Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Piața mare a Băii Mari, în atenția consilierilor băimăreni
Povestea Pieței Izvoarele din Baia Mare merge mai departe. Zilele trecute, a avut loc o ședință a Consiliului Local din municipiul de pe Săsar în care s-a dezbătut problema Pieței băimărene. Au fost depuse acte cu privire la stadiul în care se află procesul de recuperare a pieței de la mafioții care au distrus comerțul cu legume și fructe din piață. Am frunzărit printre actele depuse și am văzut un istoric al poveștii, din punctul de vedere al actelor depuse de-a lungul timpului. Vom prezenta câteva dintre aceste acte și câteva informații.
SC Piața Aliment SA (fostul serviciu al administrației publice local de gestionare a comerțului agro-alimentar-n.n.,) a fost înființată în urma emiterii Deciziei Prefectului Județului Maramureș în 1991.
Este o societate cu capital integral de stat, începând cu 01.07.1991 având ca obiect de activitate: - punerea la dispoziția producătorilor mese, cântare, locuri pentru depozitarea produselor, curățenia piețelor, târgurilor și oboarelor; achiziționarea și desfacerea produselor agroalimentare și alte activități prevăzute în statut.
Potrivit art. 5 din statut, capitalul social inițial a fost în valoare de 9340,5 mii lei și se compunea din 7666,3 mii lei fonduri fixe și 1679,2 mii lei mijloace circulante.
Potrivit art. 7 din Decizie, se preciza că se va prelua de la Administrația Pieței Baia Mare atât activul, cât și pasivul, prin protocol, întocmit în conformitate cu HG 945/1990 și Normelor metodologice 1/1990 ale Ministerului Finanțelor privind inventarierea și reevaluarea patrimoniului unităților economice de stat (inventariere, reevaluarea datelor din bilanț, constituirea comisiilor de inventariere cu un delegate al organului financiar din teritoriu).
În 01.06.1991, s-a întocmit un PROTOCOL de predare a mijloacelor fixe și circulante în care se menționează că se predau-primesc următoarele clădiri:
- 3 clădiri (birou, magazine și restaurant);
- complex comercial;
- 12 șoproane acoperite;
- clădire WC obor;
- 2 clădiri bazar;
- chioșc florărie;
- WC public;
- 2 clădiri cântare;
- platou piață;
- tarabă târg artizanal.
SC Piața Aliment nu deține niciun contract de închiriere sau concesiune asupra terenului domeniului public al municipiului Baia Mare.
SC Piața Aliment deține o singură clădire intabulată - APROZAR în CF pe acest teren domeniu public, unde apelanta are contracte de închiriere cu comercianții.
Se mai arată în documentele parcurse că societatea care continuă să lucreze în piață are datorii către primărie însemnate.
„În subsidiar solicităm despăgubiri, ca urmare a nerespectării HCL 179/2014 în sensul de a plăti la municipiul Baia Mare tarife pentru utilizarea terenului de sub clădirile amplasate ilegal pe domeniul public (spații închiriate către terți), respectiv în temeiul răspunderii civile delictuale, contra-valoarea în lei reprezentând lipsirea de folosință a terenului în suprafață de aproximativ 2180 mp, din care 2171 mp situat pe terenul din Piața Izvoarele, nr.1 cu identificarea cadastrală mai sus menționată și suprafața de 9 mp de sub o clădire situată pe terenul în suprafață de 1030 mp (așa zisa Piață Albina).
Cuantumul estimat al despăgubirilor este de 33.727.400 lei, urmând ca suma definitivă să fie stabilită în urma administrării probatorului cu expertiza topografică și cu expertiza contabilă.
Solicităm, de asemenea, daune moratorii, respectiv dobânda legală penalizatoare pentru neîndeplinirea obligațiilor de a plăti tarife de utilizare a terenului la termenele stipulate.
Precizăm că în anexa la prezenta cerere am efectuat un calcul estimativ asupra sumelor încasate ca urmare a încheierii unor contracte de închiriere a pârâtei SC Piața Aliment SA cu terții, rezultând suma de 490.043,6 euro”, se arată în documentele care vor fi prezentate consilierilor băimăreni.
Așteptăm o rezolvare a situației. Este intolerabil ce se întâmplă în piața mare a orașului. Menționăm că noi, GAZETA de Maramureș, am publicat multe materiale cu privire la acest subiect. Prezentăm mai jos o mică recapitulare a poveștii Pieței Izvoarele. Poveste neromanțată.
După Revoluția din 1989, s-a vorbit mult despre inițiativa privată. Românii au fost îndemnați să se apuce cu mult curaj de afaceri. Primii care au avut curajul, dar şi o oarecare experiență în ceea ce ar putea fi economia de piaţă, au fost cei din comerţ. Entuziasmul i-a determinat pe micii comercianți să înființeze firme şi să se lanseze în afaceri care ar fi trebuit să fie profitabile. Terenul era virgin şi dorința de a munci, de a face bani, mare. Pe acest trend, o mână de oameni din sectorul comercial al Băii Mari au reușit să pună mâna pe toate piețele orașului Baia Mare. Era 1991, iar atunci nimeni nu și-a închipuit ce mare afacere va rezulta din această preluare. Nici după zeci de ani ecourile acelei preluări nu sunt stinse.
Legislația greoaie, stufoasă, lipsa de experiență, dar şi greșelile guvernanților au dus la apariția multor conflicte între primii capitaliști şi un sistem centralizat care îşi dădea duhul. Primul conflict a fost în anii ’90 și a fost legat de un complex aflat în piața Izvoarele. În acest caz, au fost implicate patru firme comerciale, firme care l-au acuzat pe Florian Adiel de afaceri oneroase. Atunci au început procesele între SC Piața Aliment SA și contestatari. Firma la care administrator a fost Florian Adiel, cunoscut membru al PNȚCD la vremea aceea și unul dintre cei care a participat la Revoluție la intrarea în sediul securității.
Societatea comercială în cauză a fost ridicată pe terenul pe care se află piața mare, prin anii ’50. Urma să aibă și o piață agroalimentară, dar politica vremurilor nu a mai finalizat piața. Ea a apărut ulterior.
După Revoluție, s-a înființat SC Piaţa de Alimente, condusă de Adiel. Acesta a luat toate clădirile şi terenurile din toate piețele din oraș. A venit şi la societatea cu care a intrat în conflict, din considerentul că, în urmă cu 30 de ani, ar fi trebuit să fie o piaţă. Și așa a început scandalul. Prima dispută pe piețele orașului.
Reprezentanții societății au contestat modul în care s-a constituit SC „Piaţa de Alimente” şi au adus acuzații grave administratorului Adiel. Au spus că
s-au făcut abuzuri grave, falsuri în acte, că politicul a ajutat la obținerea avizelor necesare pentru ca SC Piața Aliment SA să fie înființată. Se vorbește de acte fără ștampilă, de decizii ale autorităților prin care conducătorii SC Piața Aliment au început activitatea. S-a vorbit de capitalul social, de influența unor consilieri locali și de faptul că, în anii ’90, piețele orașului deveniseră o mare afacere.
Între 1994-1998, au avut loc mai multe procese între Consiliul Local şi „Piaţa de Alimente” pe tema înființării societății conduse de Florian. „Au fost procese formale, la înțelegere. La Baia Mare a câștigat CL, pentru că nu s-a prezentat Florian, iar la Curtea de Apel Cluj a câștigat Florian, deoarece nu s-a prezentat CL. Aşa s-au înţeles şi a câştigat cine trebuie”, au declarat, în mai multe rânduri, sursele noastre. Pe de altă parte, Adiel a obținut la Curtea Supremă de Justiţie, în 1998, valabilitatea înființării societății pe care o conduce. Dar acuzațiile au continuat cum că au fost depuse acte false. După procese obositoare și interminabile, administratorii Pieței au trecut la intabularea pe construcțiile aflate în piețele orașului, generând alte nemulțumiri și scandaluri. Adiel a fost ajutat de taxatorii din piețe care au făcut legea, iar administrația băimăreană s-a complăcut în situația generată de un grup de oameni. În acei ani, s-au depus și denunțuri penale, iar procesele s-au înmulțit. După toată tărășenia ce a durat mai bine de 10 ani, lucrurile au rămas la fel. Piețele erau în administrarea unui grup de oameni, iar băimărenii au început să simtă ce înseamnă ca la piață producătorul cinstit să fie „preluat” de pseudoproducători, o mafie a piețelor care a început să impună prețurile.
Au mai trecut ani și nu s-a schimbat nimic, doar numărul proceselor s-a mărit precum voinicul din poveste.
La vremea respectivă, Adiel Florian a afirmat că toate aceste acuzații sunt aberații şi aparțin unor oameni care nu au ce face cu timpul lor liber. El afirma că nu a făcut falsuri și că nu a amenințat pe nimeni.
Prin 2009, s-a încercat la nivel de Consiliu Local negocieri cu acționarul majoritar de la Piața Aliment SA Izvoarele pentru o cumpărare. Nu se știa exact care este acționarul majoritar. O poveste fără sfârșit din care cei care au pierdut au fost băimărenii. Multele procese între administrație și SC Piața Aliment au dus la câteva sentințe definitive prin care piețele mici din oraș au intrat în administrarea Primăriei. Au rămas piața Izvoarele, Albina și Bilașco.