• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Aprilie , 2003
* Avertismentul - Tineretul social-democrat maramuresean (TSD) a trecut cu bine peste vizita presedintelui organizatiei la nivel national, Victor Ponta, demnitarul cu chip de copil

* Trofeele primaverii - Barometrul politic al ”Gazetei de Maramures”: Fara a avea pretentia ca a descoperit America, GAZETA incearca sa va prezinte pe baza informatiilor, a datelor, a opiniilor cititorilor nostri, un barometru politic pe primul trimestru al acestui an.

* Precizarile lui Bota

* Avertismentul

Tineretul social-democrat maramuresean (TSD) a trecut cu bine peste vizita presedintelui organizatiei la nivel national, Victor Ponta. Prezisele decapitari ale unor lideri ai TSD nu au avut loc. Disensiunile dintre seniorii PSD maramureseni au amplificat un asa-zis conflict din sanul organizatiei de tineret. Ponta a dat o lectie de politica, de respect fata de presa - si nu numai - pesedistilor seniori maramureseni, semn clar ca vine noul val in politica. Demnitarul cu chip de copil, Victor Ponta, seful corpului de control al primului ministru, a facut un gest care-i repugna, dupa cum a declarat la Baia Mare: s-a trezit la ora cinci dimineata pentru a putea ajunge la intalnirea cu TSD Maramures. Dupa cateva ore de discutii cu junii pesedisti, Ponta s-a intalnit cu autoritatile judetului si apoi a avut un dialog cu presa baimareana. Sceptici ca anuntata conferinta de presa va incepe la ora programata (in general, demnitarii bucuresteni, dar si cei din judet, se joaca cu nervii gazetarilor), ziaristii au venit in sir indian la sediul PSD, unde a avut loc intalnirea. Nu numai ca intalnirea a avut loc la ora fixata, dar Ponta i-a intampinat pe jurnalisti la intrare, incadrat de liderii TSD. Un semn de respect care nu prea se vede pe meleagurile morosene si care ar trebui sa dea de gandit politicienilor seniori.

Pacificatorul

“Nu am venit sa-l schimb pe Radu [olas (presedintele TSD Maramures), asa cum am citit, si nu am venit ca sa am nu stiu ce conflict cu vreun lider al organizatiei mari. Am venit sa vad ce se intampla in TSD Maramures, sa discut cu toti cei care ar trebui sa insemne ceva in organizatie”, a declarat la inceput Ponta. El a spus ca nu este chiar multumit de cum arata organizatia. “Pe de alta parte, ei au facut lucruri bune si cred ca daca exista o problema, ea poate fi rezolvata. Vor lucra, asa cum ar trebui, in echipa, iar eu voi monitoriza activitatea lor. Am fost de acord cu propunerea lor ca in septembrie sa aiba loc Conferinta Judeteana a TSD. Se va alege o noua conducere si tot ce inseamna Consiliul Judetean. Sunt multi tineri care fac parte din aceste structuri care nu mai sunt interesati sau nu mai vor sa faca politica. Liderul organizatiei trebuie sa fie locomotiva care trage filiala”, a spus liderul TSD. Ponta a declarat ca daca are ceva de reprosat presedintelui TSD Maramures, este o oarecare lipsa de fermitate. “Am vazut aici ca Tolas, Birta si ceilalti pot si fac o echipa si ca TSD reprezinta o mare speranta pentru PSD Maramures”, a declarat Ponta.

Pepiniera TSD

Seful TSD a precizat, cu zambetul pe buze, dar cu ton ferm, ca va veghea ca organizatia de tineret maramureseana sa nu fie folosita in razboiul dintre tabere sau persoane. “Nu vreau sa fiu presedintele unei asociatii de lipitori de afise sau de dat bine in poze. TSD a facut un pas mare si vreau sa vedeti, din randul tinerilor, pe viitorii consilieri, primari si chiar parlamentari”, a afirmat presedintele TSD. El i-a atentionat pe seniorii PSD ca orice critica, de dragul criticii, adresata organizatiei de tineret (a fost vizat senatorul Bindea) intra in contradictie flagranta cu politica partidului. “Daca domnul Bindea sau altcineva are o problema cu o alta persoana din filiala, nu trebuie sa dea in tineri pentru a ajunge la o intelegere. Nu trebuie sa jucam biliard aici”, a punctat Ponta. Liderul TSD a spus ca organizatia maramureseana are o activitate buna, mai ales fata de organizatiile de tineret ale celorlalte partide. “S-au facut foarte multe lucruri bune si vreau ca in continuare sa fie cei mai buni. Vreau, cand se vorbeste de organizatiile de tineret, sa se inceapa intotdeauna cu TSD”, a spus Ponta.

Predictia

Liderul tinerilor social-democrati din intreaga tara a facut in Baia Mare o profetie interesanta. “Noi vrem sa ne punem la punct cu toate miscarile organizatiei de tineret a PD-ului. Cred ca in cativa ani vom fi acelasi partid. Si e normal sa fie asa, sa ne punem de acord, social-democratia e una singura, iar daca seniorii nostri au probleme din trecut, noi nu avem. La organizatiile de tineret, lucrurile vor fi mult mai simple”, a mai spus Ponta. Seful corpului de control al premierului a precizat ca a primit mai multe sesizari din Maramures cu privire la unele licitatii cu bani publici, probleme in care sunt implicati si lideri ai PSD. Ponta a spus, diplomatic, ca verificarile vor fi facute in momentul in care va avea toate datele necesare. Anchetele din GAZETA de Maramures ii stau la dispozitie.

Nicolae TEREMTUS



* Trofeele primaverii

Dintr-un domeniu sau altul, topurile si clasamentele se fac pe baza unor sondaje, a unor informatii si date. Romanii consuma cu aviditate astfel de ierarhizari, moda preluata de la occidentali, cu diferenta ca acolo aceasta adevarata industrie atinge aproape perfectiunea. La noi, inainte de 1989 era simplu. Primele locuri, in orice fel de ierarhizare erau ocupate de aceleasi fete “mult iubite”. Acum presa, cea mai dinamica activitate post-decembrista, ofera astfel de clasificari pe gustul consumatorilor romani, chiar daca ele sunt atinse de stangaciile unei democratii in tranzitie Fara a avea pretentia ca a descoperit America, GAZETA incearca sa va prezinte pe baza informatiilor, a datelor, a opiniilor cititorilor nostri un barometru politic pe primul trimestru al acestui an. Demersul nostru jurnalistic nostru poate fi “digerat” cu o doza de umor, cu detasare dar, credem noi, se apropie de realitatile politicii maramuresene. Cel mai rasunator scandal politic: Bechis - Bindea si Mihordea - Ciocan La egalitate de puncte, conflictul din PSD Liviu Bechis-Liviu Doru Bindea si sfada senatorilor PRM Mircea Mihordea-Maria Ciocan. Chiar daca respectivele dispute au fost oficial inchise, in buna traditie romaneasca ele continua cu “batista pe tambal” si departe de ochii si urechile iscoditoare ale presei maramuresene.

Cea mai dinamica filiala de partid: nu se acorda Locurile unu, doi si trei nu se acorda. Cu toate declaratiile optimiste ale liderilor organizatiilor judetene de partid, este limpede pentru toata lumea ca politica maramureseana a intrat intr-un blocaj. Este drept, stagnarea se simte si la nivel national.

Cel mai spectaculos regres politic: Filiala PRM Daca in 2000 peremistii maramureseni au surprins prin numarul mare de voturi obtinute la alegerile locale si generale, in momentul de fata organizatia este macinata de certurile mihordiene, de exilul auto-impus al primarilor si consilierilor iesiti pe listele PRM, dar si de inactivitatea parlamentarilor de origine morosana, sau de import - cazul deputatului Mircea Ifrim.

Cel mai charismatic lider de partid: Cristian Anghel Primarul liberal al Baii Mari are stiinta dialogului politic si stapaneste aproape la perfectiune arta de a se face ascultat, recunoscut, apreciat si, in ultima instanta, votat. Anghel a invatat ca presa te poate ridica, dar te poate si arunca in “groapa de lei”, asa ca a pastrat legaturi amiabile cu toata mass-media maramureseana, spre deosebire de alti lideri politici care au mizat, de multe ori neinspirat, doar pe anumite segmente.

Cea mai spectaculoasa ascensiune politica: Ioan Blajan si Eugenia Godja Liderul PSD Baia Mare si primarul PSD al municipiului Sighetu Marmatiei impart locul I. Doi politicieni depre care se vorbeste in ultima vreme ca autentici lideri de opinie. O mentiune speciala pentru taria de caracter a liderului PN[CD, Vasile Barbul, care a reusit sa faca fata unei “agresiuni” taraniste.

Cel mai dinamic primar: Nicolae Bindiu Primarul PNL al orasului Cavnic. Format in creuzetul politicienilor cu o gandire de tip european, Bindiu a reusit, prin initiative administrative si in conditiile unui buget de austeritate, sa scoata orasul pe care il conduce din conul de umbra al localitatii muncitoresti condamnata la moarte lenta. Imun la dispute si certuri, abil pe probleme de management, primarul Cavnicului a pornit o batalie pentru a salva localitatea obisnuita sa traiasca din minerit. Ajutat si de o iarna generoasa, Bindiu a reusit sa aduca pe partia de schi amatori de munte din Cluj, Bucuresti si multe alte judete indepartate. Cavnicul statiune montana? Primarul liberal a facut un pariu cu turismul si are mari sanse de a castiga.

Cel mai constant politician: Nicolae Bud Fostul deputat a reusit, chiar daca nu are un partid in spate, sa fie o prezenta constanta in toate discutiile politice din ultima perioada de timp.

Cel mai controversat politician: Alexandru Cosma Prima pozitie apartine de departe presedintelui Consiliului Judetean. Umbrela PSD nu a reusit sa-l protejeze de precipitatiile care tind sa se transforme intr-o adevarata tornada. Urmeaza un pluton compact de politicieni ce s-au facut remarcati prin certuri, scandaluri, dispute si afaceri controversate. Tandemul PSD senatorul Liviu Doru Bindea-prefectul Liviu Bechis, promotorii si “animatorii” celebrului scandal pesedist, senatorul PRM, Mircea Mihordea cu a lui ceata de haiduci, deputatul PSD, Luca Stefanoiu (soferul groazei), deputatul PD Mircea Man (cel mai bun monitoring-man al judetului), primarul PSD al Borsei, Gavrila Grec (un impatimit al rezervatiilor montane), primarul PSD din Tautii Magheraus, Anton Ardelean (un ales cu apetit), consilierul judetean PSD Liviu Avram (ramas fara casa de dragul copiilor), consilierul judetean PNL Doru Pop (un bijutier pus pe post de prim-solist fara partitura).

Trofeul “Lingura de lemn”: Maria Ciocan Fara concurent, senatorul PRM surprinde de fiecare data prin discurs politic imposibil de decriptat.

Trofeul “Gaga”: Anton Ardelean Primarul PSD, personaj comic, plin de frustari politice, amator de procese si de functii la nivel inalt. In cazul lui Ardelean se potriveste pilda: “Nu e totul sa vrei, trebuie sa si poti”

Trofeul “Marul de aur”: Luca Stefanoiu Deputatul PSD se dovedeste a fi un constant consumator de mere verzi. Propunem celor de la “Pomfruct” sa-i acorde o distinctie pentru promovarea gustoaselor fructe autohtone.

Trofeul “Minte sanatoasa in corp sanatos”: Mircea Man Deputatul democrat care a dus faima judetului in bataliile grele inter-parlamentare nationale si internationale la fotbal si tenis de camp. Era sa spunem in activitatea de parlamentar, dar am inceput sa sughitam. Poate altadata.

Trofeul “Masina visurilor mele”: Liviu Avram Consilierul judetean, mai marele peste APAPS, este fericitul posesor a doua masini de masini cumparate pe bani inverziti de invidia presei carcotase. O mentiune speciala pentru subprefectul Ludovica Parvu, care a primit pentru purtare aleasa, ca masina de serviciu, un Cielo nou-nout.

Marele trofeu “Politica de doi lei si 50 de bani”: Alexandru Cosma Tragand o linie si adunand toate aceste clasificari pe sectiuni a rezultat un top al celor mai cunoscuti, mai controversati, mai posedati politicieni ai momentului. Primul loc este pus de-o parte pentru presedintele CJ, Alexandru Cosma, a doua treapta a podiumului de onoare este ocupat de tandemul Liviu, Bindea si Bechis, iar pe a treia treapta, dar nu si cea din urma, deputatul Luca Stefanoiu si primarul Anton Ardelean. Promitem sa revenim in toiul verii.

Nicolae TEREMTUS



* Precizarile lui Bota

Recent, primarul PSD Anton Ardelean a declarat ca secretarul de stat din MLPTL, Sorin Bota, ar putea fi o solutie pentru rezolvarea crizei din filiala judeteana a PSD. Deoarece subiectul este fierbinte, am luat legatura cu secretarul de stat Bota, care ne-a dat o declaratie in exclusivitate. “In urma declaratiilor domnului primar Ardelean, dupa parerea mea, o implicare mai puternica in activitatea organizatiei PSD judetene presupune contacte numeroase cu membrii acesteia, nu numai fugitiv in cadrul vizitelor oficiale. Organizatia este macinata de tot felul de divergente de care, insa, am luat la cunostinta numai prin intermediul presei. Pe de alta parte, daca maine s-ar pune problema sa ma alatur organizatiei PSD Maramures, aceasta ar fi imposibil de realizat. Consider ca am dovedit ca pot ajuta Maramuresul si pe maramureseni fara sa fac parte din organizatia judeteana PSD, sprijinindu-i activitatea de la distanta. Pe langa proiectele specifice MLPTL, m-am implicat atat in activitatea de atragere de investitori in scopul imbunatatirii situatiei economice, cat si in activitatea sportiva. In ceea ce priveste sportul judetean, am observat cu uimire ca m-am implicat in promovarea acestuia mai mult decat autoritatile care conduc sectorial aceasta activitate. Nu ascund faptul ca sunt dezamagit de modul in care este promovat sportul in randul tinerilor si gestionate bugetele judetene. S-a uitat, probabil, ca sportivii sunt cei mai buni ambasadori ai unei regiuni si ca urmare trebuie sprijiniti. Acest lucru incerc sa-l realizez din pozitia de presedinte de onoare al Handbal Club Baia Mare. Probabil pentru ca au incredere in mine, in urma analizei activitatii mele in Maramures, noii actionari ai Fotbal Club Baia Mare mi-au propus presedintia de onoare a acestui club. Revenind la activitatile importante si constructive, cred ca este necesar ca acum PSD Maramures sa-si gaseasca linistea binefacatoare pentru a se organiza si pregati in vederea alegerilor din 2004 si sa fie mai putin preocupata de satisfacerea orgoliilor. In ceea ce priveste implicarea mea la nivelul organizatiei judetene, aceasta ramane in discutie, insa nu trebuie sa fie o prioritate pe termen scurt nici pentru mine, nici pentru membrii organizatiei”, a incheiat Bota. Pentru PSD Maramures - inca un semnal ca situatia organizatiei trebuie gestionata corect si la timp.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.