Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Podul peste Tisa - prioritate absolută pentru autorităţile judeţene şi parlamentari
Prefectul de Maramureş Anton Rohian şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea, preşedinte PSD Maramureş, dar şi deputaţii Gheorghe Şimon şi Florin Tătaru, precum şi Dragoş Titea, secretar executiv PSD Maramureş fac lobby pentru ca în 2014 să poată fi demarate lucrările de construcţie a noului pod peste Tisa, investiţie de 11 milioane de euro. Astfel, în ultima perioadă, autorităţile judeţene au avut întâlniri decisive la trei ministere ale Guvernului Ponta: la Ministerul de Finanţe, unde s-au întâlnit cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, la Ministerul Afacerilor Externe, unde au avut loc discuţii cu ministrul Titus Corlăţeanu şi la Ministerul Marilor Proiecte, unde s-a discutat cu ministrul Dan Şova.
Parlamentarii maramureşeni ai Partidului Social Democrat fac de ceva vreme diligenţe la miniştrii Guvernului Ponta pentru a putea fi demarate finanţări pentru proiectele Maramureşului. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută, când la Bucureşti au fost şi Anton Rohian, prefect de Maramureş, şi Gabriel Zetea, vicepreşedinte al CJ Maramureş. De data aceasta au fost discuţii ţintite pentru un proiect important al Maramureşului: realizarea podului peste Tisa, proiect menit să redeschidă relaţiile dintre România şi Ucraina. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 11 milioane de euro. Autorităţile maramureşene au depus la fiecare dintre cele trei ministere documentaţii complete cu studiul de fezabilitate şi o situaţie exactă a momentului în care se află astăzi proiectul, precum şi o situaţie a relaţiilor dintre Maramureş şi vecinii din Ucraina.
Vicepremierul Daniel Chiţoiu nu se va opune proiectului
Pentru a putea primi finanţare, proiectul trebuie avizat favorabil de cei de la Finanţe şi Justiţie. Ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu nu se va opune proiectului noului pod peste Tisa. „Am primit susţinere din partea ministrului de finanţe şi, mai mult, acesta ne-a promis că va susţine şi că va încerca să promoveze proiectul în Guvernul României”, a precizat vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea.
Ministrul Dan Şova, rol important în demararea lucrărilor în 2014
La Ministerul Marilor Proiecte discuţiile s-au purtat cu ministrul Dan Şova. Aici s-a vorbit mult mai la concret. Ministrul Şova a convocat pentru această săptămână o şedinţă tehnică a unor experţi şi ingineri ai CNADR la locul viitorului pod peste Tisa de lângă Sighet. Vor mai participa reprezentanţii CJ Maramureş şi ai prefecturii, toate acestea pentru a se vedea în ce măsură datele din studiul de fezabilitate (unul mai vechi) corespund şi ce îmbunătăţiri propun experţii CNADR. „Mai mult decât atât, ministrul Dan Şova a promis că va căuta soluţii pentru finanţare (11 milioane euro), fie din surse CNADR, fie printr-un parteneriat public-privat, prin concesionarea lucrării” a spus Gabriel Zetea, vicepreşedinte CJ Maramureş. Pentru noi maramureşenii, pentru proiect, este evident ca ministrul Şova să găsească soluţii financiare. Doar aşa putem vorbi de demararea lucrărilor chiar în 2014.
„Dacă nu, efectiv soluţia va rămâne ca noi, Consiliul judeţean Maramureş, să promovăm proiectul la nivel european, prin fonduri de cooperare transfrontalieră, dar aici atrag atenţia că proiectul va fi depus în 2014, se va matura în 2015, în 2016 vor fi organizate licitaţia şi se va semna contractul, iar în 2017 vor fi demarate lucrările. Aşadar, rolul ministrului Şova este extrem de important pentru a scurta finalizarea acestui proiect cu trei ani. Tocmai de aceea i-am lansat invitaţia de a veni în Maramureş, domnia sa acceptând. Astfel, la final de lună octombrie, început de lună noiembrie 2013, vom discuta în Maramureş cu Dan Şova despre problema podului peste Tisa şi despre lucrările pe DN 18”.
Gabriel Zetea
Totodată, ministrul Şova şi autorităţile judeţene maramureşene au stabilit că specialiştii CNADR, pe banii lor, vor realiza un studiu de trafic pentru a se vedea ce fel de trafic poate să genereze un pod realizat în acea zonă şi deschiderea unui punct de frontieră pentru traficul greu, de mare tonaj.
Titus Corlăţeanu ne sfătuieşte să avem relaţii apropiate cu regiunile vecine din Ucraina Aşadar, la această oră există avize favorabile din partea a trei ministere. Ar mai fi nevoie de avize de la Ministerul Marilor Proiecte, unde Dan Şova va da acest aviz, şi de la Ministerul Justiţiei, unde se obţin mai greu aceste avize. Oricum, proiectul are toate şansele să fie promovat la nivelul Guvernului României.
„Am rămas plăcut impresionaţi de primirea pe care am avut-o la Ministerul Afacerilor Externe, la ministrul Titus Corlăţeanu. Din punctul de vedere al Ministerului de Externe, situaţia deschiderii noilor puncte de frontieră în Maramureş, la Sighet (trafic greu) şi la Poienile de sub Munte, este cunoscută” a spus vicepreşedintele CJ Maramureş. Titus Corlăţeanu a transmis şi un sfat reprezentanţilor Maramureşului. Acesta spune că trebuie să menţinem o relaţie cât mai apropiată cu partea ucraineană, deoarece ţara vecină reprezintă un partener dificil din punctul de vedere al afacerilor externe. Vor trebui făcute cât mai multe vizite în Ucraina şi să îi invităm pe reprezentanţii lor la noi. Toate aceste vor avea ca finalitate semnarea unui protocol între guvernele din Ucraina şi România.
Podul peste Tisa reprezintă un avantaj pentru ambele părţi, pentru schimburile economice între Maramureş şi Zakarpatia şi va fi clar un început pentru noi relaţii de colaborare între cele două zone în ceea ce priveşte industria lemnului. În concluzie, pentru prima dată când o delegaţie din Maramureş compusă din reprezentanţii mai multor investiţii, Consiliul Judeţean, Prefectură şi parlamentari, promovează împreună şi pe aceiaşi limbă un proiect către autorităţile de la Bucureşti.
„Faptul că ne-am întâlnit şi am vorbit despre felul în care acest proiect se poate implementa reprezintă o schimbare de optică a felului în care s-a făcut administraţie în Maramureş. Măcar pe o parte a eşichierului politic să vorbim o limbă comună în ceea ce priveşte proiectele Maramureşului. Mult prea multă vreme, fiecare politician sau reprezentant al administraţiei locale au încercat promovarea doar a propriilor lor proiecte fără a urmări priorităţile Maramureşului” a concluzionat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.