• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Martie , 2003
* Invingator la puncte, PSDR!

* "Abramburica” in Maramures

* Coltu meu - Un Man-dat degeaba * Invingator la puncte, PSDR!

Aceasta este o pagina de Politica si de aceea n-am putut sa bag Sport. Asa incat aceasta banda trebuie sa aiba 500 de semne despre material, lucru care ma innebuneste. Pentru ca ati fost cuminti si ati citit pana aici, va voi dezvalui secretul: cred ca PSD Maramures va fi condus de cineva din fostul PSDR. Mai multe nu va spun, ca mi se termina spatiul. Bine, fie, ador sa fiu rugat cu formula: “Un taciune si-un carbune, spune mai departe, spune”… Nu mai e un secret pentru nimeni ca romanii s-au saturat de politica. Vanzatorii de ziare de la chioscuri se plang ca ziarele care au prea multa politica nu se mai vand, preferandu-se orice in afara balacarelilor unor politicieni in care nu mai au, oricum, incredere. Merg la nebunie revistele de bucate sau cu fabuloase femei dezbracate, si nici nu ma mir cunoscand actiunile domnului Cosma, presedintele Consiliului Judetean Maramures. Intrucat nimeni nu mi-a spus cum se vand cartile de povesti, hai sa depanam pataniile ghidusului PSD Maramures, in speranta ca nu veti observa ca e vorba tot de politica.

A fost odata ca niciodata o filiala de partid, PDSR Maramures pre numele ei de fata, care tare frumos se dezvolta sub privirea blanda a unui om caruia i se spunea Bunicuta. El isi masura trecerea timpului lui de om sarac, da’ cinstit, uitandu-se pe ceasul sau Rolex care valora cat cateva sute de salarii medii pe economie. Fata noastra a crescut mai apoi. Si intrucat era sfioasa si nu-si prea ridica privirea din podeaua Centrului, nici n-a bagat de seama cum a ajuns sa fie condusa de un domn caruia apoi avea sa i se spuna Arogantul. Oricum, cel putin el nu pretindea ca vrea sa fie sarac, asa ca porecla i-a ramas dupa o formula matematica de tipul “X case”, unde “X” este o variabila care depinde doar de descoperirile ziaristilor. Intrucat i se vedeau deja pe sub hainute sanii imbobociti de dorinta de a fi socialista europeana, micuta noastra filiala PDSR a trebuit sa-si faca vreme pentru un tanar de pe langa casa, PSDR Maramures cum mandru se prezenta. A fost olecuta de scandal la nunta, in 4 noiembrie 2001, ca au inceput a se parui nuntasii, dar totul a iesit bine pana la urma.

Conbobinajul

Casatoria a parut fericita, desi tanarul venise doar cu straiele de pe el si cu o zestre de ceva la suta, era cam rupt in fund si-n procente, dupa cum radeau oamenii de el pe ulita politica. Intrucat era mic, dar vanjos, el a inceput sa penetreze cu voinicie toate structurile blandei fete pesediste. Care am uitat sa va explic ca era cam grasa datorita primarilor tradatori care se imbulzeau in osanza sa parfumata cu banii de la Buget. Fiecare isi vedea de treaba lui. Fata, deh, ca fetele, mai statea la o barfa, mai isi smulgea parul si oamenii de incredere. El, mai cocos, nu prea statea pe acasa. Ba mergea la Bucuresti ca sa se scobeasca prin nas pe Corso, ba la intalniri cu niste zugravi, arhitecti, sau cum mama naibii, Doamne iarta-ma, le spune la aia de se dau masoni pe limba engleza. Din pacate pentru unii si din fericire pentru poveste, Nasul cel mare cu case luate cate X a hotarat intr-o zi ca nu mai poate suporta istericalele fetei. Asa incat prefectul Bechis s-a pomenit ca vine acasa cu coada demisiei din functia de presedinte intre picioare. Nu s-a mirat nimeni, la cate greseli facuse. Plus ca aplecase urechea la un hiclean copil de casa ce-si plimba prin Viseu masinile aduse in tara pe post de caroserii, lucru care nu i-a deranjat somnul colonelului Breban, seful unei Politii care doarme in papuci si scheauna de frica daca aude ca o masina cu numar DEP e banuita ca e furata.

Cine n-are Cosma, sa-si cumpere

Ca sa revenim la draguta poveste, interimar apare un domn inalt, cu puternic accent germanic, asta ca sa-i foloseasca in ambasada in care se viseaza. Ca Petre Moldovan nu e o solutie pentru nimeni, e clar. Bland, blajin si cu alte “B”-uri care-l fac incapabil pentru o asemenea functie, metoda Moldovan e deja cumparata de universitati pentru a fi data ca exemplu a modului in care nu pot fi rezolvate lucrurile. Bagand de seama acest amanunt, desi se stia demult din sedintele zugravilor aia de care va spuneam, pe cai albi navalit-au Rus si Miky, zis Mihailescu, care au adus cu ei, cica, ordinea. Ca pentru ei ordine inseamna Bindea si Parvu in Delegatia Permanenta, nu ma bag. Problema e alta. Alexandru Cosma, printul din Bel Hair, pe care-l vad pasind cimpomian in calitate de vicepresedinte a partidului, crezand in aura de cinste, devotament si dreptate pe care i-au oferit-o doi ministri. Jalnic poate fi un PSD care il face vicepresedinte pe Cosma… Il vad cu ochii mintii la Bucuresti, interesandu-se cate sali de sport a castigat la ultimele licitatii firma CIMP. Si apoi realizez ca sunt aici, povestind despre jenanta gratie cu care-si prezinta proiectele, depasita doar de ferchesul costum al unui Victor Vaum caruia Rus i-a soptit doar cateva cuvinte pentru a-l linisti. Dar ma abtin, ca iar ne luam cu alte cele.

Un sfarsit e un inceput

Daca informatiile povestitorului sunt corecte, atunci aflati ca la Delegatia Permanenta Centrala de saptamana trecuta s-a decis ca frumosul judet unde se desfasoara aceasta halucinanta poveste a fost daruit fostului PSDR. Lui Vaum, ca si asa i se pare ca el e jupan, sau maestru, sau cum i-o fi spunand? Lui Moldovan, care trebuie sa ia niste decizii pe care nu e in stare sa le ia si, mai mult, sa se asigure de convocarea alegerilor? Nu, nu de ei este vorba. Am spus mereu ca e nevoie de o mana de otel, probabil Moldovan a crezut ca e vorba de el si de aceea il bate gandul sa-si prelungeasca interimatul. Nu va faceti griji, domnule deputat, dumneavoastra vedeti-va de promisiunile pe care le-ati facut, o sa fiti schimbat de un tanar din PSDR. Intre timp, urmariti cu atentie evolutia evenimentelor, pariu ca veti primi un semnal? Intrucat e o poveste, la sfarsit mai trebuie sa va spun ca nu vor trai fericiti impreuna pana la adanci batraneti, dar eu am incalecat pe o sa. Si, dupa cum aminteam la inceput, intrucat povestile politice nu se vand si nu-mi plac, ma duc sa-mi cumpar un Playboy.

Dan PARCALAB



* "Abramburica” in Maramures

Vizita curajoasa! Ministresa Ecaterina Andronescu a venit neinsotita (fara bodyguard si sofer) la Baia Mare. Programul oficial a fost dat peste cap de prelungirea intrevederii cu directorii institutiilor de invatamant, care (crezand ca-l au in fata pe mos Craciun) s-au intrecut in rugaminti fierbinti pentru calculatoare, materiale didactice si manuale. Pentru ca s-au prezentat fara tema de casa (caligrafiata lizibil „pe curat”), directorii maramureseni au scos ciornele si i-au comunicat verbal Conducatoarei Supreme ce sa le aduca Mosul. Alea-alea, in fine, la rugaminti au primit promisiuni (de care, banuim ca toti au „podul” plin).

Dupa ce a analizat situatia invatamantului maramuresean, cea considerata de marea parte a presei ca fiind principala vinovata de ceata din sistemul educational din Romania a declarat ca nu sunt probleme (!!!). Sa ne ierte ministresa, dar reglementarile ministerului cu atata onor condus de ea ridica numeroase semne de intrebare. Desi spune ca doreste reducerea numarului de someri, modificarea varstei pentru primul an de scolarizare va atrage dupa sine desfiintarea multor posturi de educatoare. Incepand din acest an, nu mai sunt aprobate transferurile cadrelor didactice de la oras la municipiu, fapt ce ii nemultumeste pe dascalii care s-au titularizat recent, insa Ministrul Educatiei si Cercetarii nu vede nici un fel de probleme in acest sens. ”Daca elevii sunt selectati pe baza de concurs, de ce sa nu fie alesi si dascalii dupa aceleasi criterii?” Intr-adevar, buna intrebare! Ingrijorata foarte de numarul mare de someri in randul absolventilor, Ecaterina Andronescu a hotarat ”corelarea specializarilor din institutiile de invatamant cu cerintele pietei muncii, prognozei pietei muncii pe termen lung si cu optiunile elevilor si parintilor, identificate in urma unui sondaj de opinie”. Pai doamna Andronescu, ce sa inteleaga bietii copii din specializarile pompoase, gen it&c, dezvoltare durabila ecologica si business oriented? Nu contestam faptul ca numele institutiilor educationale suna bine: ”Centrul de excelenta in domeniul it&c”, ”Eco Business Center”, ”CaTEL”, ”Soft Village”, dar tot nu ne-am lamurit ce inseamna. Sugeram, pentru iesirea din „abrambureala”, editarea (pe banii ministerului, adica ai nostri) a unui dictionar explicativ in limba romana. Inspectorul scolar general, Delia Ardelean a tinut sa o convinga pe ministresa de faptul ca invatamantul maramuresean este de ”inalta calitate”. ”Scoala maramureseana este prima institutie care trece direct la fapte , preluandu-si in serios rolul si profilul vocational comunitar.” Foarte frumos doamna inspector, bine ca suntem noi prosti si dumneavoastra modesti. Convinsa ca ”invatamantul maramuresean nu are nici un fel de probleme”, ministresa Andronescu i-a multumit pentru flori prefectului Liviu Bechis, dupa care si-a luat la revedere. Mai poftiti pe la noi, ca poate va lamurim de ce vi se spune Abramburica! Tot avem probleme de perceptie a poreclelor.

Ioana LUCACEL



* Coltu meu - Un Man-dat degeaba

Mircea Man este un perseverent. Trebuie sa recunoastem ca, in bulibaseala politica de acuma, aceasta trasatura mai c-ajunge o calitate. Dupa concediul Sarabatorilor de iarna, care in cazul lui Man s-a lungit si prelungit pana aproape de Martisor, deputatul democrat si-a reluat obiceiul ce l-a facut cunoscut: monitorizarea primarului Baii Mari. Adica, a viitorului partener politic in cadrul mult trambitatei aliante PD-PNL. Ce se poate intelege de aici? Daca alianta va prinde viata, in Maramures ea va functiona dupa modelul conflictului din filiala PSD. O alianta presupune a te afla de aceeasi parte a baricadei. Or, Man, nu stiu cum face, dar ajunge taman de cealalta parte a baricadei democrato-liberala. El spune ca are datoria de a face cunoscut adevarul. Chestia cu datoria i-ar face cinste deputatului daca s-ar achita de ea. Saptamana trecuta l-am vazut la TV Cinemar pledand pentru datoria de a spune lucrurilor pe nume, pana in momentul in care colegul nostru Claudiu Florescu i-a cerut parerea in legatura cu accidentul mortal de la Carei, in care a fost implicata masina Manastirii Rohia. Material aparut in Gazeta. Am vazut un Man chinuit intre datoria de a spune lucrurilor pe nume si datoria fata de cei care l-au sprijinit in campania electorala. S-a scuzat penibil ca nu poate sa-si dea cu parerea. A invins datoria de a nu spune lucrurilor pe nume. Bineinteles, cei care l-au monitorizat pana acum pe Man, un cuvant drag deputatului, au ramas incurcati. Pai cum ramane cu datoria? Chiar asa, este posibil sa induceti confuzia in randul electoratului, domnule Man? Revenind la alianta PD-PNL, nu este prea clar de ce deputatul incearca si, reuseste se pare, sa-i lase in ceata pe sustinatorii unei opozitii mai puternice. Criticand doar de dragul de a critica si pe considerentul ca o astfel de atitudine aduce simpatia si voturile electoratului, nu cred ca Man va reusi sa obtina pretuirea liberala. Daca analizam la rece activitatea de doi ani a deputatului, vom vedea ca nu prea avem ce vedea. Chiar si daca am folosi o lupa filatelica. Lungul sir de acuze la adresa primarului si uneori la adresa prefectului, fara a veni cu date concrete, te face sa crezi ca Man are ceva personal cu cei doi. Deputatul democrat face aceeasi greseala ca senatorul Mihordea. Se crede deputat de Baia Mare, din moment ce problemele judetului sunt in atentia domniei sale doar tangential. Si primeaza aceste dispute mai mult sau mai putin importante pentru cei multi. Man este un tip inteligent, stiu ca are calitatile necesare pentru a deveni un bun parlamentar, poate cel mai bun al actualei echipe de parlamentari maramureseni. Daca nu isi va folosi atu-urile pe masura misiunii pe care o are, risca sa-si iroseasca degeaba mandatul primit de la electorat. Si asa echipa maramureseana are cu un deputat mai putin. Timp ar mai fi.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.