Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Podul Viilor, un pod de altă data
Zilele trecute, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş s-a întâlnit cu executantul lucrării de pe Podul Viilor. A fost o şedinţă de lucru cu executant, proiectant, arhitect, administratorul public, dirigintele de şantier. Podul Viilor va deveni, la terminarea lucrărilor, unul cu personalitate, un pod frumos, un pod care ne va aminti de cel din perioadele trecute ale oraşului.
Întâlnirea a debutat cu o observaţie făcută de primar constructorului, deoarece strada care duce spre Muzeul Judeţean de Istorie este ciuruită. Cătălin Cherecheş i-a trasat sarcina constructorului de a repara străduţa, în urmă cu o zi. Nu s-a făcut nimic, iar primarul băimărean s-a enervat, mai ales că a trimis atenţionări ferme.
După această introducere, s-a trecut la prezentarea lucrărilor făcute şi a celor care urmează să fie realizate. Pavajul pus în zona podului, pavaj din piatră cubică, prezintă denivelări ce vor fi rezolvate de constructor, gratis. Acesta a prezentat nişte scuze anemice. Noi nu am înţeles de ce piatra cubică trebuie pusă la o distanţă de un deget, una de alta, pe un pat de nisip şi alte materiale. Ne aducem aminte că în Centru Vechi, înainte de 1989, era tot pavaj din piatră cubică, tot pus manual, dar ăla era uniform, maşina circula ca pe un drum drept. Să vedem cum va arăta lucrarea după reparaţii. Legat de pod, primarul este convins că va fi o lucrare de referinţă.
„Am lansat această lucrare de reabilitare a celui mai vechi pod din municipiul Baia Mare, Podul Viilor, anul trecut. S-a făcut reabilitarea structurală, s-a consolidat podul şi acum s-a trecut la următoarea fază, cea de reabilitare arhitecturală pentru a reda farmecul istoric acestei zone. S-a realizat un proiect care a fost parte a unui concurs de arhitectură organizat de Ordinul Arhitecţilor. Este un proiect care respectă foarte mult din ceea ce însemna acest pod, din punct de vedere istoric, inclusiv o parte din vechea poartă de intrare a oraşului va fi reconstruită. Au fost unele probleme de comunicare a graficului de lucrări, nu se pot executa toate în acelaşi timp, dar acum se va lucra la pod. Este o firmă care a câştigat proiectul şi sper să facă o lucrare bună. I-am atenţionat că această lucrare va fi intens verificată de către cei care, tehnic, sunt abilitaţi să o facă, dar şi de arhitectul care a făcut proiectul. I-am impulsionat şi sper ca până în luna octombrie să fie gata acest pod, iar în paralel vor fi executate lucrările de reparaţii la carosabil. Sunt nemulţumit de cum arată acest pavaj. Să facem un exerciţiu de imaginaţie sau chiar real, o excursie pe Champ Elysee, unde este un pavaj tot din piatră cubică, tot pus manual. Sunt nedumerit de faptul că acum o sută de ani s-a putut realiza un pavaj perfect, iar acum…chiar dacă tehnologia a evoluat, nu. În octombrie vom putea face o evaluare a întregului: pod şi pavaj”, a spus Cătălin Cherecheş.