• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Mai , 2003
* “Vizita de lucru” a staff-ului PNL in Maramures
Stolojan o fo’ morosan

* Coltu' meu
Masura lui Avram

* Consiliul Judetean si-a “desemnat” incompatibilii
Din gresala, in gropi

* “Vizita de lucru” a staff-ului PNL in Maramures
Stolojan o fo’ morosan

In 10 mai, staff-ul PNL (presedintele Theodor Stolojan, deputatii Dan Rusanu si Radu Stroe, secretarul general Mihai Voicu, directorul de imagine si programe Raluca Tarcan si presedintele filialei Maramures, Cristian Anghel) a ajuns la Sighetu Marmatiei, unde a fost primit cu bratele deschise. La fel au fost intampinati oaspetii si la Sapanta, unde au vizitat Cimitirul Vesel, si la Hoteni, unde au participat la Tanja. PNL-ul a dat startul campaniei pentru alegerile care se apropie.

Theodor Stolojan si-a petrecut week end-ul trecut in Maramures. Au fost trei zile pline pentru liberalii maramureseni, care l-au avut alaturi pe charismaticul lor sef de partid. Delegatia liberala a fost primita cu caldura (si nu ne referim la canicula de-afara) peste tot pe unde a ajuns.

Strada Coposu, cea pe care se afla Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei Anticomuniste (si nu Memorialul Durerii, cum gresit continua sa grafieze unii colegi de breasla), era “neagra de lume” in asteptarea “Tehnocratului”. Oameni de afaceri si de cultura, multi tineri, politicieni , constituiau “multimea”. Din partea organizatiei sighetene, delegatia a fost intampinata de catre presedintele local, avocatul Teodor Almas, consilierii PNL si viceprimarul de Borsa. Flori, aplauze, fotografii de amintire si tot tacamul.

Bustul lui Bratianu

In sala de conferinte din incinta fostului Penitenciar s-a desfasurat momentul de comemorare a marelui istoric si om politic Gh. I. Bratianu, de la a carui ucidere se implinesc 50 de ani. In incaperea arhiplina, prezenta primarului de Sighet, Eugenia Godja (lider PSD), a trecut neobservata de organizatori, desi aceasta a oferit certificatul prin care se aproba ridicarea unui bust al marelui disparut. Dupa vizitarea celulei in care s-a stins Gh. I. Bratianu, coloana “de dreapta” s-a deplasat la Cimitirul Saracilor de la Cearda, unde se odihnesc osemintele mai multor Bratieni.

Sapanta hotilor

De la Sighet, delegatia PNL s-a deplasat in “comuna cu primar liberal”, Sapanta. La poarta Cimitirului Vesel, musafirii au fost intampinati de primar, de controversatul paroh Lutai, de ansamblul folcloric “Sapantana”, de ceteri, zongore, paine si sare (deh, ca pentru un presedinte!). In timpul vizitarii cimitirului, un camion incarcat cu busteni de brad si lipsit de numere de inmatriculare a trecut prin fata alaiului, coborand din bazinul forestier al vaii Sapanta. Seful de post al politiei comunale, cu o nonsalanta demna de invidiat i-a facut semn cu mana soferului, sa “treaca odata”. La interpelarea gazetarilor, “militistul” a replicat dulceag: “ Ce sa fac, il cunosc pe sofer si n-am vrut sa incurce delegatia domnului Stolojan. Oricum, locuieste putin mai incolo, nu iese in drumul national (adica nu incalca codul rutier circuland fara placi de inmatriculare, n.red)”. Dupa pestritul “tintirim”, trupa liberala s-a mutat in caminul cultural unde, in afara clasicului spectacol artistic, sustinut intr-o vesela cacofonie sonora, s-a discutat cu simpatizantii si nemultumitii comunei. Ultima etapa a periplului sapantan s-a savarsit la locuinta primarului, unde au fost prezenti o multime de sateni, si unde “Stolo” si deputatii partidului s-au procopsit cu o serie de atentii: traistute, gube, clopuri si altele. A doua zi, circul preelectoral s-a mutat la Hoteni, acolo unde a avut loc a nu-se-stie-exact-a-catea editie a festivalului folcloric “Tanjaua de la Hoteni”.

Coruptie “din pix”

“Nu poate exista o libertate reala a individului daca nu exista o libertate economica, iar aceasta din urma este imposibila fara proprietate privata. Orice activitate economica in mana statului genereaza coruptie, deci aceste active trebuie luate de la stat ”, a declarat Theodor Stolojan. “Daca actualul dezechilibru de pe scena politica romaneasca nu este corectat, in pericol nu e PNL-ul, in pericol e fiecare cetatean al Romaniei, democratia din Romania, in pericol e aceasta tara, care s-ar putea sa se indrepte din nou spre partidul unic, spre partidul-stat, care insa actioneaza cu mijloacele adecvate timpurilor de azi.” “Coruptia mare nu e vizibila pentru cetateanul de rand, pentru ca se face 'din pix', vezi cazul Mischie din Gorj” (care a declarat in campania desfasurata cu ocazia alegerilor partiale de duminica trecuta ca pixul sau de presedinte CJ da fondurile comunale doar daca este votat candidatul PSD, n. red.), a subliniat charismaticul lider de dreapta.

Principele

S-a nascut in Ruginoasa (Iasi), la 3 februarie 1898, ca fiu al lui Ionel I. C. Bratianu si al principesei Maria Moruzi-Cuza. Bacalaureat la Liceul National din Iasi, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Iasi. S-a inrolat voluntar in primul razboi mondial, in 1920 si-a inceput studiile la Sorbona-Paris si trei ani mai tarziu a devenit doctor in filozofie al Universitatii Cernauti. A fost deputat PNL intre 1927-1937, si in 1942 a devenit membru al Academiei Romane, la varsta de numai 44 de ani. In septembrie 1947 i s-a impus domiciliu fortat in Bucuresti si declara, la sfaturile binevoitorilor de a se expatria: “Bratienii nu dezerteaza din Romania”. Arestat la 6 mai 1950, a fost dus la Sighet, unde a murit in izolare completa, undeva in intervalul 23-27 aprilie 1953.

Teofil IVANCIUC



* Coltu' meu
Masura lui Avram

Este un tip mai degraba maruntel, vorbeste mult, adeseori, doar asa, sa se auda. Si-a vandut casa unei Fundatii, o tranzactie dubioasa, despre care multi sustin ca a avut loc doar pentru faptul ca reprezinta un partid puternic. Este consilier judetean PSD si conduce filiala maramureseana APAPS. Cand spui seful APAPS te gandesti la un tip important, doxa de economie, de tranzactii financiare si uns cu alifiile economiei de piata. Biroul sefului APAPS ar trebui sa fie macar dotat cu tehnica de calcul. Liviu Avram, seful APAPS Maramures, nu este nici impozant, nici “lubrefiat” cu stiinta tranzactiilor economico-financiare. Avram este ceea ce este, un consilier judetean care a prins o functie datorita nenorocitului de algoritm politic. Biroul lui arata jalnic, chiar daca in judet s-a cam terminat de vandut ce era de vandut. APAPS mai are in portofoliu “resturi” de societati, terenuri ale firmelor, care inca nu au fost rezolvate si responsabilitati pe linie post-privatizare. Destul de lucru, se gandesc cei care-l cauta pe la birou si se lovesc de usa inchisa. Daca esti de la presa si ai o intrebare legata de vreo privatizare, primesti raspunsuri sibilice sau esti trimis la Cluj, Bucuresti unde sunt mai marii domniei sale. Zilele trecute, Avram a incalcat consemnul si a emis o parere interesanta despre privatizarea Combinatului Phoenix. Parerea este curioasa, mai ales ca Phoenix nu a fost in portofoliul defunctului FPS judetean. Avram zice ca tranzactia are de suferit la capitolul terenul pe care este Combinatul. Cu un caz similar am fost anul trecut la domnia sa. Este vorba de SC VISEU FOREST, unde directorul Ilie Tomoiaga a reusit sa privatizeze, divizeze si sa stapaneasca o intreprindere importanta, fara ca terenurile aferente fabricii sa fie intabulate, respectiv rezolvate potrivit legii. L-am intrebat pe Avram, cum este posibil sa se intample astfel de giumbuslucuri cu averea statului. A zambit si mi-a raspuns ca nu are puterea de a ma lumina intr-un astfel de caz, simplu de altfel. Pai, daca in cazul Phoenix (poate are dreptate) stie, de ce nu si in cazul VISEU FOREST? Sa fi apasat cineva pe butonul “on”, care in cazul din Viseu era “off”, adica pe butonul de comanda politica? PSD-ul o fi stiind.

Nicolae TEREMTUS



* Consiliul Judetean si-a “desemnat” incompatibilii
Din gresala, in gropi

Mult asteptatele legi impotriva coruptiei au fost indelung contestate de opozitie. Si nu degeaba. Inca inainte de publicarea sa in Monitorul Oficial din 21 aprilie 2003, Pachetul de Legi Anticoruptie era cam subtirel la o analiza mai atenta. Cateva modificari (prin partile esentiale) s-au adus inainte de intrarea legii in vigoare. Altele au intervenit dupa. Dupa ce chiar unii PSD-isti (probabil multi la numaratoare) s-au zbarlit ca le cam fuge banul din mana, in conditiile initiale.

Inlaturarea coruptiei nu este o treaba usoara, mai ales intr-o tara ca Romania, in care fenomenul a atins culmi incredibile. Credem ca nu acesta a fost scopul stufoasei legi a Guvernului Nastase. Suntem constienti ca de la o lege care nici macar nu prevede sanctiuni pentru incalcarea dispozitiilor pe care le cuprinde, nu putem astepta sa aiba ca rezultat diminuarea coruptiei din Romania, ca de eradicare nici nu poate fi vorba.

Imediat dupa aparitia Legii 161, care reglementeaza conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor care intervin in exercitarea demnitatilor publice, vocile celor nemultumiti de prevederile acesteia s-au facut auzite la nivelul urechilor lui Octav Cozmanca. Ministerul Administratiei Publice a facut uitate cateva cazuri de incompatibilitati ale politicienilor. In 16 mai 2003, cei 41 de consilieri judeteni din Maramures si-au depus declaratiile privind eventualele situatii de incompatibilitati intre functia pe care o au in cadrul Consiliului Judetean Maramures si alte functii pe care le detin. Cei a caror functie se va dovedi incompatibila cu aceea de consilier judetean vor trebui sa faca o alegere intre cele doua (sau mai multe) pana la data de 21 iunie 2003. In caz contrar, prefectul judetului, la propunerea secretarului general, poate emite un ordin prin care sa se constate incetarea de drept a mandatului de ales local.

Multi au fost...

Doar opt dintre cei vizati s-au declarat incompatibili, mai exact consilierii care sunt si membri ai Consiliului de Administratie (C.A.) la SC Drumuri si Poduri SA Maramures. Din acelasi C.A. faceau parte pana in urma cu cateva zile si consilierii judeteni Teodor Luputiu si Ioan Belu, in calitate de cenzori. Cu ei lucrurile sunt mai simple – au demisionat la inceputul saptamanii trecute. In cazul consilierilor Grigore Man (directorul Muzeului Judetean), Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Judetene), Stefan Maris (directorul Centrului de Creatie Populara) si a lui Andrei Jablanoczki (seful Serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Judetean), legea a simplificat lucrurile. Din textul de proiect al acestei legi a fost eliminat paragraful care preciza ca functia de consilier judetean este incompatibila cu aceea de director sau sef de serviciu in cadrul institutiilor aflate sub autoritatea Consiliului Judetean. Din acest punct de vedere cei enumerati mai sus pot sta in continuare linistiti pe ambele fotolii. Coform noilor prevederi, nici consilierii judeteni membri ai Consiliului de Administratie al Ansamblului Folcloric National “Transilvania” nu se afla in incompatibilitate de functii, deoarece nu sunt remunerati pentru activitatea desfasurata.

... putini au ramas

Pentru a afla pozitia consilierilor care fac parte din CA de la SC Drumuri si Poduri, am luat legatura cu cativa dintre ei si am aflat lucruri interesante. “Voi renunta la Consilul de Administratie si voi ramane la Consiliul Judetean, ca altceva nu am. Numai daca nu imi da GAZETA altceva mai bun. Redactor sef, administrator...”, si-a incercat norocul, Liviu Avram. Tot cu aceasta ocazie, doi consilieri au avut o revelatie si au aflat ca sunt membri in CA la societatea de interes judetean. “Eu nu am la ce renunta. Nu am firme, legaturi. Nu am facut afaceri sau bani. Sunt nevinovat. La Consiliul Judetean nu pot renunta, reprezint Partidul Pensionarilor. Sunt un marginalizat si acum am picat si in groapa asta”, s-a aparat Augustin Chira. Calin Vintila este convins ca nu mai are ce cauta intr-un loc in care a ajuns din greseala. “Raman in Consiliul Judetean. Aici am fost ales. Dincolo am ajuns din intamplare. Asta e o lege tampita, cu lacune si chestii neclare”, a afirmat Vintila. Din cele de mai sus v-ati putut convinge ca, desi nu le convine, consilierii judeteni se vor strange serios in jurul ciolanului puterii, renuntand la alte functii care le ocupa timpul. Poate asa vor fi mai putin ocupati si vor fi mai activi in cadrul Consiliului Judetean.

Ciprian DRAGOS



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.