• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iunie , 2003
* Liderii partidelor nu cunosc, dar comenteaza
Fantomaticul sondaj

* Lupta pentru putere in zvonistica si presa vremii
Napoleon I si Ludovica a II-a

* Coltu’ meu
Mircea de Pop

* Schimbul de azi
Pornograf

* In sedinta de CJ s-a jucat farsa ”Ansamblul Transilvania”
Rusine!

* Primarul din Tautii Magheraus, responsabil cu rasu-plansul
Jolly-joker “made in Maramures”

* Ma tot mir
Scurt istoric PSD

* Liderii partidelor nu cunosc, dar comenteaza
Fantomaticul sondaj

De cateva zile, o fantoma bantuie prin Baia Mare. Ca orice fantoma care se respecta, aratarea provoaca discutii, dezbateri, spaime, chiar temeri. “Vanatorii de fantome” au intrat in alerta maxima si s-au postat pe la sediile de partid mai mult sau mai putin importante, pentru a prinde fantoma. Ea a luat forma unui sondaj de opinie, realizat de curand sau in urma cu sase luni, nu este foarte clar si releva preferintele politice ale maramuresenilor.

Nu se stie nici cine l-a comandat, nici cine l-a realizat. Daca ar fi sa ne luam dupa zvonuri, toate partidele ar fi putut comanda “investigatia”, plecand de la ideea ca cel care comanda isi ia felia cea mai mare de tort. Cert este ca exista un sondaj, un fel de barometru politic, a carui paternitate nu este asumata de nimeni. Presa, cu siguranta, nu l-a comandat si acest mister intareste ideea ca se doreste tulburarea apelor, manipularea oamenilor si, de ce nu, tensionarea relatiilor intre filialele de partid maramuresene.

Metoda este cunoscuta din perioade de trista amintire, a fost un instrument puternic de lucru al securitatii si se pare ca a ramas ca metoda de lucru chiar si la 13 ani de la Revolutie. Domnul Dancu stie despre ce vorbim. Sunt zvonuri care spun ca PRM ar fi iesit, la nivel judetean, cu 31% din preferintele morosenilor. In Baia Mare, in aceasta varianta de sondaj, pe primul loc ar fi PNL, urmat de PRM, PD si PSD, ultimul cu un scor umilitor, de 13,5%. Alte variante, de aici ideea ca se vrea confuzie, ii plaseaza pe primul loc pe peremisti ori pe democrati, iar pesedistii sunt plantati pe doi sau pe trei. Analizand aceste variante, care se discuta prin cafenele, deducem ca asistam la nivelul judetului la un reviriment al PRM, ca Baia Mare a ramas o oaza liberala, iar PSD se zbate sa recupereze decalajul fata de procentajul obtinut la nivel national. Intr-o oarecare masura, aceste rezultate respecta orientarea politica a momentului, totusi sunt de facut cateva precizari importante. De pilda, daca ne luam dupa declaratiile liderilor maramureseni, PSD este partidul cu cei mai multi membri cotizanti, chiar si in Baia Mare. Pe de alta parte, este adevarat ca ce nu au reusit sa le faca partidele din opozitie din judet, si-au facut chiar pesedistii. Eternele certuri, parele la centru, declaratiile controversate fata de unii dintre liderii marcanti ai filialei au facut sa slabeasca increderea electoratului in filiala maramureseana a partidului de guvernamant, la care se adauga deficitul de imagine “castigat” de PSD, din cauza ca a fost la guvernare.

Doamne fereste!

Situarea PRM pe primul loc in preferintele electorale din judet poate fi o realitate discutabila, ca si in cazul PSD. La alegerile din 2000, peremistii maramureseni au obtinut procente foarte bune. Practic, a fost a doua formatiune politica din Maramures. De la aceasta realitate si pana la o filiala PRM cu politicieni charismatici, lideri autoritari si cu priza la electorat este cale lunga. PRM Maramures a avut succes datorita dezastrului numit CDR si a lipsei de alternativa politica. Trenul care a tras partidul in intreaga tara a fost liderul Vadim Tudor, al carui discurs agresiv a facut impresie pe fondul unei lipse de autoritate a politicienilor aflati la putere. Ce au facut peremistii maramureseni? Mai nimic, in campania electorala din 2000. Au luat succesul lui Vadim si l-au fluturat electoratului maramuresean. Dupa alegerile generale, si in PRM Maramures au inceput certurile, unele chiar mai urate decat la PSD. Se stie ca senatorii Maria Ciocan si Mircea Mihordea au fost si sunt la cutite. Deputatul Mircea Ifrim este strain de acest judet. Alesii locali ai fi-lialei au inceput sa plece spre alte zari politice, satui de certurile interminabile. Cel mai bun exemplu despre cum merg treburile in PRM Maramures sunt alegerile care au avut loc recent in PRM Baia Mare. Contestatiile si certurile aferente au aparut la numai trei zile dupa ce a fost aleasa o noua conducere si un nou Birou Executiv. Sa mai notam ca cea mai puternica filiala locala a partidului, cea din Borsa, a trecut aproape in totalitate la PD. Atunci de unde un asa procent mare pentru un partid macinat de lupte interne, de inactivitate parlamentara si migratii semnificative?

Sondajul nimanui

Conform sondajului, in dreptul liberalilor putem nota o crestere usoara, probabil ca efect al fuziunii cu UFD, si o stagnare a PD, tendinta care se vede si la nivel national. Dar si in cazul acestor partide este greu de spus daca asa sta situatia. In fond, de ce in cazul celor doua ar fi corect, iar pentru PSD si PRM nu? Pentru a buimaci lumea, am spune noi. Liderii filialelor de partid maramuresene sustin ferm ca nu au comandat si nu stiu de vreun sondaj de opinie. “Am citit si eu prin presa. Nu stiu despre ce sondaj este vorba. Cu siguranta, noi nu am comandat asa ceva. Vom realiza un sondaj, dar mai pe la sfarsitul verii. Nu pot comenta ce nu am vazut. Ar fi simple speculatii”, ne-a declarat liderul PNL Maramures, Cristian Anghel. Nici PD nu a cerut sondarea maramuresenilor. “Partidul nostru, organizatia noastra nu au realizat sondaj de opinie. O vom face si noi, dar mai incolo. Am citit ceva si, din ce am mai aflat, nu cred ca procentajele la acest ipotetic sondaj sunt reale. Cel putin, in cazul partidului nostru. Realitatea imi da dreptate”, sustine vicepresedintele organizatiei PD, Liviu Titus Pasca. Presedintele PSD Baia Mare, Ioan Blajan, s-a alaturat declaratiilor colegilor de la celelalte partide. “Nu l-am comandat noi. Daca ar fi fost asa, v-as fi prezentat rezultatele. Nu avem ce sa ascundem. In ce ne priveste, chiar daca este facut vreun sondaj, nu putem fi pe locul patru, cu 13,5%. Suntem pe unu sau pe doi. Dar in vara vom putea spune sigur care sunt preferintele electorale ale maramuresenilor”, a spus Blajan. Mai informat a parut a fi presedintele filialei PRM, Emil Marinescu. El a invocat un sondaj realizat de CURS, comandat de PSD. “Din ce am auzit, nu am vazut, despre acest sondaj cred ca este vorba. Pentru noi, cei de aici, rezultatele ne situeaza in apropierea PSD, undeva la 25% si conform rezultatelor obtinute in 2000. Mai pot spune ca sunt anumite zone din judet unde noi conducem, sunt altele unde conduce PSD, dar si unele zone, mai putine, unde PNL si PD au mai multi simpatizanti. Cu toate acestea, democratii si liberalii sunt undeva la 15%. Interesant este ca UDMR a ajuns la 9%, sub ponderea pe care o are ca numar in electoratul maramuresean. Avem si noi intentia de a face un sondaj, dar costa si acum suntem abia in perioada de colectare a fondurilor necesare”, ne-a spus Marinescu. Daca este sau nu sondaj, daca se incearca manipularea electoratului, satul de politica de “doi lei” a liderilor mai mari sau mai mici, vom vedea in perioada urmatoare. Sau, de ce nu, direct la alegeri.

Nicolae TEREMTUS



* Lupta pentru putere in zvonistica si presa vremii
Napoleon I si Ludovica a II-a

Nu cu multa vreme in urma, reprezentantele doamnelor pesediste s-au intalnit intr-un congres minunat, cum sunt toate congresele. Dupa cateva zile, o mica stire dintr-un ziar baimarean ne informa despre faptul ca evenimentul a avut loc, despre componenta delegatiei maramuresene si despre faptul ca Ludovica Parvu a fost cea care a deschis lucrarile, printr-o luare de cuvant. N-ar fi nimic de comentat, daca adevarul n-ar fi oarecum diferit.

Cu cateva zile in urma, am trecut prin Bucuresti. Cateva doamne respectabile mi-au furnizat o varianta despre descinderea delegatiei pesedistelor maramuresene la Bucuresti, pe care am verificat-o si care s-a dovedit a fi corecta. Sosirea delegatiei Maramuresului in Bucuresti n-a trecut neobservata. Numai ca, Ludovica Parvu a fost ignorata de personalitatile marcante ale conducerii PSD. Lucrarile au fost deschise nu de Ludovica Parvu, ci, asa cum era firesc, de seful partidului de guvernamant, Adrian Nastase. Acesta, cunoscand cum gandesc femeile si ce necesitati au acestea, n-a insistat sa ramana la lucrari si s-a retras in aplauzele asistentei, avand, se pare, ceva mai bun de facut. Adevarul este ca, dintre femeile adevarate, prima care a cuvantat a fost o maramureseanca, respectiv Ana Moldovan. Cu toate ca nu fusese avertizata ca va urma sa spicuiasca decat in momentul in care a fost anuntata ordinea de zi, Ana Moldovan si-a “inventat” rapid un discurs, notandu-si cateva idei pe un plic pe care-l avea la indemana, prezentandu-se totusi onorabil. Din treisprezece luari de cuvant cate au fost in tot congresul, Maramuresul, cu toate frumusetile si traditiile lui, nu putea beneficia de doua. Ca urmare, situatia a fost cam asa: Ana Moldovan a luat cuvantul si Ludovica Parvu a luat loc. Va intrebati probabil ce legatura exista intre Napoleon Bonaparte si Ludovica Parvu. Am gasit raspunsul: zvonistica si prezentarea cosmetizata a unor evenimente. In 1815, la intoarcerea Imparatului din insula Elba, unde fusese exilat, drumul acestuia a fost ilustrat in presa vremii in functie de distanta care-l separa pe corsican de Paris. “Monstrul corsican a debarcat la Marseille”, anunta un articol dintr-un ziar parizian al vremii. Ludovic al XVIII-lea era, inca, regele Frantei. “Bonaparte a ajuns la Grenoble” a fost titlul unui articol publicat dupa cateva zile, urmat de un material intitulat “Napoleon se afla la Lyon”. Dupa fuga lui Ludovic al XVIII-lea, moment in care imparatul se afla la portile Parisului, acelasi ziar anunta cu litere de-o schioapa: “Maiestatea sa imperiala este asteptata cu dragoste in Parisul credincios”. In lupta pentru putere, Napoleon devenise din nou intaiul. Indusa in eroare de titlul unei piese de teatru (Napoleon era fata), Ludovica Parvu a uitat ca intre Napoleon si ea exista diferente majore, una dintre acestea fiind reprezentata chiar de sex. De geniu nu pomenim, ca sa nu cadem in ridicol. Nemultumita ca in cursele electorale iese mereu a doua, Ludovica Parvu a incercat sa-si creeze o imagine a-ntaia. Gurile rele spun ca ar fi facut mai multe afirmatii. Cu aproximatie ele ar fi sunat cam asa: “Am fost primite foarte bine!”, “Da, sigur, ne-am prezentat exceptional!”, “I-am spus primului ministru ca nu face bine ce face!” si, in sfarsit, ca-ntr-o exagerare a presei pariziene de acum aproape doua secole, “In momentul in care si-a inceput discursul, Nastase s-a uitat la mine. Stia ca-l urmaresc cu atentie. I-am si facut semn cu degetul!” Se pare ca afirmatiile au fost facute la telefon, motiv pentru care nu putem sti despre ce deget este vorba. Corsicanul nu era fata si era genial, motive pentru care va ramane Napoleon I. Denaturarile si zvonistica nu i-au servit nici macar lui Ludovica l XVIII-lea. Nu vad de ce i-ar servi celei care, in urma tuturor alegerilor, poate fi considerata Ludovica a II-a.

Ioan BOTIS



* Coltu’ meu
Mircea de Pop

Mircea Pop, controversatul director al Ansamblului National Transilvania, a dat zilele trecute un interviu naucitor. “Cel mai mare succes din istoria de 44 de ani a Ansamblului, locul trei obtinut la Festivalul Mondial de Dansuri Populare, de la Palma de Mallorca-Spania”, ne-a uimit Pop. Ca nu stau lucrurile asa, este limpede. Si, numai daca ne uitam pe actele emise de Consiliul Judetean, observam ca respectivul Festival este un simplu Festival, mai mult, el este adresat amatorilor si are ca scop atragerea turistilor ce roiesc prin zona. Un fel de “Sarbatoarea Castanelor”, varianta spaniola. Recunosc ca nu prea sunt in tema cu competitiile din folclorul international. Habar nu am daca exista vreun Festival Mondial de folclor, unde un premiu castigat inseamna consacrare, concerte si contracte. Nu am auzit, dar s-ar putea sa fi scapat eu un asemenea eveniment. Cel din Spania poate fi trecut la categoria “am iesit si noi unde ne-au primit si am mai dus si o delegatie impresionanta de reprezentanti ai autoritatilor”. Facand o paralela fortata, trofeul de la acest festival seamana cu premiile pe care multe firme le cumpara (pentru calitate) de la tot felul de institute raspandite in lumea intreaga. Evident, aceasta smecherie merge in tari din lumea a treia sau cele din fostul bloc comunist. Cheltuiesti 15.000 de euro si castigi 5.000, in conditiile in care te plangi ca nu ai buget. Mircea Pop se crede senator de drept pe scaunul de director si salvatorul Ansamblului de la o nedreapta uitare. Nu cred ca participarea la asemenea Festivaluri dauneaza, dar sa facem din asta cel mai mare succes din istoria zbuciumata a folclorului morosan, pare prea mult. Chiar nu au fost succese mai importante? Cred ca directorul Pop confunda profesionalismul cu sustinerea in functie datorita cumetriilor din cadrul CJ. Si a avut nevoie de un rezultat care sa justifice cerbicia celor care il sustin. Daca s-a luat un loc trei chiar si la Palma nu este meritul lui, ci al artistilor. Ar fi fost altfel daca la Baia Mare s-ar da spectacole cu casa inchisa. Sau la Bucuresti, Craiova ori Petrila. Dar la acest capitol, activitatea pe care o gestioneaza Pop sufera. Este relativ usor sa conduci o asemenea institutie cand primesti de la buget, adica din banii nostri, sume insemnate, neindestulatoare, dar orisicat. Subventia data Ansamblului seamana cu cea primita de minerit. Si acolo se taie in carne vie si se cere sa ramana doar minele care au performanta. In cel mai nefericit caz, Pop mai are un an de directorat. Dupa alegerile din 2004, banuiesc ca va fi printre primii directori schimbati. Chiar si daca a castigat un premiu la importantul festival de la Palma.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
Pornograf

Goi in fata natiunii! “Hainele cele noi ale imparatului” au devenit un remake al Romaniei de azi, doar ca personajul principal, imparatul, a fost substituit de premierul si presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase. Hainele scumpe, platite de vistiernicii partidului, s-au dovedit o penibila cacealma a croitorasilor bugetului national. Desi li s-au facut toate hatarurile, optiunea lor de a-l imbraca “pe cel de os domnesc” a fost un truc ieftin dezvaluit de un pusti sincer si necenzurat (rol jucat pe rand de presa, de celebrul psihiatru Florin Tudose, de ambasadorul american Michael Guest si poate de multi altii pe care momentan nu mi-i amintesc - uite, recunosc, nu prea sunt atent la “afisarea” distributiei). Pustiul a strigat: “Priviti, imparatul e gol!” Gol de solutii viabile... Abia atunci curtenii Gusa, Ponta si Cozmanca s-au repezit sa-l acopere cu mantia regala. Era insa prea tarziu. Norodul a vazut slabiciunea, croitorii “s-au dat la fund”, iar balbele oferite pe post de explicatii n-au tinut. Masa ramanea goala, ca si trupul imparatului, atata doar ca nu s-a repezit nimeni s-o acopere. E criza de mantii regale. S-apoi, norodul sa astepte. Sa mai astepte. Dezbracati mental de orice plan realist de relansare economica si sociala, de orice plan aplicabil intr-o Romanie secatuita de hoti abjecti ridicati la rang de “onesti oameni de afaceri si sustinatori”, politicienii partidului de guvernamant s-au uitat ca magarul lui Buridan in gura lui Dancu (aflat in acest remake pe post de fan si de apa). Privirea incremenita astepta sa surprinda din gura Marelui Guru, soaptele care dupa decriptare aveau sa formeze concluzia si solutia salvarii. “Concluzia sau solutia, concluzia sau solutia, conclu...” Pana la urma, nehotaratii au murit de foame si sete (personaje jucate de urna de vot si de hazliile declaratii de avere). Dancu nu era decat un mare strateg (printre altele si in manipularea maselor), ori Romania avea nevoie de palpabilitati. Macar din cand in cand. Oamenii lui Nastase nu au primit asteptata potiune miraculoasa, Dancu explicandu-le parinteste (apoi demonstrand “la tabla”) ca nu e Harry Potter, iar romanii... “Apropos, romanii... tiii, cum am uitat de ei!” Sunetul palmei izbite de frunte i-a trezit din letargie pe cei din preajma “imparatului”, dar era prea tarziu, mult prea tarziu. Cosmarul trait de Romania seamana cu moartea clinica. Nimeni nu are solutia insanatosirii, nimeni nu ne decupleaza de la aparat. Gafele “guvernarii europesede” sunt cosmetizate cu fard de proasta calitate. Ne privesc de sus, incruntati, cu obrajii innegriti de rimelul scurs al niciodata-rezolvatei coruptii.
P.S.: ...si sunt goi de orice solutii.

Catalin VISCHI



* In sedinta de CJ s-a jucat farsa ”Ansamblul Transilvania”
Rusine!

Povestea Ansamblului National Transilvania tinde sa devina cea mai rusinoasa pagina din activitatea actualului Consiliu Judetean. Nu credem ca mai exista vreo institutie despre care sa se fi discutat atat de mult, cum nu exista director mai contestat decat actualul “dirijor-sef” Mircea Pop. Aproape ca nu a fost sedinta in care sa nu se ceara demiterea acestuia. Dar, el este o “nuca” tare, mult prea tare pentru cei 41 de consilieri judeteni.

La sfarsitul saptamanii trecute, in sedinta extraordinara a Consiliului Judetean urma sa se ia o hotarare in legatura cu institutia emblema a folclorului maramuresean, dar, mai ales, trebuia sa se decida daca directorul Mircea Pop va mai fi sau nu seful Ansamblului. In comisia de cultura a CJ, anterioara sedintei, s-a hotarat demiterea lui Pop.

In acest sens a fost emis un proiect de hotarare cu informarea de rigoare, proiect care a fost pus pe ordinea de zi si in mapele de sedinta ale consilierilor. Naivii au exclamat usurati: “In sfarsit se va face dreptate!”. Dar totul nu a fost decat un joc urat, murdar, infect. Un exemplu de cum se lucreaza in CJ. Consilierii nu isi pot depasi conditia de marunti alesi ai maramuresenilor, ce nu vad mai departe de maruntele lor interese.

Alba-neagra

Dupa ce a fost anuntata ordinea de zi, disciplinat, consilierul PSD Gheorghe Simon a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului cu demiterea lui Mircea Pop, pe motiv ca informarea despre activitatea Ansamblului, prezenta in mape, este sumara. Simon a cerut realizarea unui raport detailat, uitand ca atatea rapoarte detailate pe acest subiect au fost prezentate, ca nu se mai stie numarul lor. O alta propunere a fost ca proiectul de hotarare sa ramana pe ordinea de zi. Normal, pentru echilibru. Trecem peste declaratiile pro sau contra, patetico-poetice, filozofico-economice. S-a votat, si respectivul proiect de hotarare a fost ejectat de pe ordinea de zi.

Farsa

Trebuie sa precizam ca, inainte de inceperea sedintei, unii consilieri stiau ca acest proiect va fi scos de pe ordinea de zi, cu toate ca nu se stia inca numarul consilierilor prezenti la sedinta. Apoi, din discutiile cu alesii nostri am aflat ca in locul lui Pop urma sa fie numit interimar, daca se ajungea acolo, bijutierul Doru Pop, presedintele CA al Ansamblului National Transilvania. Se chibita daca Doru Pop poate fi sau nu interimar, neavand studiile necesar. Unii spuneau ca nu, altii ca la interimar merge si asa. Intrigat de aceasta solutie inedita, l-am intrebat intr-o pauza de tigara pe bijutier daca este adevarat ce se barfea inaintea sedintei. “Da! Colegii mei au considerat ca eu as putea sa conduc Ansamblu’ pana la rezolvarea problemei si am acceptat. Si asa, inca nu este gata magazinul meu, “Bijuteria”, si aveam timp pentru aceasta problema. Dar, automat l-as fi numit pe Mircea director economic. Nu ar fi plecat. Are doi ani de experienta si… Noi am demisionat din CA, toti trei consilierii, iar problema a ramas in ceata”, ne-a spus Pop bijutierul. Pentru a intelege absurdul situatiei, sa spunem ca informarea despre activitatea Ansamblului, care ar fi dus la inlocuirea lui Mircea Pop, a fost intocmita de Doru Pop, cel care urma sa-i ia locul si l-ar fi numit pe demis director economic. Si ca totul sa ramana asa cum este, mai spunem ca raportul detailat cerut de Simon, ar urma sa fie realizat de Consiliul de Administratie, adica de Doru Pop si de cei doi colegi consilieri, CA care si-a dat demisia, scarbiti zice-se de ce se intampla. Ca si noi. Urmatorul episod, al XXX-lea, din epopeea “Ansamblu-i al nostru, nu al vostru, contribuabili nenorociti”, in urmatoarele luni, sau ani, sau… Mircea Pop a fost si el prezent, alb la fata si tacut, a inregistrat prima parte a sedintei, cea cu votul, dupa care a inchis scula de inregistrare si, obosit de stresul prin care a trecut, a dormit iepureste si uitat de toti, pana la sfarsitul sedintei de CJ. Somn usor!

Nicolae TEREMTUS



* Primarul din Tautii Magheraus, responsabil cu rasu-plansul
Jolly-joker “made in Maramures”

Numele oamenilor este, uneori, predestinat si i se potriveste perfect celui care cu onoare il poarta. Este si cazul primarului din Tautii Magheraus, Anton Ardelean. Hazos, uneori, vorbaret, dotat de la Mama Natura cu calitati artistice, Toni isi dovedeste talentul ori de cate ori are ocazia. Nu exista sedinta la care participa sa nu produca ilaritate printre participanti. Face politica de multi ani si trebuie sa recunoastem ca trebuie sa fii tare ca sa poti trece de la o doctrina la alta, cu atata usurinta si nepasare. Ardelean este jolly-jokerul politicii maramuresene si al sedintelor, cand timpul ii permite, fie ele consultative sau nu. Recenta intrunire a Comisiei Consultative a Consiliului Judetean dadea in banal dupa interventiile lipsite de vlaga ale comandantului Aeroportului, Vasile Dale, si ale Augustei Mos, augustul director adjunct al Directiei pentru Protectia Copilului Maramures. Pe cand asistenta era sa adoarma, Toni a decis ca este momentul sa descreteasca fruntile celor prezenti. Nimeni nu mai avea nimic de zis, dar el avea. Nu stim daca cei de la Vacanta Mare sau Divertis stiu ca cineva le face concurenta, dar stim sigur ca Doru Octavian Dumitru si-ar gasi nasul. ”Apreciez activitatea gardienilor publici din comuna noastra. Sunt o mandrie pentru noi. Dar, ca o problema, precizez ca avem o colaborare buna cu comandantul gardienilor”, si-a inceput Toni seria aprecierilor si a periatului la sefi, in fond nu stii niciodata cand ai nevoie de unul sau altul. Intr-adevar, e o mare problema sa colaborezi bine in ziua de azi. ”Si iarasi trebuie sa ma laud cu aeroportul. El nu trebuie sa se inchida. Avem nevoie de el. Trebuie sa-l sustinem, sa dezvoltam zona. De aceea ma adresez domnului Cosma, mare om politic, caruia ii intrevedem un viitor si mai mare. Trebuie sa sustineti aeroportul in actuala si in viitoarea functie, domnule presedinte!”, a continuat pe un ton omagial Toni, in amuzamentul general. Aici primarul avea dreptate. Cosma trebuie sa sustina pista de la Tautii. De unde isi va mai lua “zborul” prezidentul Cosma daca aeroport nu vom mai avea? Sa precizam ca Ardelean face lobby pentru Aeroport, dar nu din spirit civic sau patriotism local. Nu. El a folosit argumentul Aeroportul (”E pe teritoriul comunei. E singura localitate rurala cu Aeroport”) in campania de lamurire a localnicilor ca Tautii trebuie sa devina oras. In ultima parte a spectacolului, a urecheat-o pe Augusta Mos, pentru rezultate deosebit de slabe in proaspata functie de adjunct. ”Fata de DJPC am o nemultumire. I-am rugat sa ma ajute, ca in comuna avem cativa copii, da’ parintii stau in alte judete. Problema nu e infirma, dar nu s-a facut o ancheta sociala. Am rugat-o pe domnisoara Mos sa vina si a tot promis. Eu imi pun intrebarea, unde se scurg banii pentru acesti copii? Unde sunt cei 500 de milioane de lei dati pentru copiii din Centrul de la Scipomar? Eu as zice, dar nu vreau sa auda colegii”, a spus Toni lasand asistenta in ceata. Colegii primari, aflati intr-un numar nu tocmai infirm, au fost multumiti ca si de aceasta data cineva le-a oferit portia de ras. Despre Toni, ce sa mai spunem, talentul tine o viata, sa vedem cat a tine mandatul.

Ciprian DRAGOS



* Ma tot mir
Scurt istoric PSD

Am auzit, cu mirare, ca oamenii din conducerea partidului aflat la putere s-au gandit ca n-ar strica sa-si imbunatateasca imaginea prin inventarea unui trecut istoric. Ca urmare, in acest an, vom sarbatori 110 ani de la infiintarea primului PSD din istoria Romaniei. E adevarat ca ala nu se numea PSD ci PSDMR (Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania), dar parca mai conteaza? Oricum, pentru liderii PSD, treaba cu munca si cu Romania nu spune nimic. Venim in sprijinul iubitei noastre conduceri de partid si de stat, sugerand ca viitoarea aniversare sa fie una de amploare, cu profunde semnificatii pentru istoria neamului. Si pentru ca isteria neamului sa fie completa, ne-am gandit ca s-ar putea aniversa si comemora mai multe evenimente legate de social-democratie. Se implinesc, spre exemplu, 1690 de ani de cand un individ, ulterior sanctificat, a acceptat crestinismul ca religie oficiala a statului roman. Tinand cont de larga adeziune a maselor la masura lui Constantin, o putem considera ca pe o prima lege social-democrata ce trebuie aniversata. Ar mai fi de aniversat 1160 de ani de la atestarea documentara a lui jupan Dimitrie, ce poate fi considerat precursor al jupanilor pesedisti din ziua de azi. Se mai pot sarbatori 560 de ani de cand un mare social-democrat, unu’ Iancu, de prin partile Hunedoarei, i-a batut pe turci. Putem comemora chiar, daca aniversarile nu ni-s de ajuns, 550 de ani de la caderea Constantinopolului, capitala a primului social-democrat, sub stapanire turceasca, motiv de mare suparare pentru pesedistul Iancu. Dar iata un nou prilej de bucurie: acum 410 ani isi incepea domnia Mihai Viteazul care, daca asa i-a zis lumea, era musai social-democrat, vitejia fiind la vremea aceea o calitate fara de care nu puteai intra in partid. La capitolul comemorari ar mai intra cei 130 de ani de la disparitia celui care a fost A.I.Cuza, un social-democrat moldovean care a dat pamant la tarani, motiv pentru care PSD-ul sta si astazi bine in Moldova. Pornind de la acest principiu sanatos, maine aniversez faptul ca m-am nascut dupa 580 de ani de la inceputul domniei lui Mircea cel Batran, 510 ani de la victoria pesedistului Iancu la Belgrad, 490 de ani de la victoria lui Stefan la Razboieni, 100 de ani de la adoptarea primei Constitutii romanesti si 50 de ani de la intrarea Romaniei in primul razboi mondial. Ce, pandurii lui Tudor nu sarbatoreau, in 1821, 100 de ani pana la infiintarea PCR?

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.