• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Aprilie , 2004
* Dezastru, marca PSD Baia Mare

* Gruparile politice sighetene si-au desemnat candidatii
UDMR va vota grupat

* Oliver Baranyi, un liberal care stie ce-i lipseste orasului sau
"Neamtul" din Viseul de Sus

* Coltu' meu
Incepe Marele Circ

* Schimbul de azi
Nu suntem barbarii vostri, domnilor barbari!

* Ma tot mir
Diferente fundamentale

* Dezastru, marca PSD Baia Mare

Presedintele organizatiei baimarene, Ioan Blajan, a fost scos de pe lista de Centru * Lista pentru Cosiliul Local municipal a iscat furtuna * Catastrofa de imagine, marca Stefanescu

Lovitura de teatru! Ioan Blajan, presedintele organizatiei baimarene a partidului de guvernamant, a fost indepartat de catre Centru de pe lista pentru consilieri locali. Blajan si cei de la Bucuresti trebuie acum sa explice de ce s-a intamplat acest lucru. Desi situatia este prezentata ca fiind sub control (ca de fiecare data in partidul mamut), tensiunea ce clocoteste in organizatie va duce la un dezastru in alegerile locale.

Cine va fi vinovat pentru catastrofalul management politic? Stati linistiti, nimeni, desigur. Mai poate fi salvata cariera lui Blajan? Cat timp vor fi dispusi “greii" sa-l mai protejeze pe actualul presedinte, desi sunt constienti ca imaginea partidului are de suferit? Care este argumentul sau politic actual la municipiu? Vor fi organizate alegeri, culoar pentru Dumitru Matei, la prima vedere marele castigator al acestei vanzoleli? In cat timp? Certa e doar vizita secretarului executiv Codrin Stefanescu, in buna traditie statornicita in ultime vreme de liderii bucuresteni, menita a ne face sa credem ca s-a intrat in normalitate. Vizita a fost de curtoazie, protocolara, de lucru, de lansare a candidatului la Primaria Baia Mare ori Sighet, degeaba... Poate fi numita oricum. Cert este ca Stefanescu a reusit (fiind mesagerul unor directive de la Centru si avand un stil inconfundabil de a se prezenta in fata colegilor, dar si a presei) sa tulbure din nou apele aparent linistite ale mult incercatei filiale maramuresene. Ironic in dialogul cu presa, plin de sine, Stefanescu a declarat ca lista pentru consilierii judeteni va fi aprobata de Nastase, iar listele pentru consiliile municipale Sighet si Baia Mare vor fi aprobate de Delegatia Permanenta a filialei. El a mentionat ca pe listele pentru municipii vor fi promovati in proportie de 25% tinerii, iar reprezentantele organizatiei de femei se vor bucura de acelasi procentaj de reprezentativitate. In opinia lui Stefanescu, aceasta gaselnita va duce spre castigarea alegerilor in Sighet si Baia Mare. S-a mai vorbit de faptul ca municipiul “vrea un primar PSD", ca “Baia Mare trebuie sa devina un oras european", desi Stefanescu a constatat in vizita facuta prin oras ca “este plin de gropi, gunoaie si piete agro-alimentare cum nu se mai intalnesc in alte orase resedinta de judet". Spuse arogant, dupa moda Nastase, deputatul a devenit antipatic pentru ziaristi, chiar daca multe din cele afirmate sunt lucruri obisnuite in campania electorala. Este, poate, pentru prima data cand ziaristii baimareni au fost iritati, deranjati, plictisiti “la unison" de un lider pesedist de la Bucuresti.

O lista facuta varza

Asa cum era de asteptat, decizia de a “primeni" listele a produs nemultumiri. Daca, pe buna dreptate, la Sighet “legea" e facuta de Eugenia Godja, la Baia Mare situatia a devenit incordata. Dupa plecarea “carismaticului" Stefanescu a urmat o intalnire a Biroului Executiv Municipal pentru a pune in opera “pretioasele indicatii" si pentru a definitiva listele, intr-o tensiune indescriptibila. Presedintele filialei judetene, prefectul Ioan Buda, a plecat la Bucuresti cu listele pentru CJ si municipii (cu modificarile de rigoare). Incercand sa aflam componenta listei pentru Baia Mare, am primit acelasi raspuns: “nu este inca nimic batut in cuie". Am aflat cate ceva din celebra lista. Pe primul loc este Dumitru Matei. El a fost urmat de recent mazilitul Ioan Blajan. Pe locul trei, un necunoscut: Rogojan (?) de la tineret, ori Vasile Pop (din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare). Urmeaza Florin Tataru, directorul CJAS, Lascar Pana, Dolha, Marcel Maris. Apoi, undeva, intr-o zona de nemeritata batjocura politica, Sorin Nemes Bota, unul din liderii reprezentativi ai organizatiei baimarene. Legat de lista, Ludovica Parvu, ne-a declarat, diplomatic, ca "sunt lucruri care ne depasesc. Am avut anumite obiectii, care sunt de bucatarie interna. Am aflat de Blajan de la televizor. Nu stiu ce sa spun. Lista este cum este. Multi necunoscuti..." Una peste alta, in organizatia baimareana mult dorita armonie si unitate a fost spulberata, iar “greii" se blindeaza in asteptarea dezastrului. Pentru Consiliul Judetean, pe primele locuri se pare ca sunt pesedisti “adevarati": Teodor Ardelean, Calin Matei si Anton Rohian. Ei sunt acolo, normal. Ma bucur mai ales pentru Ardelean, aceasta inima care bate social-democrat, ca si-a gasit in sfarsit locul dupa dezgustatoarea sa tradare.

Dan PARCALAB



* Gruparile politice sighetene si-au desemnat candidatii
UDMR va vota grupat

Dupa o lunga perioada de discrete scandaluri interne, politicienii maghiari sigheteni, vazand ca alegerile se apropie si sunt in pericol sa ramana fara locuri eligibile, au trecut la fapte palpabile.

Dupa ce Mihai Zahoranszky (viceprimarul sighetean) si Kalmar Geza (consilierul judetean al UDMR) si-au anuntat retragerea din viata politica pe motiv de varsta, UDMR l-a numit pe inginerul Beres Istvan candidat la fotolilu de primar in Sighetu Marmatiei. Acesta este presedintele filialei sigheteane si fost sef al Ocolului Silvic Sighet. Pentru posturile de consilieri locali in municipiul de peste Deal, din partea UDMR vor candida: Arvai Gyiorgy, Kokenyesdi Mihaly, Beres Joszef si Varady Laszlo. In lupta pentru Consiliul Judetean Maramures, UDMR mizeaza pe Takacs Attila. Practic, nici unul dintre actualii consilieri nu se va mai regasi pe liste la alegerile locale din 2004.

Panoramic politic

In ceea ce priveste celelalte formatiuni poltice din Sighet, conducerea filialei PNL a renuntat la batalia sterila pentru locul de candidat la primar si l-au proptit in "frunce" pe inginerul Ioan Bledea (fostul primar al municipiului in legislatura 1996-2000, ani in care au inceput lucrarile la Podul Istoric, Sala Polivalenta si la alte cateva obiective finalizate apoi cu surle si trambite de Eugenia Godja). PNTCD si-a desemnat ca si candidat de birau pe profesorul Cornel Tivadar (de la Colegiul National "Dragos Voda"), cel care si-a demonstrat deja incapacitatea ca si consilier judetean, votand impreuna cu PSD si neluand nici macar o data cuvantul in plen. Pe lista CL se vor afla Stefan Balea, C. Tivadar, Ioan David, Mihai Opris si Augustin Hodja, iar pe prima pozitie la Consiliul Judetean, Gheorghe Mihai Barlea. Cu acest prilej, Petru Iuga, fost consilier local in doua legislaturi, si-a prezentat demisia din partid, motivandu-si plastic gestul: "Clanul Balea mi-a facut asta. PNT Sighet a devenit o filiala exclusiv a familiei Balea." PRM continua sa se zgaltaie din toate balamalele. Ultimele raportari la conducere au fost legate de factura telefonica (in valoare de vreo 17 de milioane lei - alo, se aude C.V.T.-ule?) si cea la electricitate, neplatite de catre fosta conducere (recte Ioan Vancea).

Varfurile

"Comanda" PSD Sighet (adica Eugenia Godja si sotul acesteia, deputatul Petre) a participat duminica la resfintirea bisericii din cartierul Iapa. Acolo, Jeny Godja, purtand pana si in fata altarului iubita esarfa de primar, a declamat memorabile cuvinte: "Dumnezeu face istorie, iar preasfintitul Iustin Sigheteanul este colaboratorul Sau." Deh, ce nu face omu' pentru un pumn de voturi... Cum se vor face slujbele in timpul campaniei electorale, va promitem sa va tinem la curent. Ca tot ne-am "bagat" oameni... In fine, dar nu la urma, PD urca in optiunile electoratului. Echipa de conducere (carmuita de Nicolae Mutiu), sudata deja in fata multelor scurgeri de informatii pasate de un defetist inspre plasa familiei Godja, tace si face. Oricum, prin toate cotloanele orasului se vorbeste despre ei ca despre singurii politicieni capabili sa rastoarne baronatul, aflat inca in stadiu incipient. Informatiile de ultima ora ne arata ca balanta se inclina tare in favoarea PD-ului. Organizatia a trecut deja de 1.850 de membri si se pare ca nu se va opri aici. In plus, cele mai mari sindicate din industria sigheteana, cel de la Plimob SA si cel de la Steilmann Bucharest SA, au semnat cate un pact cu PD, in care se spune ca vor sprijini la alegerile locale PD-ul Batalia ce va incepe in 6 mai va fi una stransa, un singur lucru putand fi spus cu certitudine: viitorul Consiliului Local va avea in componenta foarte putini pesedisti, vizavi de algoritmul prezentului. Pregatiti-va stampila.

Teofil IVANCIUC



* Oliver Baranyi, un liberal care stie ce-i lipseste orasului sau
"Neamtul" din Viseul de Sus

Oliver Baranyi este o persoana populara in Viseul de Jos. Oamenii ii spun "neamtul", datorita meticulozitatii cu care este obisnuit sa-si faca treaba. In '94 a preluat abatorul deschis de tatal sau si in scurt timp a reusit sa-l transforme intr-o afacere profitabila. De curand, Baranyi a decis ca ar putea sa-si exerseze talentul de gospodar in functia de edil al urbei natale, Viseul de Sus, in viitorul mandat.

"Calitatile" manageriale le-a deprins inca inainte de '90, de pe vremea cand era seful santierului minier Rosu Novat si le-a exersat dupa ce a preluat afacerea tatalui sau. Desi meseria de inginer nu are nimic in comun cu prelucrarea carnii, Baranyi a reusit sa continue "traditia familiei". Mai mult chiar, dintr-un atelier mic, cu o incapere si doua utilaje, firma ce poarta numele tatalui sau, SC Abator Bubi, s-a transformat intr-o afacere prospera, care respecta standardele europene in materie de prelucrare si comercializare a carnii. Ideea de a candida pentru fotoliul de primar al urbei natale i-au dat-o cunoscutii, care s-au convins ca Baranyi e om de isprava. Proapat membru PNL, gospodarul e decis sa-si faca cunoscuta platforma electorala, din usa in usa. Desi in zona au aparut deja amenintarile la adresa contracandidatilor si "bunii samariteni" aspiranti la functia de primar care incearca sa "indulceasca" electoratul cu un kilogram de zahar ori un litru de ulei, Baranyi e decis sa nu recurga la practici "murdare" pentru a castiga votul oamenilor.
Reporter: Care sunt cele mai grave carente administrative si economice ale Viseului de Sus?
Oliver Baranyi: In primul rand, ar fi lipsa locurilor de munca, unul dintre motivele principale pentru care tot mai mai multi tineri pleaca in strainatate. Asta se reflecta si in rata somajului, care depaseste 50%. O alta problema grava ar fi aspectul orasului, lipsa canalizarii si aductiunii de apa. Practic, ti-e groaza sa iesi la plimbare, chiar si in centru, din cauza gunoaielor de pe strada si din apa. Iluminatul public este o alta nevoie care a ramas la stadiul de promisiune. Drumurile, ca mai peste tot, sunt intr-o o stare deplorabila.
Rep.: Care ar fi posibilitatile de relansare economica ale orasului?
O.B.: Posibilitati ar fi, si nu putine. Una dintre ele ar fi deschiderea vechii fabrici de mobila, care inainte de '90 avea in jur de 2.000 de angajati, iar acum sta inchisa. Noi am tot mizat pe prelucrarea lemnului, datorita fondului forestier de care dispunem, dar sunt o multime de domenii care ar putea fi abordate aici. Turismul ar putea fi o alta sansa pentru locuitorii Viseului. Avem o zona frumoasa, dar nu stim sa o folosim. Exista Valea Vaserului, Valea Vinului, avem izvoare cu sase sortimente de apa minerala la o distanta de doar 6 km de oras, dar... turisti nu sunt. Problema e ca nu stim sa ne punem in valoare obiectivele turistice si nu cream conditii investitorilor straini. N-o sa vina nimeni sa faca o fabrica daca n-are canalizare, n-o sa vina nimeni sa faca un motel, daca n-are drum. Ca sa atragi investitori, trebuie sa oferi niste conditii minime.
Rep.: Care sunt atu-urile pe care mizati in lupta pentru fotoliul de primar?
O.B: Imaginea pe care mi-am facut-o aici. Lumea stie ca provin dintr-o familie serioasa. Tatal meu era cunoscut si respectat aici, iar eu am incercat sa nu-l fac de rusine. Mai am avantajul de a cunoaste multe categorii de oameni, de la taranii de la care am cumparat animale pentru abator, la intelectuali. Stiu cam care sunt nevoile fiecaruia. Oricum, pentru mine n-are importanta fotoliul respectiv, ci ceea ce se poate realiza din el. Nu vreau sa ma apuc sa fac promisiuni. Se stie ca majoritate promisiunilor electorale raman la stadiul de promisiuni. In localitatile mici, electoratul voteaza omul, pentru ca-l cunoaste. Eu mizez pe tineri si pe intelectuali.

Ioana LUCACEL



* Coltu' meu
Incepe Marele Circ

Fara a avea pretentii de analist politic al fenomenului politic maramuresean, sunt multumit ca am anticipat ca apropierea debutului campaniei electorale va bulversa viata politica a filialelor de partid din judet. Nu in sensul firesc, ci in cel obisnuit pentru politicienii maramureseni. Adica, certuri, scandal, circ politic. Partea hazoasa a situatiei e ca aceste conflicte sunt generate de liderii locali, dar si de cei de la “centru". De pilda, in PSD geniile bucurestene au hotarat ca pe lista pentru consilierii municipali sa fie tineri si femei in procent de 50%. O hotarare inteleapta, daca ar fi fost luata la timpul potrivit, nu cu zece zile inainte de a intra in batalia electorala. Pesedistii se vor prezenta cu candidati (daca va ramane asa) cunoscuti pe scari de bloc, ori, in cel mai fericit caz, in asociatia de locatari. Decizia a produs nemultumiri evidente si banuiala ca, de fapt, liderii bucuresteni continua sa foloseasca organizatia maramureseana pentru diverse experimente. Aceeasi situatie si in PRM. Daca subiectul Mihordea-Ciocan a fost oarecum limpezit (in sensul ca “out"), probleme au fost si sunt cu lista pentru consilierii judeteni. Saptamana trecuta nu a fost zi ca lista sa nu sufere modificari. Ba unul salta, ba altul cobora, dupa cat era de cald afara, ori visa un lider sau altul. Au aparut iar memorii scrise ori povestite. Altfel spus, nimic nou sub soare. Nici liberalii nu au scapat de oaresce probleme. Pe ultima suta de metri, un “lider de marca" al filialei a parasit partidul pentru a candida la Primarie din partea altui partid. E vorba de cel mai faimos bijutier al targului, Doru Pop, actualul director al Ansamblului Transilvania si un vorbitor ce promite, dar nu face ce promite. O fi firesc pentru un sef! Chestia asta cu candidatura lui Pop m-a distrat. Acest personaj politic chiar se crede un mare si valoros politician. Democratii au si ei probleme, in sensul ca, in lipsa de ocupatie, au inceput sa se devoreze intre ei. Unii zic ca din plictiseala, altii ca in urma sondajelor, interne si externe. De partiduletele care au aparut peste noapte nu prea e ce spune, sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire din viata politica a judetului. Concluzia este ca incepe Marele Circ.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
Nu suntem barbarii vostri, domnilor barbari!

... Stanca, am vrut sa-ti aduc o usa. E drept era o usa de toaleta, dar tot o usa se cheama ca este. Nu am scos-o din balamale, desi, sincer tare mi-ar fi placut sa i-o trantesc proprietarului benzinariei in cap, pentru ca altfel aceasta rubrica nenorocita ar fi trebuit sa poarte titlul: "Toaleta barbarilor". De ce am vrut sa fac asta? Din pricina anuntului de pe usa: "Folositi toaleta in mod civilizat! Pastrati curatenia, nu uitati ca nu sunteti singurii care o folositi!" Ca de fiecare data, inainte de a aprofunda dilema saptamanii, se cuvine o mentiune care explica un cuvant. Astazi voi explica... "Stanca". Mentiunea de inceput se refera la pasiunea Stancai de a colectiona anunturi ciudate. Avea fata asta un perete "tatuat" cu semne de circulatie, panouri de avertizare... ma rog, era un perete dotat cu tot ceea ce are nevoie un perete pentru a fi considerat de toti, noi astia cu pretentii de normalitate, ciudat. Bine-nteles, fiecare panou d-asta avea povestea sa, poveste spusa uneori cu atata savoare de proprietara (adica atunci cand avea chef si cand nu trebuia sa scoata "afara" namila de caine a lu' frate-su). Imi amintesc ca pe peretele Stancai exista un panou pe care scria ceva in genul: "Va rugam, nu va urcati cu picioarele pe mese!" Asta cred ca era "colectionat" dintr-un bar. Ma rog, "bar" e o hiperbola, mai corect ar fi crasma socialista. De ce am vrut sa demontez usa aia nenorocita? Nu pentru ca m-am simtit "atins in amorul propriu", de lucrator la un ziar de rafinament, ci pentru ca m-am simtit un roman jignit. Anuntul cu pricina era inscriptionat pe usa unei toalete, asa cum v-am spus, era scris in limba romana (exact cum am mentionat), era o toaleta dintr-o benzinarie, dar... pentru ca de fiecare data, de regula atunci cand te simti mai bine, urmeaza cate un "dar", toaleta era intr-o benzinarie din... Austria! Dupa revolta interioara, am incercat sa-mi ofer o explicatie cerebrala, oricare alta in afara de aia cu "romanii sunt un popor de barbari care ne-au mancat lebedele, niste aia amarati care traiesc intr-o tara fara apa calda, ce mai!, sunt tiganii Europei. Si nici n-au, bietii de ei, canalizare." Singura explicatie diferita se lega de fobia proprietarului austriac de microbi, de mizerie, de mirosuri etc. Si de "lipsa sa de informare asupra realitatii"... bla-bla-bla. "Pana la urma, n-am coborat cu toti din copac si n-am venit "in UE" sa ne-a ofere astia banane!" P.S.: I-am injurat atunci (in gand, pentru ca nu suntem barbari, parca am convenit asta, nu?) pe toti parvenitii aia care papagalicesc ca fac lobby pentru Romania. Si am intrat in Viena. O frumoasa Capitala europeana, care... duhneste a urina cabalina! Reversul calestilor princiare. Caii nu stiu sa citesca.

Catalin VISCHI



* Ma tot mir
Diferente fundamentale

O companie americana le ofera oamenilor sansa de a scapa de cadourile nedorite, trimitandu-le pe Luna. Asta-i diferenta dintre noi si americani: ei au tehnica si noi nu; ei pot ajunge in locuri in care noi accedem doar cu gandul sau cu privirea. Tot uitandu-se la Luna, doi conducatori ai unor performante carute cu tractiune balegoasa si-au ciocnit atelajele pe o sosea din Romania mileniului trei. Accidentul s-a soldat cu un mort si cativa grav speriati. Un satelit american a imortalizat momentul. Gigi Becali a ajuns la concluzia ca s-a nascut filozof. Cica asa l-a facut mama lui. Asta-i diferenta dintre noi si nemti. La ei femeile dau nastere unor copii care, dupa ce cresc si se culturalizeaza, ajung filozofi intr-o proportie extrem de mica. La noi, filozofii se nasc gata formati si nu le ramane decat sa abstractizeze formele concretului, trecandu-le prin filtrul ratiunii pure, separand maieutica de cartezianism si atomismul leucipian de rationalismul sistemic, in timp ce numara maslinele lasate in urma lor de oile pascatoare de iarba prin Pipera. Ambasadorul Marii Jamahirii Arabe Libiene Populare Socialiste din Bucuresti a murit in bratele a doua stripteuze. Asta-i diferenta dintre noi si arabi: la ei a fost intotdeauna voie cu mai multe, in timp ce la noi legea te lasa numai cu una. O fi si ceva legat de mostenirea genetica, din moment ce multi romani sufera de o maladie ciudata, la care-i zice dismorfobie, adica boala oamenilor care se cred urati. Japonezii de la Sony fac DVD-uri de hartie. Asta-i diferenta dintre noi si niponi: noi facem din hartie doar ziare si rulouri despre a caror utilizare nu se cade sa amintesc. Ei n-au nevoie de metale pentru a merge spre viitor, in timp ce in Romania a fost necesara o hotarare de guvern pentru a stopa furtul dintilor de aur din gura mortilor. Un cercetator american a demonstrat ca Dumnezeu exista in proportie de 67%. La aflarea vestii, m-au napadit regretele: ca nu m-a facut mama filozof, ca nu pot sa traiesc - d-apoi sa mor - in brate la doua, ca n-am nici macar DVD-uri metalice si nu pot trimite pe Luna PSD-ul, cu care am fost cadorisit fara sa vreau. Poate ajuta Dumnezeu, chiar si-n proportie de 67%, ca de 33% facem rost.

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.