Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an
Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Motivele sunt legate de lipsa timpului sau pentru că nu au fost interesați să citească. Datele subliniază că, deși tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, doar una din trei persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți în ultimul an. Femeile sunt mai interesate de citit decât bărbații, iar numărul persoanelor din mediul urban care au citit cărți, în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural, mai arată datele INS.
11,1 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimele 12 luni, anterioare lunii mai 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică în raportul Condițiile de viață ale populației din România în anul 2022.
Motivul principal invocat de către persoanele care nu au citit nicio carte (11125 mii persoane) este lipsa timpului (35,2%) și lipsa de interes pentru cititul cărților (32,0%).
Potrivit raportului publicat de INS, deși tehnologia a ajutat la dezvoltarea activității de citit prin platforme și aplicații, nu a stârnit interesul românilor pentru lectură.
„Tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, ducând la dezvoltarea cărților electronice, a celor audio și a platformelor de lectură online. Aplicațiile și platformele de citit permit un acces rapid la o varietate mare de cărți și materiale în format digital. Tehnologia a schimbat modul în care citim, oferind mai multe opțiuni și flexibilitate, dar și menținând valoarea activității de citit în sine.
Pe categorii de vârstă, 39% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani -24 de ani au declarat că nu sunt interesate să citească și 29% nu au timp.
Cei mai dezinteresați de lectură par să fie persoanele între 65-74 de ani, în proporție de 40%, iar cei cu vârste între 25-49 de ani declară că motivul principal pentru care nu au citit este că nu au timp (în proporție similară de 51% pentru ambele categorii de vârstă).
Deși opțiunile de citit s-au diversificat, în ultimele 12 luni, doar una din trei (4.644 mii persoane) persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți, iar dintre aceștia, mai mult de două treimi (3.133 mii persoane) au menționat că au lecturat 1-4 cărți.
În mediul urban, numărul celor care au citit cărți în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural (39,5% în urban față de 18,6% în mediul rural).
Din analiza pe sexe, se constată că ponderea femeilor care au citit cărți este cu 10,3 puncte procentuale mai mare decât cea a bărbaților (34,4% față de 24,1%).