• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Mai , 2003
* Parlamentarii incompatibilitatii maramuresene
”Nepotrivire de caracter”

* Din ciclul sa dam tarii cat mai multe legi – visam, deci votam
Politica lui Franzeluta

* Coltu’ meu
Singuratatea lui Man

* Parlamentarii incompatibilitatii maramuresene
”Nepotrivire de caracter”

Legea anticoruptie a determinat verificarea alesilor nostri. Actiunea a relevat ca 152 de parlamentari, dintre care 53 de senatori si 99 de deputati, sunt incompatibili cu functia pe care o ocupa. Cei declarati incompatibili au primit termen 60 de zile pentru a alege intre afaceri si politica. In Maramures, s-au descoperit patru cazuri de incompatibilitate (trei deputati si un senator). Pentru a-si mentine functia, incompatibilii vor sa-si transfere afacerile rudelor de gradul I.

Calitatea de parlamentar este incompatibila cu functiile de conducere, de membru al CA sau cenzor la societati comerciale, inclusiv banci, institutii de credit, societati de asigurare, precum si la institutiile publice. Ei nu pot avea functii in AGA la societati comerciale si nu pot fi manageri sau membri la regii autonome sau Companii nationale. O alta incompatibilitate a deputatilor sau senatorilor apare daca alesii nostri au calitatea de comerciant persoana fizica sau reprezinta un grup de interese economice. Ca peste tot in tara, si Maramuresul are incompatibilii sai printre parlamentari. Multele liste care au aparut in presa sunt controversate, cinci dintre deputatii si senatorii judetului aparand pe listele respective. Pentru a limpezi situatia, am vorbit cu cei mentionati.

Intrebati despre incompatibilitatile care exista intre functia de parlamentar si cea de membru in consiliul de administratie al unor societati sau organizatii, reprezentantii judetului nostru in Parlament au declarat ca vor alege mai degraba puterea politica, in detrimentul afacerilor. “Avem (familia, n. red) doua firme. De fapt, ele functioneaza pe acelasi profil – confectii metalice, tamplarie, constructii. Eu mi-am declarat incompatibilitatea si am un termen de 60 de zile pentru a ma hotari. In principiu, decizia exista deja. Cred ca imi voi exercita in continuare functia de parlamentar, urmand sa renunt la aceea de administrator. Voi ramane in continuare un simplu asociat, sau voi transfera functia de administrator pe sot sau pe altcineva. Noi suntem un partid sarac si avem nevoie de bani, ca altfel e vai de capul nostru” a afirmat senatorul PRM de Maramures, Maria Ciocan. O alta personalitate care va renunta la mediul de afaceri, pentru a se concentra exclusiv asupra activitatii parlamentare este deputatul PSD de Maramures, Petru Godja. “In ’92 eram asociat cu un prieten la o firma – SC ULSIG. Dar, din ’94, firma este inchisa si eu am ramas ca administrator al acesteia. De aceea, numele meu apare pe lista incompatibililor. O sa renunt la firma, evident, nu am nici un motiv sa raman cu firma si sa plec din Parlament, daca ea nu functioneaza”, a afirmat Godja. Petre Moldovan, presedintele interimar al PSD Maramures si deputat, se afla intr-o situatie incerta privind incompatibilitatea de functii. Dar, daca ea ar exista, ar alege tot calea deputatiei. “Eu sunt membru in Consiliul de Administratie al Institutului European din Romania, subordonat Ministerului Integrarii Europene. Consiliul de Administratie este compus din reprezentanti ai Academiei Romane, reprezentanti ai patronatului si sindicatelor si unul din Parlament. Din partea Parlamentului sunt eu. Deci, nici daca as vrea nu as putea renunta la aceasta functie, fiindca parlamentarii trebuie sa aiba un reprezentant in acest institut. Activitatea institutului este axata in doua directii: traduceri ale legislatiei europene si studii de impact privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Avem un buget de 2 milioane de dolari, care nu e cine stie ce. Daca va trebui sa renunt la aceasta functie, voi renunta, pentru a ramane in Parlament”, a declarat Moldovan.

Luca vrea sa renunte la imunitate

“In cazul meu, incompatibilitatea este una formala. Pe langa functia de deputat, eu sunt membru in Consiliul de Administratie al Clubului Dinamo. Nu ar trebui sa existe incompatibilitati intre aceste functii, pentru ca in CA nu am indemnizatie, fiind vorba de o asociatie non-profit. Mi-am mentionat aceasta aparenta incompatibilitate pentru ca pozitia mea sa fie analizata de Comisia Juridica. Nu am riscat sa fiu luat dupa aceea ca nu am declarat toate functiile mele. Nu cred ca este vorba despre o incapacitate de fond, dar daca in Comisia Juridica se va decide ca aceasta exista, voi renunta la pozitia de membru in CA pentru a ramane in Parlament. Nu am firme, nu sunt membru in consiliul de administratie al vreunei societati comerciale, regii autonome, companii nationale sau altundeva”, a spus Radu Stroe, deputatul PNL de Maramures. Singurul dispus sa renunte la fotoliul de deputat pentru a-si continua linistit afacerile este fostul peremist, actualul pesedist, amator de mere verzi, Luca Stefanoiu. “Eu am o firma mica, cu 25 de angajati si cred ca voi renunta mai degraba la functia de parlamentar. Prefer sa stau linistit. Cand ma picteaza prietenii, ce sa mai zic de dusmani. Mai bine renunt. Da, ma refer si la GAZETA, despre care eu credeam ca este unul dintre prieteni”, ne-a reprosat modest, Stefanoiu. Noi consideram ca am ramas prietenii deputatului, atata doar ca masuram aceasta prietenie dupa lucrurile pozitive pe care le facem.

Ciprian DRAGOS
Nicolae TEREMTUS



* Din ciclul sa dam tarii cat mai multe legi – visam, deci votam
Politica lui Franzeluta

Ciudate vremuri ne este dat sa traim! Si ciudate sunt si mintile care conduc o tara in care saracia este o stare de normalitate pentru majoritatea populatiei. Avem programe de protectie sociala pentru categoriile defavorizate? Avem, dar pe hartie. Legile romanesti, alcatuite de politicieni dupa bunul plac, protejeaza mai mult categoria celor avuti. In fapt, actele normative sunt atat de ingenios alcatuite, incat la prima vedere ai impresia ca cei care ne conduc ne vor binele.

”Ba Franzeluta, politica e un fel de diplomatie, cum sa-ti spun eu tie... Sa-l iei pe om, sa-i dai in cap si el sa creada ca-l mangai”, ii spunea unui copil orfan un personaj creat de Eugen Barbu, personaj care traia din mila oamenilor si se imbraca din ce aruncau altii. Franzeluta, poreclit Vegetarianul, fiindca nu mancase niciodata carne (pretindea ca nu-i place, dar motivul adevarat era saracia) a bagat bine la cap ideea cu politica. Lucru pe care multi romani din ziua de azi nu l-au reusit. Inca.

Suntem mintiti, furati si umiliti in neputinta noastra de contribuabili ascultatori de a reactiona impotriva abuzurilor politicienilor pe care, spre rusinea noastra, trebuie sa admitem, noi i-am votat. Povestea cu protectia sociala e o fantezie. S-au facut legi care o reglementeaza, ca sa nu zica cineva ca nu exista. Cat de eficace sunt ele, va vom arata intr-un mic exemplu. Prin Legea 116/2002 (privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale) se acorda familiilor cu doi sau mai multi copii burse de scolarizare. Articolul 19 precizeaza ca beneficiaza de bursa de scolarizare persoanele de varsta scolara care fac parte din familii ce au dreptul la venitul minim garantat si au doi sau mai multi copii si s-au inscris in invatamantul obligatoriu legal. Foarte bine, veti spune, este firesc. Numai ca Legea 416/2001 (privind venitul minim garantat) are un alineat (la articolul 8) in care se specifica faptul ca la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare toate veniturile, inclusiv cele care provin din indemnizatii, alocatii de stat si bursele de scolarizare pentru elevi si studenti. Cu alte cuvinte, daca aveti doi copii si beneficiati de ajutorul banesc al venitului minim garantat, valoarea bursei de scolarizare se va scadea din cuantumul lunar pe care il primiti. Adica, in acest caz, bursele de scolarizare sunt fantezie. Nu exista, fiindca acesti bani i-ati fi primit in baza legii venitului minim garantat. De exemple de acest gen ne lovim zilnic. Statul da cu o mana si ia cu alta. Nici daca am fi Franzeluta (adica vegetarieni) nu ne-ar merge mai bine. La cat de scumpe sunt legumele din import, mai repede ne saturam cu privitul si cu o “slana” afumata langa o ceapa uscata. Daca le aveti.

Ciprian DRAGOS



* Coltu’ meu
Singuratatea lui Man

In cei doi ani care au trecut de la inceperea mandatului parlamentarilor maramureseni, am tot incercat sa-l inteleg pe democratul Mircea Man. Deputatul PD a reusit performanta rara de a plictisi presa judetului. Nu trebuie sa ne luam dupa prezenta gazetarilor la conferintele de presa pe care le sustine. Man nu s-a identificat niciodata cu partidul. El nu are habar sau nu vrea sa stie, cum “barfesc” ziaristii pe seama lui. Am mai spus-o si cu alte ocazii, dialogurile, discursurile politice ale deputatului pot fi redate in materiale scrise la birou, fara a fi de fata la sindrofiile politice democrate. Pana acum, Man nu a facut decat sa se repete la nesfarsit pe doua subiecte: primarul Anghel si prefectul Bechis, iar uneori presedintele CJ, Alexandru Cosma. Pe ultimul, totusi, il respecta pentru abilitatea manageriala de care a dat dovada pe la firmele sale. De! Corb la corb nu-si scoate ochii, se spune prin padure. Zilele aceste am avut o revelatie. Se mai intampla. Man este complexat pentru infrangerea de la alegerile locale din 2000, dupa ce a fost considerat singurul candidat capabil sa-l detroneze pe primarul liberal al Baii Mari. Se pare ca deputatul este un orgolios, iar mandatul de parlamentar nu a reusit decat sa cicatrizeze ranile primite la locale. Man chiar crede ca ar fi fost un primar mai bun, dar baimarenii nu vor sti niciodata care este adevarul. El tot repeta: “Uitati cum arata Baia Mare!”. M-am uitat si zilele trecute prin targ, amintindu-mi de indemnul democrat. Nimic extraordinar. Man foloseste tactica lui Mircea Mihordea. Precum senatorul PRM, Man tot “ameninta” presa cu dezvaluiri senzationale, cu exemple cutremuratoare, ba despre edilul sef al municipiului, ba despre alti adversari politici. Si… nimic. Ei! Zilele trecute, cand cu revelatia, am observat si o schimbare in repertoriul politic subtire al deputatului. La o discutie televizata, dupa indemnul “Uitati-va cum arata Baia Mare”, Man si-a asumat victoria PD-ului in disputa pentru sefia Consiliului Judetean din 2000. Atunci, Alexandru Cosma era democrat si a fost ales presedinte al CJ. Intr-o duminica memorabila, cei 41 de consilieri alesi la alegerile locale, s-au intalnit pentru a vota conducerea CJ. Au fost multe ore de negocieri intre partide, de aliante de o ora, de amenintari si aranjamente, nervi si promisiuni materiale, o lectie deschisa desprede cum se face politica romaneasca. Dupa Primaria Baia Mare, PDSR a pierdut la masa negocierilor si conducerea CJ, iar Bindea, conducerea filialei si respectul centrului. Dupa doi ani, Man isi asuma succesul PD-ului. Nimic mai fals. Nu deputatul a fost vioara intai. Nu el a condus ostilitatile. Liberalul Titus Pasca si deputatul Nicolae Bud au fost cei care au oferit PD-ului pe tava presedintia CJ. Pasca si Bud au jucat ca la carte, s-ar putea spune, si au impus compromisul numit Cosma numai pentru ca PDSR sa nu obtina functia. Astazi, Pasca este democrat, Bud se pregateste sa reintre in arena politica, iar Man se straduieste sa-si gaseasca un rost in toata povestea politica din ultimii doi ani. Mai e mult pana departe!

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.