• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2003
* Un serial agramat de succes
Mihordea, homosexualii si perversii

* Liberalism tanar

* Un doctor de vaci s-a transformat
De la vaci, la copii!

* Un candidat pentru linistea PSD?

* Coltu' meu
Varful de lance

* Schimbul de azi
URA NU A CREAT NICIODATA NIMIC BUN. GREATA, DA.

* Ma tot mir
Caldura mare

* Un serial agramat de succes
Mihordea, homosexualii si perversii

Lunar dam zeci de milioane de lei pentru parlamentarii nostri si birocratii lor * In schimb, activitatea lor se masoara in lei (adormiti)

Parlamentarii sunt cei ce ocupa, vremelnic, functii de "demnitari" ai judetului si-ar trebui sa munceasca pentru alegatorii lor. Din pacate, in acceptiunea unora, a fi parlamentar este sinonim cu a fi parte dintr-o “casta divina". Tot ei au avantaje nestiute de majoritatea contribuabililor. Pentru bunul mers al activitatii lor in teritoriu, pe langa salariile "insignifiante", mai au sofer, sef de cabinet, consilieri, cabinete dotate etc.

Pentru intretinerea acestui aparat birocratic, care in majoritatea timpului “freaca menta", deputatii si senatorii primesc sume de bani importante de la bugetul generos al statului. Va prezentam situatia parlamentarilor maramureseni si a angajatilor lor, pentru ca in acest segment se regaseste si o parte din banii dumneavoastra. Senatorii au o indemnizatie fixa (peste 30 de milioane de lei) din care nu folosesc nimic pentru personalul auxiliar. “Angajatii pe care ii am sunt platiti direct de Senat si nu am nici o treaba cu salarizarea lor. Am angajati o secretara, o sefa de cabinet si un sofer. Nu stiu sa fie interdictii la a angaja pe cineva, dar nu cred ca parlamentarii nostri si-au ales rudele ", a spus senatorul PSD, Liviu Doru Bindea. Si totusi... "L-am angajat pe ginerele meu ca sofer, pentru ca este tot timpul la dispozitia mea si il pot solicita la orice ora. Este chiar indicat sa angajezi rudele. Salariul este platit de la Senat, conform legii. Soferul are 2,5 milioane, baiatu', pardon, seful de cabinet are vreo patru-cinci, iar secretara trei milioane si ceva", a afirmat senatorul PRM, Maria Ciocan.

Potentu' Mihordea

Totusi, nu toti senatorii au nevoie de sofer, pretinzand ca stiu sa se ghideze singuri in viata. Senatorul PRM Mircea Mihordea ne-a oferit, gratuit, un mic curs de economie de piata, pigmentat cu declaratii socante si jignitoare. Nu este pentru prima oara. "Sunt singurul senator din Romania care a renuntat la sofer (de un an si patru luni), facand in acest fel o economie de 200 de milioane la bugetul statului. Am angajati doar un sef de cabinet si o secretara. Uite ca am vrut sa imi angajez si fiica sau nevasta, dar eu sunt un om idealist. Si am zis - nu! - pentru a nu ma ataca nimeni. La cei 70 de ani pe care ii am, nimeni nu ma poate prinde cu nimic, pentru ca nu stiu sa fac nici o smecherie. Singura slabiciune pe care o am este una pe care voi nu o cunoasteti. Daca ai avea o prietena, nu te-ar vrea pe tine, ci pe mine. Intelegi? Voi ati muscat-o iar, la fel ca atunci cand v-ati luat dupa povestile satului si dupa homosexualii din Maramures. Eu, ce sa zic, sunt sarac, dar o sa scot, probabil acum, de Craciun, o revista adevarata. Fericiti sunt cei ce traiesc in mizerie, pentru ca a lor este bucuria. Sau cam asa ceva", a spus senatorul.

Mihordea vrea bani pentru informatii

Intrigati de afirmatiile facute la adresa GAZETEI, l-am “interpelat" din nou pe senator, cu rugamintea de a fi mai explicit. Ne gandeam ca ditamai senatorul ne va lumina in toata aceasta poveste ce incepuse sa devina tenebroasa. Ne-am inselat. Mai mult, Mihordea ne-a cerut bani pentru a ne furniza informatiile pe care i le-am solicitat. “Ce v-am spus eu este o treaba foarte serioasa. Mai mult decat credeti dumneavoastra. O sa fiu mai concret dupa ce o sa ma ajutati sa va dau dovezi. Dumneavoastra trebuie sa invatati de la cineva! Si eu va ajut sa invatati. Facem o ancheta impreuna sa vedem cine sunt homosexualii, cine sunt perversii... Nu-i pervers daca-i homosexual. Stiti... Eu sunt secretar al Comisiei Drepturilor Omului (in Senat, n. red.). Omul are infatisare umana. Eu daca fac o afirmatie sunt blindat. Facem o ancheta impreuna si va sugerez sa ma platiti pentru asta. O sa mergem la o familie, cum o fost sechestrata de homosexuali. Daa! Daca ma platiti, o sa fiti informati. Sper ca pe 25 decembrie sa scot un ziar. Am promis de mai de mult ca voi face asta, dar partea materiala a lucrurilor... Nu am avut doua miliarde, cum au altii. Eu nu am bani, dar acum voi face rost, voi fi ajutat sa dezvalui integritatea unora care apartin unei biserici, care dumneavoastra ati cam imbratisat-o. Nu-i nimic! Sunteti ai mei!... Care biserica? Uoaaa... Sunteti cei mai frumosi oameni pe care-i doresc eu (?). Ati imbratisat canalii, homosexuali perversi si, o sa va dau date, dar numai intr-o ancheta cu reportofonul alaturi. De unde sunt acestia? Ei, imi cereti prea mult... O sa trebuiasca sa ma platiti... Ha, ha, ha... O sa trebuiasca sa ma platiti... Bine! O sa luam legatura si o sa va initiez in tainele unei religii pe care eu nu am putut-o defini cam mult", ne-a declarat agramatul Mihordea.

Deputatii forfetari

Pe langa salariu, deputatii mai beneficiaza si de o suma din care isi acopera alte cheltuieli. "Deputatii au o suma forfetara, echivalenta cu salariul de parlamentar, din care jumatate se foloseste pentru a-si plati proprii angajati. Cealalta jumatate revine cheltuielilor curente, bani decontati pe baza de documente. Eu am angajat patru persoane (seful de cabinet, doi referenti si un sofer)", a declarat Petre Godja, anonimul deputat PSD. "Suma forfetara este in jur de 27 milioane. Din cei 16 milioane reveniti pentru personal, platesc doi angajati in Baia Mare, unul in Sighet, unul in Viseu si unul in Bucuresti. Salariile sunt modeste, intre 1,8 milioane si 4, dar nu au program permanent, ci doar cand ii solicit. Ei lucreaza si in alta parte", a declarat deputatul PNL, Radu Stroe. "Am trei angajati oficiali (cu carte de munca), cate unul la Bucuresti si Baia Mare si un sofer. Neoficial, mai am cate un om la Targu Lapus, Baia Mare si Sighet. Dintre rude, singurul angajat este fratele meu, pe post de sofer. Este tot timpul la dispozitia mea si il deranjez la orice ora din zi sau noapte", ne-a declarat deputatul Mircea Man.

"Din bucata mea de paine, am hranit un om s-un caine"

Senatorii si deputatii au primit cresteri salariale prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, 6 % incepand cu ianuarie 2003 si 9 % din octombrie 2004. Din ianuarie, indemnizatia unui parlamentar va ajunge la un brut de 31 de milioane lunar. Pentru fiecare zi de lucru la Parlament, parlamentarii din provincie mai primesc o diurna, reprezentand 2% din indemnizatie. Noua diurna va fi de 620.000 de lei/zi, adica inca 10 milioane pe luna. Parlamentul plateste si cazarea la Hotelul Bucuresti. Peste o suta de deputati din provincie nu stau la hotel. In aceasta situatie, Parlamentul plateste 70% din cat ar costa camera de hotel, adica 14 milioane pe luna. Pentru intretinerea birourilor parlamentare din teritoriu se mai acorda o suma forfetara egala cu indemnizatia bruta. Incepand cu luna ianuarie, aceasta va fi de 31 de milioane. Deputatii nu trebuie sa prezinte acte decat pentru jumatate din bani, pentru restul fiind crezuti pe cuvant. La sfarsitul lui 2004, parlamentarii vor primi peste 100 de milioane pe luna. In afara acestor sume, li se mai asigura cate un automobil de serviciu.

Nicolae TEREMTUS, Ciprian DRAGOS



* Liberalism tanar

Dupa migrarea lui Andrei Galca&Co spre TSD, se spunea ca tineretul liberal a murit. Din pacate pentru cei care au raspandit zvonurile, realitatea arata altfel. TNL Baia Mare si-a ales un nou Birou permanent, iar din noua structura de conducere fac parte tineri care nu au detinut pana acum functii in organizatie. De data aceasta, alegerile au fost validate, componenta de 11 membri a Biroului fiind statutara. Chiar daca sunt tineri, sunt increzatori, pentru ca nu considera varsta un factor esential, ci realizarile. "Am incredere in segmentul pe care-l reprezentam. Sunt oameni puternici si nepatati", a spus Cristian Niculescu, noul presedinte al TNL. Printre proiectele noii conduceri se numara infiintarea unui Club Studentesc Liberal. Alaturi de segmentul studentesc, TNL se adreseaza si adolescentilor, deoarece categoria 16-18 ani este importanta ca sector preelectoral. Tinerii liberali doresc lansarea unui sistem informational care sa permita interconectarea membrilor, precum si facilitarea accesului la informatii referitoare la PNL. TNL doreste sa realizeze o baza de date cu hotararile Consiliului Local, precum si sa faca o analiza a cadrului legal local. In privinta unui loc in Consiliul Local, tinerii liberali se supun deciziei seniorilor. "TNL este obligata sa accepte programul PNL", a spus Niculescu, convins ca timpul rezolva tot. Deocamdata, atat pentru tinerii, cat si pentru seniorii liberali, obiectivul strategic sunt alegerile locale de anul viitor.

Mihaela MIHALEA



* Un doctor de vaci s-a transformat
De la vaci, la copii!

Medicul veterinar pensionar Coriolan Dragomir (consilier judetean) este un personaj infigaret, care stie exact ce vrea. Dupa cativa ani petrecuti prin CJ (timp in care n-a prea facut... "mari manastiri"), a prins brusc viteza, o data cu intrarea in anul preelectoral.

In primavara lui 2003, Coriolan Dragomir, cu onor medic veterinar si consilier judetean, a infiintat in Sighet o filiala a nu stiu carui partid fantoma, de reconciliere nationala si echitate sociala. A strans in jurul ideii (tocmai buna sa-l propulseze din nou) cateva sute de pensionari, carora le-a facut un cabinet medical. Da, pe banii sai a amenajat un spatiu paramedical "in special pentru recuperare si prim ajutor", cum ne-a marturisit-o chiar el. Acolo se gaseste un pat pentru consultatii, stetoscop, aparat de masurare a tensiunii arteriale si cateva medicamente de prima necesitate. Idee foarte buna, care are un mare succes la batranei, plus ca totul e gratuit!

Metamorfozarea nutritionistului

Dupa geniala idee cu cabinetul din Sighet, "vetul" Dragomir a dat lovitura anului. Adica a ajuns "inspector de educatie" la casa de tip familial pentru copii cu probleme de comportament de pe strada Hollosy Simon din Baia Mare! Desi are doar specializarea de medic veterinar si timp de decenii s-a ocupat exclusiv cu prelevarea probelor din carnea, palinca si branza precupetilor din piata agroalimentara a Sighetului. Noul sef DJPDC, Augustin Botis, sustine despre veterinar ca este "consilierul directorului in materie de nutritie. Adica raspunde de retetare, nutritie si calorii. Avem nevoie de un specialist de talia doctorului Dragomir". Desigur, acest post inca nu exista in organigrama Directiei Copilului. Si ce daca? E drept ca "nutritionistul" improvizat are pasiunea fitoterapiei, acupuncturii si a altor stiinte conexe, pe care le practica si experimenteaza cu ardoarea unui alchimist. Asta in timp ce Alexandru Cosma, prezidentul Consiliului Judetean, tine mortis sa creeze din ianuarie 2004 un post pentru pensionarul sighetean, care, in opinia cosmiana este "specialist". Stiti de ce se petrec toate astea? Pentru ca doctorul Dragomir va aduce probabil in campanie cateva sute de voturi, taman de la pensionarii pe care-i trateaza in cabinetul sau "de recuperare" din Sighet. Si o asa mandrete de zestre atarna greu de tot, in conditiile abstinentei electorale de azi. Oricum, felicitam "nutritionistul", pentru ca ii imbrobodeste pe toti, de nu le vine nici lor sa creada. La Parlament cu el, ca acolo-i locul celor de teapa sa!

Teofil IVANCIUC



* Un candidat pentru linistea PSD?

Dumitru Matei va candida la primarie si la sefia filialei * Senatorul Liviu Doru Bindea si-a anuntat si el candidatura pentru organizatia judeteana

In ultimele saptamani, pesedistii maramureseni ne-au obisnuit cu surprize, care mai de care mai interesante. Nu se putea ca la debutul Lunii Cadourilor sa nu avem parte de o noua "surpriza", marca PSD. Noul candidat al social-democratilor baimareni este Dumitru Matei.

Alarmati de framantarile din filiala, de nemultumirile primarilor din teritoriu generate de schimbarile din conducerea filialei, liderii PSD Baia Mare au hotarat sa nu mai amane finalul povestii candidatului la Primaria municipiului. Intr-un cadru ce s-a vrut festiv, presedintele organizatiei baimarene, Ioan Blajan, a anuntat ca Matei a fost nominalizat in unanimitate de catre Biroul Executiv al PSD Baia Mare pentru a candida la Primarie. Pentru ca surpriza sa fie completa, Blajan a mai spus ca organizatia municipala il va sustine doar pe Matei in cursa pentru sefia organizatiei judetene. Multi vor spune ca aceasta candidatura era previzibila. La fel de adevarat este ca in urma multelor schimbari de lideri si a migratiei pseudo-liberale inspre PSD, organizatia maramureseana a ajuns in situatia paradoxala sa nu aiba, la inceput de decembrie, persoana nominalizata pentru competitia electorala de anul viitor. Asta in ciuda faptului ca este o organizatie cu multe personalitati ce ar putea candida la Primarie. In aceste conditii, a astepta posibilele alegeri in organizatia judeteana din ianuarie ar fi insemnat un handicap important pentru cel desemnat sa participe la cursa electorala de la alegerile locale. Principalele filiale de partid, mai putin PRM, si-au lansat candidatii pentru Primarie cu mult timp in urma.

Provocarea

Dumitru Matei a explicat ca a acceptat aceasta provocare, ca nu-i este frica, dar are regretul ca va trebui sa-si delege competentele de la firmele pe care le conduce. “O sa o fac si va fi si un test pentru cei pe care i-am crescut. Dupa cum se stie, am afaceri in opt orase din tara, in Ucraina si va trebui sa renunt la administrarea firmelor. Asta nu inseamna ca voi renunta la actiunile pe care le detin. Niciodata nu am sa-mi transfer actiunile pe numele altor colaboratori sau a membrilor din familie, iar daca cineva imi va cere sa o fac, nu am sa candidez la nici o functie. Nu imi este rusine de ce am facut, sunt chiar mandru de ceea ce realizez. Mi s-a spus ca este o varianta in care putem avea sanse si nu am putut sa refuz increderea colegilor. Cum se stie, sunt un luptator si nu ma dau in laturi de la competitie, sunt gata sa accept toate provocarile. Am cerut sa fiu nominalizat pentru sefia filialei, asa mi se pare a fi normal", a declarat Matei. Pe de alta parte, noul candidat la Primarie a spus ca nimeni din organizatia baimareana nu a dorit sa devina candidat pentru dificila misiune electorala. “Am intrebat daca doreste altcineva si nu a dorit nimeni", a spus Matei.

A inceput campania electorala

In stilu-i caracteristic, Matei a declarat ca din momentul anuntarii candidaturii sale, campania electorala a inceput. El crede ca datorita pragmatismului sau, chiar daca nu este asa de cunoscut ca principalii contracandidati, Cristian Anghel si Mircea Man, va avea puterea sa recupereze timpul pierdut de pesedisti in nesfarsitele certuri. Pe de alta parte, el considera ca o candidatura a lui Petre Moldovan la sefia organizatiei judetene si o eventuala victorie a acestuia reprezinta o “treaba mai delicata". “O sa ma bat atunci, sa castig cu orice pret Primaria", spune Matei. Dar Blajan, pe post de Mafalda, a spus: “va asiguram ca Moldovan nu o sa castige". Liderii organizatiei baimarene au facut cateva aprecieri interesante in legatura cu soarta filialei si a locurilor eligibile pentru Parlament. De pilda, Matei considera ca nu este asa de important daca va candida la parlamentare cineva din Maramures sau din Bucuresti. “Dupa mine, trebuie vazut de unde castiga judetul cel mai mult. Trebuie persoane care au deschideri la ministri, la secretari de stat, trebuie acel lobby si daca asta o face mai bine un vicepresedinte al partidului, cred ca trebuie lasate orgoliile deoparte. Sa ne iasa din minte ca daca-i omul locului o sa faca nu stiu ce in Maramures. Ce o sa faca daca nimeni nu-l primeste nicaieri? Se duce in Bucuresti lunea, cu gandul ca joi vine inapoi", a spus Matei. La randul sau, Blajan a amintit ca la alegerile din filiala, in anul 2001, cand a castigat Liviu Bechis sefia organizatiei, nu s-au respectat intelegerile facute in culise. “Intelegerea era A. C. Ilie presedinte si prim-vicepresedinte - Liviu Bechis. Nu a fost respectata si toti am avut de suferit", a spus Blajan. Ca sa vezi! Si noi care-l vazusem in echipa cu Bechis, pe la Prefectura, pe la sedinte... Mare lucru politica asta, recunoastem ca o sa ne minunam la nesfarsit de ce jocuri pot face unii. Matei a continuat. “Ce a castigat judetul ca a fost Bechis presedinte? Nimic. A fost om de-al locului. Nu s-a castigat nimic, dimpotriva, nu au venit fonduri in judet asa cum ne asteptam. Trebuia sa avem doi ministri ca reprezentanti ai Maramuresului si am ajuns fara nimeni, nici macar in esaloanele doi si trei. Acum, suntem fiii nimanui in Bucuresti", a declarat Matei. Pe aceeasi linie dura, Matei a declarat ca filiala isi va plati datoriile si catre presa. “Vom face ordine. Sa nu mai comande nimeni nimic daca nu poate plati", a spus Matei. Intalnirea s-a terminat in aceeasi nota de festivism fortat, semn ca vom asista la posibile rabufniri de orgolii. Este clar ca Matei nu va fi un candidat comod, influentabil si pe placul unor lideri ai filialei.

Cotizati, cotizati!

O alta problema interesanta ridicata de Matei a fost problema cotizatiilor membrilor filialei. El a spus ca fiecare membru va trebui sa fie cu aceasta cotizatie la zi, in functie de posibilitati si valoare.”Avem un singur senator. Cotizatia lui Bindea trebuie sa fie mare. Nu traieste din venitul de senator, ci din ceea ce castiga ca avocat", a spus Matei.

Planul lui Bindea

Senatorul Liviu Doru Bindea a pregatit si el o surpriza pentru presa baimareana. Desi se zvonea ca va candida pentru Primaria Baia Mare, Bindea a anuntat oficial ca se va inscrie in cursa pentru sefia filialei, cu toate ca organizatia baimareana, din care face parte, a anuntat ca nu-l va sprijini decat pe Matei. Asta nu insemna ca nu vor putea candida si alti membri ai organizatiei baimarene, ca independenti. Daca luam in calcul si posibilele candidaturi ale lui Alexandru Cosma si Liviu Bechis, se anunta un sfarsit de ianuarie de foc. “Voi candida la sefia partidului, este cu totul altceva. Nu ma intereseaza Primaria. In ceea ce priveste candidatura lui Matei, am fost primul care am considerat ca este cea mai potrivita candidatura, de cand s-a renuntat la candidatura doamnei Parvu. Cred ca va avea rezultate pozitive. Vom fi contracandidati la presedintia filialei, dar asta nu inseamna ca vor fi frictiuni intre noi", ne-a declarat Bindea.

Nicolae TEREMTUS



* Coltu' meu
Varful de lance

O mutare interesanta pe tabla de sah politic maramuresean a fost facuta saptamana trecuta de PSD Baia Mare. Dumitru Matei a devenit candidatul social-democratilor la Primaria Baia Mare. El va candida si la sefia filialei judetene si are sustinerea unanima a organizatiei baimarene. Mutarea, de sah-mat, apartine veteranilor filialei si are mai multe semnificatii. Poate fi considerata ca un fel de replica la recentele schimbari in conducerea organizatiei maramuresene. Apoi, se poate spune ca intra in batalia electorala un altfel de politician. Matei este tipul pragmatic, omul direct, care spune fara menajamente ce gandeste. Lasa impresia unui conducator pentru care disciplina a fost coborata din pod. Si asta place oamenilor. Discursul sau, fara fraze mestesugite, atipic, prinde prin franchete. Vorbeste pe limba oamenilor multi. Pe de alta parte, acum se va da adevarata batalie in filiala. Daca Matei s-a hotarat sa intre in mocirla politica pesedista maramureseana, care inca nu a fost asanata, inseamna ca multi membri ai filialei doresc schimbarea. De lideri, de imagine, de locurile codase din sondaje. Mitica mai are si avantajul celui care nu are probleme materiale, fiind in clubul milionarilor in dolari. Probabil, este primul candidat post-decembrist la Primaria municipiului pentru care banii, casele, afacerile nu ar trebui sa fie o prioritate, un scop din functia administrativa. Evident, acest avantaj nu inseamna ca deja este un invingator. Dar, din acest punct de vedere, daca va avea sfatuitori inteligenti, Matei ar putea fi cu usurinta peste Man sau oricare contracandidat al primarului Anghel. Unii analisti politici considera ca un candidat pesedist mai potrivit ca Matei ar fi senatorul Bindea. Argumentele sunt ca omul de afaceri nu este foarte cunoscut sau la fel de cunoscut ca Bindea. Alte argumente in favoarea “solutiei Bindea" ar fi ca senatorul a inregistrat in politica, in ultimii trei ani, esecuri peste esecuri, iar candidatura la Primarie ar reprezenta o ultima sansa de a-si “drege" cariera politica intrata intr-un con de umbra. Se spune ca el nu va mai prinde un loc eligibil pentru Parlament, ceea ce isi doreste foarte mult. S-ar putea ca aceasta teorie sa fie corecta, dar Bindea nu va putea niciodata sa “joace" ca Matei. Ii lipseste acel dram de “nebunie", necesara sa-l infrunte pe regele incoronat al Baii Mari. Bindea nu va putea fi niciodata ceea ce Matei a devenit deja, varful de lance.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
URA NU A CREAT NICIODATA NIMIC BUN. GREATA, DA.

Pe birou, in fata mea, exact in acest moment (recunosc, puteam scrie "acum", ar fi fost mai simplu, mai inteligibil, mai "sahistic", dar cuvantul acesta de substituire are, cel putin pentru oamenii GAZETEI, o insemnatate aparte) e un pix. Umil, alb, aproape transparent. Seamana cu Romania (daca i-am putea exclude pe cei "300 de magnifici" care au "acceptat cu mare greutate sa dezvaluie "pamantenilor" secretul succesului lor, si daca am putea sa-i ignoram si pe ceilalti "cartonari", din motiv de campanie electorala). Revenind la pix, il pastrez pentru inscriptia: "Proprietatea intelectuala e proprietate privata". Uneori, il privesc zambind, gandindu-ma la politicianul de lemn negeluit care ne tortureaza auzul la jurnale prafuite si cumparate de puterea politica. La acela, ce e privat? Nimic. In afara de proprietatea materiala si responsabilitate in fata legilor (i-au dat o denumire pretioasa si au motivat-o prin "egzemplul vestului": imunitate, uitand ca acolo criminalii si hotii dau seama pentru faptele lor - macar de ochii lumii). Nimic nu e privat, pentru ca politicianul in cauza nu are nevoie de protectie pentru altceva. Daca ar avea, sau cand va constientiza ca are, va propune o lege. Tot el o va aproba, motaind in fotoliul parlamentar la siesta cotidiana. "Sa ne dam lucrari cu incredintare directa!" "Sa ne votam salarii, pensii si deplasari in strainatate!" "Sa luptam, neprecupetind nici un efort, pentru ascensiunea fulminanta si neconditionata a conturilor noastre!" "Propun sa votam in unanimitate cumpararea ziaristilor. La kil. Iar unde nu e acceptata generoasa noastra oferta de sclavie intelectuala, propun sa-i inchidem, sa-i taram in tribunale, sa-i bagam in inchisori ori sa-i dam cu D.T.T." "Propun sa ne fie bine. Noua. Multumesc, tovarasi, multumesc din inima!" Aplaudati-va singuri. Pe mine ma ingretosati. P.S.: Un ziarist iesean a fost condamnat penal pentru vina de a scrie intr-un editorial ceea ce crede despre un primar pesedist. Inscriptia de pe pixul alb, aproape transparent ar trebui completata cu "si parerea la fel". Altfel va ramane o inscriptie inutila. Iar "ei" nu ne vor permite nici macar sa ne fie greata. De "ei".

Catalin VISCHI



* Ma tot mir
Caldura mare

Romanii s-au obisnuit sa se buluceasca in luna decembrie. Prima data s-a intamplat prin 1989. Atunci s-au impartit trasoare, promisiuni, fesenei la teveu, stiri menite sa zapaceasca lumea si sperante. Dupa 14 ani, romanii au ramas cu obiceiul inghesuielii din decembrie. Una dintre diferente ar fi aceea ca aglomeratia se produce la inceputul lunii, cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei. O alta diferenta este aceea ca nu se mai impart trasoare, ci fasole cu carnati, vin fiert, mici si bere la tot narodul sau norodul, in functie de cati se aduna pe langa punctele in care se distribuie bauturica si haleala. Asemanarea consta in aceea ca s-au pastrat promisiunile, feseneii de la teveu si stirile care nu mai pot zapaci pe nimeni, ca toata lumea-i zapacita de 14 ani. Ar mai fi o diferenta: nu se mai impart sperante, cu toate ca lumea duce lipsa de ele. Cu voia d-voastra, ultimul pe lista in 1989, Ion Iliescu este tot primul om al statului roman dupa 14 ani, punctand in mod constant la toate capitolele. Ultima performanta a presedintelui se leaga de obtinerea, in mai putin de doua ore, a doua titluri Honoris Causa. Cand altcandva, daca nu la inceput de decembrie? Marele om de cultura care este Ion Iliescu a adunat pana acum sase asemenea titluri de la te miri ce facultati: de agronomie, de stomatologie, de... nici nu mai conteaza. Imaginea unui presedinte care aduna titluri, in timp ce hamesitii se inghesuie sa prinda pomana de Ziua Nationala, are ceva caragialesc. Constient de aceasta, Mugur Isarescu a scos pe piata bancuta de un milion de lei. I s-a facut dreptate si lui Caragiale, in sfarsit. Papadopoleasca rasufla usurata, Trahanache nu-si mai face griji, Goe a devenit un copil civilizat, Bubico a refacut traseul pe care-l urmase cand parasise trenul, Mamitica a renuntat la saruri si nici un cetatean turmentat nu-si mai pune eterna problema: "Eu cu cine votez?" Raspunsul e clar: cu cine a dat micul, berea, fasolea si alte alea... Si dupa ce vezi ca Vantu a devenit din nou mare investitor si Beuran e ridicat la rangul de medic prezidential, nu-ti ramane decat sa zici cu naduf, in plin decembrie: "Caldura mare, monser!"

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.