• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

Permutări politice şi Vasile Coman. Analiză!

PNL Maramureş se află la o răscruce de drumuri politice. Ori revine în forţă, ori rămâne într-o stare de calm care va duce partidul într-o zonă prea liniştită pentru a avea pretenţii de a fi vioara întâi a politicii maramureşene. Zilele acestea, probabil, se va hotărî pe ce drum vor merge liberalii maramureşeni. Cătălin Cherecheş a fost zilele acestea la Bucureşti şi cu siguranţă liderii partidului au ascultat proiectul politic al primarului liberal băimărean.

 

Până la o clarificare a situaţiei, au loc mişcări înspre PNL sau alte formaţiuni politice aliate în cadrul USL, ori din afara acestei construcţii politice. Au fost menţionate numele unor deputaţi maramureşeni care ar veni spre PNL. Nicolae Bud, deputat pedelist, a spus că în acest moment nu se poate vorbi de o astfel de mişcare politică. Bud, unul dintre cei mai vechi parlamentari maramureşeni, are inteligenţa politică de a nu se arunca pe nevăzute în declaraţii care cu siguranţă ar face valuri. Pe de altă parte, el nu a negat interesul pentru Baia Mare, pentru dezvoltarea municipiului. În acest sens, el şi câţiva specialişti în bogăţii naturale pe care le oferă subsolurile zonei Baia Mare, au deschis un dialog cu cei în măsură a hotărî oportunităţi de afaceri în acest domeniu. Sigur, într-un astfel de context, este posibilă şi o reorientare politică.

Doru Leşe, deputat PDL, a fost tranşant şi a spus câteva lucruri interesante despre aşa-zisa lui trecere la PNL.
„Sunt ca şi trecut, dar nu e sigur că la PNL! Sigur este că nu voi mai fi la PDL, că Mircea Man mi-a luat colegiul! În concluzie, eu nu mai am unde candida, decât dacă trec la USL. Din ce am discutat, liberalii spun că acest colegiu (Lăpuş) este al lor…asta a fost condiţia mea: colegiul Lăpuş! Dacă nu se poate, nu mă mai duc niciunde. Voi merge ori la PC, la UNPR, la liberali, la PSD, voi merge acolo unde primesc colegiul Lăpuş. Aş prefera din cadrul USL, pentru că vreau să îl bat pe Man! El va merge pe Lăpuş la deputaţi. Va face tandem cu Fenician Cerneştean, care va fi pe Lăpuş-Codru la Senat. Man mi-a spus de mai demult că nu voi mai candida, deşi este decizia partidului că parlamentarii îşi păstrează colegiile. Dar Mircea Man nu ţine cont de asta. Practic, eu am rămas fără obiectul muncii, mi-a luat colegiul, iar în altă parte nu vreau să candidez. Pe colegiu meu am făcut destule, mă cunosc oamenii, ştiu ce pot. Ce să fac? Să merg la Baia Mare de care m-am rupt? Poate că nu aş mai fi candidat dacă ar fi avut Man o discuţie cu mine în care să îmi explice omeneşte situaţia. Aşa, m-am supărat, şi voi candida pentru cei care îmi oferă colegiul Lăpuş.

Această mişcare o fac la începutul sesiunii parlamentare. Până la sfârşitul lunii sper ca USL Maramureş să îşi împartă colegiile pentru a şti la care grup parlamentar mă duc!”, a spus Doru Leşe.

 

O situaţie specială are Vasile Coman, fostul candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Maramureş. După cum se ştie, el a candidat din partea Partidului Verde, a fost locomotiva acestei formaţiuni politice şi a adunat peste 10 mii de voturi, suficiente, statistic vorbind, să câştige un colegiu de deputat, de exemplu. Coman este un politician din „soiul” celor care vor să facă pentru comunitate, este scriitor, iubeşte muzica, dar are doctorat în metale grele. Bun administrator, Coman conduce o fabrică cu peste 1000 de angajaţi, de s-a făcut remarcat în Europa. Ca atare, nu grija zilei de mâine l-a condus spre politică. Dar Partidul Verde nu a dat un bănuţ pe calităţile lui Vasile Coman. În mod natural au venit propuneri din partea altor partide. Ezită pentru că şi-ar fi dorit, o utopie, să clădească un partid mare dintr-unul mic.

Până se va hotărî, politica este un microb de care nu va scăpa. Coman crede că toţi cei din linia întâi a politicii româneşti ar trebui să îşi dea demisia şi să o ia eventual de la capăt. Coman crede că o formulă cu o Adunare Constituantă la conducerea României până la alegeri generale, ar fi soluţia cea mai potrivită pentru ca ţara să nu mai fie sub stare de asediu emoţional.

Vasile Coman, probabil ultimul visător din politica maramureşeană, poate fi soluţia viabilă pentru Parlament, de exemplu. Depinde de cine doreşte ca seriozitatea să stea la masă cu politica de calitate.

Comentariile celorlalți

Tumpa pe 29.08.2012 la 04:16
Ei vor,noi vrem dar nu vor tovarasii din USL, atcseia in locul votului cu calculatorul prefera votul cu televizorul, autobuzul,microbuzul,autoturismul,cu rnele mobile prin Ferentari si daca s-ar putea pentru votul acordat PDL-ului sectiile de votare sa fie dispuse la etaje superioare ,sau pe acoperisiul cladirilor , asa cum le-au amplasat pe cele pentru Referendumul de Uninominal.Ati auzit tovarsilor Ponta, Antonescu,Rizea,Nastase ?De fapt tov Antonescu si Nastase ziceau ca cei de afara nici n-au dreptul sa voteze ca nu platesc impozite in tara si nici nu cunosc situatia salamului cu soia din tara, tradatori ce sunt!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.