresene, printre care si Baia Sprie, Partidul Democrat nu are, deocamdata, candidati pentru functia de primar. Vacanta pretendentilor la mult ravnitul fotoliu va fi mai scurta anul acesta, pentru ca pana la sfarsitul lunii august trebuie depuse listele cu candidati pentru Consiliile locale. Pe 27 august, cei care aspira la functia de primar, din intreaga tara, se vor intalni la Sala Palatului cu liderii PD. Aflat in pole-pozition, Man a vorbit despre strategia prin care PD spera sa obtina peste 25% din voturi la alegerile din 2004. “Alegerile locale trebuie sa fie in prim plan. Nu putem castiga alegerile generale daca nu avem succes la cele locale, asta se poate intampla numai printr-o minune, asa cum a fost in 2000 cu PRM, care a ajuns in turul final. Ne vom deplasa in toate cele opt zone ale Maramuresului unde avem cate un responsabil: Baia Mare, Lapus, Chioar, Codru, Sighet, Valea Izei, Valea Viseului, Mara-Cosau, pentru a afla problemele din zona si pentru a sustine seminarii de pregatire a viitorilor candidati. La sfarsitul verii, in precampania electorala, vom lansa o carte neagra a guvernarii PSD-iste dar, de aceasta data, vom oferi si solutii pentru problemele care nu au fost rezolvate”, a declarat liderul democratilor maramureseni. Pe de alta parte, Man s-a ferit sa vorbeasca prea mult despre posibila alianta PD-PNL. Daca la nivel de tara situatia pare a fi rezonabila, in Maramures, Anghel si Man sunt, cu siguranta, doua “sabii” ce vor intra cu greu in aceeasi teaca.

Ioana LUCACEL



* Coltu’ meu
Schimbati Ansamblul Transilvania!

Cel mai discutat si disputat subiect al consilierilor judeteni in acest mandat a fost, este si va fi soarta directorului Ansamblului National Transilvania, Mircea Pop. Saptamana trecuta a mai fost intoarsa o pagina din aceasta poveste trista, a unui biet economist ce tine cu dintii de scaunul ce l-a facut mai celebru decat activitatea-i glorioasa de zeci de ani. Aproape toti consilierii, cica, au vrut sa-l schimbe pe Pop dar, ca un facut, si de aceasta data a existat o foaie ce nu era conform legii. N-avea o semnatura. Este deja ridicol ce se intampla. Ar fi a sasea sau a saptea oara cand se incearca schimbarea directorului de la ansamblu. De fiecare data, incercarile s-au lovit de chichite birocratice. Ba nu este o semnatura, ba vreun act, ba vreo stampila, de te gandesti ca e cineva care face asta intentionat, pentru a se ajunge la finalul cunoscut: noi am vrut sa-l schimbam, dar nu s-a putut din cauza de procedura. Scrupulosii consilieri nu vor sa incalce legea, iar presedintele Cosma, un monument al licitatiilor castigate corect (ha-ha! - nota Dan Parcalab), nici atat. Saptamana trecuta, el a suspendat sedinta tocmai pentru a-i feri pe colegii consilieri sa cada in pacatul nerespectarii legii. Ce importa ca sedinta nu a fost pregatita cum trebuie si teroristii folclorului au bagat hartia ce nu era pe placul legii. Sau o fi, din cauza ca secretarul CJ este un interimar de mai bine de doi ani, desi secretarul general al guvernului a tunat si fulgerat la Baia Mare pe aceasta tema. Cainii latra, caravana trece, nu? Si uite asa, consilierii au scapat de un gest necugetat, iar Pop are ragazul de a se pregati pentru batalia ce se va da la urmatoarea sedinta de CJ. Scenariul acestei intruniri ni-l putem inchipui foarte usor, precedente exista. Nu va fi un act in regula, sau continutul raportului va fi altul, sau va lipsi stampila, sau se va lua lumina. Ori temperatura din sala va fi peste 35 de grade si “secretarul” va uita sa cumpere apa minerala. Va avea loc o noua amanare si toata lumea va putea pleca linistita in vacanta, la munte, la mare sau in SUA. Concluzia aceste ridicole povesti este ca Mircea Pop nu poate fi clintit de pe post. Directorul Ansamblului are o sustinere mai ceva ca Iliescu sau poate o fi stiind oaresce secrete ale vreunei persoane santajabile. Cine stie? Intorcand povestea si pe fata, si pe dos, rezulta o singura solutie pentru ca onorabilii consilieri judeteni sa iasa cu fata curata. Nu poate fi schimbat Mircea Pop, nici o problema, domnilor! Schimbati Ansamblul Transilvania!

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
Poloboc pe burta lor

“Inginerescul” poloboc este explicat de lingvisti prin “nivela cu bula de aer”, un instrument tehnic cu ajutorul caruia se verifica suprafetele plane. Cand este asezat pe o suprafata neregulata, bula se zbate nebuneste ca pestele pe uscat sau ca romanul azvarlit cu capul de toti peretii tranzitiei. Asezat pe o burta-parlamentara, polobocul se comporta la fel. Dar, vorba unui distins domn, nici burtile nu mai sunt cum au fost odata. Publicul iarta orice, cu exceptia geniului. De aceea, poporul nu poate fi condamnat ca iarta zbaterea bulei polobocului-parlamentar. Iertam pentru ca, vorba morometiana a unui batran din Salistea Maramuresului, “Apii, pedeapsa numa’ Cel de Sus sa cade sa dea, noi, istealanti, decat sa iertam, atata ne-a ramas. Da’ de furat, cat s-a mai fura-n tara asta? Va spui io. Numa’ atata cat este, mai mult nu.” S-atunci, iertam. Iertam infinit, nedrept (poate fi iertarea nedreapta?), abuziv chiar. Altfel cum am putea justifica infinita rabdare a celor cu burta lipita de sira spinarii care continua sa stampileze absent, imperturbabil, buletinele de vot. Intr-o tara de nemultumiti e cel mai usor sa fi parlamentar. Sloganul “El ne scoate din rahat!” are in Romania de azi cea mai mare credibilitate. Sociologii americani au ajuns la concluzia ca un politician are un maxim de credibilitate de 60%, adica tot atat cat are sifonarul care-ti promite ca duminica nu va trece pe strada (desi stie sigur ca nu e asa) si te determina sa urci pe scari 8 etaje cu 8 butelii in mana asa, de dragul similitudinii. A, nu v-am spus ca liftul a fost vandut la fier-vechi, pentru ca locatarii nu mai puteau suporta intretinerea lunara, desi aceasta nu costa decat cam cat deplasarea lui Cosma in Ujgorod, sau intretinerea lunara a limuzinei fara taxe vamale a staretului Iustin Sigheteanul... In fine, oricine are scapari. Si atunci sa nu ierti, ba sa ierti! “Si ce ai domn’e cu polobocul pe burta lor? N-ai auzit ca se poarta curburile?” Acum, cand tastele scrasnesc apologia burtii-parlamentare, privesc un insipid program TV (care seamana cu o platforma electorala proasta) si zambesc. E difuzata o tentativa esuata de emisiune despre vigoare si pe ecran apar niste matroane bigudate care poarta pancarte inscriptionate cu “Jos colesterolul!” “Vrem o viata sanatoasa!” “Nu vreau carne si slanina / Vreau s-arat ca o regina!”

P.S.: Burtile-parlamentare sunt ca bancurile cu blonde (explicatia finala era ca “sunt valabile si pentru brunete, roscate sau satene” – sunt misogin? E doar un citat!). Adica sunt valabile si pentru orice alt politician “grijuliu pana peste poate cu poporul sau”. ... si chiar daca as fi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.