Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Podul Viilor… mândru de Baia Mare
Zilele trecute a fost inaugurat Podul Viilor, o lucrare aparţinând celor doi arhitecţi cunoscuţi şi meseriaşi, Ştefan Paskucz şi Ildico Mitru, la iniţiativa primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a Consiliului Local Baia Mare. Podul a fost reabilitat, modernizat, personalizat şi este în momentul de faţă cel mai frumos pod, între podurile municipiului de pe Săsar.
Arhitecţii au venit cu o propunere ce scoate în faţă istoria oraşului, mai ales că cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie au găsit urme ale vechiului pod, urme din fortificaţia oraşului. Ele se găsesc, de-o parte şi de alta a podului, şi conform arheologilor, s-ar putea să se găsească porţiuni de fortificaţie şi sub carosabil. Au participat consilieri locali, directori în Primăria Baia Mare, constructorul, arhitecţii, oameni de cultură. Iluminat într-un mod deosebit, noul Pod al Viilor va fi cu siguranţă o atracţie pentru cei care vizitează Baia Mare şi o mândrie pentru băimăreni.
„Podul nu este doar un pod, este o lucrare de artă, dar şi o chestiune care într-un fel aduce în faţa băimărenilor un edificiu din istoria oraşului. Asta am dorit să facem, să îmbinăm modernitatea cu ceea ce a însemnat istorie şi podul acesta a fost primul al oraşului nostru. Este podul istoric al municipiului şi am generat câteva elemente care să ne aducă aminte de ceea ce a însemnat Baia Mare ca şi oraş medieval. Eu le mulţumesc celor care au lucrat la acest pod, celor care l-au proiectat, celor care l-au executat şi cred că, pas cu pas, pentru că este poarta de intrare în Centrul Istoric al oraşului, vom putea să dăm o altă faţă întregii zone şi prin ceea ce înseamnă viaţa cultural-artistică aici, dar şi prin ceea ce înseamnă lucrări de amenajare a clădirilor sau a spaţiilor publice din Centrul Istoric al municipiului.
Vor mai fi câteva lucrări importante, pentru că tot ne referim la poduri, pentru anul următor. Podul de pe strada Victoriei va fi un pod al statuilor, al sculpturilor, vom vedea cum vom face şi concursul tematic pentru podul de pe bulevardul Republicii şi vreau ca în 2016 tot ceea ce înseamnă poduri peste râul Săsar să fie reabilitate şi din punct de vedere structural, dar şi estetic. Eu cred că trebuie să facem în Baia Mare astfel de lucruri, absolut de calitate, chiar dacă ele se întâmplă mai încet, chiar dacă întotdeauna mai sunt şi anumite nemulţumiri ale noastre, ale beneficiarilor, care trebuie remediate, important e să avem curajul să le facem şi să avem curajul să facem lucruri frumoase pentru oraş, care să aibă durabilitate”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.
Menţionăm că Baia Mare este unul din puţinele oraşe din România care au un râu ce îl străbate şi foarte multe poduri. Cu mai mulţi ani în urmă s-a încercat reabilitarea acestora, dar administraţia de atunci a considerat că nu este un obiectiv important. Este minunat că aleşii băimărenilor se apleacă asupra acestor puncte de trecere a Săsarului, dându-le viaţă, culoare, frumuseţe.
Telenovela de la Urbis, una cu posibile aspecte penale s-a încheiat pe partea de administrare prin numirea lui Ioan Pop, fostul comandant, pe funcţia de manager al Urbis. Primarul Cătălin Cherecheş este convins că noul manager va face ordine şi va aduce societatea pe profit şi pentru mai binele băimărenilor.
Tot săptămâna trecută a avut loc o şedinţă de CL extraordinară unde s-a votat o rectificare de buget şi au fost aprobate o serie de proiecte care vor aduce finanţări importante pentru dezvoltarea Băii Mari. Vedeta sesiunii a fost SC Vital. Între 2014-2018 se vor realiza lucrări de canalizare şi apă în tot judeţul, astfel ca la finalul acestei perioade, judeţul să fie la nivelul cerinţelor UE, din acest punct de vedere. Se va executa şi o staţie de ardere a deşeurilor rezultate la staţia de epurare.
„Podul nu este doar un pod, este o lucrare de artă, dar şi o chestiune care, într-un fel, aduce în faţa băimărenilor un edificiu din istoria oraşului. Asta am dorit să facem, să îmbinăm modernitatea cu ceea ce a însemnat istorie şi podul acesta a fost primul al oraşului nostru. Este podul istoric al oraşului şi am generat câteva elemente care să ne aducă aminte de ceea ce a însemnat Baia Mare ca şi oraş medieval”.
Cătălin Cherecheş