• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 03 Aprilie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Februarie , 2025

Pesta porcină a revenit

În ultima perioadă, patru noi focare de pestă porcină au fost găsite în localitățile maramureșene din zona Codru-Chioar: Tămaia, Tămășești și Cătălina. Autoritățile sanitar-veterinare au început verificările în aceste localități. Au fost prezentate riscurile pe care le presupune achiziționarea din surse neautorizate a animalelor și au impus măsuri pentru a limita răspândirea acestei boli.


Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș spun că aceste focare apar, pentru că există o mișcare necontrolată a animalelor. Mai mult, este și sezonul în care gospodarii achiziționează purcei pentru creștere.
„Avem rugămintea să se țină cont de niște reguli care înseamnă că aprovizionarea cu purcei să se facă din surse autorizate, din surse care sunt supuse controalelor sanitar-veterinare. Acele animale trebuie să fie însoțite de documente de sănătate și de proveniență pentru a putea avea un control asupra acestei boli”, a spus Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVSA Maramureș.

 

De asemenea, specialiștii recomandă evitarea cumpărării animalelor din surse neautorizate și avertizează că nerespectarea acestor măsuri poate duce la sacrificarea tuturor animalelor din zona afectată și impunerea unor restricții severe. „Aceste măsuri, drastice uneori, sunt absolut necesare în lupta pentru eradicarea acestei boli numite pestă porcină africană. Boala provoacă foarte multe pagube economice și afectează dur și prin măsurile pe care trebuie să le luăm, măsuri care, câteodată, sunt chiar nepopulare”, a mai spus Vasile Pop.


DSVSA Maramureș reamintește că achiziționarea porcilor din ferme sau gospodării neautorizate crește riscul de contaminare a animalelor aflate deja în exploatații și asta poate duce la sacrificarea acestora.

 

În 20 ianuarie 2025, a fost confirmat un caz de pestă porcină africană la o exploatație din localitatea Tămaia, comuna Fărcașa, județul Maramureș.

Pesta porcină africană este o boală gravă, care afectează porcii domestici și mistreții, dar nu prezintă risc pentru sănătatea umană.

Măsuri care trebuie respectate:

1. Interzicerea mișcării porcilor vii din exploatații fără autorizare.

2. Respectarea strictei biosecurități în gospodării:

• Evitarea contactului porcilor cu alte animale.

• Curățarea și dezinfectarea echipamentelor folosite.

3. Nu se introduc porci noi în exploatații până la ridicarea restricțiilor.

4. Toți porcii bolnavi sau morți trebuie raportați imediat medicului veterinar sau autorităților locale.

5. Este interzisă sacrificarea porcilor fără avizul medicului veterinar.

 

Zona de restricție:

• A fost stabilită o zonă de protecție pe o rază de 3 km în jurul focarului, precum și o zonă de supraveghere de 10 km.

 

„Rugăm locuitorii să coopereze cu autoritățile pentru a limita răspândirea bolii.

Pentru orice suspiciune sau întrebări, contactați medicul veterinar sau primăria comunei Fărcașa.

Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijin!”

Primarul comunei Fărcașa,

Ioan Stegeran

 

De asemenea, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a anunțat confirmarea unui focar de pestă porcină africană în localitatea Cătălina. Ca urmare, medicii veterinari monitorizează atent suinele din localitățile învecinate pentru a preveni răspândirea bolii.

 

Zonele de protecție și supraveghere stabilite sunt următoarele:

  • Zona de protecție: Cătălina, Satu Nou de Jos, Coltău, Ocoliș, Mocira și Săcălășeni.
  • Zona de supraveghere: Recea, Culcea, Chechiș, Groși, Lăpușel, Săsar, Arieșu de Pădure, Coruia, Baia Mare, Satu Nou de Sus, Posta, Dumbrăvița, Coaș, Cărbunari, Finteușu Mic, Bozânta Mare, Remetea Chioarului, Tăuții-Măgherăuș, Rus, Curtuiușu Mic, Hideaga, Finteușu Mare, Satulung, Tăuții de Sus și Bozânta Mică.

În plus, au fost identificate alte trei focare de pestă porcină africană în județul Maramureș, ceea ce ridică numărul total la patru. Autoritățile avertizează asupra riscurilor asociate achiziționării de animale din surse neautorizate și subliniază importanța respectării măsurilor de biosecuritate pentru a limita răspândirea bolii.

 

Recomandări pentru crescători și populație:

  • Achiziționarea porcilor doar din surse autorizate, care sunt supuse controalelor sanitar-veterinare și însoțite de documente de sănătate și proveniență.
  • Evitarea mișcărilor necontrolate ale animalelor și respectarea restricțiilor impuse în zonele de protecție și supraveghere.
  • Anunțarea imediată a medicului veterinar în cazul observării unor semne de boală la animale sau a oricăror mortalități suspecte.

Nerespectarea acestor măsuri poate duce la sacrificarea tuturor animalelor din zonele afectate și la impunerea unor restricții severe. Autoritățile fac apel la responsabilitatea tuturor pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, o boală care provoacă pagube economice semnificative și afectează atât crescătorii, cât și industria alimentară.

Pentru mai multe informații și actualizări, cetățenii sunt încurajați să urmărească comunicările oficiale ale DSVSA Maramureș și ale altor autorități competente.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.