• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Pictori băimăreni contemporani în colecţiile Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Pentru încă o lună de zile, «Golden Gallery» (din complexul Gold Plazza Baia Mare, str. Victoriei nr. 73, etaj 2) vă invită să vizitaţi expoziţia retrospectivă Pictori băimăreni contemporani în colecţiile Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», expoziţie realizată de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional.

 
 

Expoziţia Pictori băimăreni contemporani în colecţiile Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» cuprinde o selecţie de lucrări, piese reprezentative inedite din colecţiile de artă contemporană ale muzeului băimărean.

Cele mai multe dintre aceste lucrări nu au mai fost expuse public în ultimii treizeci de ani. Selecţia a fost realizată de echipa curatorială compusă din dr. Tiberiu Alexa, dr. Ioan A. Negrean şi dr. Dorel Topan.

 

Cele 48 de lucrări de artă plastică, realizate de 46 de artişti în perioada 1952-2011, propune publicului o incursiune sintetică în istoria contemporană a ultimelor şase decenii din evoluţia Centrului Artistic Baia Mare.

Numele creatorilor de notorietate majoră activi în deceniile şase, şapte şi opt ale secolului trecut sunt secondate de lucrări reprezentative realizate de artişti de notorietate regională care au contribuit substanţial, din anii 1980 până astăzi, la diversificarea, dinamizarea şi înnoirea continuă a vieţii artistice băimărene.

 
Expozanţi
Agricola Lidia,
Cornea Emil,
Zoltan Takáts,
Băjenaru Dan,

Csikos-Krizsán Antonia,

Ziffer Sándor,
Mikola Andrei,
Hrişcă Traian,
Pacea Ion,

Bitay Krajnik Ileana,

Mohi Sándor,
Cămărăşan Ilie,
Hrişcă Mircea,
Ciupe Aurel,

Eleutheriade Michaela,

Vésõ Ágoston,
Olos Mihai,
Balla József,
Chivu Gheorghe,

Şainelic Alexandru,

Apostol Nicolae,
Bochiş Mircea,

Negrean Ioan Anghel,

Cornea Mariana,
Kovács Árpád,
Bedreagă Vasile,
Kovács Bertalan,
Dudás Gyula,

Nimigeanu Viorel,

Pop Negreşteanu Vasile,

Suciu Nicolae,
Suhar Liviu,

Pârvulescu-Cucu Cristina,

Fleiss Dorothea,
Crăciun Barbu,
Itu Valentin,
Topan Dorel,

Sütõ-Petre Rozalia,

Bitay Zoltán,
Szanto Andreas,
Dan Aurel,
Găină Dorel,
Moisima Camelia,
Petrehuş Dorel,
Marchiş Ioan şi
Ştrebeli Robert.
 

„Ceea ce, în esenţă, vrem să prezentăm vizitatorilor este evoluţia tendinţelor picturii băimărene începând din anii ‘50 şi până azi. Acoperim, aşadar, şase decenii prin care vrem să subliniem o dată în plus una din tezele fundamentale ale conceptului nostru privind istoria şi identitatea Centrului Artistic Baia Mare, şi anume că fondul, stratul de continuitate, se justifică pornind de la recuperarea, în anii ‘50, a modelului peisagisticii de plein air ca răspuns la presiunile dogmatice ale proletcultismului, din care, apoi, se desprind trendurile evolutive. Mai exact, în anii ‘60, recuperarea avangardei interbelice, în anii ‘70, definirea avangardei târzii, iar din anii ‘80 începând, pluralismul stilistic şi coagularea treptată a trendurilor pe care astăzi le definim cu expresia de postmodernism” - Criticul şi istoricul de artă dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.