Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Zgomotul monoton al aparatului de proiectie, gatuit uneori de imperfectiuni ale peliculei, iti patrunde adanc in creier. Simti caldura lampii undeva in ceafa, purificand lumina concentrata de lentila pe panza dinaintea ta. Imaginile se succed cu repeziciune, retina inregistreaza abia culorile violente, formele colturoase, rimele schiopatate ale contururilor. Peste toate se lasa moale cortina, precum curgerea lenesa a sangelui rosu din potir. Privesti alta panza, acelasi scurt-metraj se deruleaza cu repeziciune in fata ta, doar ca acum, culorile se pierd intr-un navod vechi innodat in care ti se agata gandurile. Apoi pescarul isi trage navodul la mal, aruncandu-te pe nisipul ce poarta arsura talpilor lui. Cand inveti sa respiri, incepi sa deslusesti in aerul greu semne mari, culori din vechi icoane, cuvinte parasite dintr-un rit uitat. Pictorul-pescar deseneaza pe nisip semne din burta chitului de care incet incepi sa-ti aduci aminte…
Asta simti atunci cand privesti panzele lui Robert Strebeli. Artistul nu picteaza tablouri disparate, ci cadre ale aceluiasi scurt-metraj, fiecare dintre panze chemand inevitabil urmatoarea scena, pregatind-o. Un ciclu al compunerii si descompunerii, al misturii si renasterii: „Constiinta se consuma pe ea insasi inghitindu-se si renascandu-se intr-o spirala perpetua. Pesti artizanali, obiecte de cult, zgrafitate, crosetate la suprafata, compun o filosofie a relativului, a vietii si a mortii, ca un tot unitar al aceluiasi corp al fiintei. Viata si moartea sunt totuna. Albul si Negrul sunt totuna. Pestele inghite si este inghitit la randu-i intr-un ironic ciclu al compunerii si descompunerii universului. Substanta picturii lui Robert Strebeli este nu numai simbol, ci si discursul reiesit din articulatia forma-simbol. In aceasta ordine de lucru, culoarea rosie nu e doar o parte a luminii, este insusi substanta vietii, reiterand esenta, invocand clipa ca unica, fiorul de eternitate. Prin gura deschisa a unui monstru iese o litera necunoscuta, o formula magica, gratioasa si eleganta, un fel de fum subtire, un arabesc ofensiv sfidand formele ingerilor catifelati din lemn moale, taiati parca in scanduri de gard vopsit de pe marginea drumului”, spune Ioan Marchis. Refuzand sa fie „simple ilustratii ale miturilor”, tablourile lui Robert Strebeli se deschid ca „adevarate ferestre spre simplitate, spre infinitul dintr-o singura emotie”.
Va invitam sa pasiti in ritmul propus de Robert Strebeli, la expozitia aniversara ce se va vernisa joi, 9 octombrie, ora 18, la sala expozitionala M2 din Piata Millennium.
Emanuel LUCA
emanuel@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.