Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Perfuzie” de fonduri pentru bugetele locale
După nedreptatea de la începutul acestui an când, prin schimbarea formulei de clacul localităţi mari din judeţ au primit pentru un an întreg un buget care nu le acoperea nici costul iluminatului public s-a făcut în sfârşit dreptate. La ultima rectificare de buget făcută de Guvern cu câteva zile înainte de demisia în bloc, Maramureşul a primit sume importante.
Soarta, viitorul şi dezvoltarea unor comunităţi locale e decisă din birou, de o formulă seacă. Altfel spus, prin schimbarea formulei de clacul a bugetelor locale, la începutul acestui an, multe primării din judeţ au fost condamnate să pună practic lacătul pe uşă. Anul acesta, modul de distribuire a banilor către „puşculiţa” primăriilor a condamnat la sapă de lemn comunele mari. Pentru banii de la bugetul de stat de anul acesta s-au stabilit nişte bareme de venituri pe categorii de localităţi: comunele - 1,5 milioane ron, oraşe – 6 milioane ron, municipii – 20 milioane ron, municipii reşedinţă de judeţ – 50 milioane ron, şi judeţe – 80 milioane. Sumele acestea erau plafonul de venituri. Dacă localitatea are venituri proprii de 300 mii, de exemplu, înseamnă că de la bugetul de stat se transferă 1,2 milioane pentru a ajunge la 1,5 milioane ron (15 miliarde lei vechi). La fel, dacă localitatea realizează din venituri proprii 1,5 milioane, nu mai primeşte nimic. Dacă depăşeşte această sumă din venituri, îi rămân banii, dar nu se mai dau alţii. Aşa s-a ajuns la situaţii aberante, cum a fost şi cazul comunei Moisei, unde, de la 22 de miliarde de lei vechi, comuna a ajuns să primească doar un miliard de lei vechi.
La rectificarea din vară, nedreptatea s-a îndreptat într-o oarecare măsură. Iar la rectificarea de la finele lunii octombrie s-a revenit la normal. Dumitru Dumuţa, fostul secretar al judeţului, spune că: „s-a revenit la formula de bază. 27% merge la Consiliul Judeţean din sumele de echilibrare, restul se împarte în funcţie de populaţie, suprafaţă, şi gradul de colectare a veniturilor. Un sistem care să fie 100% echitabil cred că nu va fi niciodată. Nu cred de exemplu că suprafaţa intravilanului are o semnificaţie, sunt localităţi care şi-au introdus în intravilan mii de hectare, ori nu se fac investiţii pe mii de hectare, ci în funcţie de numărul de gospodării şi numărul de persoane.
Acesta era un indicator care deturna scopul. Dar din impozitul pe venit 42-45 de procente merg direct la autoritatea locală pe raza căreia se realizează venitul. Să vă dau un exemplu: Fărcaşa are 3000 şi ceva de angajaţi, din toată zona, dar toată cota aceea din impozitul pe venit merge la Farcaşa. Ei îşi satisfac o parte din nevoi din aceste resurse, şi atunci s-a încercat de către sistem ca ei să nu primească în prima etapă sume, decât în a doua etapă. Suma care a venit acum pentru Maramureş se împarte pe localităţi de direcţia finanţelor după o formulă. Dacă nu se cheltuie în 2015, se duc în excedentul bugetar şi vor putea fi cheltuiţi în 2016. S-au mai repartizat şi sumele pe drumurile judeţene şi comunale. Maramureşul are 120 de miliarde în lei vechi, ceea ce bine”.
În total, în judeţ au ajuns aproximativ 6 milioane de euro, la care se adaugă alte 8 pentru pentru susţinerea sistemului de protecţie al copilului, susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, învăţământul special, finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor.
Pe lângă cele două sume distincte amintite mai sus, mai vine o infuzie importantă de bani pentru întreţinerea drumurilor comunale şi judeţene pentru lunile noiembrie şi decembrie, de peste 12 milioane de lei, respectiv alte 3 milioane de euro. Cu un total de 75 de milioane de lei alocaţi Maramureşului, judeţul nostru va primi, pe finalul anului 2015, echivalentul a aproximativ 17 milioane de euro.
Toader Şteţcu, primarul comunei Moisei, spune că: „pe formula nouă am primit 1,3 miliarde pe tot anul, dar am primit la rectificarea din vară 23 de miliarde, în lei vechi. Şi acum am mai primit vreo 4 miliarde lei vechi pe formulă şi faţă de anul trecut suntem cam la acelaşi nivel. N-am ce comenta, m-ar bate Dumnezeu dacă aş zice ceva. Am fost necăjit la începutul anului, dar pe parcurs problema s-a rezolvat”.
Conform proiectului de rectificare bugetară, aprobat vineri, 23 octombrie, în şedinţă extraordinară de Guvern, în judeţul Maramureş vor ajunge mai multe zeci de milioane de lei.
Din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pe anul 2015, Maramureşul va primi 3.092.000 lei. Din această sumă, 1.042.000 lei vor fi alocaţi pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, iar 588.000 lei pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap.
1.480.000 lei vor fi folosiţi pentru învăţământul special şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, din care 400.000 lei pentru salarii, sporuri, drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi pentru contribuţiile aferente acestora, 901.000 lei pentru plata salariilor învăţământului special şi CJRAE, obţinute prin hotărâri judecătoreşti şi 179.000 lei pentru plata diferenţelor la contribuţiile sociale ce sunt în sarcina angajatorului, aferente sumelor plătite, prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din unităţile de învăţământ special şi CJRAE.
34.673.000 lei vor ajunge în judeţul Maramureş din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor unităţilor administrativ-teritoriale.
Astfel, 5.259.000 lei vor fi utilizaţi pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, dintre care 3.500.000 lei pentru salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi 1.759.000 pentru cheltuieli prevăzute la art. 104 alin. 2 lit. b)-d) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
23.504.000 lei vor fi alocaţi pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aşa cum au fost obţinute prin hotărâri judecătoreşti, 4.675.000 lei pentru plata diferenţelor la contribuţiile sociale ce sunt în sarcina angajatorului, aferente sumelor plătite prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, iar 1.235.000 lei pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare.
Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se vor ridica în judeţul Maramureş la 26.551.000 lei.