• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Decembrie , 2004
* Buni, intermediari sau rai, pe astia-i avem!
Premiile GAZETEI pe anul 2004

* Scarba, mizerie si jeg in sedintele Consiliului Judetean
Groapa lui Marinel

* Anul politic 2004

* Buni, intermediari sau rai, pe astia-i avem!
Premiile GAZETEI pe anul 2004

Sfarsitul de an, moment al analizelor de tot felul, ne-a facut sa aruncam o privire retrospectiva asupra activitatii unor politicieni sau conducatori de institutii. In urma unor indelungi deliberari, juriul GAZETEI a hotarat sa acorde mai multe premii simbolice celor care s-au facut remarcati, intr-un fel sau altul. Demersul nostru nu trebuie privit cu incrancenare de cei “atinsi” cu putina ironie. Prestatia lor din anul care se incheie a fost cea hotaratoare.

Premiul “Politicianul anului” ii revine primarului Baii Mari, Cristian Anghel. In 2004, lui Anghel i-a iesit aproape tot, cel putin in ceea ce priveste politica: a castigat pentru a patra oara Primaria (de data aceasta din primul tur); veritabil lider liberal, a reusit sa traga dupa el organizatia judeteana si sa obtina rezultate bune la alegerile locale; fieful pe care-l conduce Anghel s-a dovedit a fi un bastion important al Aliantei DA, imposibil de cucerit de Uniunea PSD-PUR. Pesedistii, pentru care Anghel a devenit un adevarat cosmar, vor putea sa castige Primaria Baia Mare doar in conditiile in care liderul liberal nu va mai candida in 2008, cu toate ca nici asa nu-i sigur. Premiul “Eminenta cenusie” se acorda vice-presedintelui Consiliului Judetean, Pamfil Berceanu, pentru abilitatea de a pastra o functie gratie careia a reusit de multe ori sa echilibreze forte rivale din conducerea CJ. Berceanu a fost unul dintre putinii politicieni maramureseni care s-a luptat pentru constituirea “Euroregiunii Carpatice” si pentru consolidarea relatiilor Maramuresului cu Europa la care visam. Premiul “Magistratul Mami” a fost cucerit de Ludovica Parvu, liderul pesedist care a inregistrat cea mai surprinzatoare revenire pe scena politica maramureseana, dupa mazilirea rusinoasa ce a dus filiala PSD in gura lumii politice bucurestene. Fost procuror, actualmente avocat, Parvu este un lider incontestabil, avand in vedere ca are sustinere in tot judetul. Premiul “Si femeile pot” se duce spre Eugenia Godja, primarul Sighetului si presedinte executiv al filialei PSD. Doua sunt argumentele juriului: Eugenia Godja a reusit sa “recidiveze”, castigand confortabil fotoliul de primar si, gratie influentei pe care o are la Centru, a reusit sa-l traga si pe domnul sotul ei intr-un nou mandat de deputat.

Intermediarii

Premiul “Deputat fara vina” ii revine fostului primar de Targu Lapus, Ioan Buda, ajuns prefect fara sa stie, dupa cum afirma domnia sa, in prezent deputat de Maramures, ajuns in Parlament tot cam fara sa stie despre ce-i vorba in propozitie. Chestia “fara vina” i-am acordat-o din simpatie pentru discursurile sale sufletiste, model lingvistic pentru filologi, si pentru ca este unul dintre putinii pesedisti care a tras la caruta partidului. Chiar daca discursul politic nu este punctul sau forte si chiar daca poarta costume cu un numar mai mare, Buda a fost un muncitor politic. Premiul “Romania tare” l-a cucerit Liviu Doru Bindea, fostul senator PSD, care a realizat in timp optim ca Romania e atat de mare, incat isi poate gasi un partid pe masura. Bindea s-a dovedit un bun negociator pentru partidul sau, dar si pentru sine. Mai presus de toate, am apreciat prestatia lui in timpul formarii noului Consiliu Judetean. Noul mandat al lui Bindea il avantajeaza, pentru ca este singurul senator maramuresean get-beget si pentru ca n-o mai are colega de Camera pe Maria Ciocan.

Corigenti I

Premiul “Bacchus reloaded” se acorda deputatului democrat Mircea Man. Motivatia juriului GAZETEI este ca in cei patru ani de mandat, Man a reusit performanta de a se face remarcat la cel mai popular sport al romanilor: halbere in coniac-canoe, fara carmaci. In plus, Man a oferit alegatorilor, la inceputul campaniei electorale, o tinuta sport ce emana efluvii de deodorant. De altfel, Man a aparut “pe sticla” intr-o emisiune devenita clasica printre simpatizantii “AA”. Premiul “Bisturiul politic” i-a revenit presedintelui organizatiei PSD Baia Mare, Ioan Blajan. Liderul PSD a iesit in evidenta printr-un management politic “de exceptie”, reusind sa anestezieze electoratul pesedist baimarean in asa hal, incat aceasta a putut fi operat fara nici o problema la alegerile locale si chiar la cele generale. Operatia prin care ideea de PSD a fost extirpata din capul baimarenilor a reusit. Pacientul e in afara oricarui pericol si Anghel merge mai departe. Premiul “Mistria si canciocul” a fost castigat, fara nici un fel de probleme, in lipsa unor contracandidati seriosi, de constructorul de drumuri, poduri, firme, case si viloace, Alexandru Cosma, fostul presedinte al Consiliului Judetean Maramures, in prezent un proprietar de zeci de autoutilitare, tractoare, macarale, remorci, betoniere, camioane si autotrenuri. Cosma “a fost retras”, pe linie politica, intr-un triaj anonim al functiei de consilier judetean, dar fostul lider judetean pesedist, democrat la baza, i-a ramas fidel lui Traian Basescu, respectandu-i indemnul de a trai bine. Premiul “Piatra de lemn” se acorda primului geolog al judetului, Marinel Kovacs, presedintele liberal al Consiliului Judetean si cadru didactic al Universitatii baimarene. Dupa sase luni de mandat, Kovacs a demonstrat ca detine o elasticitate in exprimare si comportament politic comparabila cu cea a rocilor despre care vorbeste cu studentii. Dincolo de faptul ca Marinel e ocupat intre 12.00 si 14.00, nefiind de gasit intre pietrele care alcatuiesc Palatul Administrativ, Kovacs da senzatia ca este departe de problemele administrative ale judetului si toata treaba asta ii iese fara nici un efort vizibil, ca si altui geolog celebru, ajuns presedinte. Premiul “Apa uda” ii revine consilierului municipal Radu Micle, la fel de liberal ca presedintele CJ. Constient de faptul ca apa trece, pietrele raman, juristul de la “Vital” reuseste sa supravietuiasca in curva asta de politica, gratie unor aptitudini specifice apei, insinuandu-se susurand, ca apa pe langa bolovan. Atitudinea asta in politica este determinata de faptul ca Micle a avut candva o revelatie: apa poate avea si un traseu ascendent, daca e pompata prin conducte, pana ajunge intr-un rezervor si sta acolo cuminte pana cand cineva trage de un lantuc.

Corigenti II

Am acordat premiul “Urme de fantoma” senatorului Radu Stroe. Pentru maramureseni, Stroe este tipul infractorului politic perfect: nu lasa nici o urma de activitate, motiv pentru care este extrem de greu de prins prin Maramures. Aparitiile lui meteorice, fantomatice, fulgeratoare si nesimtite, se produc doar in timpul campaniilor electorale, la Sarbatoarea Castanelor si la oaresceva taieri de panglici. In rest, Radu Stroe isi vede de Senatul lui, dupa cum si maramuresenii isi vad de necazurile lor, fara sa se incurce sau ajute in vreun fel. Somn usor! Premiul “Poet in Directie gresita” a fost adjudecat de nimeni altul decat ex-senatorul, ex-inspectorul general la Invatamant, ex-consilierul judetean, in prezent, ex-directorul Directiei pentru Protectia Copilului, Augustin Botis. Cunoscut in urbe drept un creator de rime si facator de vorbire mestesugita, Botis a reusit sa-si vada visul de marire implinit in momentul in care a fost numit director la DPC. Tot atunci a inceput si perioada gafelor, una mai draguta ca alta. Din tot anul petrecut la DPC, Botis n-a inteles nimic, demonstrand ca se afla intr-o Directie gresita, motiv pentru care i-am si acordat acest premiu. Premiul “Balonul Münchaussen” l-am acordat lui Gavril Miclea, directorul Casei Judetene de Pensii, care, cu o dezinvoltura dezarmanta, reuseste sa salveze prin minciuni toate ilegalitatile comise sub “inaltul” sau patronaj. Miclea este si un foarte bun prestidigitator, din moment ce scoate din mansete bilete de tratament la mare pentru niste pensionari care n-au vazut nici macar o balta in acest an. Din acelasi ciclu de intamplari miclesti face parte si “aventura din Sieu”, soldata cu o gaura de peste un miliard de lei in bugetul amarat al statului roman. Premiul “CEC-ul si merele de aur” nu l-am putut acorda decat fostului director al Sucursalei CEC Baia Mare, Amelia Chiuzbaian. Fiinta asta da semne vizibile ca nu prea pricepe ce i se intampla. Dupa ce a fost destituita pe motive disciplinare de catre Centrala CEC, dupa ce are pe rol mai multe procese penale, Chiuzbaian vrea sa revina prin orice mijloace in fotoliul care a facut-o celebra. Pentru Amelia, CEC-ul a fost si ramane o “vaca” buna de muls, procedeu care-i este familiar. Premiul “Regele noxelor” a fost cucerit de directorul Agentiei de Protectie a Mediului Baia Mare, Gheorghe Voinescu. Instalat in functie pe criterii politice, Voinescu a demonstrat timp de patru ani ca poti urla ca esti ecologist, fara sa ai nici o treaba cu protectia mediului, ci mai degraba cu carnatii ziaristilor. Voinescu pare ca e inspirat in conducerea institutiei de tragerea pe nari a unui melanj de noxe, praf si cianuri, ca si de bautul apei din Sasarul cel frumos curgator si limpede ca si cristalul.

Nicolae TEREMTUS, Ioan BOTIS





* Scarba, mizerie si jeg in sedintele Consiliului Judetean
Groapa lui Marinel

Una dintre cele mai importante institutii ale judetului e Consiliul Judetean. Nu despre aparatul propriu al CJ vom vorbi azi, pentru ca multi dintre functionarii publici isi merita statutul, ci despre alesii pe care votul fiecaruia dintre noi i-a trimis in forul legislativ al judetului.

35 de oameni politici se intalnesc, in cel mai rau caz, o data pe luna, ca sa decida in cele mai diverse probleme care privesc intregul judet. Teoretic, ei sunt spuma politicienilor locali. Teoretic, partidele s-au gandit de zece ori inainte de a trece pe listele de la locale, pe locuri considerate eligibile, vreo persoana. Cum sta, de fapt, treaba cu consilierii judeteni, va vom spune in cele ce urmeaza.

Greutatea

Din conducerea CJ, doar Pamfil Berceanu stie cam ce e de facut. E explicabil, are la activ trei mandate pe acelasi post. Presedintele Marinel Kovacs incearca sa faca fata unor consilieri cel putin ostili, iar peremistul Emil Marinescu mai are pana sa priceapa de ce a ajuns sa ocupe biroul de la parter. Si Marinescu, si Kovacs sunt beneficiarii unor negocieri politice pe care nu le-au purtat ei. Poate de asta s-au bucurat cand totul a iesit asa cum le-au asternut altii, fara a sti in ce se baga. Dar modul politicoso-zambaret in care o parte a conducerii CJ intelege sa gestioneze problemele judetului e margareta prinsa-n par pe langa urzicile ce pisca in sedinte.

Mahalaua

Cand intri la sedintele CJ in calitate de ziarist, primesti mapa de presa in cazul in care nu ti se spune in scarba ca s-au terminat. O fi trebuind sa stai la coada cu noaptea-n cap si pentru astea... Ma rog, odata inconvenientul depasit, ai sansa sa asisti la unul din cele mai penibile circuri. Poate cel din Parlament il intrece, dar ce fac mai nou politicienii maramureseni ridica mari semne de intrebare despre unde si-au petrecut primii sapte ani din viata. In loc sa discute proiectele de hotarari, consilierii judeteni considera ca ziua in care are loc sedinta e cea in care musai trebuie sa-si dea masura inteligentei si sa-si dovedeasca vivacitatea verbului, aruncand invective dintr-o parte in alta a salii, uitand care e rolul lor. “Eu nu am vorbit inca la misto, ca la misto ma pricep foarte bine, asa ca aveti grija!”, ameninta un consilier cu vechime de vreo doua mandate. “Ai grija, te indrepti spre pumnul meu!”, raspunde din cealalta parte a salii un domn distins, grizonat, care nu numai ca s-a ridicat in picioare, dar a si inaltat mana dreapta cu pumnul strans. In loc de concluzie, in calitate de cetatean, va invit la sedintele CJ. Sunt publice, poate participa oricine vrea, si poate ca asa ii va apuca si pe alesi rusinea. Groapa lui Ouatu era in mahalaua bucuresteana. In centrul Baii Mari, o data pe luna, se da reprezentatie in Groapa lui Marinel.

Claudia SITARU





* Anul politic 2004

A fost cel mai important an dintre cei ai mandatului 2000-2004, fiind an electoral. “Povara” alegerilor locale si generale s-a simtit de la inceputul anului, filialele de partid incepand “marea agitatie”. Nu a fost usor nici pentru un electorat maramuresean derutat de disputele din organizatiile judetene ale partidelor parlamentare. Fara a intra in amanuntele cunoscute ale certurilor politice, vom puncta succint evenimentele politice ale anului 2004.

In prima parte a acestui an, s-au spus si scris pagini intregi de ziar despre scandalul din filialele PSD si PRM. In randul pesedistilor maramureseni, “dihonia” a inceput o data cu interesanta Conferinta Judeteana a filialei PSD de la sfarsitul anului trecut, moment in care a aparut in politica judetului Ioan Buda, ca presedinte interimar al filialei, dupa ce a fost si actorul controversat al unei numiri - “made Cosmanca” - pe functia de prefect al judetului. In februarie 2004, Buda este ales presedinte al filialei cu mandatul de a calma organizatia, de a o resuscita in perspectiva alegerilor locale. Varful de lance al filialei in aceasta parte a anului a fost Dumitru Matei, dupa ce acesta a fost nominalizat, la sfarsitul anului 2003, in cursa pentru Primaria Baia Mare. Pragmatic om de afaceri, Matei s-a dovedit in politica oarecum naiv si s-a lasat atras intr-o batalie politica in care l-a avut ca adversar pe Cristian Anghel, primarul Baii Mari. “Mitica” a fost convins ca primarul liberal poate fi invins de PSD, doar ca a lipsit omul “providential”. Pe de alta parte, deputatul democrat Mircea Man, alt candidat la Primaria Baia Mare, si-a continuat “razboiul” sau mediatic cu acelasi Anghel. In cazul lui Man, candidatura la Primarie a fost o ambitie personala. Avand in vedere datele problemei, tinand cont si de frecusurile din filiala PRM, analistii politici au dat verdictul: Anghel este aproape imposibil de invins.

Victoria evidentei

A urmat o campanie electorala ciudata, atipica si pana la urma chiar amuzanta. Inainte de locale a aparut pe scena politica Alianta D.A., ca o constructie politica intre liberali si democrati pentru alegerile generale. Aliati politic prin vointa conducerii celor doua partide, Anghel si Man au fost contracandidati in batalia pentru Primarie. Pe timpul campaniei, liderul democrat a avut cateva derapaje, desi a promis ca va fi un tip onest. Rezultatul se cunoaste, nici nu mai are rost sa revenim asupra unor alegeri locale fara istoric. Primarul liberal a castigat din primul tur, Anghel dovedind, dupa trei mandate consecutive ca a ajuns sa fie cel mai popular politician maramuresean. Man si Matei au primit rezultatele in mod diferit. Liderul democrat a “inghitit” infrangerea si a mers mai departe, avand alternativa alegerilor pentru Parlament. Matei a primit lovitura “in plex”. Pentru o perioada destul de lunga, liderul pesedist s-a retras din primul plan al politicii judetului. Se poate sa fi ajuns la concluzia ca a fost nevoie de el, dar mai ales de fondurile pe care le putea aduce.

PRM story

O alta filiala cu probleme “multe si marunte” a fost cea a PRM. Ca si in cazul pesedistilor, si liderii PRM Maramures au avut timp aproape patru ani sa se devoreze intre ei si sa distruga, practic, filiala considerata, in urma rezultatelor bune la alegerile din 2000, a fi una puternica. Actorii principali ai degringoladei peremiste au fost senatorii Mircea Mihordea si Maria Ciocan, liderul filialei Emil Marinescu, prin atitudinea sa duplicitara, tanarul Florin Bancos, un bun executant al celor care erau sa duca filiala “la Tribunal”. Este vorba de urata poveste a listelor falsificate pentru reinscrierea partidului, poveste care a fost pana la urma ingropata. Din balciul peremist nu a avut de castigat nimeni, poate doar Liviu Doru Bindea care a parasit barca PSD pentru a fi “vioara intai” in filiala condusa (este un fel de-a spune) de Marinescu. Acesta din urma a primit o sinecura politica. A fost nominalizat si a primit functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean. De atunci, Marinescu a intrat intr-un anonimat total, nici macar alegerile generale nu l-au dezmortit din ciudata-i apatie politica. Un alt “castigator” al filialei PRM este Florin Bancos, liderul tineretului peremist maramuresean, care a prins un loc de consilier judetean. Cum a ajuns aici este o alta poveste, demna de spus la gura sobei. Mihordea si Ciocan s-au luptat aproape la propriu pentru a ajunge pe listele pentru parlament. Dupa o alta poveste ciudata, Ciocan a prins un loc ce parea a fi eligibil, locul doi pe lista pentru Senat. Mihordea, senatorul de Borsa a ramas cu ochii in soare.

Generale pentru toti

Alegerile locale au consfintit victoria Aliantei D.A. plus PRM si UDMR, filialele de partid semnatare ale protocolului anti-PSD. Pesedistii au pierdut totul: conducerea Consiliului Judetean, Primaria Baia Mare si cam tot ce era mai de soi prin judet din punct de vedere administrativ. Singura consolare a fost castigarea Primariei Sighet, dar aceasta victorie i se datoreaza exclusiv Eugeniei Godja. Cu aceste impliniri sau neimpliniri s-a ajuns, pe nesimtite, la alegerile generale. Daca ar fi fost sa ne luam dupa rezultatele de la alegerile locale, castigatorii la cele parlamentare ar fi trebuit sa fie liberalii si democratii Aliantei D.A. Nu a fost sa fie si nici nu s-ar fi putut intampla asa, date fiind listele catastrofale de candidati, prezentate unui electorat satul de experimente politice. Din acest punct de vedere, Uniunea PSD plus PUR a revenit spectaculos, a avut o campanie electorala mai inteligenta ca a Aliantei si a castigat totul. Chiar si “stima si mandria”. Victoria PSD in Maramures, o victorie fara precedent in judetul din nordul tarii, ne-a aruncat pe harta politica a tarii in zona de influenta a partidului-stat, ceea ce nu este conform realitatii. Din pacate, unii lideri ai Aliantei nu realizeaza nici acum ca maramuresenii au mandria lor de oameni liberi “de comunism, neocomunism, sau cum s-o mai fi numind”. Din semnalele publice si dupa comportamentul unora dintre liberali si democrati, se pare ca mariajul fara probleme in cadrul Aliantei maramuresene a luat sfarsit. Pentru inceputul anului viitor, sunt semnale ca vor fi dispute liberalo-democrate la scena deschisa. Altfel spus, a venit vremea lor sa-si puna poalele in cap. Pana la urma, o evolutie politica fireasca, dar nedorita in contextul politic actual.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.