• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Decembrie , 2013

Pledoarie pentru un oraş olimpic (I)

Să ne gândim că, în competiţiile internaţionale de înot, după rostirea numelui ţării noastre, următoarele două cuvinte ar fi Baia Mare. Dezavantaje? Niciunul. Beneficii? Multe şi în multe direcţii. GAZETA de Maramureş prezintă radiografia unui proiect semnat Adrian Gherghel. Un proiect care poate să propulseze Baia Mare în topul oraşelor rostite cu admiraţie şi respect în întreaga lume.

 
 

Nu cred că cineva ar putea nega importanţa adjudecării de către Baia Mare ale unor medalii olimpice, titluri europene sau mondiale la nataţie. O succesiune de evenimente benefice sportului, au făcut ca, după 25 de ani, această şansă să existe din nou, în cu totul alte condiţii. Fără niciuna din opreliştile unui regim totalitar în care era nevoie de entuziasmul unei inimi oneste, precum cea a lui Fănuş Neagu, pentru a saluta „cu adânc respect încă o capitală a sportului românesc: Baia Mare.”

 

Întâi a venit descentralizarea. În sfârşit nataţia băimăreană va scăpa din chingile dezastrului administrativ realizat sub tutela statului. Municipiul nostru şi-a dorit acest lucru de mult. A afirmat răspicat şi a acţionat în direcţia preluării în administraţia proprie a bazelor sportive. Interese obscure şi dezinterese oficiale au împiedicat acest lucru. Acum, totul este posibil.

 

Trecerea nataţiei băimărene din apanajul statului indolent în cel al deciziei locale este o premisă fericită, dar, cel mai important, este că avem baza unui capital uman de excepţie. Avem la îndemână un lot de înotători aflat în vârful performanţelor româneşti, în topul european şi mondial. Nu e o exagerare, voi da amănunte.

În plus, avem omul pregătit să coordoneze optim acest moment favorabil. Un profesionist al administrării acestui sport. A dovedit asta făcând o treabă excelentă în condiţiile în care mediul de până acum mai mult l-a împiedicat decât l-a susţinut. Este omul potrivit în locul potrivit la timpul potrivit. Să avem în vedere un lucru indiscutabil, anume că cel mai bun înotător, în acest moment, al României s-a transferat la Baia Mare dintr-un singur motiv: profesorul de nataţie, Adrian Gherghel.

Deşi Adrian Gherghel a transmis primarului de Baia Mare, cu mai mult timp în urmă, o informare despre proiectul de restructurare al nataţiei băimărene, nu ştie cum a fost recepţionată. A urmat şi o discuţie directă, mai mult pe fugă.

„Am avut o discuţie cu domnul Cătălin Cherecheş, dar nu foarte concentrată pe problemă, nimerind, probabil, într-un moment aglomerat. În plus, de faţă s-au nimerit şi alte persoane care nu aveau de-a face cu problema în discuţie şi care, cred eu, au constituit un bruiaj asupra mesajului. Am rămas ca eu să-i trimit o organigramă despre cum vedem organizarea secţiilor de nataţie. A fost o discuţie de început şi cred că există interes. Cred că cel mai important este unirea acestor trei cluburi de înot, care acum există în Baia Mare, într-o organizare mult mai simplă şi mult mai eficientă. Acest club unic ar putea fi o pepinieră, o bază importantă de selecţie pentru un puternic centru naţional de nataţie, atunci când ne referim la juniori şi seniori. Totuşi, am rămas cu o uşoară senzaţie că nu am fost înţeles destul de bine. Voi mai încerca să discut cu dânsul despre aceste probleme, pentru că sunt două lucruri diferite. Avem, pe de o parte, pentru o coordonare optimă, necesitatea formării unei singure secţii de nataţie, iar pe de altă parte, avem şansa şi oportunitatea de a înfiinţa în Baia Mare cel mai puternic centru naţional de nataţie. Am în minte organigrama unei instituţii de genul ăsta, chiar ştiu ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut pentru a pune umărul la ridicarea înotului din Baia Mare.”, a menţionat Adrian Gherghel, profesor de înot şi directorul Liceului cu Program Sportiv.

 

În tot acest cadru, cel mai important aspect îl reprezintă sportivii. Ultimele competiţii interne au adus oraşului nostru titluri de campioni plus multe poziţii importante în clasamentul românesc. Şirul de nume este lung: B. Verdeş, P. Orzac, A. Matyas, K. Korponay, I. Smetan, D. Costea, F. Bud, R. Szilaghi, F. Coste, E. Pech, P. Raita sunt doar o parte din tinerii, fete şi băieţi, de doar 13-15 ani care arată potenţialul nataţiei din oraşul nostru.

La categoriile mai mari - unde începe adevărata competiţie, dar şi unde, din păcate, până acum, înotul băimărean lua sfârşit - potenţialul este de anvergură mondială.

Din cauza indolenţei Direcţiei Judeţene de Sport, cele mai valoroase nume băimărene s-au transferat la Braşov, oraşul care le-a susţinut performanţa. Unii dintre ei au fost cooptaţi de cluburi sau universităţi din S.U.A. Toţi aceştia - Alexandru Coci, Horea Cristea, Alin Costea, Ştefan Gherghel, Cătălin Ungur, Bianca Drăguşin, Alexandra Temple, Ioana Popa, Carlo Turdean, Alexandru Sabău- nu aşteptă decât un semn din partea oraşului natal pentru a se relegitima în Baia Mare. La această oră, Ioana Popa şi Alex Coci sunt cei mai valoroşi seniori ai României.

 

Medalia de bronz într-una din cele mai prestigioase competiţii internaţionale, vorbim de U.S. Open, a fost pusă nu de mult pe umerii lui Alex Coci (100 yarzi, fluture). Dacă era legitimat la Baia Mare, poate presa locală ar fi considerat evenimentul o ştire.

(Continuare în numărul următor)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.