• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 18 Martie , 2012

Investiţii de 300.000 de RON pentru piaţa sigheteană

În acest an, Piaţa sigheteană va face încă un pas decisiv spre modernizare şi condiţii europene. Consiliul Local a alocat suma de 300.000 de RON, fonduri care vor fi folosite în special pentru grupurile sociale din piaţă. Directorul pieţei, Virgil Codrea, vorbeşte despre programul de investiţii şi despre eforturile făcute în beneficiul sighetenilor.

 
Rep.: Ce buget de investiţii are piaţa pentru acest an?
Virgil Codrea: Anul acesta am cerut un buget de 300 mii ron (3 miliarde lei vechi) pentru că am planificat pentru acest an atât grupul sanitar din Piaţă, cât şi o parcare pe care am crezut că o să reuşesc să o fac în locul unde este Monumentul, dar nu mi s-a aprobat. Monumentul fiind şi cu Ostaşul Român şi cu Ostaşul Sovietic, trebuie aprobare de la Bucureşti. Dar m-am interesat şi chiar dacă obţinem aprobarea de parcare de la Bucureşti, nu ne dau ruşii aprobarea. Cu toate că nu am intenţionat să mutăm Monumentul, am fost refuzaţi. Deci ideea parcării a căzut.
Consiliul Local a aprobat cu greu cei 300 mii, dar iniţial au crezut că doar pentru grupul sanitar, nu şi pentru parcare. Aşa că am început cu instalarea unei bariere dinspre strada Mihai Viteazul, care era necesară deoarece fiecare intra şi ieşea cu maşina după bunul plac. Iar noi avem dispoziţii clare atât de la Salvare, SMURD, cât şi de la Pompieri să avem libere căile de acces în Piaţă în cazul unor probleme. De aceea, acum, toate automobilele, după ora 9.30 ies din Piaţă până la ora 15. Deci, acum avem o barieră nouă şi modernă la intrarea în Piaţă.
 
Rep.: Ce presupune planul de investiţi pe 2012?
V.C.: Anul acesta ne-am propus să facem în primul rând grupul sanitar în Piaţă. În funcţie de banii care ne rămân după ce facem proiectul, caietul de sarcini şi toate cele necesare, şi în mod sigur vor rămâne bani, o să mai montăm camere de supraveghere în Piaţă.
Grupul sanitar a fost făcut pe vremuri la subsol, fără aerisirea necesară şi este în condiţii deplorabile. Acum facem o clădire nouă, la suprafaţă, va arăta ca şi o căsuţă. Va avea inclusiv duşuri pentru femei şi bărbaţi. L-am gândit aşa pentru a creea condiţii şi celor care vin din alte părţi ale ţării de exemplu vara cu pepeni. Pentru că ei de regulă stau acolo în permanenţă şi au nevoie de duşuri. Grupul social va fi la standarde europene, inclusiv cu înncălzire proprie.
După ce construim acest grup social modern, o să instalăm încă 3 camere de supraveghere în Piaţă. Până acum avem 5, dar se dovedesc a fi foarte eficiente. Am oferit imagini Poliţiei într-un caz pe care l-au avut ei în Piaţă, precum şi alte chestiuni pe care le-am depistat noi. Dacă vom mai avea 3 camere, vom acoperi suprafaţa în proporţie de 99%. Aleile sunt puse la punct, dar iarna aceasta    s-au mai stricat pe ici pe colo, dar le vom repara în curând.
Rep.: Cum e bugetul din acest an comparativ cu anii trecuţi?
V.C.: Comparativ cu bugetul de anii trecuţi, acum avem bugetul mai mare pentru că am dobândit experienţă. De aceea am cerut 300 mii, pentru că noi avem buget anual, nu multianual. Iar anul trecut m-am confruntat cu situaţia că ne-au trebuit bani şi nu i-am avut în buget, iar rectificarea de buget presupune multă birocraţie. Iar când am primit aprobarea, a venit iarna. Din banii ce ne rămân vom face vitrine transparente în hala de lactate, iar în spate vor fi închise cu tifon, ca să nu intre muşte pe produse. De asemenea, vom recondiţiona hala şi pe dinafară, pentru că înăuntru a fost deja pusă la punct (faianţă, am introdus apa, este vopsită pe jos etc.). 
Rep.: Aveţi în plan şi modernizarea mobilierului, în continuare?
V.C.: Cu restul meselor din piaţă mai avem mult de lucru. În funcţie de bani, le vom pune la punct. Reamintesc faptul că pentru aşa ceva nu primim nimic de la bugetul local. Tot ce facem în Piaţă este din banii pe care-i încasăm din chiriile pe mese şi pe chioşcuri. În funcţie de cum strângem banii, aşa intrăm în lucrările de modernizare a Pieţei. Cert este că anul acesta vom face acoperişul pentru mesele de pe aleea centrală. Este vorba de toată partea stângă cum se merge dinspre centru spre Mihai Viteazul. Toate mesele vor fi acoperite. Această lucrare este o prioritate. De asemenea, în funcţie de cum vom avea bani, voi încerca să pun la punct hala din faţa clădirii unde se află doctorii veterinari. Acolo nu s-au făcut reparaţii de 40 de ani şi este absolut necesar. Sper să reuşesc să fac asta anul acesta. La Piaţa Bazar este absolut necesar să refacem mesele. Mesele sunt din tablă şi sunt găurite pentru că sunt foarte vechi. Bazarul are şi o zonă unde sunt produse agro-alimentare. Porţiunea aceea este foarte deteriorată. Vreau să se refacă acea zonă şi să vopsim mesele. Anul trecut am betonat porţiunea nebetonată, iar oamenii sunt foarte mulţumiţi. În afară de refacerea meselor, la Bazar nu avem altceva de făcut. Dar tot anul acesta vom instala şi la Piaţa Bazar 4 camere de supraveghere.
 
Rep.: Despre piaţa din strada Cuza Vodă?

V.C.: La Piaţa din Cuza Vodă (de la Blocul Turn cum o ştiu sighetenii) am avut două încercări de când am venit să punem lucrurile la punct. Am vrut să revitalizez acea piaţă. Dar lumea nu vrea pentru că acolo se vând lucruri mărunte. Mai exact, acolo merg oamenii din zonă dacă îşi dau seama că au uitat să cumpere ceva. Toată lumea îşi face cumpărăturile principale din Piaţa mare sau în oraş. Tocmai pentru că acolo se vinde puţin, cei care vând nu vor să plătească chirie pe mese. În momentul în care le cerem bani pentru chirie, ies din piaţă şi se duc în faţa blocurilor din apropiere şi îşi pun marfa pe trotuar. După ce plecăm noi, unii se întorc în Piaţă. Aşa că, până nu se va găsi o soluţie în Consiliul Local, ce să facem cu Piaţa Cuza Vodă, ca să fac un bine oraşului am lăsat-o deschisă. Îi lăsăm pe oameni să comercializeze acolo fără să plătească, pentru că degeaba mergem noi acolo, nu ne-a plătit nimeni nici măcar un tichet. Cu toate astea, acea piaţă este foarte bine pusă la punct. Mesele nu sunt rupte, iar acoperişul este pe toată suprafaţa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.