Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Marţi , 26 Octombrie , 2010
Petarda masurilor imorale pentru detinutii politici
* Si-au jertfit viata, libertatea si sanatatea pentru tara, iar, in loc de „reparatie morala”, tara ii „rasplateste” cu umilinta si saracie. Desi primesc pensii de trei ori mai mici decat calaii care i-au batut, fostii detinuti politici sunt o povara pe umerii statului. Potrivit unui proiect de lege morgana, persoanele persecutate politic risca sa-si piarda drepturile.
Fumigena sau masura de un cinism inimaginabil? Potrivit unui proiect de lege invocat de presa centrala, Guvernul incearca sa faca economii pe spatele octogenarilor si nonagenarilor. Adica cei cativa mii de detinuti politici care au mai ramas in viata. Desi, potrivit presedintelui AFDPR, Octav Bjoza, un fost detinut politic are pensie de vreo trei ori mai mica decat calaii care le-au distrus sanatatea si i-au batut crunt in inchisori, guvernantii incearca sa-i lase pe cei care au luptat contra regimului comunist fara drepturi.
La doar patru ani de la condamnarea regimului comunist, potrivit zvonurilor, asupra detinutilor politici se abate un nou val de urgie. Daca proiectul de lege citat pe surse va fi pus in aplicare, fostii detinuti politici vor pierde gratuitatile pe transportul in comun si scutirea de la plata abonamentului telefonic. Vestea a generat panica si uimire in randul fostilor detinuti politici care s-au intrunit pentru a cauta solutii si raspunsuri. Deocamdata, a fost depus un memoriu la Guvern si exista speranta ca proiectul nu va deveni lege.
Altfel, masura ar insemna practic condamnarea la umilinta, inca o data, a fostilor detinuti politici, o mana de batranei de 80-90 de ani. Octav Bjoza, presedintele AFDPR, a explicat ca asociatia are in prezent putin peste 60.000 de membri, dintre care 30.000 sunt fostii deportati, 28.000 sotii si urmasi ai fostilor deportati, iar 4.000 sunt cei care au facut efectiv puscarie politica. Si, cu putine exceptii, majoritatea membrilor nostri au intre 82 si 92 de ani : « Practic, copiii celor care ne-au rapit libertatea si ne-au zdruncinat sanatatea nu ne lasa nici acum sa ne traim in liniste ultimii ani de viata. Vreau sa fac o precizare, si am sa dau exemplu meu. Pensia mea de fost inginer, cumulata cu tot ce primesc in baza Decretului-Lege 118/1990, ajunge la 2.000 lei. Adica 45% din pensia sergentului-major de la Securitate care ma batea. Guvernul trebuie sa inteleaga ca tot ceea ce primesc fostii detinuti politic nu reprezinta vreun avantaj. Reprezinta practic o plata pentru ce s-a construit la canal, pentru ce s-a lucrat in mine, in saline, pentru constructia de sosele etc., pentru „sanatatea deteriorata”. Vom reveni.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.