Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 6 Noiembrie , 2006
Perla turistica de pe Cosau
„Perla Cosaului” e una dintre cele mai renumite pensiuni din Maramuresul Istoric. Asta, pentru ca familia Rednic s-a gandit sa imbine confortul „dictat” de normele europene cu elementele traditionale maramuresene. Iar „reteta” s-a dovedit a fi una de succes.
In 2004, familia Rednic din Feresti a incercat sa acceseze o finantare Sapard pentru amenajarea unei pensiuni in localitatea maramureseana Feresti. Din pacate, proiectul n-a fost aprobat, dar pensiunea tot a fost ridicata. Din forte proprii, dar la standarde europene. Ileana Rednic povesteste ca: „ne-am hotarat sa facem o pensiune in 2004. In toamna aceluiasi an, am turnat fundatia, sperand sa obtinem finantarea in 2005. Pentru ca Sapard nu da fonduri decat daca respecti anumite norme, am intocmit proiectul la anumite standarde. Dar n-am mai primit finantare. Asa ca, am investit 5 miliarde de lei, fonduri proprii”.
Desi „Perla Cosaului” respecta intocmai normele UE si e singura pensiune de trei margarete din zona, Ileana Rednic a tinut sa respecte si traditia. Asa ca, in primul rand a ales un loc linistit, dintr-o zona retrasa, denumita sugestiv „Dupa sat”. Apoi, daca tot e vorba de o pensiune in mediul rural, proprietarii au tinut sa o transforme intr-un „mic Maramures”.
Asa se face ca, cele sase camere, plus sala de mese, teresa etc, sunt „ornate” cu stergare, cergi, ulcioare, lampi, blide, traiste, costume populare etc. Ileana Rednic spune ca: „pe vremuri, daca in casa nu erau stergare si icoane, se spunea ca fata nu e gazdoaie. O buna parte dintre lucrurile din pensiune sunt ale familiei. De exemplu, am o lampa veche de peste 100 de ani, care a fost zestrea mamei. Multe le-am cumparat din sat. M-am gandit ca oamenii de la oras sunt satui de canapele de piele si mobila moderna, si vor ceva autentic. Tocmai de aceea cred ca vom deschide si un magazin de artizanat”.
Sigur ca si meniul oferit este unul traditional. „Prima pensiune pe care am avut-o se numea La mama acasa. Si mancarea de la pensiunea noua a ramas ca la mama acasa. Cred ca suntem singurii din zona care pregatim mamaliga cu coaste si carnati. In plus, gatesc si alte bucate traditionale, ca mamaliga cu tocanita de vitel, sarmale, supa de gaina, gogosi. Si toata materia prima e productie proprie. Avem pamant, animale, iar cand nu ne ajunge smantana de exemplu, cumparam de la vecini. Si nu avem portii pentru mancare. Turistii ziceau ca singura obiectie e faptul ca mancarea e prea multa”.
Mai mult, masa imbelsugata e „garnisita” cu tuica de prune sau mere, tot „productie proprie” si vin.
Asa ca, pe langa o sedere placuta intr-o ambianta traditionala, turistii pot achizitiona o tuica, o cerga etc. Si, se pot transforma in sateni pentru cateva ore. La cerere, oaspetii pot merge pe camp sau chiar pot mulge vaca.
Iar de sarbatori, turistii au un program special. Pe langa participarea la slujba religioasa, de obiecei la Manastirea din Barsana, exista si un program „auxiliar”.
De exemplu, pentru Craciun, Ileana Rednic a pregatit mai multe costume populare pe care turistii le pot imbraca, pentru a merge la colindat. Mai mult, pentru mesele festive, gazda tocmeste si ceterasi.
Desi, pentru a nu deranja turistii, Ileana Rednic nu e de acord sa transforme spatioasa sala de mese in restaurant, uneori, la cerere, gateste si pentru cei aflati in trecere. Dar, mai mult, in cadrul pensiunii se organizeaza si nunti, botezuri si diferite aniversari. Toate, desigur, cu specific maramuresean, de la mancare, la muzica.
Cei care doresc sa petreaca o vacanta de vis la „Perla Cosaului” pot face rezervari la numarul de telefon 0262-375.044.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.