• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Martie , 2003
* Compromis in numele trandafirului

* Comunicarea la pesedisti * Compromis in numele trandafirului

Girofarurile masinilor de politie au sfasiat prelung linistea municipiului la sfarsitul saptamanii trecute. Baimarenii grabiti spre destinatii apolitice au privit cu mirare drumurile, incercand sa afle ce se intampla. Coloana de masini de culoare inchisa a cotit spre centrul orasului, lasandu-i nelamuriti. La Palatul Administrativ atmosfera s-a incins la maximum. Erau asteptati ministrii Ioan Rus si serban Mihailescu, trimisii Centrului pentru a dezamorsa situatia din filiala PSD.

La o saptamana de la demisia lui Liviu Bechis din frunte organizatiei PSD si numirea, oarecum surprinzatoare, a deputatului Petre Moldovan ca presedinte interimar, la Baia Mare au aterizat, la propriu, cei doi ministri care il vor ajuta pe parlamentarul maramuresean in imposibila misiune de a rezolva criza din filiala. Dupa o indelungata perioada de timp a fost convocat Biroul Executiv (BEx) al organizatiei, de asemenea au fost invitati consilierii judeteni si parlamentarii pesedisti.

Timp de cateva ore, situatia din organizatie a fost discutata in spatele usilor inchise. S-au auzit vociferari, in cateva randuri aplauze, iar la final linistea prevestitoare, de obicei, de furtuna. „A fost un prilej ca fiecare sa-si spuna punctul de vedere in fata reprezentantilor conducerii centrale a partidului”, a declarat Moldovan dupa terminarea sedintei. Deputatul a punctat diplomatic esenta conflictului. „Situatia din PSD Maramures este generata nu atat de divergente de opinii politice fundamentale, cat de antipatii personale si de orgolii”, a spus Moldovan.

Prieteni si dusmani

Solutia gasita de participantii la BEx-ul largit a fost cooptarea in Delegatia Permanenta, forul cel mai inalt de conducere al organizatiei, cu functiile de vicepresedinti, a celor care s-au aflat in conflict, respectiv, Ludovica Parvu, Liviu Doru Bindea, Alexandru Cosma si Liviu Bechis. „La o situatie de exceptie am gasit solutii de exceptie. Aceasta este noua formula a Delegatiei Permanente, pe care o vom supune spre validare la Bucuresti. In aceasta structura vor trebui sa consolideze o stare de normalitate, de pace, de colaborare, de dialog. Ei vor stabili data la care va fi convocat Consiliul Judetean, respectiv alegerile in filiala”, a declarat ministrul Rus. La randul sau, serban Mihailescu a facut cateva observatii interesante. „In urma discutiilor au fost identificate cateva probleme serioase ale judetului, ca sa nu ne limitam doar la situatia din filiala. Am solicitat ca in cel mai scurt timp, noul vicepresedinte Cosma, noul vicepresedinte Bechis si noul presedinte Moldovan sa prezinte la Bucuresti un set de probleme ce trebuie rezolvate de urgenta. Ma refer la infrastructura si mai ales la protectia sociala. Trebuie de urgenta nominalizat secretarul general al Consiliului Judetean, stabilizarea conducerii la nivelul Directiei pentru Protectia Copilului, urgentarea problemelor legate de transferuri catre unitatile sanitare si de protectie a persoanelor cu handicap. Un al doilea set de probleme va fi cel legat de minerit, un domeniu sensibil in aceasta zona. Eu personal voi da o atentie deosebita problemelor legate de protectia copiilor aflati in dificultate. Aici sunt probleme deosebite, programul de dezinstitutionalizare nu a fost foarte bine condus”, a spus Mihailescu.

Nemultumiri guvernamentale

Secretarul general al guvernului a afirmat ca este inadmisibil ca dupa aproape doi ani, Consiliul Judetean sa nu aiba secretar general ales in conformitate cu legea. Pe de alta parte, secretarul general al guvernului a spus ca nu este la curent cu scandalul legat de desfasurarea concursului pentru aceasta functie. Scandal „monitorizat” de presedintele CJ, Alexandru Cosma. Mihailescu a refuzat sa creada ca exista conotatii politice legate de acest subiect. „Nu cred ca exista vreo minte normala… am dat sute de interviuri…in care noi sa fi conditionat o functie oarecare de interesele politice. Este exclus”, a afirmat Mihailescu. El a mai precizat ca la nivelul conducerii partidului exista mari nemultumiri fata de situatia din Maramures. „Nu va ascund, din cauza acestor alunecusuri politice sau derapari la nivelul judetului a fost influentata activitatea administrativa. S-ar putea sa fie o alta evaluare in perioada urmatoare. Noi nu putem, din punct de vedere administrativ, sa afectam buna functionare a organizatiilor, a directiilor, a tuturor structurilor numai pe niste motive de acest gen”, a declarat Mihailescu. In privinta fondurilor alocate judetului, secretarul general al guvernului a fost categoric. „Fondurile pentru judet nu au nici o legatura cu scandalul sau linistea din filiala. Banii nu vin la tipete. E o falsa imagine. Banii vin pe programe, pe proiecte. Daca CJ prezinta un proiect pentru copii cu probleme, dar sa vina cu o cerere civilizata, ce numesc civilizat, apartamente rezonabile pentru acest scop si nu sa dea toti banii pe niste case de lux, citez din memorie, pe un asemenea proiect, vor veni banii”, a mai spus cu subinteles Mihailescu. Una peste alta, vizita ministrilor s-a incheiat. Poate este pentru prima oara in acesti doi ani in care se spune lucrurilor pe nume. Semn ca Bucurestiul s-a saturat de scandaluri, dar si ca partidul de guvernamant se pregateste pentru alegeri.

Nicolae TEREMTUS
Ioana LUCACEL



* Comunicarea la pesedisti

Deputatul PSD Petre Moldovan a ajuns peste noapte un politician foarte important. Numit de conducerea partidului presedinte interimar al filialei maramuresene, Moldovan are ingrata misiune de a organiza alegeri pentru sefia organizatiei. Deputatul, un fin observator al politicii externe, mai apropiat de relatiile diplomatice, nu a fost niciodata un monument de autoritate. Poate de aceea il are alaturi pe ministrul Ioan Rus. Despre secretarul general al guvernului, serban Mihailescu, al treilea din echipa ce va trebui sa rezolve criza maramureseana, nu se poate spune nimic. Poreclit de presa „Micky spaga”, devenit celebru dupa ce a lansat sintagma „ciocu’ mic”, Mihailescu nu poate avea, in aceste conditii, autoritatea de a impune ordinea si disciplina intr-o filiala in care colegii domniei sale folosesc din plin „armele” care l-au facut foarte cunoscut. Intre timp, pe ici pe colo, unii membri din esalonul doi al organizatiei au inceput sa-si dea cu parerea despre cele intamplate. A fost identificata si cauza principala a dezastrului din filiala. Lipsa de comunicare. Interesant este ca aceasta constatare vine din partea unor oameni care nu sunt modele ale comunicarii. Intr-o dezbatere televizata l-am urmarit siderat pe primarul din Tautii Magheraus facand temenele in direct noului sef. Tamaiatul si periatul se poarta in aceste zile, iar Moldovan este sufocat de gesturile de afectiune ale celor care pana mai ieri, ii erau aproape dusmani. Cat despre comunicare, ce sa spunem! Toni Ardelean „comunica” de nu este adevarat cu cei doi batrani cu care se judeca de vreo doi ani. Alaturi de el, Dumitru Florian, un apropiat al directorului Victor Vaum, l-a periat si el pe Moldovan, este drept mai discret. Cei doi au facut teoria comunicarii in fata telespectatorilor dupa ce au avut siguranta ca seful filialei a demisionat. Dupa razboi multi viteji se-arata. Trecem si ne amintim cu placere ca Florian este unul dintre cei mai tacuti pesedisti maramureseni. Daca l-ai fi intrebat lunile trecute, oficial, ceva despre filiala, ai fi primit un raspuns de genul „nu pot, vorbiti cu…”. In schimb, Ardelean este un vorbitor. Are o pofta incredibila de a vorbi. Cu oricine si oriunde. Despre orice si despre nimic; pe orizontala si pe verticala, dupa cum s-a exprimat in emisiunea de la TV. S-ar zice ca nu are probleme de comunicare. Culmea este ca, desi vorbeste mult, nu prea poti sa te intelegi cu el. Noi incercam de vreo doua luni sa comunicam cu domnia sa, dar nu am reusit inca. Nu sunt cel mai in masura sa dau sfaturi pesedistior si asa greu incercati, dar nu pot sa nu observ ca iesirile unora dintre membrii de partid nu aduc decat deservicii filialei. Comunicare inseamna o deschidere totala fata de conducerea PSD, fata de membri si nemembri de partid, fata de presa si este un exercitiu care se dobandeste in timp.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.